Νίκος Βούλγαρης: «Χρειάζεται ειδική διαχείριση αυτή η κατάσταση»

Νίκος Βούλγαρης: «Χρειάζεται ειδική διαχείριση αυτή η κατάσταση»

O γυμναστής της Δήμητρας, Νίκος Βούλγαρης, μιλάει για τις προπονήσεις ύστερα από τη μεγάλη απραξία και τον κίνδυνο τραυματισμών που ελλοχεύει για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές

Οι ομάδες της Γ’ Εθνικής επέστρεψαν δειλά-δειλά στις προπονήσεις, περιμένοντας να αρχίσουν οι αγώνες στις αρχές Απριλίου σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστά από την ΕΠΟ. Αυτοί που «πονοκεφαλιάζουν» ίσως περισσότερο με την κατάσταση είναι οι γυμναστές των συλλόγων διότι έχουν να αντιμετωπίσουν κάτι πρωτόγνωρο, δηλαδή εκγύμναση ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών μήνα Μάρτιο ύστερα από πεντάμηνη αποχή. Και το καλοκαίρι πριν ξεκινήσει η προετοιμασία η διακοπή είναι μεγάλη, ωστόσο τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Ζητήσαμε την άποψη του Νίκου Βούλγαρη, απόφοιτο της Γυμναστικής Ακαδημίας ο οποίος στην Δήμητρα Ευξεινούπολης έχει διπλό ρόλο, αυτόν του ποδοσφαιριστή κι αυτόν του γυμναστή. Τον ρωτήσαμε σχετικά με τη διάθεση που έχουν οι συμπαίκτες του αναφορικά με τις προπονήσεις που ξεκίνησαν εδώ και λίγες ημέρες αλλά και τον κίνδυνο τραυματισμών που ελλοχεύει, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε αθλητές που κάνουν το χόμπι τους παίζοντας ποδόσφαιρο και όχι επαγγελματίες όπως είναι η πλειοψηφία αυτών στο σύλλογο της Ευξεινούπολης.

Αρχικά ο Νίκος Βούλγαρης μας είπε: «Θα ξεκινήσω με τον πιο σημαντικό παράγοντα, κατά την γνώμη μου, που είναι η ψυχολογία του παίχτη/αθλητή. Πιστεύω ότι η πιο κατάλληλη λέξη για να περιγράψει τον κάθε αθλητή είναι «ξενερωμένος». Δεν υπάρχει ούτε στο ελάχιστο όρεξη για προπόνηση καθώς όλοι μας πια έχουμε βγεί εντελώς εκτός της αθλητικής καθημερινότητας μας, πράγμα πολύ σημαντικό για κάθε αθλητή, λόγω της μεγάλης αποχής. Επίσης αυτή η αβεβαιότητα που επικρατεί γενικότερα για το μέλλον του αθλητισμού κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.
Όσον αφορά στην επιστροφή στις προπονήσεις μετά από την τωρινή αποχή και την περσινή, υπάρχουν διαφορές. Η περσινή καραντίνα ξεκίνησε τέτοια εποχή, οπότε ο κάθε παίχτης είχε μια συγκεκριμένη σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση από τους αγώνες και τις προπονήσεις. Έχοντας μείνει λίγες αγωνιστικές υποχρεώσεις στην ουσία βρισκόμασταν στο μεταίχμιο της μεταβατικής περιόδου. Αυτό βοήθησε στο να περάσει πιο εύκολα στο μυαλό μας ότι η αγωνιστική χρονιά ολοκληρώθηκε σχεδόν γεμάτη. Κατ’ επέκταση αυτό βοήθησε και τις ομάδες να κάνουν σχετικά πιο εύκολα τον προγραμματισμό τους για την έναρξη της νέας περιόδου και οι προπονητικές υποχρεώσεις ξεκινήσανε ομαλά και σωστά. Εν αντιθέσει με την τωρινή διακοπή που οι παίχτες στην ουσία δεν προλάβανε να δημιουργήσουν ούτε έναν στοιχειώδη αγωνιστικό ρυθμό και ότι προλάβανε να «χτίσουν» μέχρι εκείνη την στιγμή, δυστυχώς χάθηκε. Όση συντήρηση και να προσπάθησε να κάνει ο κάθε παίχτης όλο αυτό το διάστημα, οι ατομικές προπονήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις ομαδικές, απλώς θα βρίσκεται σε ένα καλύτερο επίπεδο εκγύμνασης και μόνο από κάποιους άλλους που είτε κάνανε λίγη προπόνηση είτε καθόλου. Οπότε, μπορούμε να πούμε ότι ως αποτέλεσμα, οι ομάδες ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου από καθαρά μηδενική προπονητική βάση και πρέπει να αγωνιστούν για τουλάχιστον 2 μήνες ακόμη χωρίς προπονητικό υπόβαθρο με μια τυπική προπονητική βάση 20 ημερών, πράγμα άκρως επικίνδυνο.
Όταν έγινε η διακοπή στις αρχές Νοεμβρίου, όλες οι ομάδες βρισκόταν σε καθαρά αγωνιστική περίοδο οπότε οι προπονήσεις γινόταν σε φουλ ρυθμούς. Τώρα οι προπονήσεις πρέπει να γίνονται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή τόσο για την σωστή εκγύμναση όσο και για την πρόληψη τραυματισμών. Το ασκησιολόγιο πρέπει να αποτελείται από παιχνίδια με μπάλα για να μπορεί ο ποδοσφαιριστής να εξοικειωθεί στις επαφές με την μπάλα. Επίσης μέσα από τα παιχνίδια θα μπορεί να πάρει και την επιβάρυνση που απαιτείται με τις συνεχείς αυξομειώσεις του ρυθμού για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Η χρονική διάρκεια των προπονήσεων είναι τέτοια έτσι ώστε ο ποδοσφαιριστής να μην επιβαρύνεται παραπάνω από όσο πρέπει. Χρειάζεται ειδική διαχείριση αυτή η κατάσταση».

Ολοκληρώνοντας ο Αλμυριώτης γυμναστής μίλησε για τους τραυματισμούς, λέγοντας: «Για να επανέλθει ο ποδοσφαιριστής μετά από τέτοια πολύμηνη απραξία χρειάζεται κανονική προετοιμασία τουλάχιστον έξι εβδομάδων. Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές λόγω πιο σωστής και ξεκάθαρα επαγγελματικής προσέγγισης μπορούνε και με τέσσερις εβδομάδες προετοιμασίας να βρεθούνε σε αγωνιστική κατάσταση. Οι είκοσι μέρες που μας δίνονται, από την Τρίτη έως τις 4 Απριλίου που λέγεται ότι θα γίνει η επανεκκίνηση της Γ’ Εθνικής, για να ετοιμάσουμε τους ποδοσφαιριστές για αγωνιστικές απαιτήσεις είναι πολύ λίγες και δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση για να είναι έτοιμος ένας ποδοσφαιριστής… Κάτι τέτοιες αποφάσεις τις παίρνουν άτομα που είναι επικίνδυνα και προφανώς άσχετα με τον αθλητισμό. Αποτέλεσμα τέτοιων αποφάσεων θα είναι ξεκάθαρα, δυστυχώς, οι πολλοί τραυματισμοί που θα προκύψουν και ιδιαίτερα σε ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Βλέπουμε ήδη στις επαγγελματικές ομάδες της χώρας μας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τους τραυματισμούς και με πολύ μικρότερη διακοπή, απραξία σε σχέση με το ερασιτεχνικό επίπεδο. Αν αναλογιστούμε ότι οι επαγγελματίες και οι υψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστές παρακολουθούνται καθημερινά από ιατρικά και προπονητικά επιτελεία εξαιρετικού επιπέδου αντιμετωπίζοντας προβλήματα τραυματισμών με αρκετά μεγάλη συχνότητα, τότε φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί σε έναν ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή…».


Σχετικά Άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για τη σέντρα της Α’ Ερασιτεχνικής – Δηλώσεις προπονητών

Αντίστροφη μέτρηση για τη σέντρα της Α’ Ερασιτεχνικής – Δηλώσεις προπονητών

Αντίστροφη μέτρηση πλέον για το πρωτάθλημα της Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας. Είναι το Σαββατοκύριακο των τελευταίων φιλικών,…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…