• 23 Μαρτίου, 2021

Διαδικτυακή κοπή πίτας για τους προσκόπους της Ν. Αγχιάλου

Διαδικτυακή κοπή πίτας για τους προσκόπους της Ν. Αγχιάλου

Διαφορετική ήταν η φετινή κοπή της βασιλόπιτας για το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Νέας Αγχιάλου καθώς δεν πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία αλλά μέσω του προγράμματος zoom στον υπολογιστή.

Καλεσμένοι ήταν η Βάσω Πυργάνη-Παρασκευοπούλου πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Αγχιάλου, ο Αποστόλης Ζαφειρόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου Αγχιαλιτών Αθηνών και ο Ιωάννης Μαστροπέτρου αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγχιαλιτών οι οποίοι έδωσαν τις ευχές τους. Επίσης καλεσμένοι ήταν ο Κώστας Μαγαλιός ΠΕ Μαγνησίας και παλαιοί πρόσκοποι του 3ου Συστήματος Νέας Ιωνίας Βόλου, όπως επίσης και παλαιοί πρόσκοποι της ΕΠΠ Μαγνησίας.

Οι συμμετέχοντες είδαν τον απολογισμό της προηγούμενης προσκοπικής χρονιάς του 2020 μέσω βίντεο, όπως επίσης ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του «Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου» και του προσκοπικού ΣΤΕΜ Εργαστηρίου μέσω του Summer Camp 2020, που πραγματοποιήθηκε μόνο για προσκόπους και λυκόπουλα. Στο βίντεο μεταξύ των άλλων, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του συστήματος για την προηγούμενη χρονιά όπως: το προσκοπικό παιχνίδι στο Βαρνάλειο Δημοτικό Σχολείο την περίοδο των αποκριών, η προσφορά τροφίμων στην τοπική εκκλησία, η αποστολή «λασπωμένα μαντήλια» στην Υπέρεια Τρικάλων (συμμετοχή σε οργανωμένη προσπάθεια αποκατάστασης φθορών στην πληγείσα από πλημμύρες περιοχή), η συμμετοχή στην εκπαιδευτική συνάντηση προσκοπικής ομάδας διάσωσης άγριας ζωής, η προσφορά τροφίμων σε δέκα οικογένειες, οι καλοκαιρινές δραστηριότητες με παιχνίδι, ψυχαγωγία, εξερεύνηση, το καλλιτεχνικό εργαστήρι με έκθεση ζωγραφικής, κατασκευή λίθινων εργαλείων και ειδωλίων κυκλαδικού πολιτισμού.

Κόπηκε μια βασιλόπιτα (του Συστήματος) και άλλη μια ηλεκτρονική (Προσκόπων και Λυκοπούλων). Το 1ο φλουρί το βρήκαν οι Παλαιοί Πρόσκοποι με τις Κτηριακές Εγκαταστάσεις και το 2ο φλουρί ένας Πρόσκοπος.

Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Νέας Αγχιάλου, την παρουσίαση του οποίου φιλοξενήσαμε στις σελίδες του «Λαού» πριν λίγους μήνες, δημιουργήθηκε το 1950 και στεγάστηκε στο λιμανάκι Νέας Αγχιάλου. Υπήρξε ένα Σύστημα με μεγάλη ιστορία και με πολλούς νέους να έχουν υπάρξει ναυτοπρόσκοποι, ενώ στην περιοχή μας φιλοξένησε κατά καιρούς πολλές δράσεις  και πολλούς προσκόπους απ’ όλη τη χώρα. Όμως το 1989 το Σύστημα έκλεισε λόγω έλλειψης Βαθμοφόρων και Προσκόπων, μιας και ήταν στο κατώφλι της  νέας τεχνολογίας. Πέρασαν τριάντα χρόνια όταν το 2019, έγινε προσπάθεια ανασύστασης και το Σύστημα άνοιξε και πάλι… Νέα ενήλικα στελέχη από Νέα Αγχίαλο και Βόλο ξεκίνησαν και πάλι το μεγάλο …ταξίδι της αναβίωσης του προσκοπισμού στην περιοχή. Μπορεί κάθε δραστηριότητα να είναι σε αναστολή λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας του covid-19, ωστόσο τα μέλη του Συστήματος είναι σε διαδικτυακή επαφή προετοιμάζοντας δράσεις και εκδηλώσεις όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Στα άμεσα σχέδια των επικεφαλής του Συστήματος είναι  η απόκτηση ναυτοπροσκοπικής λέμβου και επίσης η Ίδρυση της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων ώστε να αναβιώσει ο προσκοπισμός με έμφαση στη φύση, το ναυταθλητισμό, την τεχνολογία, τα καλλιτεχνικά και διάφορες άλλες, ποικίλες δραστηριότητες.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…