• 22 Μαρτίου, 2021

Δύσκολοι καιροί για… λογιστές – Δηλώσεις λογιστών του Αλμυρού

Δύσκολοι καιροί για… λογιστές – Δηλώσεις λογιστών του Αλμυρού

Μεγάλος φόρτος εργασίας στα λογιστικά γραφεία – Αντιδράσεις για την εφαρμογή του mydata, δηλώσεις λογιστών του Αλμυρού

Σε απεργία προχώρησαν την Τετάρτη 17 Μαρτίου οι λογιστές, ύστερα από κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, ζητώντας μεταξύ των άλλων, την αναστολή εφαρμογής του mydata και την κατοχύρωση άδειάς τους σε περίπτωση ασθενείας με παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων των πελατών τους. Δηλαδή να μην χάνονται οι προθεσμίες όταν οι λογιστές βρίσκονται σε άδεια, ειδικότερα εν μέσω πανδημίας που ένα κρούσμα κορωνοϊού απαιτεί παραμονή για αρκετές ημέρες σε καραντίνα.

Συγκεκριμένα, τα αιτήματα ήταν τα ακόλουθα:

1. Αναστολή εφαρμογής των  MY DATA. Πιλοτική εφαρμογή μετά το πέρας της πανδημίας και  μόνο για  τα έσοδα. Απλοποίηση της διαδικασίας για τις μικρές επιχειρήσεις.

2. Η προθεσμία διαβίβασης στο mydata  να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις προθεσμίες ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων που προβλέπονται στα Ε.Λ.Π.

3. Δωρεάν εκπαίδευση για την εφαρμογή των ΜΥ DATA από το υπουργείο για όλους τους λογιστές. Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης (help desk) για την πλατφόρμα από το υπουργείο.

4. Επιδότηση των λογιστών και των μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να ανταποκριθούν στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και το στήσιμο της εφαρμογής.

5. Κατοχύρωση  άδειας των λογιστών σε περίπτωση ασθένειας με παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων των πελατών τους.

Συνομιλήσαμε με επαγγελματίες της περιοχής του Αλμυρού και ζητήσαμε την άποψή τους σχετικά με τις νέες συνθήκες στην εργασία τους από τα συνεχή μέτρα της κυβέρνησης λόγω  της πανδημίας.

Ο κ. Γιώργος Αλεξάνδρου μας δήλωσε: «Λόγω πανδημίας, η εφαρμογή του mydata πρέπει να πάρει παράταση. Το τελευταίο διάστημα, θα έλεγα ότι δεν είμαστε λογιστικό γραφείο, αλλά κάτι σαν ΚΕΠ διότι κάνουμε τα πάντα και υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας! Δεχόμαστε καθημερινά κόσμο στο γραφείο. Δουλεύουμε ασταμάτητα καθώς συνεχώς βγαίνουν καινούργια πράγματα και οι πελάτες μας έρχονται πλέον πιο τακτικά. Θεωρώ ότι τα μέτρα που εξαγγέλλονται είναι σε θετική κατεύθυνση, το θέμα όμως που πρέπει να συζητηθεί είναι κατά πόσο επιβαρυνόμαστε εμείς. Θα υποβάλλουμε τις δηλώσεις και μετά θα δούμε κατά πόσο ο κόσμος θα μείνει ικανοποιημένος από τα μέτρα. Όσον αφορά στο θέμα της άδειας λογιστών σε περίπτωση ασθενείας είναι σημαντικό. Εάν υπάρξει ένα κρούσμα, πρέπει το γραφείο να κλείσει και να παραμείνουμε για κάποιες ημέρες σε καραντίνα, όμως οι υποχρεώσεις μας τρέχουν και οι δηλώσεις των πελατών μας έχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες».

Ο κ. Αθανάσιος Κλουκουτάρας στο ίδιο μήκος κύματος: «Έχει αλλάξει πολύ το επάγγελμά μας. Ό,τι είναι να περάσει από το Δημόσιο, πρώτα περνάει από τα λογιστικά γραφεία. Η υποχρέωση για τη μεταβίβαση των τιμολογίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που ήταν να ξεκινήσει τον Απρίλιο πήρε παράταση για τον Ιούλιο. Το σημαντικό είναι να λειτουργούν οι επιχειρήσεις και να εξοικειωθούν οι επιχειρηματίες με κάποια προγράμματα. Θεωρώ ότι το μέτρο της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι θετικό. Τον τελευταίο καιρό ο κάθε επαγγελματίας ή φορολογούμενος ζητάει από εμάς τη σχετική ενημέρωση για τα νέα μέτρα και η επαφή μαζί τους είναι δύσκολη λόγω της πανδημίας. Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα προκαταβολή, επίσης κρίνω θετικά την εφαρμογή τους, ωστόσο η προηγούμενη ήταν μικρότερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι επιχειρηματίες. Θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά, ειδικότερα για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές».

Ο κ. Παντελής Καραγεωργόπουλος τόνισε: «Είμαστε πλέον από τους λίγους επιστημονικούς-επαγγελματικούς κλάδους ο οποίος όχι μόνο δεν έχει αναστείλει την εργασία του, αλλά είναι εκεί και εργάζεται νυχθημερόν προκειμένου να φέρει εις πέρας τις τρέχουσες υποχρεώσεις του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι προσφέρουμε κοινωνικό έργο στη χώρα, γιατί έχουμε χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, ενώ παράλληλα επωμιζόμαστε το πρόσθετο βάρος των αλλαγών της φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας που προκύπτουν καθημερινά εξαιτίας της πανδημίας. Τον τελευταίο χρόνο δουλεύουμε συνεχώς για να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις των πελατών μας».