• 17 Μαρτίου, 2021

Ο Πολιτιστικός-Αθλητικός Σύλλογος “Νέα Αγχίαλος” μετράει εννιά χρόνια ζωής με πλούσια δράση

Ο Πολιτιστικός-Αθλητικός Σύλλογος “Νέα Αγχίαλος” μετράει εννιά χρόνια ζωής με πλούσια δράση

Ο νεαρότερος των πολιτιστικών συλλόγων της Νέας Αγχιάλου είναι ο Πολιτιστικός κι Αθλητικός Σύλλογος «η Νέα Αγχίαλος» που έχει μπει στον ένατο χρόνο ζωής. Ιδρύθηκε το 2012 αποτελώντας στην ουσία τη συνέχεια του χορευτικού τμήματος του Δήμου κι έχει να παρουσιάσει πλούσια δράση «για τη διάσωση και διάδοση της παράδοσης της Ν. Αγχιάλου» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο καταστατικό, αλλά και στην επίσημη επωνυμία του. Συναντήσαμε την πρόεδρο Μαρία Ρουπακιά, η οποία μας παρουσίασε τις εκδηλώσεις που συμμετείχε το σύλλογος, τους σκοπούς του και τα διάφορα τμήματα, χορευτικά κι αθλητικά,  που διατηρεί.

-Ποιοι είναι οι σκοποί του συλλόγου;

– Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2012 και σκοπός του είναι η διάσωση και διάδοση του πολιτισμού, της παράδοσης, των ηθών και εθίμων της Νέας Αγχιάλου που έλκει την καταγωγή της στην πανάρχαια αποικία της παλαιάς Αγχιάλου στην Ανατολική Ρωμυλία. Εάν θέλαμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, θα λέγαμε ότι σκοπός του συλλόγου είναι: 1) η λειτουργία μουσικοχορευτικών τμημάτων, 2) η έρευνα, μελέτη, διαφύλαξη, παρουσίαση των ευρύτερων τοπικών εθίμων και κάθε στοιχείου του λαϊκού μας πολιτισμού, της λαϊκής παράδοσης και λαογραφίας, 3) η οργάνωση και πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ταξιδιών, μαθημάτων και κάθε μορφή εκδηλώσεων για τη λαϊκή τέχνη, 4) η συνεργασία με ελληνικούς και ξένους φορείς κοινών ενδιαφερόντων, 5) η ανάπτυξη και καλλιέργεια του αθλητικού ιδεώδους, 6) η ανάδειξη της Νέας Αγχιάλου. Απαριθμεί περισσότερα από 370 ενεργά μέλη των οποίων η εθελοντική προσφορά, σε διαφορετικό ρόλο ο καθένας αλλά πάντα με συνοχή κι αγάπη, είναι το στήριγμα του διοικητικού συμβουλίου.

 

-Ποιες οι σημαντικότερες στιγμές σ’ αυτή τη διαδρομή των εννιά ετών;

-Έχουμε λάβει μέρος σε δεκάδες φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ανά την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Θα ξεχώριζα ως κορυφαία εμφάνιση αυτή στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού το 2017 στην παράσταση «Ένα τραγούδι για την Θράκη» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αγχιαλιτών της Αθήνας. Επίσης σημαντική ήταν η συμμετοχή μας στους εορτασμούς των 100 χρόνων από την ίδρυση του Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου «η Δήμητρα», το 2019, όταν χορέψαμε παρουσία του τότε προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Παλιότερα, το 2013 παρουσιάσαμε χορούς της Αγχιάλου στο θέατρο «Δώρα Στράτου, ενώ ως ενεργό μέλος της ΠΟΣΑΡ, διοργανώσαμε μαζί το 2013 το 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικής Ρωμυλίας στη Νέα Αγχίαλο, μια εκδήλωση που σημείωσε τεράστια επιτυχία και έφερε εκατοντάδες επισκέπτες στην πόλη μας. Έχουμε παραστεί σε εκδηλώσεις στο Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, σε φεστιβάλ στην Πράγα της Τσεχίας, στο Παρίσι, στην Ιταλία.

 

-Ποια τμήματα διατηρείτε; Τουλάχιστον πριν την πανδημία προφανώς καθώς πλέον έχει ανασταλεί κάθε δραστηριότητα…

 

-Λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, εφήβων κι ενηλίκων υπό την καθοδήγηση του δασκάλου Τριαντάφυλλου Γκογκινούδη που διδάσκει χορούς στη Νέα Αγχίαλο εδώ και 26 χρόνια, είναι ιδρυτικό μέλος κι εμπνευστής της δημιουργίας του συλλόγου μας. Η Μαρία Γκογκινούδη είναι υπεύθυνη για το παιδικό τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, λειτουργούν τμήματα γυμναστικής-ρυθμικής με δασκάλα την Αναστασία Τσέλιου και τμήματα μπαλέτου με δασκάλα την Ραφαέλλα Χατζηγιάννογλου. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε εκδηλώσεις όπως παιδικό φεστιβάλ χορών, χριστουγεννιάτικη γιορτή με κάλαντα και παραδοσιακά δρώμενα, τη γιορτή λήξης μαθημάτων στα τμήματα γυμναστικής, ενώ λαμβάνουμε μέρος στην αραμπάτσα, το έθιμο του τρύγου κατά τη διάρκεια της Γιορτής Κρασιού.

 

-Έχετε συνεργασία με άλλους συλλόγους της περιοχής μας ή κάποια πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων;

 

-Με γνώμονα ότι ο πολιτισμός ενώνει, ο σύλλογός μας έχεις άριστες σχέσεις συνεργασίας με πολλούς συλλόγους της περιοχής μας και ιδιαίτερα με συλλόγους που ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας, στην οποία ο κ. Γκογκινούδης είναι μέλος του δ.σ. και υπεύθυνος εκδηλώσεων Θεσσαλίας. Ιδιαίτερα πολύ αγαστή συνεργασία και στενές σχέσεις έχουμε με τον σύλλογο Αγίου Γεωργίου Βόλου, τον Σύλλογο Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης, τους συλλόγους από την Κρεμαστή Ρόδου και τον «Αροδαμό» από την Κρήτη.

 

-Στα χορευτικά τμήματα ποιοι χοροί διδάσκονται;

 

-Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη διδασκαλία χορών της Ανατολικής Ρωμυλίας που αντιπροσωπεύουν την παράδοση της Νέας Αγχιάλου και κατά βάση με αυτούς τους χορούς εμφανίζεται το χορευτικό μας τμήμα στα διάφορα φεστιβάλ που συμμετέχει. Στο πλαίσιο του σεβασμού προς την ελληνική παράδοση διδάσκονται επίσης χοροί από όλη την Ελλάδα. Το χορευτικό μας φοράει φορεσιές από την Ανατολική Ρωμυλίας και τη νυφιάτικη της Αγχιάλου.

 

-Υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους για να γνωρίσουν τις παραδόσεις και τα έθιμα των Αγχιαλιτών της Ανατολικής Ρωμυλίας;

 

-Όταν μιλάμε για παράδοση, μιλάμε για το σύνολο των παραδοσιακών στοιχείων, τραγούδια, χοροί, έθιμα, πανηγύρια, φορεσιές. Από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεώς μας, προσπαθούμε μέσα από τη συλλογική προσπάθεια να αναδείξουμε, να προβάλλουμε, να ζωντανέψουμε την παράδοση της Ν. Αγχιάλου προσελκύοντας τους νέους με τις εκδηλώσεις μας που έχουν τύχει πολύ θετικής ανταπόκρισης. Θεωρώ ότι οι κάτοικοι της πόλης μας έχουν αγκαλιάσει με αγάπη και ενδιαφέρον τις διάφορες δραστηριότητας και γενικότερα το σύλλογο.  

 

-Θεωρείτε ότι στη Νέα Αγχίαλο έχει δοθεί η βαρύτητα που πρέπει για την ανάδειξη του προσφυγικού χαρακτήρα της; Για παράδειγμα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα λαογραφικό μουσείο, ένα σημείο αναφοράς ανάδειξης της ταυτότητας της πόλης;

 

-Θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας να θυμίσουμε στην τωρινή γενιά και να μεταδώσουμε στην επόμενη την ιστορική μας κληρονομιά. Όπως επισημάνατε κι εσείς, ένα λαογραφικό μουσείο λείπει από την Νέα Αγχίαλο. Η δημιουργία του αποτελεί μια βασική μας επιδίωξη, με την αρωγή του Δήμου Βόλου και της τοπικής κοινωνίας, με εκθέματα από την καθημερινότητα των Αγχιαλιτών, που θα υπενθυμίζει σε όλους μας την καταγωγή και την ιστορική διαδρομή της Ν. Αγχιάλου. Σεβόμαστε τους ιδρυτές της Ν. Αγχιάλου, αυτούς που στις 30/7/1906 εκδιώχθηκαν με βίαιο τρόπο από τη γη των προγόνων τους και στις 30/9/1907 έθεσαν το θεμέλιο λίθο της πόλης μας, γι’ αυτό επιδιώκουμε να πηγαίνουμε κάθε χρόνο στην παλιά Αγχίαλο, σημερινή Πομόριε όπου διατηρούμε δεσμούς φιλίας τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και σε ατομικό με τους εναπομείναντες εκεί Αγχιαλίτες. Το 2013 σε συνεργασία με την Μητρόπολη Δημητριάδος και τους ιερείς της τοπικής μας εκκλησίας, φιλοξενήσαμε την ιερή εικόνα του Αγίου Γεωργίου από το ομώνυμο μοναστήρι της Παλαιάς Αγχιάλου που για πρώτη φορά βγήκε εκτός συνόρων. Στις 6 Απριλίου 2017, διοργανώσαμε επιμνημόσυνη δέηση θρακικού ελληνισμού-Ανατολικής Ρωμυλίας και μέσα από κάθε δράση μας, φροντίζουμε να τονίσουμε και να προβάλλουμε την ιστορία και τον προσφυγικό χαρακτήρα της Αγχιάλου. Η δημιουργία ενός χώρου που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Νέα Αγχίαλο είναι απαραίτητη και προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας.

 

-Υπάρχουν κάποιοι στόχοι του συλλόγου για μελλοντικές δράσεις;

 

-Στα σχέδιά μας είναι η διοργάνωση του 4ου Πανθεσσαλικού Παιδικού Φεστιβάλ, με την αρωγή του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί όταν η ζωή μας γυρίσει στους κανονικούς της ρυθμούς. Επίσης, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε χορωδία παραδοσιακής μουσικής και παιδική θεατρική σκηνή. Δυστυχώς κάθε δραστηριότητα έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, όμως είμαστε έτοιμοι, κι ανυπομονούμε, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να συνεχίσουμε το έργο μας και να δυναμώσουμε το σύλλογο με διάφορες δράσεις.

 

Η κα Μαρία Ρουπακιά είναι επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν επίσης η αντιπρόεδρος Μαρία Τζουμερκιώτη, η γραμματέας Βασιλική Παπαδανιήλ, ο ταμίας Γεράσιμος Κρίτσιλας, το μέλος Μαρία Τσιάμη και ως αναπληρωματικά μέλη οι Ελένη Κουτσοβασίλη, Ιωάννης Σουλιώτης.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…