• 8 Μαρτίου, 2021

Διαβάστε σε ένα άρθρο τα μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Διαβάστε σε ένα άρθρο τα μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Δήλωση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στις 8 Μαρτίου του 1857, οι γυναίκες της κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ίσες αμοιβές. Πέρασαν 111 χρόνια από τότε που η  Διεθνής Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών καθιέρωσε την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας και οι αγώνες αυτών των εργατριών φωτίζουν τις διεκδικήσεις των γυναικών όλου του κόσμου για μια δικαιότερη ζωή με ίσα δικαιώματα σε όλους τους τομείς.

Η φετινή επέτειος βρίσκει τις γυναίκες, εργαζόμενες και άνεργες, αντιμέτωπες με την ανασφάλεια που δημιούργησαν οι έκτακτες υγειονομικές συνθήκες με την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και οι ακόλουθες ανεπαρκείς πολιτικές της κυβέρνησης, με την προώθηση της επισφαλούς απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Πολλές όμως είναι οι γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» ως ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, δίπλα στον ασθενή και το οικογενειακό του περιβάλλον, υπηρετώντας με αυτοθυσία.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει δυστυχώς την χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων. Σήμερα που η ελληνική κοινωνία φωνάζει «Δεν είσαι η Μόνη» και βομβαρδίζεται από αποκαλύψεις φαινομένων έμφυλης βίας, ο αρμόδιος κρατικός φορέας συνεχώς υποβαθμίζεται. Η κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και να συγχωνεύσει τις πολιτικές για την ισότητα, σε μια εποχή που είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεσες ενέργειες εκ μέρους της πολιτείας για την έμπρακτη προστασία όλων και τη δημιουργία κλίματος ασφάλειας, ελεύθερης  έκφρασης και δημιουργικότητας σε όλους τους χώρους.

Η επέτειος αυτή αναδεικνύει το ρόλο των γυναικών, άνεργων κι εργαζόμενων, μητέρων, πολύτεκνων, μόνων και μας θυμίζει πως, παρά τις σημαντικές τους κατακτήσεις, υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής ισότητας.  

Η διασφάλιση και προστασία της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία αποτελεί δικαίωμα αλλά και ζήτημα κοινωνικής συνοχής, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδια την Δημοκρατία.

 

 

Κολυνδρίνη Δωροθέα: 8 Μαρτίου … Μια μέρα Γυναίκα ή μήπως όλες οι μέρες;

Συμπληρώνονται φέτος, 110 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μαρτίου ως Ημέρας αφιερωμένης στη  Γυναίκα. Όλα αυτά τα χρόνια η γυναίκα έδωσε διαχρονικούς αγώνες για να επιβάλλει την παρουσία της, να αποδείξει πως οι συνθήκες κλουβιού που τα κοινωνικά στεγανά δημιούργησαν γι ΄αυτήν δεν της άξιζαν και πως δεν επεζήτησε ποτέ βασιλικό θρόνο, εξόν αν τον κατακτούσε με το σπαθί της.  Η γυναίκα ξέρει τι ζητάει και με κάποιον περίεργο τρόπο πάντα το βρίσκει. Μοιάζει με λουλούδι. Κανένα λουλούδι δε στερεί από τον εαυτό του τη ζεστασιά και το φως του ήλιου. Θα στραφεί προς την κατεύθυνση που την κάνει να ανθίζει και να αισθάνεται όμορφη και δημιουργική. Τον 21ο αιώνα οι γυναίκες μεγαλουργούν στην επιστήμη, στην εργασία, στην πολιτική στις τέχνες, στα γράμματα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν περιθώρια για την βελτίωση της θέσης τους σε όλους τους τομείς της ζωής. Το ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση απ’ ότι στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι είναι ιδανική . Δεν πρέπει να σταματήσει να διεκδικεί καλύτερες και ισότιμες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, που θα εξασφαλίζουν την ευνοϊκότερη μεταχείριση της εργαζόμενης μητέρας, την ασφάλιση και την προστασία της. 

 Συνεπώς,  υπήρξαν -και επιβάλλεται να συνεχίσουν να υπάρχουν- μεγάλες και σταδιακές αλλαγές, ικανοποιήθηκαν πολλά αιτήματα και μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό η γυναίκα έχει κατορθώσει να έχει τη θέση που της αρμόζει στη σύγχρονη κοινωνία, κάτι που δεν ισχύει, δυστυχώς,  σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη συγκεκριμένη ημέρα αποτίνουμε φόρο τιμής για τους πολυετείς αγώνες απλών γυναικών που έγραψαν ιστορία στον αγώνα για ίση συμμετοχή στην κοινωνία. Παράλληλα αποτελεί μία ημέρα περισυλλογής για όσα έχουν επιτευχθεί έως σήμερα αλλά και τις στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για να ενισχυθεί η θέση της. Αναμφισβήτητα τα αιτήματα στο πέρασμα των χρόνων αλλάζουν και εξελίσσονται. Έχουμε όμως να κάνουμε πολλά ακόμη για μια κοινωνία στην οποία το φύλο δεν θα καθορίζει το μέλλον κάποιου, αλλά οι ικανότητες του και η ανθρώπινη και μόνο ιδιότητα του.

Η ημέρα αυτή αποτελεί επίσης μία ημέρα μνήμης για τις ευθύνες που έχουμε ως κοινωνία για να προστατεύσουμε τις γυναίκες, όταν ειδικά το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες σοκαριστικών και αποτρόπαιων αποκαλύψεων που δεν τιμούν την ανθρώπινη κοινωνία μας, ούτε καν ως υποθετικά σενάρια. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους εμπράκτως, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών εξακολουθεί να επηρεάζεται από τη βία. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι μαζική και αμείλικτη. Διατρανώνουμε την αντίθεση μας σε κάθε πράξη βίας και κακοποίησης και δη όταν αφορά σε γυναίκες.

Ως κοινωνία, έχουμε επιτύχει πολλά για την ισοτιμία των φύλων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας παλιά κατάλοιπα , που έχουν εν τοις πράγμασι ξεπεραστεί.

Και προς Θεού, στην προσπάθεια της να αποδείξει ότι μπορεί , ποτέ μη μετουσιωθεί σε άντρα. Όλα εναπόκεινται στις ικανότητες των ατόμων ανεξαρτήτως φύλου. Η νόηση, οι ικανότητες και δυνατότητες συνυφαίνονται με τους ανθρώπους και όχι με τα φύλα. Η ειδοποιός διαφορά της από τον άνδρα είναι η θηλυκότητα, η θυγατρότητα, η μητρότητα η αισθησιακή της μορφή. Η καλλιέργεια του μυαλού και η ανέλιξη της σε κάθε έκφανση της ζωής είναι θέμα αξιοκρατίας και δυνατοτήτων που επιβάλλεται να της δίνονται με την ιδιότητα της ως ανθρώπινη αυταξία σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Διότι θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι και δη γυναίκες α και β διαλογής ανάλογα με το καθεστώς και τη χώρα που γεννιούνται. Λες και οι άνθρωποι ανά χώρα έχουν άλλη αξία και άλλα δικαιώματα. Συνεπώς ας αποφεύγονται οι υπερβολές του ακραίου φεμινισμού, η επιβολή της ποσόστωσης λες και οι γυναίκες είναι ειδική κατηγορία, η επιβολή της οποίας σηματοδοτεί και μικρά ποσοστά εκλεγμένων γυναικών γιατί συχνά συμμετέχουν για να καλύψουν το νομικό κομμάτι της ποσόστωσης και όχι γιατί θέλουν και τέλος ο ανταγωνισμός με το ανδρικό φύλο και τούμπαλιν. Συνοδοιπόροι και όχι ανταγωνιστές στη ζωή. Είσαι γυναίκα, και έχεις την υποχρέωση να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς προαπαιτούμενα!

Τέλος αυτή την ημέρα οφείλουμε να τονίζουμε στους εαυτούς μας ότι δεν πρέπει να ¨κρυβόμαστε¨ πάντα πίσω από την έννοια του φύλου. Πράγματι οι πολυετείς αγώνες έχουν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Βαδίζοντας όμως πλέον προς την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα είμαστε υποχρεωμένες να βρούμε τη δύναμη να χαράξουμε το δρόμο μας, με αποφασιστικότητα και πειθώ, αφήνοντας πίσω αναχρονιστικούς διαχωρισμούς. Γιατί μόνο μια ανθρωπιστική κοινωνία με σεβασμό στην διαφορετικότητα και στην αξία του ανθρώπου μπορεί να ευδοκιμήσει!

 

 

Μήνυμα της προέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Θεσσαλίας  για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σε έναν κόσμο που το αυτονόητο γίνεται ζητούμενο, που τα προσωπικά  προβλήματα δεν μας επιτρέπουν να δούμε το κοινό καλό, έρχεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να μας ταρακουνήσει. Όπως κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου μας δίνεται το ερέθισμα να σκεφτούμε το πριν, το τώρα και το μετά μιας αξίας που ενώ θα έκανε την ζωή όλων καλύτερη, την αφήσαμε να παραμένει στόχος προς κατάκτηση.

Η ισότητα των φύλων αποτελεί ζητούμενο σε μια εποχή που έχει αποδειχτεί πως θα μπορούσε να αποβεί ωφέλιμη για όλους.

Γεννιέσαι γυναίκα και μαθαίνεις να ζεις με τις δυσκολίες και τα απρόοπτα. Μάχεσαι ενάντια στα στερεότυπα που προσπαθούν να σε εγκλωβίσουν σε ένα λάθος μοντέλο ζωής. Παλεύεις με τις αγκυλώσεις μιας κοινωνίας που κρύβει το πρόβλημα κάτω από τα χαλί, ενώ προσπαθείς να  σπάσεις τις προκαταλήψεις.

Οι κυρίαρχες αντιλήψεις για την κοινωνική θέση των δύο φύλων, τους ρόλους και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, θέλουν τον άνδρα  να είναι δυναμικός, “κουβαλητής” και τη γυναίκα να είναι σύζυγος, μητέρα,  καλή νοικοκυρά. Ακόμα και σήμερα οι γυναίκες βιώνουν σεξιστική συμπεριφορά, σίγουρα έχουν γίνει τεράστια βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα. Ο αγώνας για την κατάκτηση  της ισότητας συνεχίζεται  αδιάκοπος σε παγκόσμιο επίπεδο.  

 Γιαγιάδες, μητέρες, αδελφές, σύζυγοι, κόρες, γυναίκες  που   δίνουν τον αγώνα τους να κερδίσουν την ζωή. Γυναίκες που με τη δύναμη, τις ικανότητες το θάρρος, την ευαισθησία ή τη διορατικότητα τους, μας έχουν εμπνεύσει. Όλοι έχουμε να μοιραστούμε μια ιστορία κάποιας γυναίκας που θαυμάζουμε.

Στην περίοδο της πανδημίας οι ιστορίες αυτές αυξήθηκαν καθώς οι γυναίκες πρωτοστάτησαν στη μάχη κατά του COVID19. Ιατροί, νοσηλεύτριες, πωλήτριες, καθαρίστριες, μητέρες εργαζόμενες με σχολεία κλειστά. καθημερινές «ηρωίδες» της ζωής, κόντρα στην έλλειψη χρόνου, στις αμέτρητες υποχρεώσεις, στην ένταση της καθημερινότητας και στον κίνδυνο.

Τιμούμε στις 8 Μαρτίου τη δύναμη που όλες οι γυναίκες κρύβουν μέσα τους. Την γυναικεία δύναμη που μάχεται να αλλάξει αναχρονιστικές συμπεριφορές και να γκρεμίσει στερεότυπα. Αν θέλουμε η κοινωνία μας να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω, πρέπει να επιτύχουμε πραγματική ισότητα. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση να σπάσουμε τον κύκλο της ανισότητας, όπως αρχίσαμε να σπάμε τον κύκλο της σιωπής με το κίνημα #me too.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα αγωνίζεται μέχρι να κατακτηθεί ο στόχος αυτός. Ένας στόχος  με άμεσο αντίκτυπο στην τωρινή και στις επόμενες γενιές, ώστε να οικοδομηθεί μια πιο ανθεκτική, πιο ισότιμη και πιο δίκαιη κοινωνία. Άλλωστε στο τέλος είμαστε και γινόμαστε αυτό που επιλέγουμε.

Λία Ρογγανάκη

Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας

των Φύλων  της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός

 

 

Η θέση της Γυναίκας την εποχή της πανδημίας του COVID-19.

Ένα μήνυμα της Ελένης-Μαρίνας Ξυνοπούλου Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου).

Τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναίκες έχουμε κατορθώσει πολλά. Μειώσαμε το εκπαιδευτικό χάσμα με τους άνδρες, διακριθήκαμε σε επαγγέλματα που θεωρούνται από την κοινωνία «ανδρικά», κάναμε και κάνουμε ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα σε καριέρα και οικογένεια και αποδείξαμε ότι μπορούμε να καταλάβουμε ηγετικές θέσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τα δικαιώματα των γυναικών είναι νομοθετικά κατοχυρωμένα τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Η πανδημία θέτει ωστόσο σε κίνδυνο τα επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών. Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει δυσανάλογες επιπτώσεις στις γυναίκες.

Εκτός από τα επίμονα προϋπάρχοντα κοινωνικά και συστημικά εμπόδια στη συμμετοχή και την ηγεσία των γυναικών, έχουν προκύψει νέα εμπόδια με την πανδημία COVID-19. Σε όλον τον κόσμο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένη ενδοοικογενειακή βία, καθήκοντα μη αμειβόμενης φροντίδας, ανεργία και φτώχεια. 

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες οι οποίες υπερεκπροσωπούνται σε βασικές υπηρεσίες που εκτείνονται από τις πωλήσεις έως τις υπηρεσίες φροντίδας βρίσκονται στις πρώτες γραμμές της κρίσης COVID-19. Η πανδημία έχει επισημάνει τόσο την κεντρική θέση των γυναικών, αλλά και τις δυσανάλογες επιβαρύνσεις που δέχονται.

 Από την άλλη, οι γυναίκες ηγέτες και οι γυναικείες οργανώσεις έχουν δείξει τις δεξιότητές τους, τις γνώσεις τους, για να οδηγήσουν αποτελεσματικά στις προσπάθειες ανταπόκρισης και ανάκαμψης του COVID-19. Σήμερα υπάρχει η μεγαλύτερη αποδοχή από ποτέ, ότι οι γυναίκες φέρνουν στο τραπέζι διαφορετικές εμπειρίες, προοπτικές και δεξιότητες και συμβάλλουν αναντικατάστατα σε αποφάσεις, πολιτικές και νόμους που λειτουργούν καλύτερα για όλους και όλες. Οι γυναίκες όχι μόνο μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε κρίση, αλλά πρέπει να βρίσκονται και στην πρώτη γραμμή της μελλοντικής πολιτικής.

Για να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες λόγω φύλου απαιτείται μακρόχρονη διαδικασία, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουμε όλες και όλοι, γυναίκες και άνδρες, συλλογικά και ατομικά, κράτος και πολίτες, καθώς για την ευημερία μιας κοινωνίας θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο το σύνολο του πληθυσμού. Η ισότητα των ευκαιριών προϋποθέτει την ισότητα των φύλων. Χωρίς αυτήν την εξίσωση δεν μπορούν να δημιουργηθούν υγιείς συνθήκες ανάπτυξης. Καμία οικονομία και κοινωνία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς να αξιοποιεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό της στο μέγιστο.

Αδιαμφισβήτητα η αξία των γυναικών έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις πολλών. Δυστυχώς, όμως σε άλλες τόσες δεν συμβαίνει το ίδιο. Γι’ αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια όσο εκεί έξω υπάρχουν κατάλοιπα πατριαρχικών κοινωνιών που μας θέλουν να μένουμε πίσω με συμπλέγματα μειονεξίας. Άλλωστε εμείς κυοφορούμε και τεκνοποιούμε τη ζωή και αυτό από μόνο του είναι το υπέροχο κοινό μας όπλο. Για μια καλύτερη ζωή με ίσες ευκαιρίες για όλους θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!

 

 

Ζέττα Μακρή: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021: Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19. 

Μια παγκόσμια υγειονομική κρίση συνέτεινε στην παγκόσμια αναγνώριση του ρόλου των γυναικών σε κάθε πρώτη γραμμή, σε κάθε μέτωπο, σε κάθε αγώνα, σε κάθε εποχή.

Γυναίκες εργαζόμενες, μητέρες, μαχήτριες! Τιμούμε, εκτιμούμε και αποτιμούμε το τεράστιο καθημερινό έργο τους!

Με ευγνωμοσύνη, για τις πολύχρονες διεκδικήσεις, και με σεβασμό, απέναντι στις δίκαιες κατακτήσεις, συνεχίζουμε να προσφέρουμε, να δουλεύουμε, να προχωράμε! Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, ενώνουμε τις φωνές μας για έναν καλύτερο κόσμο για όλες τις γυναίκες!

 

 

Μήνυμα της τ. Υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει την ανάγκη για ουσιαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων της σύγχρονης γυναίκας, η οποία καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους ως μάνα, κόρη, σύζυγος, εργαζόμενη και αγωνίστρια στο στίβο της ζωής.

Η ημέρα αυτή μας οπλίζει με δύναμη και αποφασιστικότητα για να αγωνιστούμε να κατακτήσουμε την αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής που όλες δικαιούμαστε να έχουμε.

 Σήμερα τιμούμε τους αγώνες του Γυναικείου Κινήματος. Αναστοχαζόμαστε τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που πρέπει να διαμορφώσουμε με σκοπό την επίτευξη των στόχων για την ισότητα.

Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την συμμετοχή στην παγκόσμια απεργιακή κινητοποίηση με αιτήματα την κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων, της έμφυλης βίας και την διεκδίκηση ίσων ευκαιριών για όλες τις γυναίκες του κόσμου. Για τη μαθήτρια, τη μητέρα, την εργαζόμενη, για την ηλικιωμένη.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι η ημέρα που θυμίζει σε όλους μας τη συμβολή της στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη και αποτελεί σημείο συνάντησης των αγώνων όλων των γυναικών.

 

 

Δήλωση της Κ. Παπανάτσιου για την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας προτάθηκε  το 1910 από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών σε ανάμνηση της μεγάλης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Ν. Υόρκη οι οποίες μέσα σε ένα άκρως ανδροκρατούμενο και εκμεταλλευτικό γι’ αυτές σύστημα τόλμησαν να διεκδικήσουν  ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μικρότερο ωράριο και ίσα μεροκάματα με τους άνδρες.  111 χρόνια έχουν συμπληρωθεί από τότε κι όμως πολλά μένουν ακόμη να γίνουν ώστε να υπερβούμε ως σύνολο τους κοινωνικούς αποκλεισμούς και περιορισμούς των γυναικών.

Η λέξη «γυναίκα», φέρνει στο μυαλό το πρότυπο της μητέρας και συζύγου. Είναι αυτή η στενή αντίληψη του ρόλου της γυναίκας, που οδηγεί στη συνεχή καταπίεσή της.

Καταπίεση στο σπίτι, με μία κοινωνία που τη θέλει υπεύθυνη για το νοικοκυριό, για το μεγάλωμα των παιδιών, για τη λειτουργία του σπιτιού. Καταπίεση στο επάγγελμα, αφού πρέπει να αγωνιστεί πολύ περισσότερο από έναν άνδρα για να πετύχει, συγκρουόμενη συνεχώς με δεδομένα στερεότυπα της κοινωνίας που την αντιμετωπίζει ως πιο ευαίσθητη, πιο ευάλωτη, λιγότερο δυναμική. Καταπίεση ως προς την ελευθερία επιλογής, αφού μια γυναίκα που επιλέγει να μείνει μόνη και να μη γίνει μητέρα, αντιμετωπίζεται καχύποπτα.

Παράλληλα η ανισότητα που υφίσταται το γυναικείο φύλλο βαθαίνει και μεγεθύνεται σε περιόδους κρίσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πρόσφατη οικονομική κρίση έπληξε περισσότερο τις γυναίκες, με συνέπεια να οδηγηθεί στην ανεργία πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, σε σχέση με αυτό των αντρών.  Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα της σημερινής κρίσης που ζούμε λόγω πανδημίας. Γυναίκες της πρώτης γραμμής γιατρίνες, νοσηλεύτριες, δασκάλες, νηπιαγωγοί, καθηγήτριες, εργαζόμενες στα καταστήματα και στα μάρκετ, καθαρίστριες κλπ βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση έναντι των αντρών καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες απαιτήσεις για τη προστασία της δικής τους υγείας και της οικογένειάς τους την φροντίδα των ασθενών και των παιδιών τους που βρίσκονται σε συνθήκες αποκλεισμού και τηλεκπαίδευσης, την πολύωρη εργασία σε δυσμενής συνθήκες και μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους.

Ως άτομο, ως πολιτικός και ως γυναίκα, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε μορφή καταπίεσης, από τα κοινωνικά στερεότυπα, από τις πατριαρχικές σχέσεις εξουσίας, τη σεξουαλική παρενόχληση και την έμφυλη βία. Η λύση περνά μέσα από τους συλλογικούς αγώνες για ένα καλύτερο αύριο. Περνά όμως και από τους επίσημους εκπαιδευτικούς θεσμούς της Πολιτείας, με ένα κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο ήρθε η ώρα να συζητήσουμε.

Στις μέρες μας οι συνεχείς αποκαλύψεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε εργασιακούς χώρους συγκλονίζουν την κοινή γνώμη. Νοιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη και θαυμασμό στη γυναίκα που πρώτη χτύπησε το απόστημα και ανέδειξε αυτή τη απαξιωτική για την ανθρώπινη ζωή πρακτική αλλά και για όλους όσους έλυσαν την σιωπή τους και κατήγγειλαν και συνεχίζουν να καταγγέλλουν τις εγκληματικές αυτές πράξεις. Η Πολιτεία οφείλει να δράσει άμεσα για να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό και κοινωνικό πλαίσιο ώστε τέτοιες εγκληματικές πράξεις να καταγγέλλονται χωρίς ενδοιασμούς και να τιμωρούνται άμεσα και παράλληλα να αποτρέπονται παρόμοιες πρακτικές εκμετάλλευσης.

Η επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι ένα πρώτο βήμα για την υλοποίηση δράσεων οριζόντιας ένταξης της διάστασης του φύλου στην κοινωνία και την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών, με στοχευμένα μέτρα, σε όλους τους κλάδους. Η κατάργησή της από τη σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, δυστυχώς καταδεικνύει  την αδιαφορία της για το ρόλο της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία αλλά και  τη διάθεσή της  απέναντι στις διεκδικήσεις των γυναικών.

8η  Μαρτίου. Μία ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών. Τιμούμε την σημερινή γιορτή, ξέροντας ότι κάθε μέρα του έτους, κάθε έτος, είναι ένας συνεχής αγώνας διεκδικήσεων για τις γυναίκες της υφηλίου.

 

 

Δήλωση Αθανάσιου Λιούπη για την Ημέρα της Γυναίκας

«Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Ημέρα της Γυναίκας σε ανάμνηση των αγώνων που έδωσαν το 1857 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σήμερα όμως η Ημέρα αυτή έχει διττή σημασία.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την αφιερώνει, στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του Covid-19, ενώ στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος αγώνας για την καταπολέμηση της κακοποίησης, που αφορά όλους τους ανθρώπους, εντοπίζεται όμως σε συντριπτικά ποσοστά στις γυναίκες.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ε.Ε. οι γυναίκες βρίσκονται και μάχονται στην πρώτη γραμμή στον δύσκολο αγώνα κατά της πανδημίας,  καθώς αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων, που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγείας,  με ποσοστά που αγγίζουν το 76 % στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής μέριμνας και το 86 % στον τομέα της προσωπικής φροντίδας.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα «Σπάμε τη Σιωπή» με την ίδρυση του ελληνικού metoo, δίνοντας στις γυναίκες το κουράγιο να μιλήσουν για την κακοποίηση που έχουν υποστεί, να στηριχθούν, να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρωτοβουλία του για τη δημιουργία της διαδικτυακής πύλης metoo.gov.gr δείχνει την κατεύθυνση της κυβέρνησης και της πολιτείας,   θέτοντας ως στόχο την εξάλειψη της βίας, της παρενόχλησης και της κακοποίησης.

 

Είναι κοινά αποδεκτό ότι έχουν γίνει πολλά βήματα στο μέτωπο της ισότητας, όμως πρέπει και μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη. Η Ελληνίδα πρέπει να έχει τις ίδιες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης, προσωπικής ευτυχίας, εκπαίδευσης και οικονομικής ανεξαρτησίας, στοιχεία,  που η πολιτεία οφείλει να τα προστατεύσει και να εργαστεί πάνω σ’ αυτά.

Η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μία ημέρα γιορτής. Είναι ημέρα σεβασμού και τιμής για όλες τις γυναίκες που η καθεμιά από τον δικό της τομέα δίνει μάχη για ένα καλύτερο μέλλον, ένα μέλλον για όλους».

Αθανάσιος Κ. Λιούπης

Βουλευτής Μαγνησίας


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…