- 27 Φεβρουαρίου, 2021
Σε εξέλιξη οι έρευνες από την Εθνική Αρχή διαφάνειας για τους …εμβόλιμους εμβολιασμούς στο Γηροκομείο Βόλου – δηλώσεις Ευθύμη Ζιγγιρίδη
έκδοση 27/2/2021
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες από κλιμάκια της Εθνικής Αρχής διαφάνειας για τους εμβολιασμούς εκτός προγραμματισμού και σειράς στο Γηροκομείο Βόλου.
Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» το μέλος του διοικητικού συλλόγου του γηροκομείου Βόλου, κ. Ευθύμιος Ζιγγιρίδης και ο διοικητής της εθνικής αρχής διαφάνειας, κ. Άγγελος Μπίνης.
Ο κ. Ζιγγιρίδης εξήγησε ότι έκανε βάσει προγραμματισμού την πρώτη δόση εμβολίου, ως μέλος της διοίκησης του γηροκομείου, ενώ έχασε τη δεύτερη δόση όταν αποκλείστηκε λόγω χιονιά στην Αθήνα και συνέχισε «έχω κάνει την προσωπική μου έρευνα, μετά τα δημοσιεύματα του τύπου. Έχω μια άποψη, αλλά θα τη συζητήσω πρώτα με το Διοικητικό Συμβούλιο και έπειτα θα τη δημοσιεύσω, ανάλογα και με τις εξηγήσεις που αναμένω στη συνεδρίαση. Ως Διοικητικό Συμβούλιο δεν λάβαμε απόφαση για επικείμενη εισαγωγή, οπότε και αναμένουμε εξηγήσεις και εμείς για τα λεγόμενα του κ. Πάνου.»
Ο κ. Μπίνης ανέφερε μεταξύ άλλων: Πρόκειται για ένα γηροκομείο που έχει συσταθεί με ένα διάταγμα του 1972, με πενταμελές συμβούλιο, τρία μέλη από το Φιλανθρωπικό Σωματείο και δυο μέλη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στον πρώτο εμβολιασμό, εμβολιάστηκαν 96 ωφελούμενοι τρόφιμοι και 16 άτομα που ήταν είτε μέλη προσωπικού, είτε μέλη διοικητικού συμβουλίου. Κατά τις αναφορές του προέδρου πετάχτηκαν 8 δόσεις για τις οποίες αναμένεται να διαλευκανθεί τι ακριβώς συνέβη. Κατά δήλωσή του, απουσίαζε από το Βόλο όταν βρισκόντουσαν εκεί οι επιθεωρητές ελεγκτές μας (στον χρόνο που έχει παρέλθει από τη συνέντευξη και σε νέα επίσκεψη των επιθεωρητών κατέστη δυνατό να τον συναντήσουν για τα απαραίτητα του ελέγχου στο γηροκομείο). Θα ερωτηθεί γραπτώς και θα απαντήσει. Η καταχώρηση στο ηλεκτρονικό σύστημα είναι απολύτως διαφανής και θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Το βάρος της έρευνας έχει πέσει στα τέσσερα μέλη του Φιλανθρωπικού Σωματείου, που όμως δεν ανήκουν στη διοίκηση του Γηροκομείου, δηλαδή ποιος τους έβαλε στη λίστα των 112 ατόμων και εάν δικαιούνταν να εμβολιαστούν. Είναι διαφορετικό να εντοπίσουμε το συμβάν και διαφορετική υπόθεση να αποδώσουμε ευθύνες, δηλαδή ποιο χέρι έβαλε τα ονόματα στις λίστες. Στον δεύτερο εμβολιασμό ήταν 94 οι ωφελούμενοι και όχι 96 όπως την πρώτη φορά. Διερευνούμε μια περίπτωση ατόμου που ήταν εκτός λίστας, έναν δημόσιο υπάλληλο, που μαζί με τους τέσσερις δεν ξέρουμε γιατί βρέθηκαν στη λίστα… Το γηροκομείο θα έπρεπε μαζί με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ να ενημερώσουν το νοσοκομείο για τις λίστες εφεδρείας ή το αστυνομικό τμήμα για κάποιον ένστολο που θα προσέλθει γρήγορα και να κάνει τη μια δόση που περίσσεψε… κλείνει ο κ. Μπίνης.
Εις αναμονή του πορίσματος του επιτελείου της Εθνικής Αρχής διαφάνειας λοιπόν.