• 26 Φεβρουαρίου, 2021

Ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – Αναδρομή έως το πρώτο lockdown

Ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – Αναδρομή έως το πρώτο lockdown

Ένα χρόνο πριν, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, επιβεβαιώνεται το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, μια 38χρονη γυναίκα, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία, βρέθηκε θετική στη Θεσσαλονίκη και νοσηλεύθηκε στο ΑΧΕΠΑ.

Η γυναίκα εμφάνισε ήπια συμπτώματα, δυο 24ωρο αργότερα, ενώ ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μας καθησύχαζε ότι «η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της. Οι κοντινές επαφές της θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση».

Η Κυβέρνηση αποφασίζει την αναβολή του Καρναβαλιού που ήταν προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο 29 Φεβρουαρίου έως 1η Μαρτίου.

Τα επόμενα τέσσερα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οδηγούν σε κλειστά σχολεία, καραντίνα για όσους νόσησαν και τις επαφές του, ενώ οι ειδήσεις για κρούσματα παντού στον κόσμο έρχονται η μια μετά την άλλη.

Η υπερμεταδοτικότητα του ιού διαπιστώνεται και στην Ελλάδα, μετά την υπόθεση με εκδρομείς στους Αγίους Τόπου όπου αρχικά νόσησαν οι 21 από τους 24 συμμετέχοντες.

Οι αθλητικές διοργανώσεις άρχισαν να διεξάγονται «κεκλεισμένων των θυρών».

Τα τεστ μπαίνουν στη ζωή μας, ενώ γίνονται καταγγελίες για υπερτιμολογήσεις αυτών.

Στις 11 Μαρτίου, γίνεται το πρώτο σχετικό με τον κορωνοϊό διάγγελμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη όπου τόνισε ότι «ακούμε τους επιστήμονες».

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου, ήταν η πραγματική αρχή του κακού καθώς καταγράφεται ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα, από κορωνοϊό, ενός 66χρονου στην Πάτρα, που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους.

Κάπως έτσι μπαίνουν τα lockdown στη ζωή μας, με διάφορες διαβαθμίσεις στην αυστηρότητα και στα μέτρα, εφαρμόζεται η τηλεργασία ενώ δυο μέρες μετά στις 14 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν δύο ακόμα θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα μας  ενώ τα ημερήσια κρούσματα φτάνουν στα 38. Στις 15 Μαρτίου σκαρφαλώνουν στα 103 με περισσότερο από διπλασιασμό ενώ στις ΗΠΑ ανακοινώνεται ότι αρχίζουν οι δοκιμές εμβολίων.

«Είμαστε σε πόλεμο με αόρατο εχθρό, προτεραιότητα να σώσουμε ζωές», ανέφερε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων σε άλλο διάγγελμά του στις 17 Μαρτίου και κάπως έτσι φτάνουμε στις 22 Μαρτίου σε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα και μπαίνουν στην καθημερινότητά μας και τα sms στο 13033.

Σήμερα 26 Φεβρουαρίου 2021, δοκιμάζονται πλέον οι αντοχές των πολιτών, αλλά και ειδικότερα των επαγγελματιών στους κλάδους που δοκιμάστηκαν περισσότερο, όπως αυτών των σχετικών με τον τουρισμό, της εστίασης και του λιανεμπορίου. Το εμβόλιο δίνει σε πολλούς την ελπίδα ότι μαζί με την άνοιξη που βρίσκεται προ των πυλών θα επιστρέψουμε σε μια κάποια, για αρχή, κανονικότητα.