- 25 Φεβρουαρίου, 2021
Τηλεδιάσκεψη του Χρ. Μπουκώρου με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της «Μήδειας»
Σε ευρεία σύσκεψη με τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., κ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Αντιπρόεδρο κ. Νίκο Δούκα, συμμετείχε την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021, ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που προκάλεσε το ακραίο καιρικό φαινόμενο της «Μήδειας» στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και στην οποία συμμετείχαν και τοπικοί βουλευτές των πληγεισών περιοχών καθώς και κυβερνητικά στελέχη, ετέθησαν επακριβώς τα ζητήματα που προέκυψαν στις καλλιέργειες, όπως και ο καθορισμός της διαδικασίας αντιμετώπισης των ζημιών από το σφοδρό καιρικό φαινόμενο της «Μήδεια».
Ο βουλευτής Μαγνησίας υπογράμμισε στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ το ζήτημα της καταστροφής των δενδροκαλλιεργειών που επλήγησαν σημαντικά από την επέλαση του χιονιά και του παγετού, ενώ βρίσκονταν σε περίοδο ανθοφορίας. Επίσης ζήτησε από τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ το συντονισμό για τη διατύπωση πρότασης αποζημίωσης μέσω ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) των πληγέντων καλλιεργητών, αφού δεκάδες χιλιάδες δένδρα, όπως αμυγδαλοκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες, έχουν καταστραφεί στις περιοχές των Καναλίων, του Αλμυρού και του Πηλίου.
Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης και αφού ενημερώθηκε επακριβώς για την υφιστάμενη κατάσταση στις καλλιέργειες των περιοχών που επλήγησαν, εξέδωσε το κάτωθι δελτίο τύπου, σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καιρικού φαινομένου της «Μήδεια».
«1ον) Θα εφαρμοστεί πλήρως η προβλεπόμενη διαδικασία σύμφωνα με τον Κανονισμό Αποζημίωσης φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, τόσο για την εκτίμησή των ζημιών, όσο και την καταβολή των αποζημιώσεων. Ειδικότερα, από τις 23 Φεβρουαρίου 2021 επισήμως άνοιξε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς.
2on) Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, οι οποίες εποπτεύονται από τα αρμόδια Υποκαταστήματα με την αποστολή κλιμακίων Γεωπόνων Εκτιμητών προσδιόρισαν ποιες περιοχές και ποιες καλλιέργειες έχουν πληγεί σε στάδιο ασφαλιστικά καλυπτόμενο, βάσει του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Οι ζημιές αυτές εντοπίζονται σε πρώιμες ποικιλίες καλλιεργειών με νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα καθώς και σε καλλιέργειες, σιτηρών, ελαιοκράμβης, ψυχανθών και κηπευτικών.
3ον ) Tα εκτιμητικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα δραστηριοποιηθούν άμεσα για τις καλλιέργειες που χρήζουν άμεσης εκτίμησης (κηπευτικά) και ακολούθως, μετά την πάροδο ικανοποιητικού χρονικού διαστήματος το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις 45 ημέρες, για να αποτυπωθεί πλήρως η έκταση της ζημίας και συγκεκριμένα στο στάδιο της καρπόδεσης για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.
4ον) Οι Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το παραπάνω διάστημα την εξέλιξη των ζημιών από το καιρικό φαινόμενο «ΜΗΔΕΙΑ» και τις επιπτώσεις του στην παραγωγή και την τελική στρεμματική απόδοση των καλλιεργειών.
5ον ) Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν σύμφωνα με το ν. 3877/2010 αμέσως μετά την πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών και κτηνοτρόφων για το έτος 2020 – 2021, διότι οι ζημίες πραγματοποιήθηκαν εντός του έτους 2021 και μόνον με τα έσοδα της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς για το έτος αυτό επιτρέπεται η αποζημίωση τους. Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν και δεν συμπεριλαμβάνονται στις περιπτώσεις οι οποίες καλύπτονται από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα ακολουθηθεί η διαδικασία αποτύπωσης και κοστολόγησης όπως ακριβώς στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Μεσογειακού Κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» .
Ειδικότερα:
- Κλιμάκια των ελεγκτών του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες των Περιφερειών θα αποτυπώσουν την έκταση των ζημιών στο είδος των καλλιεργειών , φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και θα συντάξουν εκτιμητικές εκθέσεις.
- Ακολούθως θα υποβληθεί αίτημα στην Πολιτική Ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, να λάβει αποφάσεις σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης και το χρόνο καταβολής της στους δικαιούχους.
Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό ότι μετά την εμπειρία της διαχείρισης των ζημιών του Μεσογειακού Κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ», το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ) και ο ΕΛΓΑ σε στενή συνεργασία διαμόρφωσαν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο με τίτλο «ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ», το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης και μέσω του οποίο διαλαμβάνεται μέριμνα ούτως ώστε με ταχύτατες διαδικασίες και πέραν των χρονοβόρων καθυστερήσεων του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται άμεσα στου δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Στο νομοσχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις και οι καλλιέργειες οι οποίες ανήκουν σε μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι θα αποζημιώνονται μέχρι ποσοστού 50% από την αποζημίωση την οποία θα λαμβάνουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Η στενή συνεργασία των Υπουργείου Οικονομικών, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ΕΛ.Γ.Α. με την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων στελεχών της κυβέρνησης επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπιστία, αμεσότητα και ταχύτητα οι ανάγκες αποζημιώσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίες προκύπτουν μετά από τις καταστρεπτικές συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων».