• 19 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Steven από τη …Μicrosoft «χτύπησε» και στον Πτελεό – Προσπάθειες εξαπάτησης συμπολιτών μας

Ο Steven από τη …Μicrosoft «χτύπησε» και στον Πτελεό – Προσπάθειες εξαπάτησης συμπολιτών μας

Σε ένα εγκληματικό tele-marketing, επιδίδεται ο αυτό-αποκαλούμενος Steven, ο οποίος δήθεν καλεί από τα γραφεία της Microsoft, για να ζητήσει από τους συμπολίτες μας τους κωδικούς των υπολογιστών τους.

Τις τελευταίες τρεις μέρες, δηλαδή από τις 16 Φεβρουαρίου, τα τηλέφωνα των κατοίκων του Πτελεού και του Αχιλλείου, παίρνουν φωτιά, σε ώρες συγκεκριμένες, δηλαδή στις 7, στις 11 και στις 4 το απόγευμα, αφού ένας ή περισσότεροι άνδρες, που συστήνονται ως steven και εργαζόμενοι στη Microsoft, ζητούν σε άπταιστα Αγγλικά τους κωδικούς των πολιτών με σκοπό αφού συνδεθούν στους υπολογιστές τους, να υποκλέψουν τους κωδικούς τους, όπως αυτών των τραπεζικών τους λογαριασμών (e-banking), πιστωτικών καρτών, ή ακόμη και κοινωνικών δικτύων. Έτσι, αργότερα μέσα από τα στοιχεία που θα αντλήσουν, σκοπεύουν να τους απειλούν για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων ή να μεταφέρουν χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς από τους λογαριασμούς των εξαπατημένων συμπολιτών μας.

Ο αναγνώστης της εφημερίδας μας Αθ.Μ. δηλώνει στο «Λαό»: τηλεφωνούν τρεις, τέσσερις φορές την ημέρα στον καθένα μας. Ακόμη και αν δεν βρουν κάποιον να μιλάει Αγγλικά και να μπορεί να συνεννοηθεί, καλούν και πάλι μετά από λίγες ώρες. Είναι πολύ ενοχλητικό, αλλά και επικίνδυνο, για κάποιον που μπορεί να υποκύψει στις πιέσεις τους και στη μπλόφα τους και να δώσει τα στοιχεία του. Πολλοί χωριανοί, ενεργοποίησαν το μπλοκάρισμα της κλήσης για το συγκεκριμένο αριθμό για να γλιτώσουν από τη συνεχή αυτή ενόχληση. Το τηλέφωνο από το οποίο καλούν είναι Αγγλίας, με κωδικό 044 μπροστά. Απ’ όσο γνωρίζω, μέχρι στιγμής παρότι έχουν επικοινωνήσει με δεκάδες Φτελιανούς και επανειλημμένα, κανένας δεν έχει δώσει τα στοιχεία του.

Την Πέμπτη η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, μας ενημέρωνε με το παρακάτω Δελτίο Τύπου για περιστατικό προσπάθειας υποκλοπής στοιχείων και στη Σκιάθο: Από το Α.Τ. Σκιάθου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο αγνώστων δραστών, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, για το αδίκημα της Απάτης με υπολογιστή (υποκλοπή προσωπικών στοιχείων πιστωτικής κάρτας και κωδικών e-banking).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα 72χρονου ημεδαπού παθόντα κατοίκου Σκιάθου, πρωινές ώρες της 16/02/2021, επικοινώνησε μαζί του από άγνωστη τηλεφωνική σύνδεση σε τηλεφωνική σύνδεση της οικίας παθόντα, άγνωστη γυναίκα, η οποία του συστήθηκε ως εκπρόσωπος της εταιρείας MICROSOFΤ και μιλώντας του αγγλικά, τον σύνδεσε με κάποιον τεχνικό της εταιρείας ο οποίος ζήτησε από παθόντα να ανοίξει τον υπολογιστή του για να πραγματοποιήσει έλεγχο ασφαλείας από ιούς και έπειτα από κάποιες τεχνικές ενέργειες, τον απενεργοποίησε μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης.

Όταν ο παθών ενεργοποίησε εκ νέου τον υπολογιστή, διαπίστωσε ότι ήταν κλειδωμένος και απαιτούνταν η χρήση κωδικού. Στη συνέχεια ο παθών,  τηλεφώνησε σε Τράπεζες που διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς με e-banking και ενημερώθηκε ότι από τον λογαριασμό της μίας Τραπέζης μεταφέρθηκε χρηματικό ποσό 200,00 Ευρώ στον λογαριασμό άλλης Τράπεζας που διατηρεί ο ίδιος λογαριασμό και από κει σε τράπεζα του Εξωτερικού, όπου οι δράστες ανέφεραν τον ίδιο τον παθόντα ως δικαιούχο, γεγονός που όπως δήλωσε ο παθών είναι ψευδές. Από το Α.Τ. ΣΚΙΑΘΟΥ, διενεργείται Προανάκριση.

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε καμία περίπτωση να μη παραχωρούν τους κωδικούς τους σε κανέναν.


Σχετικά Άρθρα

Λιράτη τηλεφωνική απάτη στον Αλμυρό

Λιράτη τηλεφωνική απάτη στον Αλμυρό

Από το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα και άγνωστων, μέχρι στιγμής, συνεργών…
Στη φυλακή οι συλληφθέντες για την τηλεφωνική απάτη στον Αλμυρό

Στη φυλακή οι συλληφθέντες για την τηλεφωνική απάτη στον Αλμυρό

Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι τρεις συλληφθέντες για την τηλεφωνική απάτη στον Αλμυρό, ηλικίας 20, 23 και…
Συλλήψεις για τηλεφωνικές απάτες στον Αλμυρό

Συλλήψεις για τηλεφωνικές απάτες στον Αλμυρό

Βάσει έγκυρων πληροφοριών ακόμη μια επιτυχία μετρά το προσωπικό του αστυνομικού τμήματος Αλμυρού, αφού κατόρθωσαν από…