- 6 Φεβρουαρίου, 2021
Ζ. Μακρή: «Άμεση λύση για τα τρακτέρ. Δρομολόγηση της αποζημίωσης βρώσιμης ελιάς.»
Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μ. Μακρή, μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Οικονόμου και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπαγινέτα, έλαβε ενημέρωση, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, , για ουσιώδη ζητήματα, που απασχολούν και ταλαιπωρούν τους αγρότες του Νομού Μαγνησίας.
Συγκεκριμένα, η κ. Μακρή, ενημερώθηκε, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προχωρήσει, την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021, στην έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα δίνει παράταση διάρκειας οκτώ (8) μηνών σε όσους από τους αγρότες, κατόχους γεωργικών ελκυστήρων (τρακτέρ), δεν διαθέτουν διάταξη προστασίας για τα ως άνω τροχοφόρα οχήματα είτε διαθέτουν διάταξη προστασίας για την οποία, όμως, δεν υπάρχει εθνική έγκριση τύπου. Στην συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, εκτός της παράτασης, η οποία και σημειωτέον θα είναι και η τελευταία που θα χορηγηθεί από το Υπουργείο για την συμμόρφωση των κατόχων των οχημάτων, θα γνωστοποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης της εθνικής έγκρισης τύπου αλλά και απογραφής του αγροτικού μηχανήματος καθώς και η διαδικασία που θα ακολουθείται.
Αν και στην Ελλάδα έχει γίνει, από το 2011, η κωδικοποίηση και ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας 76/432/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 6ης Απριλίου 1976, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στην πέδηση των γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων με τροχούς, που ορίζει ότι «για να έχει άδεια κυκλοφορίας ένας τροχοφόρος γεωργικός ελκυστήρας, θα πρέπει να φέρει διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής (θάλαμος ή πλαίσιο ή αψίδα) εγκεκριμένου τύπου», εντούτοις, υπάρχουν, ακόμη, σε χρήση χιλιάδες τρακτέρ, που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας.
Ακόμη, η κ. Μακρή, ενημερώθηκε, ότι το Υπουργείο έχει, ήδη, ζητήσει την συλλογή στοιχείων για την βρώσιμη ελιά Αμφίσσης – Πηλίου, όπως καταγραφή της παραγωγής, που έχει καταστραφεί αλλά και των στρεμματικών εκτάσεων, που έχουν υποστεί ζημίες, καθώς και το είδος των καταστροφών, προκειμένου η ολοκλήρωση αυτής της καταγραφής να επιτρέψει στο υπουργείο – έχοντας πλήρη εικόνα – να υποβάλει το σχετικό αίτημα, με την βεβαιότητα επιτυχούς έκβασης ανάλογης με την περίπτωσης της ελιάς Καλαμών.
Η κ. Μακρή ευχαρίστησε, θερμά, τόσο τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Οικονόμου όσο και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κ. Μπαγινέτα για την προθυμία τους, να την ενημερώσουν για τα συγκεκριμένα ζητήματα, που είχε θέσει, πριν από μερικές ημέρες, υπ’ όψιν τους, αλλά και για την ιδιαίτερη προσπάθεια, που καταβάλει η πολιτική ηγεσία ώστε να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των ελαιοκαλλιεργητών από το Υπουργείο.