• 1 Φεβρουαρίου, 2021

Νέο βιβλίο από τον Γεώργιο Σύρο: «Η Εθνική Συνείδηση ως έννοια και ως αντίληψη στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο»

Νέο βιβλίο από τον Γεώργιο Σύρο: «Η Εθνική Συνείδηση ως έννοια και ως αντίληψη στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο»

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  από την Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη

Για δύο λόγους πήρα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση στα χέρια μου το βιβλίο  

 «Η Εθνική Συνείδηση ως έννοια και ως αντίληψη στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο»

του κ. Γεωργίου Σύρου.  Πρώτος λόγος είναι ότι ο συγγραφέας κατάγεται από τον τόπο μας, συγκεκριμένα από τους Κοκκωτούς του Αλμυρού, από τον τόπο που γέννησε δύο μεγάλες συνεταιριστικές μορφές, τον Ν. Μιχόπουλο και τον Χ. Τσιαμανή.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως ο κ. Σύρος, ο συγγραφέας,  είναι ένα νεαρό παιδί που τολμά και βουτάει αποφασιστικά στα βαθειά νερά της ιστοριογραφίας. Απόφοιτος της Νομικής, με μεταπτυχιακές σπουδές, διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, ανήκει στην κατηγορία των νέων που πιστεύουν στις  αξίες και τα ιδανικά που γαλούχησαν πολλές τιμημένες γενιές Ελλήνων. Γυιός εκπαιδευτικών και ίσως αυτό να έπαιξε τον ρόλο του στην αγάπη για το ιστορικό γίγνεσθαι στη χώρα μας.

Εξ αρχής το βιβλίο εντυπωσιάζει με τον όγκο του, με τις  614 σελίδες του, από τις εκδόσεις ΕΚΤΩΡ. Είναι μια πολύ προσεγμένη έκδοση, προλογισμένη από τον συγγραφέα-πολιτικό αναλυτή Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη, με ένα τιμητικό σημείωμα του εκδότη που μάς προετοιμάζουν για το πλούσιο περιεχόμενο που ακολουθεί.

Ο κ. Σύρος παραθέτει μια κατατοπιστική εισαγωγή οκτώ σελίδων, μέσα στις οποίες γίνονται εμφανή τα κίνητρα που τον οδήγησαν να ασχοληθεί με ένα τόσο «βαρύ και βαθύ» θέμα. Τονίζει δε ο ίδιος παράλληλα και τους στόχους της συγγραφής του πονήματός του που είναι  «…η κατάδειξη υπάρξεως του ελληνικού έθνους ως φυσικής υπερχωροχρονικής δυνάμεως της ιστορίας και κατ’ επέκτασιν της εθνικής συνειδήσεως στον αρχαίο ελληνικό κόσμο….».

Το βιβλίο χωρίζεται  σε δύο μέρη: στο εισαγωγικό  και στο κύριο μέρος.

Το Εισαγωγικό μέρος (σελίδες 17 – 179) έχει τίτλο «Η Εθνική Συνείδηση ως έννοια» και εδώ ο συγγραφέας επιχειρεί μια εννοιολογική προσέγγιση των ιστορικών  όρων και εννοιών, απαραίτητη για την αναζήτηση της ιστορικής Αλήθειας. Οι έννοιες τις οποίες πραγματεύεται είναι η ιστορία,  το έθνος,  ο εθνικισμός, η εθνική συνείδηση.

Το δεύτερο και Κύριο Μέρος (σελίδες 181 – 598)  έχει  τίτλο « Η Εθνική Συνείδηση στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Αντίληψη – Ιδέα – Βίωμα». Ξεκινώντας από την ανάδυση και την καταγωγή του Ελληνισμού διατρέχει όλα τα στάδια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και φθάνει μέχρι τη ρωμαϊκή κατοχή. Με θαυμαστή άνεση και επιχειρηματολογία μεταφέρει τον αναγνώστη στα ελληνικά αποικιακά κύματα, στους αθλητικούς αγώνες, στις μεγάλες εθνικές συγκρούσεις με Πέρσες, Καρχηδονίους και Γαλάτες, αλλά  και στις καταστροφικές εμφύλιες διαμάχες όπως ο Πελοποννησιακός πόλεμος. Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει ο Φίλιππος Β΄ ο Μακεδών, ο Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας, το αλεξανδρινό κράτος, οι ελληνιστικοί και οι ρωμαϊκοί  χρόνοι.

Μέσα από όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα ο κ. Σύρος επιχειρεί να καταδείξει τον σημαντικό ρόλο που διεδραμάτισε  η εθνική συνείδηση, η συνείδηση της εθνικής ενότητος η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην αδιατάρακτη μέχρι σήμερα συνέχιση του Ελληνισμού  μέσα στους αιώνες.

Αδιακρίτως του εάν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με την προσέγγιση του συγγραφέως στα εθνικά ζητήματα, είναι αναντίρρητο το γεγονός πως έχει μελετήσει, έχει εντρυφήσει με μεγάλη προσοχή, με ενδελέχεια την ιστορία, χρησιμοποιεί αμέτρητες και σοβαρές πηγές για να τεκμηριώσει τις απόψεις του. Δεν παραθέτει απλώς ιστορικές πληροφορίες και γεγονότα αλλά τα ερμηνεύει, τα αξιολογεί και τα συσχετίζει, όπως λέει ο ίδιος. Με απώτερο στόχο να καταδείξει την ύπαρξη του ελληνικού έθνους και την εθνική αυτογνωσία.

Κλείνει το παρόν πόνημα με τον Επίλογο και ακολουθεί το πολύ κατατοπιστικό Χρονολόγιο του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου (σελίδες 599 – 605) από το 2.800 π. Χ. έως το 27 π. χ.  οπότε η Ελλάς καθίσταται ρωμαϊκή επαρχία. Υπάρχουν 1088 παραπομπές στις πηγές του, και μια πλούσια βιβλιογραφία οκτώ σελίδων (σελίδες 606 – 614), χωρισμένη σε σύγχρονες και αρχαίες πηγές.

Ένα πολύ ωραίο, συνοπτικό και ταυτοχρόνως πλήρες μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας.

Στα συν του βιβλίου προσθέσω την άψογη χρήση της Ελληνικής Γλώσσας και το αλάνθαστο πολυτονικό σύστημα. Θεωρώ εντυπωσιακό έως απίστευτο το γεγονός πως χρησιμοποιείται από ένα νεαρό άτομο της γενιάς των τριαντάρηδων.

Συγχαρητήρια θερμά κύριε Σύρο!

Εύχομαι το βιβλίο σας να κυκλοφορήσει ευρέως σε όλους τους φιλίστορες και μη,  αυτούς που νοιάζονται για την ιστορία και τη χώρα  μας,  ιδίως στη σημερινή εποχή που η πατρίδα μας διανύει χαλεπούς καιρούς. Και βεβαίως ελπίζω οι Αλμυριώτες και οι Μαγνησιώτες γενικότερα να τιμήσουν και να ενισχύσουν την προσπάθεια του συμπολίτη μας.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…