• 28 Ιανουαρίου, 2021

Στην εποχή των νέων δικτύων ο Δήμος Αλμυρού με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν ίντερνετ

Στην εποχή των νέων δικτύων ο Δήμος Αλμυρού με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν ίντερνετ

Δήλωση Δημάρχου Βαγγέλη Χατζηκυριάκου για την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Συνοχής

Στην εποχή των νέων δικτύων, των εικόνων και του διαδικτύου, ο Δήμος Αλμυρού υλοποιεί το  ευρωπαϊκό πρόγραμμα για δωρεάν ασύρματο δίκτυο με τίτλο «WIFI4EU». Πρόκειται για πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής μέσω της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι όμως αφορά αυτό το πρόγραμμα που συζητήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο; Πρόκειται για έργο που θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, την εξοικείωση των δημοτών Αλμυρού αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Ο Δήμος Αλμυρού προχώρησε σε αίτηση για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα στα πλαίσια της 1ης πρόσκλησης στις 7/11/2018 η οποία και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Agreement number: INEA/CEF/WiFi4EU/1-2019/002174-003542).

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κλήθηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, να αποφασίσουν για τα δέκα σημεία σε διάφορες περιοχές του Δήμου που θα επιλεγούν για το δωρεάν ίντερνετ προς τους πολίτες. Τέτοια σημεία είναι σε δημόσιους χώρους όπως πλατείες, στάδια, δημόσια κτήρια, μουσεία, τα λεγόμενα «κέντρα δημόσιας ζωής». Μάλιστα έγινε λόγος για δυνατότητα εκ μέρους του αναδόχου του έργου για εγκατάσταση σε περισσότερα σημεία.
Η πρωτοβουλία WiFi4EU για την “Κοινωνία του Gίgabίt, 2025» σχετίζεται μόνο με φορείς του δημόσιου τομέα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, χωρών που συμμετέχουν στον ΕΟΧ. Μπορούν να συμμετέχουν μόνο δήμοι (ή οι αντίστοιχοι φορείς τοπικής διοίκησης) ή ενώσεις δήμων. Κάθε Δήμος μπορεί να λάβει μόνο ένα κουπόνι καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοβουλίας WiFi4E, η χρηματική αξία του οποίου ανέρχεται σε 15.000 ευρώ. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης, κάθε Δήμος υποχρεούται να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει το δίκτυο ίντερνετ ενός  χρονικού διαστήματος 18 μηνών, ενώ συν τοις άλλοις είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση του εξοπλισμού ώστε να προσφέρεται δωρεάν και υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα Wi-Fi στους πολίτες και στους επισκέπτες τους για τουλάχιστον τρία έτη.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον Δήμο Αλμυρού, τα σημεία που επιλέγηκαν δεν είναι μόνο στην πόλη του Αλμυρού αλλά και στα γύρω χωριά.  Με την ολοκλήρωση του έργου, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα έχουν τη δυνατότητα για δωρεάν, γρήγορο ίντερνετ και χρησιμοποίηση βασικών ευρυζωνικών υπηρεσιών όπως είναι η τηλεϊατρική, η τηλεργασία και η εκπαίδευση εξ αποστάσεως, ιδιαίτερα σημαντικό σε δυσπρόσιτα ή απομακρυσμένα μέρη. Μέσω του WIFI4U, θα επιτευχθεί ανάπτυξη σε χωριά που βρίσκονται σε απόσταση από αστικά κέντρα, εν προκειμένω τον Αλμυρό, συντελώντας στην ευρύτερη περιφερειακή ανάπτυξη της Ελλάδας.

Χατζηκυριάκος: Αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με ευρωπαϊκούς πόρους
Για το θέμα αυτό, φιλοξενούμε στο «Λαό» δηλώσεις του Δημάρχου Αλμυρού. Ο κ. Χατζκηκυριάκος μας μίλησε για τις δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα WiFi4EU: «Στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των άλλων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης είναι να παρέχονται στους πολίτες υπηρεσίες που θα συνάδουν με τις προσταγές της εποχής μας, να μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω του διαδικτύου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και έτσι, θα συμβάλουμε στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, θα συνεισφέρουμε στη διαφάνεια των συναλλαγών, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών μας προς τους Δημότες Αλμυρού. Άλλωστε, πλέον οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε ένα κινητό ή ένα τάμπλετ στην καθημερινότητά μας.

Το δωρεάν και με μεγάλη ταχύτητα ίντερνετ που θα εγκαταστήσουμε σε διάφορα σημεία της πόλης του Αλμυρού και στα χωριά θεωρούμε ότι θα συμβάλει προς την κατεύθυνση καλύτερων υπηρεσιών. Μέσω του δωρεάν wifi, μπορούμε να αναπτύξουμε διάφορες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα πληρωμές από μακρυά, έκδοση πιστοποιητικών χωρίς καθυστερήσεις, πληροφορίες προς τους πολίτες.

Το πρόγραμμα αυτό παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναπτύξουμε πολλές άλλες πρωτοβουλίες, όπως για πυρανίχνευση-πυροπροστασία, συστήματα ενημέρωσης, για θέματα που έχουν να κάνουν με τα αδέσποτα σκυλιά, για πρώτες ανάγκες πολιτών, για την προβολή τουριστικών διαδρομών του Δήμου μας προς τους επισκέπτες. Ακόμη και στην τηλεκπαίδευση που χρειάζεται καλή σύνδεση ίντερνετ, αφού στα χωριά οι μαθητές θα μπορούν να επωφεληθούν των εγκαταστάσεων της δωρεάν σύνδεσης».
Επίσης, ο Δήμαρχος Αλμυρού αναφέρθηκε σε άλλα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής, τα ΕΣΠΑ, γενικότερα τους πόρους της Πολιτικής Συνοχής Ε.Ε. είναι πολύ σημαντική για τον προγραμματισμό, τη μελέτη και την ολοκλήρωση έργων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής μας. Υλοποιούνται έργα όπως είναι το ανοικτό κέντρο εμπορίου Αλμυρού, η λιμνοδεξαμενή στον Ξεριά, το κέντρο ενημέρωσης για τα καταδυτικά πάρκα στην Αμαλιάπολη, η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης στο κτήριο του ΕΠΑΛ Αλμυρού, ενώ επιπροσθέτως αυτή την περίοδο προετοιμάζουμε και καταθέτουμε τις προτάσεις μας για έργα που θα ενταχθούν στο νέο κύκλο του ΕΣΠΑ, προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, για τον βιολογικό κι άλλες πολλές».


Σχετικά Άρθρα

Αποτελέσματα Δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Αλμυρού – Συνεχής ροή

Αποτελέσματα Δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Αλμυρού – Συνεχής ροή

Σ’ αυτό το άρθρο θα ενσωματώνουμε τα εκλογικά αποτελέσματα για τον Δήμο Αλμυρού όπως θα τα…
Η μεγάλη επιτυχία …ανεβάζει ξανά τους ΣκηνοΠαίκτες στη σκηνή

Η μεγάλη επιτυχία …ανεβάζει ξανά τους ΣκηνοΠαίκτες στη σκηνή

Έπειτα από την επιτυχία των τελευταίων παραστάσεων, η Θεατρική Ομάδα Αλμυρού ΣκηνοΠαίκτες παρουσιάζει για ακόμα δύο…
Στις 4μ.μ. αύριο Τετάρτη ο μεγάλος αγώνας του ΓΣΑ με τον Ολυμπιακό Βόλου

Στις 4μ.μ. αύριο Τετάρτη ο μεγάλος αγώνας του ΓΣΑ με τον Ολυμπιακό Βόλου

Ο ΓΣΑ προετοιμάζεται για τον ημιτελικό Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Βόλου που θα γίνει στον…