• 21 Ιανουαρίου, 2021

Μια πρωτότυπη, ιδιαίτερη και γευστική ιδέα!

Μια πρωτότυπη, ιδιαίτερη και γευστική ιδέα!

Η Ευαγγελία Κουτσοβασίλη είχε την πρωτοποριακή ιδέα να δημιουργήσει μαρμελάδα και γλυκό κουταλιού με ελιά, έφτιαξε τη δική της οικοτεχνία και κέρδισε τους καταναλωτές… Εξηγεί στο «Λαό» πώς προέκυψε αυτή η ενασχόληση και μιλάει για τη θετική ανταπόκριση που έτυχαν τα μοναδικά της προϊόντα

Για όλους αυτούς που τους αρέσουν τα λεγόμενα «γκουρμέ», έχουμε να προτείνουμε κάτι ξεχωριστό, ιδιαίτερο, γευστικό και αν μη τι άλλο, πρωτότυπο: το γλυκό κουταλιού ελιάς και τη μαρμελάδα ελιάς. Η Ευαγγελία Κουτσοβασίλη από τη Νέα Αγχίαλο είχε μια πρωτοποριακή ιδέα, …την δούλεψε, έφτιαξε τη δική της οικοτεχνία και παρουσιάζει προϊόντα από ελιά που δεν έχουμε συνηθίσει να γευόμαστε… Την συναντήσαμε στο χώρο της, στη Νέα Αγχίαλο και ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τις παρασκευές που φτιάχνει με πολύ μεράκι και έχουν αποκτήσει …φανατικούς θαυμαστές τα τελευταία χρόνια εντός κι εκτός συνόρων!

 

-Κα Κουτσοβασίλη, πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την οικοτεχνία που παράγει πάστα ελιάς, γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα ελιάς;

 

-Η οικοτεχνία Ράλλη ξεκίνησε το 2017. Μαζί με το σύζυγό μου, έχουμε ελαιόδενδρα κι αρχίσαμε να εμπορευόμαστε τις ελιές, χωρίς αυτό να είναι το κύριο επάγγελμά μας. Προσπαθήσαμε, εκτός από το ελαιόλαδο, τις ελιές Καλαμών αλλά και το χύμα τσίπουρο, να εμπλουτίσουμε την γκάμα μας με περισσότερα προϊόντα. Είχαμε δοκιμάσει στις Πρέσπες γλυκό κουταλιού με φασόλια και στην Πελοπόννησο το μελιτζανάκι. Έτσι, αρχίσαμε να ψάχνουμε πάνω σε αυτή την ιδέα πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κάτι ανάλογο με βασικό συστατικό την ελιά. Είδαμε στο ίντερνετ ότι κάποιοι κάναν γλυκό την πράσινη ελιά, εμείς χρησιμοποιούμε την μαύρη. Πρώτα φτιάξαμε την πάστα που είναι το λεγόμενο πατέ, μετά την μαρμελάδα κι ακολούθησε το γλυκό. Δεν θέλαμε απλώς να φτιάχνουμε για να δίνουμε σε φίλους, έτσι η αρχική ιδέα μας ..μεγάλωσε και δημιουργήσαμε την πιο απλή μορφή επιχείρησης, μία οικοτεχνία που πληροί όλες τις προδιαγραφές αναφορικά με την καθαριότητα, τους ελέγχους από την Νομαρχία, τα απαραίτητα λογιστικά έγγραφα. Όπως το λέει και η λέξη, όλη η διαδικασία παραγωγής γίνεται επαγγελματικά με δικές μας ελιές στο δικό μας χώρο, στην κατοικία μας.

 

-Ακολουθήσατε κάποια συνταγή;

 

-Όχι, η συνταγή είναι δική μας. Θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να έχουμε τη δική μας πάστα που θα διαφέρει από αυτή που υπάρχει στην αγορά. Μας ενδιαφέρει το διαφορετικό, το κάτι ιδιαίτερο. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι όλα τα προϊόντα μας είναι χωρίς συντηρητικά. Έτσι, δεν τα έχουμε σε μεγάλες συσκευασίες γιατί θέλουμε να καταναλώνονται φρέσκα, με όλα τα αρώματά τους.

 

-Πρωτότυπα τα προϊόντα σας χωρίς αμφιβολία… Έχετε εισπράξει θετική ανταπόκριση; Σε ποιο κοινό απευθύνεστε; Πού μπορεί κανείς να τα βρει;

 

-Στο ξεκίνημα, μοίρασα βαζάκια με γλυκά σε φίλους και γνωστούς για να πάρω τη γνώμη τους. Όλοι ήταν διστακτικοί, δεν γνώριζαν ότι η ελιά θα μπορούσε να γίνει γλυκό ή μαρμελάδα. Δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ κάτι τέτοιο. Οι απόψεις διίσταντο αλλά έκανα πολλές δοκιμές στη συνταγή. Ακόμη πειραματίζομαι… Τα προϊόντα υπάρχουν σε ένα σούπερ μάρκετ στη Ν. Αγχίαλο, ενώ μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί επικοινωνώντας μαζί μας στην ιστοσελίδα μας στο facebook της Οικοτεχνίας Ράλλη ή στο τηλέφωνο 6944987216. Εκτός από την παραγωγή που γίνεται από εμάς, είναι σημαντική η προώθηση, οι δημόσιες σχέσεις. Έτσι, συνεργαζόμαστε με καταστήματα ντελικατέσεν προϊόντων και εστιατόρια, κυρίως στη Μαγνησία.

 

-Όταν παρουσιάσατε το γλυκό ή τη μαρμελάδα σε επαγγελματίες της κουζίνας, πώς το δέχθηκαν;

 

-Θα διαχώριζα τα εστιατόρια σε δύο κατηγορίες. Τα λεγόμενα γκουρμέ το δέχθηκαν καλύτερα, θέλησαν να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν τις παρασκευές μας στην κουζίνα τους. Τα μικρότερα εστιατόρια δεν δέχθηκαν το γλυκό ή την μαρμελάδα αλλά έδειξαν μεγάλη προτίμηση για την πάστα που χρησιμοποιούν συνήθως ως πιάτο καλωσορίσματος των πελατών τους.

 

-Ποια είναι η διαδικασία παρασκευής;

 

-Πρέπει να ξαλμυριστούν οι ελιές, να βγάλουμε τα κουκούτσια που είναι μια επίπονη διαδικασία γιατί το κάνουμε με τα χέρια χωρίς μηχανήματα. Έπειτα τις βράζουμε, βάζουμε το σιρόπι και τα άλλα υλικά κι αναλόγως προχωράμε αν θέλουμε να φτιάξουμε την πάστα, τη μαρμελάδα που είναι η πάστα πολτοποιημένη ή το γλυκό. Δουλεύουμε κυρίως με παραγγελίες διότι όπως προανέφερα, θέλουμε να έχουμε φρέσκα πράγματα που δεν θα μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πάγκους καταστημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι είχαμε προτάσεις για παραγωγή από εργοστάσιο ελιάς, κυρίως για την πάστα αλλά αρνηθήκαμε. Τα προϊόντα μας είναι κάτι που φτιάχνουμε εμείς με πολύ μεράκι, που συνεχώς εξελίσσουμε και φέρουν την υπογραφή μας. Δεν μπήκαμε στη λογική να δώσουμε τη συνταγή σε ένα εργοστάσιο για μεγαλύτερη παραγωγή. Πρόκειται για μια οικοτεχνία και ο αγοραστής γνωρίζει ότι αυτό που έχει στα χέρια του, είναι από εμάς, από την παραγωγή στην κατανάλωση. Θέλουμε αυτό το κάτι ιδιαίτερο που έχουμε φτιάξει, να είναι δικό μας.

 

-Έχετε δοκιμάσει παρόμοιες συνταγές; Υπάρχουν ανάλογα προϊόντα στο νομό μας;

 

-Προσωπικά δεν γνωρίζω κάποια άλλη οικοτεχνία που να ασχολείται με πάστα, μαρμελάδα και γλυκό ελιάς.  Είναι κάτι ιδιαίτερο. Προσπαθώ να λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου τα σχόλια όλων όσων δοκιμάζουν, από καταναλωτές αλλά κι επαγγελματίες της κουζίνας ώστε να βελτιώσω το τελικό αποτέλεσμα.

 

-Οπότε πήρατε μία ιδέα, την εξελίξατε και έχετε πλέον το δικό σας χώρο στην αγορά…

 

-Κάπως έτσι… Μας έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι έχουμε σταθερούς πελάτες που δοκίμασαν μία φορά, είναι στις γεύσεις τους και συνεχώς μας παραγγέλνουν βαζάκια με μαρμελάδα ή γλυκό, εντός κι εκτός του νομού. Ακόμη και από το εξωτερικό. Τουρίστες που ήρθαν στην περιοχή μας, δοκίμασαν και παραγγέλνουν να τους στέλνουμε προϊόντα. Είδαμε επίσης ότι «προχώρησε» πολύ η ιδέα την περίοδο των εορτών να έχουμε τα βαζάκια μας σε καλάθια, δηλαδή μια συσκευασία δώρου. Επίσης, πριν δύο χρόνια είχαμε ετοιμάσει τσιπς με ελιές σε ροδέλες. Εμείς δεν είμαστε συνηθισμένοι να τρώμε τέτοιους είδους τσιπς, στη Γερμανία όμως για παράδειγμα, το έχουν ως συνοδευτικό με την μπύρα ή το ποτό, και η ιδέα αυτή έτυχε πολύ θετικής ανταπόκρισης. Σίγουρα όσο περνάει ο καιρός, εκτός από τη βελτίωση των παρασκευών μας, καταλαβαίνουμε καλύτερα την αγορά και τον τρόπο λειτουργίας που θα πρέπει να έχει η οικοτεχνία. Αναφερόμαστε σε κάτι ντελικατέσεν και χρειάζεται υπομονή, πρέπει να πείσουμε για την ποιότητα του προϊόντος ώστε να το δοκιμάσει κάποιος και θεωρούμε ότι αξίζει μια δοκιμή καθώς πρόκειται για κάτι γευστικό, μοναδικό και φυσικό προϊόν χωρίς συντηρητικά.


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…