- 13 Ιανουαρίου, 2021
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για το νομοσχέδιο για το Α.Σ.Ε.Π. που ψηφίζεται στη Βουλή
Το νομοσχέδιο για το Α.Σ.Ε.Π. ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή κι από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, κο Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο λάβαμε και δημοσιεούμε την παρακάτω δήλωση:
Το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής πολυδιαφημίστηκε κι αυτό σαν μεταρρυθμιστική τομή και καινοτόμα αλλαγή στο σύστημα προσλήψεων του Δημοσίου με έμφαση στην αξιοκρατία και την καταλληλότητα. Στην ουσία δεν είναι άλλο από ένα σύνολο ήδη θεσπισμένων διατάξεων και εφαρμοσμένων πολιτικών με την απαραίτητη δόση δημιουργίας εντυπώσεων και προσδοκιών για δήθεν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε επισφαλώς εργαζόμενους και άνεργους νέους ανθρώπους.
Αν και το νομοσχέδιο κατατέθηκε παραμονές Χριστουγέννων, και ενώ το Κοινοβούλιο υπολειτουργούσε, ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στο δημόσιο διάλογο με προτάσεις εντοπίζοντας και επισημαίνοντας τα σκοτεινά σημεία του και τελικά αποδομώντας το πλήρως μαζί με το σύνολο σχεδόν των θεσμικών και κοινωνικών φορέων. Περιέχοντας σειρά προβληματικών διατάξεων, αρκετές από τις οποίες στο τέλος άλλαξαν υπό το βάρος της έντονης και τεκμηριωμένης κριτικής. Παράδειγμα η υπομοριοδότηση και υποβάθμιση των ακαδημαϊκών τίτλων, η μοριοδότηση διδακτορικών ανεξαρτήτως συνάφειας με τη θέση και η συνεκτίμηση της συνάφειας στα μεταπτυχιακά που ουσιαστικά θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη μοριοδότηση υποψηφίου με μη συναφή διδακτορικό σε σχέση με υποψηφίους που διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους συναφείς με τα καθήκοντα της θέσης.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης χρειάστηκε να ανασκευάσει στο θέμα της έλλειψης μοριοδότησης της ξένης γλώσσας μετά από τις αντιδράσεις με προσμέτρηση της γνώσης τους στους πανελλήνιους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αλλά και στο θέμα της εμπειρίας, όπου αυθαίρετα είχε απαλείψει την επαγγελματική εμπειρία και προϋπηρεσία ως κριτήριο για την προσαύξηση της βαθμολογίας. Ταυτόχρονα, όμως με την έλλειψη σαφούς αναφοράς των θέσεων για τις οποίες προβλέπονται ειδικές δοκιμασίες και συνέντευξη αφήνει τα απαραίτητα περιθώρια για τις σχετικές «τακτοποιήσεις».
Μετά από αρκετό ράβε – ξήλωνε, η κυβέρνηση του ρεκόρ δεκαετίας των 2.965 μετακλητών, της εξίσωσης των πτυχίων πανεπιστημίων – κολλεγίων, της προνομιακής μεταχείρισης των πτυχιούχων κολλεγίων και στον ΑΣΕΠ φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο αναξιοκρατικό, πρόχειρο και αναχρονιστικό.