• 28 Δεκεμβρίου, 2020

Πυρετός εργασιών για τις αποκαταστάσεις μετά τον Ιανό από Αντιπεριφέρεια και Δήμο

Πυρετός εργασιών για τις αποκαταστάσεις μετά τον Ιανό από Αντιπεριφέρεια και Δήμο

έκδοση 24-12-2020

Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη κας Δωροθέας Κολυνδρίνη  -φωτο

Την περασμένη εβδομάδα, πολίτης μας κάλεσε για ρεποράζ στον Ξηριά, καθώς η σπασμένη γέφυρα που ενώνει την Ευξεινούπολη με τον δρόμο για τα Ζερέλια υποχώρησε και στο υπόλοιπό της, δηλαδή ό,τι είχε αφήσει στο διάβα του ο Ιανός. Για άλλο ρεπορτάζ πήγαμε και άλλο κάναμε αφού αυτό που αντικρίσαμε δεν περιγράφεται… Σκουπίδια και μπάζα παντού. Ολόκληρες ξηλωμένες κουζίνες, πεταμένες στην κοίτη του Ξηριά. Σακούλες, σιδερώστρα, νεκρά ζώα, οικοδομικά υλικά, υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών και άλλα σκουπίδια, μια μάζα με τα φερτά υλικά που οι καταρρακτώδεις βροχές παρέσυραν μέσα και στο πλάι της κοίτης του ποταμού.

Την ίδια μέρα, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Λεωνίδας Βούλγαρης με συνεργεία του Δήμου απέσυραν πολλά από τα βαριά απορρίμματα και τα νεκρά ζώα από το σημείο.

Θυμίζουμε ότι για τη νέα γέφυρα, έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, μαζί με Αντιδημάρχους και την Αντιπεριφερειάρχη κα Κολυνδρίνη, έκαναν αυτοψία στον Ξηριά και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καθαρισμού, ενώ αναμένεται μελέτη για διευθέτηση και νέα οριοθέτηση του Ξηριά.

Οι φωτογραφίες είναι από τις εργασίες σε Μαυρόλοφο, Φυλάκη, Χολόρεμα και Ξηριά, όπου συνεργία του Δήμου, εργάζονται από την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζουν τις αποκαταστάσεις.

Ακολουθούν οι δηλώσεις της Δωροθέας Κολυνδρίνη Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων σχετικά με τα έργα στο Δ. Αλμυρού:

«Με συντονισμένες ενέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατορθώσαμε τα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω η θεομηνία «Ιανός» τον περασμένο Σεπτέμβριο να ολοκληρωθούν ως προς την προσωρινή αποκατάσταση και να ξεκινήσει η οριστική αποκατάστασή τους. Νιώθουμε ικανοποιημένοι που κατορθώσαμε να μη χαθεί άσκοπος χρόνος και σύντομα να κάνουμε την περιοχή μας καλύτερη απ΄ ότι ήταν πριν τη θεομηνία.

Ειδικότερα, με την διαδικασία του κατεπείγοντος ξεκίνησε η αποκατάσταση της βατότητας του επαρχιακού οδικού δικτύου αρμοδιότητας ΠΕΜΣ στον ορεινό όγκο της Όθρυς από θεομηνία Ιανός (18/9/20), προϋπολογισμού ποσού 1.500.000 €. Παράλληλα άρχισε η αποκατάσταση και κατασκευή της τεχνικής γέφυρας του ρέματος Χολόρεμα (ΠΕΟ 1 Αϊδίνι-Κρόκιο), προϋπολογισμού ποσού 1.600.000€. Στα πλαίσια επίσης της αποκατάστασης των ζημιών από τον Ιανό ξεκίνησε η κατεπείγουσα αποκατάσταση βατότητας του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου αρμοδιότητας ΠΕΜΣ μεταξύ 111ΠΜ-Μαυρόλοφος-Φυλάκη, προϋπολογισμού ποσού 200.000 €.

Την ίδια στιγμή οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Μαγνησίας έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών και  προχωρούν με γρήγορο ρυθμό στην εφαρμογή ειδικού σχεδίου πλήρους αποκατάστασης σε υποδομές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Έχουν συνταχθεί ήδη τα Τεχνικά Δελτία προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, για 13 έργα στο Δήμο Αλμυρού και ενός τμήματος του Δήμου Βόλου που επλήγησαν από τον Ιανό και πρόκειται να κατατεθούν στην Κυβέρνηση για χρηματοδότηση τους. Ήδη έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και ξεκινάει η μελέτη για τη διευθέτηση και οριοθέτηση του Ξηριά ποσού ύψους 50.000 €. 

Και οι εργασίες δεν σταματούν εδώ για την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε ο καθαρισμός του Ξηριά στην πόλη του Αλμυρού, και εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης στο Χολόρεμα, για να διευκολύνουν πρόσκαιρα, ενόψει της χειμερινής περιόδου, τη δίοδο του νερού. Θα ακολουθήσουν οι οριστικές αποκαταστάσεις που περιλαμβάνουν οριοθετήσεις και διευθετήσεις του χειμάρρου Ξηριά και τη δημιουργία κατασκευαστικών έργων στις ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο. Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός ρεμάτων στην Σούρπη, στην Αμαλιάπολη και στην Ανάβρα, η ασφαλτόστρωση στον Πλάτανο και την Αμαλιάπολη, ενώ το προσεχές διάστημα ξεκινούν οι εργασίες για τη συντήρηση του οδικού δικτύου Σούρπης-Πτελεού.

Στο στάδιο του διαγωνισμού βρίσκονται και οι δύο κυκλικοί κόμβοι, που θα καταστήσουν τον Αλμυρό μία σύγχρονη αστική πόλη, ένας στην είσοδο της Ευξεινούπολης και άλλος ένας στην Π. Μελά-Βασ. Παύλου συνολικού προϋπολογισμού 500.000 €.  

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για το επόμενο διάστημα αναμένονται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του χλοοτάπητα και του αρδευτικού δικτύου των γηπέδων της Ευξεινούπολης, του Πλατάνου και της Σούρπης ποσού ύψους 215.567,60 € καθώς και η κατασκευή κερκίδων στο αθλητικό κέντρο Σούρπης προϋπολογισμού ύψους 168.000 €.»


Σχετικά Άρθρα

Περιοδεία Αντιπεριφερειάρχη κας Κολυνδρίνη στα έργα της Σκοπέλου με τον Δήμαρχο κ. Περίσση

Περιοδεία Αντιπεριφερειάρχη κας Κολυνδρίνη στα έργα της Σκοπέλου με τον Δήμαρχο κ. Περίσση

Επίσκεψη στη Σκόπελο και αυτοψία στα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή 14…
Δ.Τ. Αντιπεριφέρειας: Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Η προσφορά μας στον πολιτισμό

Δ.Τ. Αντιπεριφέρειας: Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Η προσφορά μας στον πολιτισμό

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων (ICOM) ως η Διεθνής Ημέρα…
Βελτίωση οδοποιίας σε Μαυρόλοφο – Φυλάκη – Πέρδικα

Βελτίωση οδοποιίας σε Μαυρόλοφο – Φυλάκη – Πέρδικα

Ξεκινούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες βελτίωσης του δρόμου Μαυρόλοφος-Φυλάκη-Πέρδικα. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός…