- 19 Δεκεμβρίου, 2020
Χρ. Τριαντόπουλος: Σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της Μαγνησίας
Την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εργασίας του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Μαγνησίας, σε συνέχεια κοινού ψηφίσματος που έστειλαν οι φορείς. Επρόκειτο για ακόμα μία σύσκεψη εργασίας, σε συνέχεια αρκετών που έχουν πραγματοποιηθεί όλη αυτή την τελευταία περίοδο, με αντικείμενο την ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αγορά, αλλά και η ευρύτερη οικονομία της περιοχής, κατά τη δεύτερη φάση των αυστηρών περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και τη συζήτηση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, στη σύσκεψη εργασίας συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Φίλιππος Σαμαλέκος, και τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, κ. Νίκος Αγγελέτος και κ. Θέκλα Καμμένου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, κ. Αποστόλης Οντόπουλος, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας, κ. Δωροθέα Καναβιτσά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Αλμυρού, κ. Παναγιώτης Μπούντης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Σκιάθου, κ. Χρήστος Δημητριάδης, και ο Πρόεδρος ΟΕΒΕ Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, κ. Κώστας Τσουράπας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν οι δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά της περιοχής, καθώς και τα ζητήματα που έχουν προκύψει κατά τη διαδικασία της προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στους περιοριστικούς κανόνες λόγω της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων έθεσαν τα αιτήματά τους τόσο για τη στήριξη της ρευστότητας, όσο και για την ενίσχυση των εισοδημάτων επαγγελματιών και κλάδων που δοκιμάζονται και την τρέχουσα περίοδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ανέλυσε τα μέτρα που προωθεί και υλοποιεί η Κυβέρνηση και, δη, το Υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη επιχειρήσεων, αλλά και εργαζομένων. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «όπως γίνεται από την αρχή αυτής της δύσκολης, και με αρκετούς βαθμούς αβεβαιότητας, περιόδου τα μέτρα που προωθούνται για τη στήριξη των επιχειρήσεων και οι παράμετροι αυτών προσαρμόζονται στις εξελίξεις στην πανδημία. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2021, ανακοίνωσε την επέκταση του μέτρου της έκπτωσης στα μισθώματα των επιχειρήσεων. Ένα μέτρο το οποίο και ανταποκρίνεται στα αιτήματα που είχαν τεθεί και στο ψήφισμα των παραγωγικών φορέων της Μαγνησίας. Έτσι, για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις που κατά την περίοδο των εορτών παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά 80%, ανεξαρτήτως των υγειονομικών επιλογών την επόμενη περίοδο. Παράλληλα, το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό».
Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών στάθηκε και στην υλοποίηση του τέταρτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, σημειώνοντας ότι «κατά τον τέταρτο κύκλο του χρηματοδοτικού εργαλείου του Υπουργείου Οικονομικών, 9.406 επιχειρήσεις της Μαγνησίας έλαβαν, τις προηγούμενες εβδομάδες, 38,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε 4.100 ευρώ ανά επιχείρηση κατά μέσο όρο. Αθροιστικά, εάν λάβουμε υπόψη και τους τέσσερις κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, οι πόροι προς επιχειρήσεις της Μαγνησίας ανέρχονται στα 85,6 εκατ. ευρώ, συνιστώντας το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ των νομών της Θεσσαλίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα κινηθεί και ο πέμπτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του νέου έτους, καθώς θα συνυπολογίσει και τον μήνα Δεκέμβριο στην περίοδο αναφοράς».
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης εργασίας συνεχίστηκε η ανταλλαγή απόψεων και αναλύσεων, εστιάζοντας και σε μέτρα που δύναται να αξιοποιηθούν την επόμενη περίοδο, ξεδιπλώνοντας ιδέες και προοπτικές για την οικονομία της περιοχής και τις αναπτυξιακές της προοπτικές την επομένη της πανδημίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχιστεί η συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της Μαγνησίας.