- 18 Δεκεμβρίου, 2020
«Αντιληφθήκαμε τον αντίκτυπο των έργων ΕΣΠΑ στην τοπική μας κοινωνία» – Χρ. Γιαννούχος και Κ. Καραγκούνης μιλούν για τη δράση “At the school of open cohesion
#cohesionGR
Στο παρελθόν μας είχε απασχολήσει δημοσιογραφικά ο διαγωνισμός Inform Communication Awards, επικοινωνίας και προβολής για τα έργα του ΕΣΠΑ 2014-2020, λόγω της συμμετοχής του Γυμνασίου Ευξεινούπολης Αλμυρού, στη δράση επικοινωνίας “At the school of open cohesion” (Αsoc). Στις 27 Νοεμβρίου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βραβεύτηκε στον πανευρωπαϊκό αυτό διαγωνισμό, μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία ανάμεσα τους υπευθύνους των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και μάλιστα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έπαθλο ήρθε για ένα video, που ενσωματώνει τις ερευνητικές εργασίες που εκπόνησαν μαθητές 4 ομάδων και πιο συγκεκριμένα το Μουσικό Γυμνάσιο Λάρισας με την ομάδα «karla lakers” παρουσίασαν το έργο της Λίμνης Κάρλας, το δικό μας Γυμνάσιο Ευξεινούπολης, με την ομάδα “under water explorers” επέλεξε να παρουσιάσει τα νέα Υποβρύχια Μουσεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Δυτικό Παγασητικό, η ομάδα του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων, “under water explorers” παρουσίασε τη β΄ φάση του περιβαλλοντικού έργου του ΧΥΤΑ Τρικάλων και τέλος το ΕΠΑΛ Καρδίτσας με την ομάδα “bicycle riders” μελέτησε και παρουσίασε την αστική ανάπλαση με τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη τους.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε εκδήλωση που οργάνωσε η Περιφέρεια στη Λάρισα στις 8 Οκτωβρίου 2020, βράβευσε τις ομάδες.
Ακολουθούν οι δηλώσεις μαθητών του Γυμνασίου Ευξεινούπολης, Χρήστου Γιαννούχου και Κωνσταντίνου Καραγκούνη οι οποίοι μίλησαν στο «Λαό» για την εμπειρία τους μέσα από τη συμμετοχή τους στη δράση και πώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα κοινωνικής συνοχής βοηθούν στην ανταλλαγή πληροφοριών κι απόψεων.
«Το μαγικό ταξίδι της ομάδας μας στην εξερεύνηση και στη γνώση μέσω του προγράμματος “At the School of Open Cohesion” ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2019 και τελείωσε με τον πιο όμορφο τρόπο την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 στη Λάρισα, με τη βράβευσή μας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό. Αισθανόμαστε πάρα πολύ ευτυχείς και υπερήφανοι που συμμετείχαμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ήταν η πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με κάτι τέτοιο. Γνωρίσαμε καλύτερα τον τόπο μας και τα έργα της Περιφέρειας που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, συνεργαστήκαμε και δουλέψαμε ώστε να καταφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η εξερεύνησή μας, παρά τις αντιξοότητες, κράτησε το ενδιαφέρον μας αμείωτο. Η αλήθεια είναι πως ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία και λόγω της κατάστασης του covid 19. Ήταν ένα …διάλειμμα από τη δύσκολη καθημερινότητα μας. Κι όμως αυτό δεν μας πτόησε και συνεχίσαμε να δουλεύουμε από απόσταση ασχέτως των δυσκολιών που υπήρχαν.
Στο στάδιο της επιλογής του έργου, επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα του Yπουργείου Ανάπτυξης και αφού “εξερευνήσαμε” πολλά από τα έργα που έγιναν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω ΕΣΠΑ, επιλέξαμε να μελετήσουμε ένα πρωτοποριακό έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, πολυβραβευμένο που αποτελεί μοναδικό έργο υποδομής για το άνοιγμα και την προβολή του ενάλιου πλούτου στο ευρύ κοινό, καθώς και για την προσέλκυση και ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.
Επιλέξαμε να εξερευνήσουμε τον «κοιμώμενο γίγαντα» της Θεσσαλίας, το πρώτο Υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα, που αποτελεί τον “Παρθενώνα των ναυαγίων” στο ναυάγιο της Περιστέρας Αλοννήσου και στο Δ. Παγασητικό και να αναδείξουμε την Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά.
Μέσω των social media, όπου «ποστάραμε» διάφορες δημοσιεύσεις σχετικές με το έργο και απαιτούμενα βίντεο που δημιουργήσαμε ώστε να τα παρουσιάσουμε, ελπίζουμε πως καταφέραμε να προβάλλουμε όσο περισσότερο γινόταν την περιοχή μας καθώς και τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ε.Ε”.
Σχετικά με τον αντίκτυπο των έργων ΕΣΠΑ στην κοινωνία μας, οι δύο μαθητές ήταν σαφείς: «Με την ευρωπαϊκή δράση «Asoc» θεωρούμε ότι ως μελλοντικοί πολίτες της Ευρώπης, εξοικειωθήκαμε με την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιληφθήκαμε τον αντίκτυπο και τα οφέλη των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ στην τοπική μας κοινωνία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής θα αποτελέσουν την αρχή για μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Είναι ακόμα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλο αυτό στηρίζεται στους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων και μέσω αυτών προωθείται όλη αυτή η προσπάθεια. Χαρήκαμε που πήραμε μέρος σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και απαιτητικό πρόγραμμα και θα θέλαμε να ξαναζήσουμε την εμπειρία αυτή.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του όμορφου ταξιδιού μας, τη διευθύντριά μας κ. Σταυραντώνη Μαρία που δέχθηκε την πρόκληση-πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη συμμετοχή μας στο Αsoc και την καθηγήτριά μας κ. Σιαμέτη Αθανασία, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τους Υπεύθυνους της Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας κ. Γαλάνη Β., κ. Μίχο Κ. και κ. Βαλλούς Δ., την κ. Τσέλιου Χριστίνα Υπεύθυνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και την Iταλική Oμάδα Αsoc».