- 24 Νοεμβρίου, 2020
Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Βούλγαρη – Μιλάει για όλα τα θέματα του τοπικού μας ποδοσφαίρου
Ο Παναγιώτης Βούλγαρης είναι ένας ποδοσφαιριστής που δικαιούται να έχει άποψη για το τοπικό ποδόσφαιρο. Όχι μόνο διότι έχει αγωνιστεί σχεδόν δύο δεκαετίες σε υψηλό επίπεδο και είναι ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους παίκτες στα γήπεδα της Μαγνησίας, αλλά γιατί ως απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας, έχει ασχοληθεί με την προπονητική, σε επίπεδο ανδρικής ομάδος αλλά και σε τμήματα υποδομής. Φιλοξενούμε σήμερα στις σελίδες του «Λαού» συνέντευξη με τον 34χρονο Αλμυριώτη ποδοσφαιριστή του Αίαντα Σούρπης για την κατάσταση στο χώρο του τοπικού ποδοσφαίρου, τις φιλοδοξίες του και το κομμάτι της παραγωγής ταλέντων στην περιοχή μας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Παναγιώτης Βούλγαρης έκανε ντεμπούτο στον ΓΣΑ σε ηλικία 14 ετών και με την κυανόλευκη φανέλα με τον Δισκοβόλο πέρασε τα περισσότερα χρόνια της αθλητικής του διαδρομής. Αγωνίστηκε έξι σεζόν σε εθνικές κατηγορίες σε συλλόγους που είχαν υψηλές κατατάξεις, με τον ΓΣΑ, τον Πύρασο, τον ΠΟ Τρίγλιας Χαλκιδικής, την Αναγέννηση Επανωμής, ενώ με τον Αλμυρό κατέκτησε δύο πρωταθλήματα ΕΠΣΘ. Έπαιξε επίσης για μικρό χρονικό διάστημα στον Πρωτεσίλαο Πτελεού, ενώ την προηγούμενη τριετία ήταν στους Μυρμηδόνες Πλατάνου, δύο Έτη ως προπονητής και πέρυσι ως ποδοσφαιριστής. Το φετινό καλοκαίρι έβγαλε την προετοιμασία με την Δήμητρα, όμως εν τέλει κατέληξε στο ρόστερ του Αίαντα Σούρπης.
-Παναγιώτη, βρισκόμαστε εν μέσω καραντίνας κι αγωνιστικής απραξίας. Πώς επηρεάζει αυτή η κατάσταση τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές;
– Θεωρώ πως είναι ένα πολύ σημαντικό ψυχολογικό κυρίως πλήγμα για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Ωστόσο προέχει η ασφάλεια και υγεία όλων και πρέπει να επικεντρωθούμε στον ατομικό αθλητισμό, κάτι που δεν είχαμε συνηθίσει. Να ευχηθώ υγεία σε όλους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Σίγουρα θα είναι διαφορετικά όταν επανέλθουμε στην αγωνιστική δράση και θα χρειαστεί ένα διάστημα προσαρμογής. Μακάρι να ολοκληρωθεί η αγωνιστική σεζόν και να παίξουμε όλες τις αγωνιστικές για να χαρούμε το αγαπημένο μας σπορ, το ποδόσφαιρο.
-Πώς προέκυψε η φετινή σου παρουσία στον Αίαντα; Θεωρείς ότι εφόσον συνεχιστεί η σεζόν, με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, η ομάδα μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο;
-Με την ομάδα της Σούρπης ήρθαμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα εφόσον αποφάσισα να μην ακολουθήσω την Δήμητρα στη Γ’ Εθνική λόγω υποχρεώσεων, διότι υπήρχε θέληση και από τις δύο πλευρές. Οι δυνατότητες και η προοπτική και οι στόχοι της ομάδας έκαναν την απόφαση αυτή ακόμα πιο εύκολη. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξαν προϋπάρχουσες καλές σχέσεις με τους ανθρώπους που απαρτίζουν το σύλλογο και είναι τα μέλη της διοίκησης, οι παλαίμαχοι, ο προπονητής, οι ποδοσφαιριστές. Ο Γιάννης Σιαμέτης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά τα προηγούμενα χρόνια, ο Αίας που ήταν μια παραδοσιακή δύναμη, έχει καταστεί πλέον μία από τις πιο δυνατές ομάδες της κατηγορίας και κάθε χρόνο βλέπει ψηλότερα. Η παρουσία στον τελικό του Κυπέλλου πριν δύο χρόνια, η τέταρτη θέση πρόπερσι και πέρυσι, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία αυτό το αξιόλογο υλικό που έχει μαζευτεί στη Σούρπη, μπορεί να στηριχθεί και να πετύχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Πιστεύω πως εάν πάνε όλα καλά και συνεχιστεί το πρωτάθλημα, θα διεκδικήσουμε με αξιώσεις τον τίτλο του πρωταθλητή. Άλλωστε το ξεκίνημα με τις έξι νίκες είναι ενδεικτικό της πορείας που θέλουμε να χαράξουμε.
-Γενικότερα, πώς κρίνεις το τοπικό της Μαγνησίας; Τί είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν για να βελτιωθεί το επίπεδο; Βλέπουμε λιγότερους νεαρούς παίκτες, ακόμη και λειψανδρία σε παράγοντες. Είναι λόγω οικονομικών συνθηκών ή φταίει κάτι άλλο;
-Η κατάσταση στο ποδόσφαιρο είναι άμεσα εξαρτώμενη από αυτή της κοινωνίας μας. Πιστεύω πως τα οικονομικά δεδομένα καθορίζουν και το επίπεδο. Οι παράγοντες είναι οι πραγματικοί ήρωες σε αυτόν τον αγώνα. Οι νεότεροι πιστεύω απομακρύνονται λόγω της ανεργίας και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί τη βασική ασχολία για πολλά παιδιά. Δεν υπάρχει αυτή η φλόγα που είχαμε εμείς όταν ξεκινήσαμε που περνούσαμε ώρες παίζοντας στο δρόμο, στην αλάνα ή σε γήπεδα. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες και οι ασχολίες των παιδιών.
-Κάθε χρόνο και καλύτερα ή κάθε χρόνο και χειρότερα στο τοπικό της Μαγνησίας;
-Κάθε χρόνο και καλύτερα στο ποδόσφαιρο της Μαγνησίας σε πολλούς τομείς. Στη διαιτησία, τους αγωνιστικούς χώρους, τη φιλοξενία που υπάρχει στις έδρες των αντιπάλων, τους προπονητές που είναι πιο καταρτισμένοι. Οι ομάδες έχουν πλέον φροντιστές, πληρώνουν φυσιοθεραπείες και γιατρούς, ενδιαφέρονται να παρέχουν στους ποδοσφαιριστές αθλητικό ιματισμό και γενικότερα, στο μέτρο του δυνατού, όλοι οι παράγοντες προσπαθούν να παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες.
-Αγωνίστηκες για πολλά χρόνια στον ΓΣΑ κατακτώντας τίτλους και παίζοντας σε εθνικά πρωταθλήματα, ενώ έκανες προετοιμασία με την Δήμητρα. Πώς βλέπεις την φετινή κατάσταση με δύο ομάδες της πόλης στη Γ’ Εθνική;
-Οι δύο ομάδες της περιοχής μας κάνουν υπερπροσπάθεια να ανταπεξέλθουν οικονομικά καθώς οι απαιτήσεις της κατηγορίας είναι παράλογες. Αγωνιστικά θεωρώ πως έχουν αρκετές δυνατότητες. Ίσως το ξεκίνημα να μην ήταν το καλύτερο δυνατό, ωστόσο η άποψή μου είναι ότι θα βρουν το δρόμο τους στην πορεία και θα διεκδικήσουν την παραμονή τους. Κάθε ομάδα με τα δικά της χαρακτηριστικά, γνωρίζω ότι γίνεται μεγάλος αγώνας ώστε να εκπροσωπήσουν το τοπικό μας ποδόσφαιρο στη Γ’ Εθνική.
-Τι θα έπρεπε να γίνει για να δημιουργήσει ο Αλμυρός μία δυνατή ομάδα που θα απαρτίζεται μόνο με γηγενείς παίκτες; Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;
–Ο ΓΣΑ τις πιο πετυχημένες πορείες στη μεγάλη ιστορία του, τις πέτυχε με γηγενείς ποδοσφαιριστές. Κάπου η έλλειψη εμπιστοσύνης, κάπου οι ορέξεις παραγόντων προηγούμενων ετών οδήγησαν την ομάδα χωρίς βασικό κορμό από Αλμυριώτες ποδοσφαιριστές. Είναι καθαρά θέμα των διοικήσεων και βλέπω ότι ήδη η φετινή διοίκηση καταβάλλει προσπάθεια να δημιουργήσει μεθοδικά ένα τέτοιο σύνολο. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να πληρώνονται παίκτες εκτός Μαγνησίας. Τουλάχιστον όχι οι περισσότεροι του ρόστερ. Ο ΓΣΑ πρέπει να επενδύσει στο υλικό του Αλμυρού.
-Υπάρχουν όμως ταλαντούχοι στον Αλμυρό; Πριν λίγα χρόνια βγήκε ο Κωστούλας, ο Λαγός κι άλλοι που έγιναν επαγγελματίες ή έπαιξαν σε υψηλό επίπεδο. Γιατί τώρα δεν υπάρχει νέο αίμα στις ομάδες;
–Υπάρχει νέο αίμα σε όλες τις ομάδες και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές. Ο Θανάσης Κωστούλας και ο Τάσος Λαγός έπαιξαν από μικροί σε εθνική κατηγορία με τον ΓΣΑ, ωστόσο ο χαρακτήρας και η ταπεινότητα τους οδήγησαν σε κορυφαίους συλλόγους. Οφείλουν όλες οι ομάδες να εμπιστεύονται περισσότερο τους νεότερους αλλά και οι γονείς να παίξουν σωστά τον καθοριστικό τους ρόλο. Από την Μαγνησία γενικότερα και την επαρχία Αλμυρού ειδικότερα έχουν βγει πολύ μεγάλοι ποδοσφαιριστές στο παρελθόν, μακρινό αλλά και πρόσφατο. Το υλικό υπάρχει, χρειάζεται να αξιολογηθεί, να δουλευτεί σωστά και να αναδειχθεί με εμπιστοσύνη και δουλειά.
-Ήσουν προπονητής στην ακαδημία του ΓΣΑ. Με ποιον τρόπο πρέπει να λειτουργεί μία ακαδημία για να αναδείξει ταλέντα; Είναι θέμα δουλειάς ή φουρνιάς για να βγουν καλοί παίκτες;
-Θεωρώ πως έχει γίνει προσπάθεια σε επίπεδο ακαδημιών όλα αυτά τα χρόνια στη περιοχή του Αλμυρού και σωστή δουλειά. Ωστόσο υστερούμε αρκετά στη δικτύωση και στη συνεργασία με μεγάλους συλλόγους. Και όταν αυτό επιτυγχάνεται, θα πρέπει κάποιο παιδί να απομακρυνθεί αρκετά από το σπίτι του. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, η μετάβαση από μία τοπική ακαδημία σε μία ακαδημία επαγγελματικής ομάδος εκτός νομού.
-Τέλος, κλείνοντας τη συνέντευξή μας, τα προηγούμενα χρόνια εργάστηκες ως προπονητής. Πώς ήταν η πρώτη σου εμπειρία στον πάγκο μιας ομάδας σε επίπεδο ανδρών κι αν σκοπεύεις στο μέλλον να ασχοληθείς με την προπονητική.
-Σίγουρα σκοπεύω να ασχοληθώ ξανά με την προπονητική. Στους πάγκους οι τόσο σύντομες εναλλαγές συναισθημάτων είναι κάτι που δεν μπορείς να βιώσεις ακόμα και στην ίδια τη ζωή σου. Ωστόσο εάν θέλεις να πετύχεις, χρειάζεται μεγάλη αφοσίωση και πίεση που καμία φορά τη δημιουργείς ο ίδιος στο εαυτό σου. Η εμπειρία μου ήταν καταπληκτική, έζησα δύο υπέροχα χρόνια προπονητικά στους Μυρμηδόνες με μεγάλες χαρές αλλά και λύπες. Φέτος προτίμησα να συνεχίσω να αγωνίζομαι. Έχω σπουδάσει στο ΤΕΦΑΑ, παρακολουθώ την εξέλιξη του ποδοσφαίρου και θέλω στο μέλλον να εργαστώ ξανά ως προπονητής παραμένοντας στο χώρο από αυτή τη θέση.