- 2 Νοεμβρίου, 2020
Εξαίρεση των αγροτικών περιοχών που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ιανό από την τηλεπισκόπηση
Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Την εξαίρεση των αγροτικών περιοχών που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό» από την τηλεπισκόπηση της ερχόμενης άνοιξης ζητά ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και η οποία θα συζητηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, 2 Νοεμβρίου 2020.
Ο Χρήστος Μπουκώρος, με την ερώτησή του, επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργούνται, εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», στους καλλιεργητές με την τηλεπισκόπηση της ερχόμενης Άνοιξης, δεδομένου ότι όσοι είναι ενταγμένοι σε προγράμματα νιτρορύπανσης και όσοι επιδοτούνται θα πρέπει να αποδείξουν την «καλή γεωργική κατάσταση» των κτημάτων τους, προκειμένου να εισπράξουν τις ενισχύσεις.
Για τους ανωτέρω λόγους, λοιπόν, ο βουλευτής Μαγνησίας ζητά τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε ο όρος «καλή γεωργική κατάσταση» να εξαιρεθεί από τις περιοχές που επλήγησαν για την επόμενη, αλλά και για τη μεθεπόμενη τηλεπισκόπηση, δεδομένου ότι η μορφολογία του εδάφους και κατ’ επέκταση των κτημάτων έχει αλλάξει από τις μεγάλες ποσότητες νερού και από τους τόνους φερτών υλικών που άφησε στο πέρασμά του ο κυκλώνας «Ιανός».
Πιο αναλυτικά, στην επίκαιρη ερώτηση του Χρήστου Μπουκώρου επισημαίνονται τα εξής: «Ο τελευταίος κυκλώνας «Ιανός» που χτύπησε με σφοδρότητα περιοχές της Δυτικής Θεσσαλίας (Καρδίτσα, Φάρσαλα, Αλμυρός και Ν. Αγχίαλος), εκτός από την καταστροφή της παραγωγής και των υλικοτεχνικών υποδομών των αγροτών, προκάλεσε σημαντικές ζημιές και στα κτήματα.
Παραποτάμια κτήματα εξαφανίστηκαν με την αλλαγή της κοίτης των χειμάρρων, τεράστια ορύγματα εντός των κτημάτων δυσχεραίνουν την καλλιέργεια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το έφορο χώμα ύψους μέχρι και 1,5 μέτρου εξαφανίστηκε, εξαιτίας των τεραστίων ποσοτήτων νερού που έπεσαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στις συγκεκριμένες περιοχές. Βάσιμη είναι η εκτίμηση, ότι με την τηλεπισκόπηση της ερχόμενης άνοιξης θα ανακύψουν σημαντικά προβλήματα τόσο στις εκτάσεις που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης όσο και για τις εκτάσεις που επιδοτούνται, αναφορικά με το 35% του «πρασινίσματος» που αφορά το ποσοστό επί της ενιαίας ενίσχυσης. Βασικός όρος για την καταβολή των συγκεκριμένων επιδοτήσεων είναι η «καλή γεωργική κατάσταση» των επιδοτούμενων εκτάσεων. Είναι προφανές ότι κτήματα, τα οποία υπέστησαν διαβρώσεις σε τόσο μεγάλο βαθμό, αποκλείεται τους επόμενους μήνες να καταγραφούν από την τηλεπισκόπηση σε καλή κατάσταση.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Πέραν των προσπαθειών που καταβάλει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για εξεύρεση πλαισίου προς αποκατάσταση τέτοιων ζημιών, μελετάει το ενδεχόμενο κτήματα που ανήκουν σε δήμους, οι οποίοι επλήγησαν ή και κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, να εξαιρεθούν τη φετινή και την επόμενη χρονιά – μέχρι και την οριστική αποκατάστασή τους – από την υποχρέωση της «καλής γεωργικής κατάστασης» προκείμενου να μην χάσουν τις ενισχύσεις τους;».