• 1 Νοεμβρίου, 2020

Οδοιπορικό στον άλλοτε πλωτό ποταμό «Χολόρεμα» – Σχόλιο Β. Κοντονάτσιου

Οδοιπορικό στον άλλοτε πλωτό ποταμό «Χολόρεμα» – Σχόλιο Β. Κοντονάτσιου

Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου και μετά τις θρησκευτικές μας υποχρεώσεις, η φυσική μας περιέργεια μας οδήγησε σε ένα μικρό οδοιπορικό στην κοίτη του Χολορέματος, δίπλα και κάτω από την κατεστραμμένη από τον Ιανό γέφυρα.

Οι φωτογραφίες μαρτυρούν τον όγκο του νερού που πέρασε από το σημείο, αλλά και την ορμή του. Συγκλονιστικές εικόνες που μας βάζουν σε σκέψεις. Το νερό, δημιούργησε μια νέα κοίτη, ή αν θέλετε επανάκτησε την κοίτη του. Ο ποταμός διεκδικεί τον χώρο του, όπως αναφέρουμε και στο ρεπορτάζ, από τη ζωντανή μετάδοση που κάναμε από το σημείο και αναρτήσαμε στη σελίδα της εφημερίδας «Λαός του Αλμυρού – εφημερίδα» στο facebook.

Ο φίλος του «Λαού» –και κινητή εγκυκλοπαίδεια θα λέγαμε- κ. Βίκτωρας Κοντονάτσιος, είδε το βίντεο και επιβεβαίωσε το σχόλιο, αναφερόμενος σε ιστορικά στοιχεία. Ακολουθεί το σχόλιό του, όπως το ανάρτησε στο προφίλ του στο facebook:

ΤΟ ΧΟΛΟΡΕΜΑ ΗΤΑΝ ΠΛΩΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Βλέποντας, πριν από λίγο, ένα ρεπορτάζ της κ. Βιβής Τσιντσίνη, για την εικόνα που παρουσιάζει, ένα μήνα μετά τον ‘Ιανό” το Χολόρεμα στη θέση πού ήταν το γεφύρι, συγκλονίστηκα από μία απλή φράση της “μήπως η φύση ζητάει τη θέση της.

Η φράση αυτή μου έφερε στο νου μου όσα ειπώθηκαν στο Ε΄ Συνέδριο Αλμυριώτικων Σπουδών” τον Οκτώβριο του 2016, στην εισήγησή μου “Προβληματισμοί από την αφάνεια παλαιολιθικών και μεσολιθικών ευρημάτων στην περιοχή του Αλμυρού”

Εκεί αναφέρθηκε ότι στα 1890, μόλις πριν από 130 χρόνια το Χολόρεμα ἦταν πλωτός ποταμός. Ἑνα καράβι από τον Παγασητικό Κόλπο ΜΠΗΚΕ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΣΤΟ ΧΟΛΟΡΕΜΑ. Φανταστῆτε την εικόνα που είχε τότε η φύση στο σημείο αυτό. Παραθέτω μικρό απόσπασμα της εισήγησής μου εκείνης, σχετικό με το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Σύμφωνα με τα αρχεία του Αγγλικού Ναυαρχείου στα 1890, δηλαδή, πριν από 120 περίπου χρόνια, ένα αγγλικό ατμόπλοιο από τον Παγασητικό Κόλπο μπήκε και αγκυροβόλησε μέσα στην κοίτη του Χολορέματος, προφανώς γιατί μπορούσε να βρει εκεί ασφαλές λιμάνι, που δεν μπορούσε να βρει στην ανοικτή ακτή του Παγασητικού.

Από αυτό γίνεται φανερό ότι η κοίτη του Χολορέματος στην εκβολή του, πριν από 120 χρόνια, ήταν τόσο βαθειά και έτσι διαμορφωμένη ώστε να αποτελεί ενιαίο σύνολο με τα νερά του Παγασητικού. Μόνο εάν συνέβαινε αυτό ένα ατμόπλοιο ήταν δυνατόν από την θάλασσα να συνεχίσει την πορεία του μέσα στην κοίτη του ποταμού και να αγκυροβολήσει στα ήρεμα νερά της κοίτης του Χολορέματος.

Εάν συγκρίνουμε αυτή την εικόνα της εκβολής του Χολορέματος κατά το 1890 με την σημερινή, κατά την οποία τα νερά στην εκβολή του μόλις γίνονται αντιληπτά και ρέουν πολύ επιφανειακά με ελαχιστότατο βάθος, εύκολα καταλήγουμε στην άποψη ότι από το 1890 μέχρι σήμερα, σε διάστημα μόλις 120 περίπου ετών, έχουν γίνει στην περιοχή αυτή μεγάλες γεωλογικές μεταβολές.


Σχετικά Άρθρα

Εκδήλωση της Φιλαρχαίου Εταιρείας με παρουσίαση βιβλίου του Π. Σκοτινιώτη

Εκδήλωση της Φιλαρχαίου Εταιρείας με παρουσίαση βιβλίου του Π. Σκοτινιώτη

Η  Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» παρουσιάζει την Επαρχία  Αλμυρού,  μέσα  από το βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη «Μαγνησία…
17 άρθρα για την Υγεία – Διαβάστε το περιοδικό “Μαγνήτης” με θέμα την Υγεία

17 άρθρα για την Υγεία – Διαβάστε το περιοδικό “Μαγνήτης” με θέμα την Υγεία

Ακολουθεί το περιοδικό του “Λαού”, “Μαγνήτης” όπως κυκλοφόρησε με την εφημερίδα τον Οκτώβριο του 2024. Θα…
Ολοκληρωμένη πρόταση για ένα επισκέψιμο πολιτιστικό κέντρο και σύνδεση με τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους

Ολοκληρωμένη πρόταση για ένα επισκέψιμο πολιτιστικό κέντρο και σύνδεση με τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του θεσμού «Ευρωπαϊκές μέρες πολιτιστικής κληρονομιάς» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο…