• 30 Οκτωβρίου, 2020

Μέτρια η παραγωγή στην ελαιοκαλλιέργεια

Μέτρια η παραγωγή στην ελαιοκαλλιέργεια

Παραγωγοί κι έμποροι περιγράφουν τους λόγους στο «Λαό»

Η παραγωγή στην ελιά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δεν είναι η αναμενόμενη και η επιθυμητή. Αυτή είναι η κοινή συνισταμένη των απόψεων παραγωγών κι εμπόρων της περιοχής μας, κυρίως από Πτελεό, Αχίλλειο, Αγίους Θεοδώρους και Σούρπη. Όλοι όσοι μίλησαν στο «Λαό» για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μας, έκαναν λόγο για καλύτερη καταπολέμηση του δάκου αλλά μικρότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και την κλιματική αλλαγή. Ενδεικτικά για τις περιοχές που προαναφέραμε, ζητήσαμε την άποψη εμπόρων και αγροτών ελαιοκαλλιέργειας.

 

Δημήτρης Σιαμανίκος: «Η φετινή παραγωγή είναι κάτω του μετρίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαμε χειμώνα ώστε να ξεκουραστούν τα δένδρα. Αν και φέτος δεν έχουμε τις καιρικές συνθήκες που πρέπει για την εποχή, δυστυχώς το ίδιο φαινόμενο θα επαναληφθεί και του χρόνου. Η τιμή στα λάδια είναι 2,5 ευρώ, ανεβασμένη σε σχέση με πέρυσι. Το θέμα είναι πώς θα εξελιχθούν. Η αντιμετώπιση στο δάκο ήταν καλύτερη συγκριτικά με άλλες χρονιές, αλλά τα δένδρα δεν είχαν ανθοφορία, δεν υπάρχει η σοδειά που περιμέναμε. Το 2017 ήταν ο τελευταίος χρόνος με αρκετά καλή παραγωγή, ενώ στους τρεις επόμενους η παραγωγή δεν είναι αυτή που θέλαμε, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στους αγρότες της περιοχής του Πτελεού καθώς μιλάμε για μονοκαλλιέργεια».

 

Γιώργος Γαβρινιώτης: «Τα δικά μου δένδρα είναι μέτρια γεμάτα προς άδεια. Πέρυσι που είχαμε καλή παραγωγή, οι ελιές έπεσαν από το δάκο και το γλοιοσπόριο. Φέτος την παραγωγή θα την χαρακτήριζα μέτρια προς χαμηλή. Να τονίσουμε ότι ο δάκος δεν εξολοθρεύεται σε μία χρονιά. Οι γεωπόνοι που ήρθαν, βρήκαν δακομάνες που είχαν επιβιώσει όλο το χειμώνα. Ο δάκος πέρυσι δεν είχε καταπολεμηθεί καθόλου, συν τοις άλλοις τον ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες. Πάντως φέτος έγινε καλή δουλειά.

Θεωρώ ότι είναι κακές οι τιμές, στον Πτελεό το φρέσκο λάδι είναι κάτω από 2 ευρώ, δεν καλύπτεται ούτε το κόστος του παραγωγού για φάρμακα, λιπάσματα, κλαδέματα, προσωπική εργασία. Θα έλεγα ότι εμείς οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής έχουμε …κορωνοϊό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και βοήθεια δεν έχει δοθεί από πουθενά. Τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τη δακοκτονία, φέτος έγινε δουλειά, αλλά ο ΕΛΓΑ δεν μας καλύπτει για το δάκο. Επίσης τεράστιο πρόβλημα είναι ότι οι εργάτες γης ζητάνε μεγάλο μεροκάματο. Φέτος δεν υπάρχουν εργάτες γης και αυτοί που είναι,  ανεβάζουν τις τιμές. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουμε λάβει πολλές υποσχέσεις αλλά βοήθεια καμία. Η κλιματική αλλαγή μας έχει επηρεάσει πολύ, αν συνεχίσουν έτσι οι χειμώνες, μπορεί η παραγωγή να μην είναι συμφέρουσα. Για τρίτο χρόνο δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδά μας, είμαστε ξανά ζημιωμένοι».

 

Θοδωρής Μόσχος: «Σίγουρα οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν ευνοήσει μια καλή παραγωγή. Φέτος μάζεψαν περισσότερες πράσινες σε σχέση με μαύρες ελιές. Ωστόσο δεν είχαμε δάκο και η ποιότητα είναι καλύτερη. Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες που θα κατασταλάξουν οι τιμές».

 

Παναγιώτης Βούλγαρης: «Δεν έχω εικόνα ακόμη για τις τιμές, περιμένουμε να ανέβει η τιμή για το ελαιόλαδο σε σχέση με πέρυσι, ελπίζουμε ότι και η Καλαμών να έχει καλύτερη τιμή διότι πέρυσι ήταν πολύ χαμηλή. Όσον αφορά στην παραγωγή, προσωπικά έχω τα δένδρα στη Γαύριανη και θα έλεγα ότι δεν είναι ιδιαίτερη. Κάποιοι έχουν αρχίσει να μαζεύουν τις Καλαμών αλλά όπως μαθαίνω, ούτε κι αυτοί έχουν μεγάλη παραγωγή. Πάντως δεν είχαμε δάκο, αρνητικό το γεγονός ότι την άνοιξη στην καρπόδεση είχε καύσωνα. Να προσθέσω και τη δυσκολία λόγω κορωνοϊού με τους εργάτες διότι έφυγαν για την Αλβανία και πολλοί είχαν προβλήματα να επιστρέψουν».

 

Χρήστος Κωστούλας: «Στην περιοχή των Νηων, η παραγωγή είναι στο 10%, στον κάμπο της Σούρπης καλύτερα τα πράγματα αλλά όχι όπως θα θέλαμε, περίπου στο 40-50%. Ποιοτικώς οι ελιές είναι καλές γιατί έγιναν σωστά οι ψεκασμοί από την Περιφέρεια και στην ώρα τους για τον δάκο. Ποσότητα όμως δεν έχει. Ακόμη και τώρα, έβρεξε μόνο μία ημέρα τότε με τον «Ιανό». Θεωρώ ότι η κλιματική αλλαγή έχει σοκάρει τα δένδρα και προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς συμπεριφέρονται».

 

Γιώργος Κόρκος:  «Είναι η τρίτη χρονιά που δεν πήγε καλά η παραγωγή. Δύο περιοχές βγήκαν έξω από το δάκο, το Καραβοτσάκι, το Απόσκιο κι ένα μικρό μέρος στη Μπρυνιώτισσα. Οι προσπάθειες του τοπικού μας προέδρου ήταν άριστες και έγινε σωστός ψεκασμός αν και πρέπει να επισημάνω ότι ο πρώτος που είναι ο καλύτερος, έπρεπε να γίνει δέκα μέρες νωρίτερα. Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα, οι πράσινες ελιές πέσαν από το γλοιοσπόριο. Δεν ήρθε όμως κανένας ειδικός να δει γιατί πέσαν οι ελιές τον Οκτώβριο, πού εντοπίζεται το πρόβλημα. Στον Πτελεό, το Αχίλλειο και τους Αγίους Θεοδώρους έχουμε μονοκαλλιέργεια, 1.500.000 ελαιόδενδρα. Οι παραγωγοί δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι. Ο ΕΛΓΑ έχει να μας δώσει βοήθεια από το 2004. Οι Καλαμών έχουν παραγωγή αλλά θα πουληθούν πολύ χαμηλά, οι πράσινες ελιές είναι πολύ φθηνότερες από πέρυσι. Πρέπει να εκθέσουμε το θέμα στην Ευρωπαϊκή  Ένωση για την κλιματική αλλαγή. Να σας αναφέρω ότι η Ολλανδία για διάφορες αγροτικές της καλλιέργειες, έκανε ανάλογη αίτηση κι αποζημιώθηκε».

Μιλήσαμε και με τον κ. Φώτη Τσάμη, γεωπόνο του συνεταιρισμού «Δήμητρα» στη Νέα Αγχίαλο ο οποίος μας μίλησε για τη δική του περιοχή: «Σε σχέση με πέρυσι η παραγωγή είναι μέτρια. Πέρυσι είχαμε πολύ περισσότερη ελιά και χωρίς δάκο. Έτσι είναι αυτά, μία χρονιά η παραγωγή είναι μεγάλη, μία όχι. Επηρέασε και ο καύσωνας τον Μάιο πάνω στην άνθηση. Σχετικά με τις τιμές, φέτος οι Χαλκιδικής έχουν 1 ευρώ, οι Πηλίου γύρω στο 1,10-1,20, για τις μαύρες λένε στο 1,20 και το έξτρα παρθένο λάδι περίπου στα 3 ευρώ. Σίγουρα πολύ μειωμένες οι τιμές σε σχέση με την περασμένη χρονιά».

 


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…