• 29 Οκτωβρίου, 2020

Δικαίωμά σου είναι να διασκεδάζεις όσο συχνά θέλεις, με όποιον τρόπο θέλεις… Γιώργου Τσιντσίνη – Δελτίο θυέλλης

Δικαίωμά σου είναι να διασκεδάζεις όσο συχνά θέλεις, με όποιον τρόπο θέλεις… Γιώργου Τσιντσίνη – Δελτίο θυέλλης

Έκδοση 24-10-2020

Πολλά θ’ αλλάξουν στις ζωές

και πάρτε το χαμπάρι…

Ως και οι 18άρηδες

θα ντύνονται φαντάροι.

Εκτός από τις παρωπίδες των «αιώνιων» μπαχαλάκηδων της ημεδαπής, τους αρνητές («επαγγελματίες» κάθε κόμματος ή απο-κόμματος ή απλά βλάκες) που δεν παραδέχονται ότι αντιμετωπίζουμε καθημερινά έναν ύπουλο ιό που σκοτώνει, όλοι οι άλλοι -η πλειοψηφία- ζούμε (και προσπαθούμε να προστατευτούμε) από την απειλή της πανδημίας. Είναι προφανές ότι από την αρχή αυτής της περιπέτειας τα κρούσματα και οι θάνατοι καθημερινά πληθαίνουν παγκοσμίως και οι επιστήμονες ανοικτά δηλώνουν ότι φοβούνται χειρότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα που πλησιάζει. Χωρίς αξιόπιστο εμβόλιο και ριζική θεραπεία, ακόμη και οι ειδικοί -συχνά ίσως διαφωνώντας μεταξύ τους- βαδίζουν σχεδόν στα τυφλά και συνιστούν προφυλάξεις και μέτρα προστασίας.

 

Και πέρα από τη σκληρή επιβίωση για τους φτωχότερους, ποια είναι η «δουλειά» του απλού πολίτη κάθε ηλικίας; Να προσέχουμε, να προφυλαγόμαστε, να φοράμε τη μάσκα, να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Το «πέρα βρέχει μερικών» είναι αστήριχτο γιατί η «βροχή» -απρόσμενα και ολέθρια- μπορεί να …πιτσιλίσει και τους ίδιους. Το «πέρα» βρέχει μπορεί να είναι όχι μόνο στη γειτονιά μας, αλλά και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Άρα, μπορεί να μη μετράει τόσο για μένα προσωπικά το αν θα παραμείνω υγιής ή θα επιβιώσω, αλλά οι άλλοι -που συγχρωτίζομαι μαζί μου- άραγε τι μου φταίνε αν τους μεταδώσω τη ….φόλα;

 

Κι όσοι διεκτραγωδούν την Ελληνική πραγματικότητα με την εξέλιξη της πανδημίας, ας πάρουν μια τυχαία επιλογή των όσων πολύ χειρότερα συμβαίνουν αλλού: Λοκντάουνς στη Γαλλία που η κατάσταση έχει ξεφύγει, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των πέντε ατόμων, κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ, καθώς απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 8 στην Ολλανδία. Στην Ισπανία κλείνουν όλα στις 11 και έχει μειωθεί στο 50% η πληρότητα, ενώ δεν μπορείς να βγεις από την πόλη σου χωρίς λόγο. Στην Αγγλία υπάρχει μια διαβάθμιση που φτάνει μέχρι επίπεδα Λίβερπουλ, όπου δε μπορείς να συναντηθείς με άτομα έξω από το στενό σου κύκλο (οικογενειακό και μερικούς ακόμα). Στην Τσεχία έκλεισαν όλα τα σχολεία, μπαρ και χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων. Κι ακόμα δεν έχει βγει ο Οκτώβρης…

 

Αντανάκλαση και στην εσωτερική πολιτική σκηνή θα έχει ολοένα και περισσότερο η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η προοπτική επανέναρξης των διερευνητικών επαφών έχει απομακρυνθεί και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να επιλέγει συγκρουσιακή τακτική έναντι της Ελλάδας, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με ανάλυση του Κωστή Π. Παπαδιόχου στην «Καθημερινή», «ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κινηθεί με προσοχή και στόχο την αποκλιμάκωση, και όχι με γνώμονα το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος και την κριτική από τον Αλ. Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά. Για τον λόγο αυτό και «παρακάμπτει» την πίεση που ασκείται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΙΝΑΛ για σκλήρυνση της ελληνικής στάσης έναντι της Άγκυρας. Οπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν είναι και δεν μπορεί να αποτελέσουν αυτοσκοπό, αλλά εργαλείο προκειμένου η Αγκυρα να υποχρεωθεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. «Η απειλή κυρώσεων παρέχει μια ασφάλεια. Εάν αυτές επιβληθούν, ο Ερντογάν μπορεί να καταστεί εντελώς ασύμμετρος», προστίθεται. Εξάλλου, εάν η Αθήνα πίεζε σε αυτή τη φάση για άμεσες κυρώσεις, με δεδομένους τους συσχετισμούς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτές το πιθανότερο είναι να μην είχαν ουσιαστικό κόστος για την τουρκική οικονομία, με τον Τούρκο πρόεδρο να είναι σε θέση να τις αγνοήσει. Ετσι, το όπλο των κυρώσεων θα είχε απεμποληθεί, ενώ παράλληλα ο Ταγίπ Ερντογάν θα διασφάλιζε μια ανέξοδη επικοινωνιακή νίκη. Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει το ενδεχόμενο «δυναμικής» αντιμετώπισης του «Ορούτς Ρέις». Εάν το τουρκικό ερευνητικό περάσει τη «γραμμή» των δώδεκα μιλίων, η ελληνική ναυτική παρουσία θα είναι σαφώς εντονότερη, αλλά δεν πρόκειται να αναληφθεί στρατιωτική δράση, αφού θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διεθνή ύδατα. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει ληφθεί με το σκεπτικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να επιρρίψει στην Αθήνα την ευθύνη για την κλιμακούμενη ένταση. Οπως λέγεται, «στόχος της Αγκυρας είναι να δείξει πως εμείς υπαναχωρούμε από τις δεσμεύσεις μας, να μας ωθήσει να κάνουμε κάποιο λάθος και να στρέψει την Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον μας. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε». Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική αντίδραση μπορεί να είναι διαφορετική εάν η Τουρκία προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση αποστέλλοντας στην περιοχή όχι πλέον ερευνητικό πλοίο, αλλά γεωτρύπανο (Σ.Σ.: κάτι που ανακοίνωσε ήδη ως εκδοχή ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας).»

 

Στο ανωτέρω πλαίσιο και προκειμένου να μην χάσει στο blame game που επιδιώκεται από τον Ερντογάν, η κυβέρνηση απορρίπτει και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης στα δώδεκα ναυτικά μίλια, με την προοπτική η χώρα να πράξει το ίδιο στο μέλλον και για το Καστελλόριζο. Πέραν του εύλογου ερωτήματος που τίθεται από κυβερνητικά στελέχη, γιατί ο Αλ. Τσίπρας δεν ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όσο ήταν πρωθυπουργός, προστίθεται πως η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας όντως συνιστά εθνικό κυριαρχικό δικαίωμα, που όμως θα ήταν σφάλμα να ασκηθεί «εν θερμώ» και εν μέσω κρίσης, καθώς θα οδηγούσε σε διεθνή απομόνωση.»

 

«Πάντως, κυρίως στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν σκέψεις να δημοσιοποιηθούν κάποιες άλλες «κόκκινες γραμμές» έναντι της Τουρκίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως θα μπορούσε να διαμηνυθεί ότι δεν θα γίνουν δεκτές έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού, όπου έχει οριοθετηθεί ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ομως, μια τέτοια διακήρυξη θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ότι είναι σύννομες οι τουρκικές ενέργειες σε άλλες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η πολεμική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι ελεγχόμενη, για δύο λόγους: Πρώτον, γίνεται αντιληπτό από όλους ότι η κοινή γνώμη απεύχεται μια εθνική περιπέτεια. Δεύτερον, στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη αναπτυχθεί αντιδράσεις –κυρίως από τα στελέχη της «Γέφυρας»- στο ενδεχόμενο η Κουμουνδούρου να υψώσει υπέρμετρα τους τόνους στα ελληνοτουρκικά. Επίσης, με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι δύσκολο να διολισθήσει σε ακραία αντιπολίτευση με αιχμή την εν εξελίξει κρίση με την Αγκυρα. Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα συνεχίζει να επενδύει στη διαμεσολάβηση του Βερολίνου, που εκτιμάται πως θα παραμείνει ενεργή μέχρι και τον Δεκέμβριο, οπότε και ολοκληρώνεται η γερμανική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ είχαν σκιαστεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ομως, είναι σαφές ότι το κλίμα έχει μεταβληθεί άρδην μετά την επιλογή του Ερντογάν να ναρκοθετήσει τις διερευνητικές επαφές με τη νέα έξοδο του «Ορούτς Ρέις». Ο ρόλος του Βερολίνου –που είναι σαφές ότι κρατάει το «κλειδί» για αυστηρές κυρώσεις κατά της Αγκυρας τον Δεκέμβριο– θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος και εξαιτίας του «κενού» που υφίσταται στις ΗΠΑ, όπου θεωρείται μεν πολύ πιθανή η επικράτηση του Τζο Μπάιντεν, αλλά ο τελευταίος δεν θα αναλάβει καθήκοντα πριν από τον Ιανουάριο.»

 

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι σενάρια που άμεσα σχετίζονται με το εάν και κατά πόσο θα τεντώσει ο Ερντογάν περισσότερο το «σχοινί» των προκλήσεων, πάντοτε για τους δικούς του επικοινωνιακούς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Αλλά και γενικότερα από το πόσο ο ίδιος θα αντέξει να ακροβατεί (παραπαίοντας) στο σχοινί της ανερμάτιστης προπαγάνδας του.

 

Ας ευχηθούμε να κάνουμε ειρηνικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά… Και ας προσευχηθούμε να μη σπάσουν άλλο τα νεύρα των ανδρών και των γυναικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων…

 

Είναι πολύ παλιό το πρόβλημα με τις βάρδιες και τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, δυστυχώς… Θυμάμαι ένα συχωρεμένο πια γιατρό που, ως έντονα κομματοποιημένος, διορίστηκε κάποτε και πρόεδρος του Νοσοκομείου. Και -ενώ ήταν πολύ καλός γιατρός- προσπαθούσε ο κ. πρόεδρος τηλεφωνικά να με πείσει (άκουσον – άκουσον) ότι «15 λεπτά ή μισή ώρα καθυστέρηση, για να έρθει στην περιοχή Αλμυρού ασθενοφόρο από το Βόλο, δεν είναι δα και επικίνδυνος και κρίσιμος χρόνος για έναν τραυματία ή ασθενή»… Και για να βγάλετε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα περί τούτου δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είστε …γιατρός.

 

Και μια άλλη φορά, που νεαρή αναγνώστρια βρήκε στο πάτωμα της κουζίνας τον υπερήλικα παραπληγικό πατέρα της αιμόφυρτο, με ανοιγμένο κεφάλι, διαμαρτυρήθηκε στον τότε Δήμαρχο, αλλά κατόπιν και στον αρχηγό της τότε Δημοτικής αντιπολίτευσης, για την έλλειψη ασθενοφόρου μεσημεριάτικα και πήρε την ίδια -σχεδόν πανομοιότυπη- απάντηση και από τους δυο: «Εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτε…. Να πας στον Τσιντσίνη, για να γράψει η εφημερίδα»… Ντρέπομαι (για λογαριασμό τους) που το γράφω, μετά από τόσα χρόνια, αλλά το περιστατικό είναι πέρα για πέρα αληθινό και παίρνω την απόλυτη ευθύνη της περιγραφής του.

 

Την αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς, στους 12 μήνες, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως αυτή θα γίνει σύντομα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Θάσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην παρουσία του στρατιωτικού προσωπικού στον Έβρο και τόνισε πως θα ενισχυθεί τόσο με τις προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και με την έλευση περισσότερων στρατευσίμων στο πλαίσιο της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες «η οποία θα γίνει σύντομα». Υπενθυμίζεται πως κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, αμέσως μετά το λύκειο και την πιθανότητα επέκτασής της από τους εννέα μήνες σήμερα, στους δώδεκα.

 

Για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας ωστόσο όλα ακόμη είναι πολύ πρόωρα, αλλά από τώρα εγείρονται πολλά και εύλογα ερωτηματικά: Πρωτίστως αν οι 18άρηδες διακόψουν τις σπουδές τους για να στρατευτούν, αυτό δεν δημιουργεί ένα ετήσιο κενό στη διεκδίκηση μιας θέσης εισόδου τους στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό; Αυτό όμως δεν προκαλεί μια ανισότητα σε σχέση με τα ομήλικα κορίτσια που -αντίθετα από ό,τι τα αγόρια- θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την προετοιμασία τους, το διάβασμα και τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις; Εκτός αν τα αγόρια δώσουν πρώτα εξετάσεις και μετά …στρατευτούν. Αλλά και πάλι όσοι επιζητήσουν μια δεύτερη ευκαιρία Πανελληνίων εξετάσεων θα υποχρεωθούν να δοκιμάσουν διακεκομμένα, ετεροχρονισμένα, όταν απολυθούν από τις τάξεις του Στρατού. Και πόσο θα αλλάξει τον ψυχισμό, την ετοιμότητα ακόμη και τους στόχους αυτών των παιδιών η άλλη (νέα) προσωπικότητα που θα έχουν ήδη διαμορφώσει μετά τη στράτευσή τους; Με ποια κουράγια και ποιες προϋποθέσεις θα ξαναστρωθούν για διάβασμα και θα διεκδικήσουν τους αρχικούς τους στόχους;

 

Η Κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν τη μερική επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα για το Πρωτάθλημα Super League 1, καθώς και τους αγώνες των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου, κατόπιν έγκρισης της UEFA και με αυστηρή τήρηση πάντα των υγειονομικών κανόνων. Ύστερα από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής, αποφασίστηκαν ειδικότερα τα παρακάτω: Με αφετηρία την 7η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Super League 1, στις 31 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου, θα επιτρέπεται η είσοδος των φιλάθλων σε ποσοστό 10% της συνολικής χωρητικότητας ανά θύρα, με ανώτατο επιτρεπτό όριο τους 3.500 θεατές.

 

Και με τις μικρότερες εθνικές κατηγορίες ποδοσφαίρου ή το τοπικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και όλα τα άλλα ομαδικά αθλήματα τι θα γίνει; Όλες οι ομάδες, χωρίς εισιτήρια, χωρίς έσοδα σχεδόν καθημερινά ήδη αιμορραγούν οικονομικά. Αλλά έως πότε θα αντέξουν οι Διοικήσεις τους; Και πόσο άραγε θα φθίνει και το ενδιαφέρον των φιλάθλων της …καραντίνας;

 

Πάντως με νεότερη εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακαλείται η απόφαση για την παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί και στην Ελλάδα, έκρινε ότι η διεξαγωγή αγώνων έστω και με λίγους φιλάθλους, τη στιγμή που απαιτείται η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους πολίτες.

 

Μήπως διαβάσατε κάτι για αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο; «Ο Peter Tabichi (στη φωτο) είναι από την Κένυα. Είναι 36 ετών και διδάσκει μαθηματικά και φυσική σε ένα γυμνάσιο αγροτικής περιοχής. Για φέτος, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος δάσκαλος στον κόσμο. Και αυτό δεν έγινε καθόλου τυχαία. Άλλωστε, επιλέχθηκε μέσα από 10.000 υποψηφιότητες που προέρχονταν από 179 χώρες! Περισσότεροι από το 90% των μαθητών του προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Το 1/3 των παιδιών είναι ορφανά ή έχουν μόνο έναν γονιό. Τα προβλήματά τους είναι πολλά. Ναρκωτικά, εφηβικές εγκυμοσύνες, αυτοκτονίες, ενώ πολλοί μαθητές παρατάνε το σχολείο νωρίς. Η αντιστοιχία μαθητών – καθηγητών είναι 58 προς ένα. Ο Tabichi χαρίζει το 80% του μισθού του σε φτωχούς μαθητές, που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τη στολή. Ίδρυσε μια λέσχη ταλέντων και ανέπτυξε το επιστημονικό πρόγραμμα του σχολείου και βοηθά μαθητές σε έρευνες, που πλέον είναι τόσο καλές ώστε οι μαθητές του παίρνουν μέρος σε εθνικούς διαγωνισμούς. Επισκέπτεται τα σπίτια μαθητών για να γνωρίσει από πρώτο χέρι όσα αντιμετωπίζουν οι μαθητές του και οι οικογένειές τους. Μέσα σε λίγα χρόνια, κατάφερε να διπλασιάσει τους μαθητές του σχολείου, όπως και τον συνολικό αριθμό των κοριτσιών. Αυτός ο υπέροχος δάσκαλος και άνθρωπος τιμήθηκε λοιπόν με το «Varkey Foundation Global Teacher Prize 2019» και εκτός από το συμβολικό βραβείο, κέρδισε και ένα εκατομμύριο δολάρια. Τώρα, σίγουρα θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια για να βοηθήσει όσο πιο πολύ μπορεί, ακόμα περισσότερα παιδιά από την Κένυα!!!

 

Όσο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι ο Πλανήτης παίρνει …ανάσες και η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ…

 

Αναρωτιέμαι…. Όλες αυτές οι κυρίες και οι κύριοι, που ανεβάζουν κάθε μέρα π.χ. στο facebook και από τουλάχιστον μια σέλφι (προσωπική) τους φωτογραφία ή αλλάζουν κάθε βδομάδα τη φωτο του προφίλ τους (για να εισπράττουν λάικ προφανώς) από πότε έχουν ν’ αλλάξουν …καθρέφτη; Εκτός αν εμείς πρέπει ν’ αλλάξουμε …γυαλιά, δηλαδή;

 

Με άλλα λόγια, το να είσαι …ερωτευμένη -ος με τον εαυτό σου είναι αποκλειστικό σου δικαίωμα. Όπως επίσης δικαίωμά σου είναι να διασκεδάζεις όσο συχνά θέλεις, με όποιον τρόπο θέλεις και όποια παρέα επιλέγεις. Εμάς όμως γιατί μας ταλαιπωρείς, σ’ ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που πρέπει να απευθύνεται σε όλους και πρέπει να μας χωράει όλους, αλλά με μέτρο; Σε άλλες αναρτήσεις κάποιοι φίλοι και φίλες δίνουν τις δικές τους μάχες για την υγεία τους, την υγεία των δικών τους ανθρώπων, για κοινωνικά και εθνικά προβλήματα και τόσα άλλα σοβαρότερα… Παράλληλα, κάποιοι άλλοι αδήλως επιμορφώνονται είτε παρακολουθώντας την πραγματική επικαιρότητα είτε μαθαίνοντας παγκόσμιες πληροφορίες πάσης φύσεως που αγνοούσαν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρονται μεν δωρεάν, αλλά -εξ όσων ξέρω- με την εγγραφή σου δεν σου κάνουν δώρο κι ένα …καλάμι για να το καβαλάς. Δεν σε νοιάζει, είπες; Ε, τότε ούτε κι εμείς νοιαζόμαστε για σένα.

 

Το αντέγραψα από το web «Σαν χάδι» και την καλή μου φίλη Χριστίνα Σούφαρη: Υπάρχει μια αφρικάνικη φυλή (στη φωτο), η οποία έχει ένα πολύ ενδιαφέρον έθιμο. Όταν κάποιος από την φυλή κάνει κάτι άσχημο, μαζεύονται όλοι στο κέντρο του χωριού, τον περικυκλώνουν και για δύο μέρες θυμούνται όλα τα καλά που έχει κάνει και τον ευχαριστούν γι’ αυτά. Οι άνθρωποι αυτής της φυλής πιστεύουν ότι όλοι ερχόμαστε στον κόσμο αυτό καλοί, ότι όλοι θέλουμε αγάπη, ευτυχία, ειρήνη και ασφάλεια, αλλά μερικές φορές στην επιδίωξη αυτών των αξιών κάνουμε λάθη. Η φυλή βλέπει αυτά τα λάθη σαν μια κραυγή για βοήθεια. Γι’ αυτό ενώνουν τις προσπάθειες τους για να βοηθήσουν τον αδερφό τους να ανακτήσει την αληθινή του φύση και να του υπενθυμίσουν ποιος είναι πραγματικά!

 

«Έχεις μια ολόκληρη ζωή για να δουλεύεις, αλλά τα παιδιά σου θα είναι μόνο μια φορά μικρά.» (Πολωνική παροιμία.)

 

«Αν δεις άνθρωπο να έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του να είσαι βέβαιος ότι αυτή είναι η μοναδική μεγάλη ιδέα που πέρασε από το μυαλό του.» (Ιερό Πηδάλιο.)

 

Άνθρωποι που σε πλησιάζουν όταν εκείνοι θέλουν ή όταν έχουν χρόνο, δεν σε χρειάζονται ειλικρινά. Σε χρησιμοποιούν. Νόμος !!!

 

Ο Διογένης κάποτε ζητούσε ελεημοσύνη από ένα …άγαλμα. Όταν τον ρώτησαν γιατί κάνει κάτι τέτοιο, απάντησε: «Εξασκούμαι στο να μην απογοητεύομαι από την αναισθησία των ανθρώπων.»


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…