• 12 Οκτωβρίου, 2020

«Αναφορά» στον «Αλμυριώτη» από τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού

«Αναφορά» στον «Αλμυριώτη» από τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού

Ανάγκη έμπρακτης στήριξης στον φορέα που τιμά το παρελθόν και στηρίζει το μέλλον

Έκκληση στους Αλμυριώτες κάνει ο κ. Βίκτωρας Κοντονάτσιος, για την ανάγκη στήριξης της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού. Μια έκκληση που «χτυπά» στο φιλότιμο καθενός που αγαπά αυτόν τον τόπο και κατανοεί πόσο σημαντική είναι η Φιλάρχαιος Εταιρεία, για να τιμήσουμε το παρελθόν μας και να στηρίξουμε το μέλλον μας. Αφιερώστε δυο λεπτά να το διαβάσετε και ακόμη δέκα λεπτά από τον χρόνο σας για να προβείτε στην τιμητική έμπρακτη στήριξη όχι μόνο μιας ιδέας, αλλά μιας ακάματης παρουσίας και προσφοράς στην τοπική ιστορία και εξέλιξη του τόπου.

«Αναφορά» στον «Αλμυριώτη»

Γράφει ο Βίκτωρ Κοντονάτσιος, πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού

Στέκομαι μπροστά σου, αγαπημένε και σεβαστέ μεγάλε πατριώτη, άρχοντά μου «Αλμυριώτη», τούτη την ώρα και σε χαιρετώ προκειμένου να κάνω την αναφορά μου.

Ήταν πριν 124 χρόνια όταν μαζί ξεκινήσαμε τούτη την συντροφική πορεία μας. Εσύ να συνεχίζεις να χτίζεις την λατρευτή μας πόλη, απαλλαγμένος πια από τον βραχνά του κατακτητή, να οργώνεις τα χωράφια μας, να βοσκάς τα κοπάδια μας, να χτίζεις τα σχολειά μας, να τραβάς της ζωής την ανηφόρα. Κι εγώ, μαζί μ’ όλα αυτά,  να αγωνίζομαι να συμμαζεύω τ’ απομεινάρια μας, να συγκεντρώνω τα θυμητάρια των πατεράδων και των παππούδων μας, να τα ’χουμε φυλαχτό, γκόλφι ακριβό στο στήθος μας και ευλαβικό προσκυνητάρι στο διάβα της καινούργιας μας ζωής.

Χρόνια και χρόνια αφοσιωμένος, ταμένος “χαρτοπόντικας”, στην έρευνα, ολοχρονίς χωμένος στα παλιά σεντούκια της γιαγιάς μας να ψαχουλεύω στις τσέπες των μπαλωμένων ρούχων και στα μυστικά συρτάρια για ξεχασμένα πατρικά θυμητάρια, να τα ξεδιπλώνω, να τα ισιάζω, να σου τα παρουσιάζω κάθε τόσο, να θυμούμαστε  μαζί τα περασμένα,  να καμαρώνουμε για το «τι είχαμε», να βλέπουμε «τι έχουμε», να σχεδιάζουμε «τι μας πρέπει».

Και χτίσαμε όλοι μαζί, όπως θα θυμάσαι το «προγονικό προσκυνητάρι» μας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας και το καμάρι όλων μας, κι αποθέσουμε σ’ αυτό τα παλιά «θυμητάρια» των πατεράδων μας, τα αγιασμένα κειμήλια του παρελθόντος μας, τα «κόκκαλα» των προγόνων μας, την ιστορία μας.

Και θυμάσαι, θαρρώ, μεγάλο αφεντικό μου «Αλμυριώτη», πως όταν άλλοι πολύ πλουσιότεροι, πολύ μεγαλύτεροι και πιο «μορφωμένοι» από μας, όπως η Μάρθα του Ευαγγελίου, «περί πολλών μεριμνούσαν και τύρβαζαν» εμείς, σαν την φρόνιμη Μαρία, φροντίζαμε παράλληλα και «περί ενός», «οὗ» θεωρούσαμε ότι «ἔσται χρεία». Και έτσι ο ασήμαντος και άγνωστος στους άλλους Αλμυρός μας γινόταν φωτεινό μετέωρο κι έκανε γνωστή την ύπαρξή του σ’ όλο τον κόσμο από την Κοπεγχάγη ως το Λένιγκραντ κι από την Στοκχόλμη ως το Κάιρο, στέλνοντας στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων τους το «Δελτίον τῆς ἐν Ἁλμυρῷ Φιλαρχαίου Ἑταιρείας τῆς  Ὄθρυος».

Και αυτό το κάναμε πότε; Το θυμάσαι, θαρρώ. Ήταν 1899… Πού τέτοιες σκέψεις και φροντίδες στους άλλους εκείνη την εποχή! Κι άρχισαν επιστήμονες από όλο τον κόσμο να ψάχνουν και ν’ αναρωτιούνται να βρούνε πού είναι αυτός ο Αλμυρός να έρθουν να τον γνωρίσουν. Σαν τους μάγους της «Ανατολής» «Μὲ πόθον ἐρωτῶσιν» «ποῦ εἶναι αὐτὸς ὁ Ἁλμυρός» «νὰ πᾶν νὰ τὸν εὑρῶσι διὰ νὰ προσκυνήσωσιν».

 

Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Λαμβάνω την τιμή να σου αναφέρω, μεγάλε αφέντη μου «Αλμυριώτη», ότι από το 1997 ως και το 2019, επί 23 συναπτά έτη, εκδίδεται και πάλι το «Δελτίο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Ὄθρυς».

Αναφέρω:
Σύνολο εκδοθέντων τευχών: 23. Σύνολο σελίδων: 4.754. Σύνολο δημοσιευθέντων άρθρων και μελετών: 223. Όλα αναφερμένα στην ιστορία της πατρίδας μας, του Αλμυρού.
Με πρωτοβουλία και με την οργανωτική φροντίδα της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού οργανώθηκαν στον Αλμυρό πέντε Συνέδρια Αλμυριώτικων Σπουδών. Κάνοντας τον συνολικό απολογισμό των Συνεδρίων αυτών αναφέρω:
Σύνολο εκδοθέντων τόμων: 9. Σύνολο σελίδων: 4.736. Σύνολο μελετών: 202. Σύνολο εισηγητών: 280. Όλο αυτό το σύνολο αναφέρεται πάντοτε στην ιστορία της πατρίδας μας, φίλε μου και συμπατριώτη και συνεργάτη «Αλμυριώτη».
Στην αναφορά μου αυτή προς εσένα τον «Αλμυριώτη» πρέπει να συμπεριλάβω και τις αυτοτελείς μελέτες σε ιδιαίτερους τόμους δημοσιευμένες από μέλη της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού; Σύνολο τόμων 14, όλοι με θέματα τοπικής ιστορίας.
Κλείνοντας την αναφορά μου αυτή σου επιθυμώ να σου κάνω γνωστό, γιατί νομίζω ότι πρέπει να το γνωρίζεις και εσύ,  ότι στα οργανωμένα μέλη μου, έστειλα την παρακάτω ανακοίνωση:

ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΟΘΡΥΣ», Αλμυρός, 5 Οκτωβρίου 2020
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» αισθάνεται την ανάγκη  να επικοινωνήσει με τα μέλη (αλλά και με τους φίλους αυτής διά μέσου των μελών) με αυτόν τον τρόπο, αφού οι συνθήκες που επικρατούν δεν μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε, υπό πραγματικές συνθήκες, με προσωπική παρουσία γενική συνέλευση.
Γνωστοποιούμε τα εξής:
1. Έχει, εδώ και πολύ καιρό, εκδοθεί το 23ο τεύχος του Δελτίου μας (του έτους 2019) αλλά,  δυστυχώς, εξ αιτίας των επικρατουσών συνθηκών προστασίας της υγείας όλων μας, δεν έγινε η καθιερωμένη από πολλά χρόνια παρουσίασή του, με αποτέλεσμα την λιγοστή κυκλοφορία του, αν και η ύλη του είναι, όπως πάντοτε, πολύ ενδιαφέρουσα για την τοπική μας ιστορία.
2. Υπογράφηκε το συμβόλαιο οριστικής παραχώρησης στη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού εκ μέρους της κ. Αποστολίας Κουτσοπίνα -Πανταζοπούλου του οικήματός της και έτσι διαθέτουμε πλέον το βασικό στοιχείο της συνέχισης της ύπαρξής μας, δικό μας οίκημα  για την στέγαση των δραστηριοτήτων μας. Τα έξοδα μεταβίβασης του οικήματος ανήλθαν στο ποσό των 3.435 ευρώ (=1.170  για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων προσθηκών, 730 για φόρους μεταβίβασης, 1529 για έξοδα καταγραφής του στο Υποθηκοφυλακείο). Απομένουν για πληρωμή τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα καταχώρησής του στο Κτηματολόγιο.
3. Το συνολικό μας ταμειακό υπόλοιπο, μετά από αυτά, είναι πλέον μόνο 700 ευρώ, ποσό που μόλις επαρκεί για τα πάγια έξοδα: τηλεφώνου, αλληλογραφίας, τέλη ιστοσελίδας, καθαριότητας κ.τ.λ. λίγων μόλις μηνών.

 

  1. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι, για πρώτη φορά, μετά από 25, περίπου, χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας του Δελτίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού, την πεμπτουσία της ταυτότητας και της αυτοδύναμης προσφοράς μας, δεν έχουμε την δυνατότητα έκδοσης του νέου τεύχους, του 24ου, του τρέχοντος έτους 2020, του οποίου η ύλη είναι ήδη έτοιμη για παράδοσή της στο τυπογραφείο. Εκτιμούμε ότι η μη συνέχιση της έκδοσης του Δελτίου θα είναι ένα μη τιμητικό γεγονός για όλους μας και για την Φιλάρχαιο Εταιρεία και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί.
    5. Για την επιτακτική αυτή ανάγκη της άμεσης ενίσχυσης του ταμείου μας καλούμε τα μέλη μας να φροντίσουν να καταθέσουν την συνδρομή του τρέχοντος έτους και τις τυχόν καθυστερούμενες συνδρομές τους προηγουμένων ετών στο λογαριασμό πού διατηρούμε στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 308/296035-44 ή, εάν είναι ευκολότερο για κάποιους, σε οποιοδήποτε γνωστό τους μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και, κυρίως, (από όπου μπορούν να πάρουν και ιδιαίτερες προσωπικές πληροφορίες και διευκρινίσεις,) στον ταμία κ. Γεώργιο Λασκαρίδη (τηλ. 24220-25450, 6974109465).
    6. Πέραν από την καταβολή των συνδρομών καλούμε τα μέλη μας αλλά και, διά μέσου των μελών, τους φίλους της Φιλαρχαίου Εταιρείας, να συνδράμουν και με εθελοντική προσφορά οιουδήποτε ποσού, είτε ως απλή γενική ενίσχυση του Συλλόγου μας είτε και σαν ένα είδος ειδικής χορηγίας για την έκδοση του Δελτίου». Αυτά ένιωσα την ανάγκη να πω στην δική μου «Αναφορά»  προς εσένα «Αλμυριώτη». Με ιδιαίτερη εκτίμηση, η πάντοτε δική σου πιστή θεραπαινίς, ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΟΘΡΥΣ»

Σχετικά Άρθρα

2ήμερη εκδρομή της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» στην Επίδαυρο

2ήμερη εκδρομή της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» στην Επίδαυρο

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» διοργανώνει διήμερη εκδρομή το Σαββατοκύριακο, 3 & 4 Αυγούστου 2024,   στο…
Ανδρωμάχη, μια εξαιρετική βιβλιοπαρουσίαση από τη Φιλάρχαιο Εταιρεία – Γράφει η Ελένη Δημάκου

Ανδρωμάχη, μια εξαιρετική βιβλιοπαρουσίαση από τη Φιλάρχαιο Εταιρεία – Γράφει η Ελένη Δημάκου

Γράφει η Ελένη Χ. Δημάκου- Μέλος του Δ.Σ. της ΦΕΑ «Όθρυς» Μια εξαιρετική εκδήλωση με λογοτεχνικό…
Παρουσίαση βιβλίου του Β. Κοντονάτσιου για την Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς

Παρουσίαση βιβλίου του Β. Κοντονάτσιου για την Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς

Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ιερά Μονή Παναγίας Κισσιώτισσας-Ξενιάς. Μήτηρ Μοναστηρίων» του Βίκτωρα Κοντονάτσιου θα πραγματοποιηθεί…