• 7 Σεπτεμβρίου, 2020

Έτοιμος ο Δήμος Αλμυρού για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Έτοιμος ο Δήμος Αλμυρού για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία

Η υπεύθυνη για θέματα Παιδείας, πρόεδρος των σχολικών επιτροπών Αρετή Μπέη αναφέρεται στις προετοιμασίες της δημοτικής Αρχής ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η νέα σχολική χρονιά. Η φετινή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα είναι διαφορετική τηρουμένων των συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η μετάθεση για το άκουσμα του πρώτου κουδουνιού έγινε ώστε να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Όσον αφορά στον Δήμο Αλμυρού, από τη δημοτική Αρχή έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα όλες οι κατάλληλες ενέργειες. Συζητήσαμε με την Αντιδήμαρχο κα Αρετή Μπέη, υπεύθυνη για θέματα Παιδείας, η οποία μάς ανέφερε τις προετοιμασίες από πλευράς του Δήμου για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.
Συγκεκριμένα, έγινε η ανάθεση και ξεκίνησε μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε η απεντόμωση και μυοκτονία σε όλα τα σχολικά κτήρια του Δήμου, είκοσι έξι της Πρωτοβάθμιας και οκτώ της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η εταιρία που έχει αναλάβει τις απολυμάνσεις κλείνει ραντεβού με τους Διευθυντές των σχολείων και κάθε ημέρα προχωράει σε αυτές τις εργασίες ώστε μέχρι τις 14 του μηνός, να έχουν γίνει στο σύνολο των σχολείων.
Αναφορικά με την καθαριότητα, το αντίστοιχο τμήμα του Δήμου ήδη έχει προχωρήσει στον καθαρισμό των προαυλίων χώρων και θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες, ενώ σε κάποια σχολεία που παρατηρήθηκαν φθορές στις μπασκέτες, ο Δήμος θα προχωρήσει στην παραγγελία νέων «ταμπλό» για αντικατάσταση των φθαρμένων.
Σχετικά με τις καθαρίστριες, φέτος άλλαξε η διαδικασία πρόσληψής τους κι από τις σχολικές επιτροπές, πέρασε στο Υπουργείο. Σύμφωνα με την πρόσφατη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που υπεγράφη από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, για τον Δήμο Αλμυρού προβλέπονταν η πρόσληψη 24 καθαριστριών, δεκαεπτά πλήρους και επτά μερικής απασχόλησης. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε, ενημερώθηκαν σε ποιο σχολείο θα εργαστούν και απομένει μόνο η υπογραφή της σύμβασης.
Από εκεί και πέρα, σε άλλα ζητήματα αναφορικά με τα σχολεία, έχει δημοπρατηθεί από τον Δήμο Αλμυρού το έργο συντήρησης και επισκευής των σχολικών κτηρίων, ενώ σταδιακά θα γίνουν εργασίες ελαιοχρωματισμοί. Η Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει τον περασμένο Νοέμβριο από τον ΟΑΕΔ τέσσερα άτομα για αυτές τις εργασίες μέσω του κοινωφελούς προγράμματος, το οποίο «τρέχει» αυτή την περίοδο. Πάντως, μέχρι στιγμής -όσο κι αν φαίνεται περίεργο- δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες εργασίες.

11.000 ευρώ για μάσκες
Σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον ιό covid-19, έχει εγκριθεί έκτακτη επιχορήγηση ύψους 6.195.000 ευρώ από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ) για την αγορά μασκών (υφασμάτινων πολλαπλών χρήσεων) στα δημόσια σχολεία της χώρας που θα διανεμηθούν στους μαθητές και τους δασκάλους/καθηγητές. Σύμφωνα με τον πίνακα κατανομής του παραπάνω ποσού ανά Δήμο, για τον Αλμυρό με 2.383 μαθητές αντιστοιχεί ποσό 11. 000 ευρώ για προμήθεια μασκών. Η προμήθεια των αντισηπτικών θα γίνει μέσω των σχολικών επιτροπών.
«Ο Δήμος Αλμυρού είναι εδώ για να επιλύσει όποιο πρόβλημα προκύψει, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες που επικρατούν. Εύχομαι υγεία σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής μας κοινότητας και καλό ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς» ήταν η δήλωση της κας Αρετής Μπέη, Αντιδημάρχου Αλμυρού Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, υπεύθυνη για θέματα Παιδείας και πρόεδρος των σχολικών επιτροπών η οποία προχώρησε σε όλες τις ανωτέρω ενέργειες για καλύτερο κι ασφαλέστερο σχολικό περιβάλλον.
Αξίζει να προσθέσουμε ότι η κα Μπέη το μεσημέρι της Παρασκευής 4/9 είχε συνάντηση στο γραφείο της στο Δημαρχείο με όλους τους Διευθυντές των σχολείων του Δήμου για τον καλύτερο συντονισμό δράσεων με στόχο τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και συνθηκών του σχολικού περιβάλλοντος.

Δάσκαλοι και καθηγητές σε ετοιμότητα
Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι στις θέσεις τους, με τα βιβλία δεν υπάρχει θέμα και το μόνο που προβληματίζει τους Διευθυντές των σχολείων είναι τι θα γίνει με τα πολυπληθή τμήματα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη οδηγία για αυτό το ζήτημα όπως μας επισημάνθηκε από διευθυντές σχολείων της περιοχής μας με τους οποίους ενδεικτικά επικοινωνήσαμε.
«Το 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού έχει πάρα πολλά παιδιά, είναι 340 μαθητές και πολυάριθμοι καθηγητές» ανέφερε ο κ. Γεώργιος Καπράνας, ενώ ο κ. Νικόλαος Χατζηαυγουστίδης από το 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού έκανε λόγο για «τμήματα που φθάνουν στους 25-26 μαθητές». Το ίδιο σχολίασε ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Παναγιώτης Ταμπάκης. Αντιθέτως, στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης, κατά δήλωση της κας Μαρίας Σταυραντώνη, τα τμήματα είναι ολιγομελή.

Τα μέτρα προστασίας που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας
Το μεσημέρι της Τρίτης, η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως έκανε γνωστό ότι το πρώτο κουδούνι θα ακουστεί στις 14 Σεπτεμβρίου. Η υπουργός ανακοίνωσε δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, διαφορετικά διαλείμματα, μέτρα για τα κυλικεία.
Η κα Κεραμέως είπε ότι η έναρξη του σχολικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης και κάθε βήμα αξιολογείται και επικαιροποιείται. Ακόμη ανέφερε ότι έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια και η παράδοση των βιβλίων έχει γίνει στην ώρα της. Η Υπουργός  επανέλαβε ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και ότι τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες. Από την χρήση μάσκας εξαιρούνται τα παιδιά με γνωσιακή αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή συμπεριφοράς. Οι απουσίες δεν θα προσμετρώνται αν ο μαθητής νοσεί από κορωνοϊό ο ίδιος ή ο εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί σπίτι του. Όσον αφορά στους σχολικούς εορτασμούς, θα γίνονται με μέτρα εντός κάθε σχολικού τμήματος, δεν θα πραγματοποιηθούν εκδρομές, ενώ οι επισκέψεις (π.χ. σε μουσεία, δημόσια κτήρια) θα είναι ανά τμήμα. Για τα αθλήματα, προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια και δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.
Σταθερές ομάδες συνεργασίας και καθαρισμός υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση προβλέπονται για τα εργαστήρια, καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού στην αίθουσα πληροφορικής και καθαρισμός των μουσικών οργάνων μετά από κάθε χρήση (κι απόσταση τριών μέτρων για τα πνευστά).
Επίσης, η κα Κεραμέως πρόσθεσε ότι θα δοθεί ένα παγούρι για νερό δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη. Είναι ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.
Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία σχολικών μονάδων: Σε περίπτωση κρούσματος, θα ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του μαθητή. Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος /σχολείου: η λειτουργία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…