• 18 Αυγούστου, 2020

Σημαντική διάκριση για την Ελένη Πλατή από τη Σούρπη

Σημαντική διάκριση για την Ελένη Πλατή από τη Σούρπη

Η έρευνά της σχετικά με την έννοια του φυσικού δικαίου στην ιατρική και την πολιτική δημοσιεύθηκε σε συλλογικό τόμο του Brill, ενός εκ των κορυφαίων παγκοσμίως εκδοτικών οίκων

Μία σημαντική διάκριση για την Ελένη Πλατή αποτέλεσε η συμμετοχή της σε διεθνές συνέδριο στην Ελβετία και η δημοσίευση της έρευνάς της στο Brill, σε έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους παγκοσμίως.

Η Ελένη Πλατή κατάγεται από τη Σούρπη. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το οποίο αποφοίτησε ως αριστούχος και υπότροφος του ΙΚΥ. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές και τα τελευταία χρόνια έκανε Διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, μελετώντας τη μεταφορική σχέση ιατρικής και πολιτικής σε αρχαία κείμενα και συγκεκριμένα στον Πλούταρχο.

Παράλληλα, συμμετείχε ως υπότροφος τoυ Γερμανικού Ιδρύματος Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ  και συγκεκριμένα σε διατμηματικό πρόγραμμα εθνολογίας και πλέον, έχοντας επιστρέψει στη χώρα μας, ακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη δημοσίευση, η Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας, Ελένη Πλατή μας ανέφερε: «Πρόκειται για έναν συλλογικό τόμο ο οποίος δημοσιεύθηκε στο Brill, έναν αναγνωρισμένο διεθνώς εκδοτικό οίκο. Κατά τη διαδικασία απόκτησης του Διδακτορικού τίτλου, συμμετείχα σε διάφορα συνέδρια σχετικά με τη διατριβή μου, όπως για παράδειγμα στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας, την Οξφόρδη της Αγγλίας και στο Φριμπούργκ της Ελβετίας το 2017. Εκεί διοργανώθηκε συνέδριο από την Διεθνή Κοινωνία Πλουταρχιστών, δηλαδή τους ερευνητές του Πλουτάρχου. Συμμετείχαν εκατό σύνεδροι, εκ των οποίων μόνο τρεις ήταν διδακτορικοί φοιτητές και οι υπόλοιποι καθηγητές Πανεπιστημίων. Οι τριάντα καλύτερες παρουσιάσεις επιλέχθηκαν για να δημοσιευθούν σε αυτόν τον συλλογικό τόμο και μεταξύ αυτών ήταν η δική μου εργασία».

Όσον αφορά στο αντικείμενο της παρουσίασής της, δήλωσε σχετικά: «Η εργασία αυτή αναφέρεται στην έννοια του φυσικού δικαίου στην ιατρική και την πολιτική με αφορμή ένα χωρίο από τους Παράλληλους Βίους του Πλουτάρχου. Με αφετηρία τα Ιπποκρατικά κείμενα εξετάζω τις ιατρικές μεταφορές που αναφέρονται στην παθολογία του πολιτικού/φυσικού σώματος». Η ίδια δήλωσε πολύ χαρούμενη για αυτή τη δημοσίευση. «Έχω κάνει κι άλλες δημοσιεύσεις, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά σε ένα έργο ενός εκδοτικού οίκου τέτοιου βεληνεκούς. Σίγουρα αποτέλεσε αναγνώριση της εργασίας μου, η οποία εκπονήθηκε σε διάρκεια αρκετών μηνών» σχολίασε η εκπαιδευτικός/ερευνήτρια από τη Σούρπη.

Για το πώς ξεκίνησαν οι σπουδές της στη Γερμανία στον ερευνητικό τομέα και κάποιες διαφορές σε σχέση με την Ελλάδα, επισήμανε: «Η πρώτη φορά που είχα πάει στη Γερμανία ήταν σε θερινά προγράμματα γλώσσας και πολιτισμού ως υπότροφος της Γερμανικής Ακαδημίας Ανταλλαγών στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Αυτός είναι ένας καλός δρόμος για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει σπουδές στη συγκεκριμένη χώρα. Έπειτα, έλαβα υποτροφίες διαδοχικά από το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, από το Ίδρυμα Λεβέντη, ενώ μέρος του διδακτορικού έγινε στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ με υποτροφία από το Γερμανικό Ίδρυμα Έρευνας που αποτελεί το μεγαλύτερο ίδρυμα υποτροφιών της Γερμανίας. Θεωρώ τα προγράμματα Erasmus πολύ σημαντικά για να αποκτήσει ο νέος ερεθίσματα για μελλοντικές σπουδές στο εξωτερικό. Προτρέπω τους φοιτητές να βγουν από τα ελληνικά σύνορα και να εμπλουτίσουν έτσι τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Θεωρώ ότι το  επίπεδο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και των φοιτητών στην Ελλάδα είναι ανώτερο απ’ ό,τι στο εξωτερικό, άλλωστε το τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου έχει διακριθεί ως ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι εκεί υπάρχουν προηγμένες υλικοτεχνικές υποδομές και πόροι για την έρευνα. Οι εμπειρίες που αποκομίζει κανείς σε πανεπιστήμια εκτός Ελλάδος είναι πολύτιμες και πολύπλευρες λόγω της συνύπαρξης με φοιτητές από όλο τον κόσμο, των διαφορετικών παραστάσεων και αντιλήψεων καθώς και της υιοθέτησης μιας άλλης κουλτούρας».

Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας με την Ελένη Πλατή, μας σχολίασε πως προς το παρόν, έχει επιστρέψει στη βάση της, θέλοντας να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και την έρευνα. Εμείς από την πλευρά μας, την συγχαίρουμε για τη σημαντική διάκρισή της!!!