- 12 Αυγούστου, 2020
Η Ελλάδα παραμένει στις φωτεινές εκείνες εξαιρέσεις – Γιώργου Τσιντσίνη – Δελτίο θυέλλης
Φεύγει θέρος …ανάπηρο
«στης Παναγιάς το Πάσχα»
και απειλεί χειρότερα…
Τι κι αν φοράμε μάσκα;
Το μήνυμα πως δεν υπάρχει μαγική λύση στο πρόβλημα της πανδημίας και ενδεχομένως να μην υπάρξει και ποτέ, έστειλε την περασμένη Δευτέρα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι, παρά τις ισχυρές ελπίδες για εμβόλιο, είναι πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για την COVID-19 και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς. Περισσότερα από 18,14 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχει καταγραφεί ότι έχουν προβληθεί από τον ιό και 688.080 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.
Η παραπάνω είδηση αλληλοσυγκρούεται με κάποιες άλλες που διατρέχουν το διαδίκτυο, μιλάνε για εμβόλιο προ των πυλών, από Άγγλους, Ρώσους, Γάλλους, Κινέζους, Αμερικανούς κ.ο.κ. Δεν θέλει πολύ για να …χαζέψει (και να μην ξέρει πια τι να πιστέψει) ο απλός πολίτης… Είναι προφανές ότι σοβεί στο παρασκήνιο ένα πολυεθνικό παιχνίδι –ή ένας πόλεμος, αν προτιμάτε- ανάμεσα σε κολοσσιαία συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών, που προσπαθούν, η καθεμιά για λογαριασμό της, να εκμεταλλευτούν την πανδημία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αλλά, πέρα από αυτά τα συμφέροντα, κανένας δεν μπορεί να μας βεβαιώσει ακόμη πιο είναι εκείνο που θα διώξει οριστικά τον ιό και θα αντιμετωπίσει ριζικά την παγκόσμια απειλή για την υγεία μας.
Οι ηγεσίες των διάφορων χωρών, ακόμη και των πιο ισχυρών οικονομικά, των πιο δημοκρατικών, τον πιο προηγμένων, υφίστανται ήδη σοβαρές ζημιές στις οικονομίες τους και αρκετές είναι εκείνες που απειλούνται με μια ολέθρια κατάρρευση. Ακόμη και οι πιο συνετοί ηγέτες βαδίζουν ψάχνοντας, βαδίζουν με «σύντροφο» την άγνοια τους, αν δεν έχουν ενδώσει ήδη στη διεκδίκηση κάποιων κομματιών στη διανομή της ιατροφαρμακευτικής «πίτας».
Ακόμη και οι κατά τόπους και ανά χώρα επιστημονικές κοινότητες δείχνουν ότι αιφνιδιάστηκαν, δεν έχουν τα «εργαλεία» για τη ριζική αντιμετώπιση, λίγα πράγματα ξέρουν, πολλά υποθέτουν ή …ανάθεμα κι αν ξέρουν τι τους γίνεται, για να μην πούμε ότι κάποιοι έχουν και τους αργυρώνητους «κηδεμόνες» τους μέσα στους φαρμακευτικούς κολοσσούς.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο επείγουσα κατάσταση των τελευταίων 100 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε την περασμένη Τρίτη, στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και μιλώντας για έντονη ανησυχία των εμπειρογνωμόνων. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στη χώρα. «Έχει αρκετές αιτίες αυτό, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, κάτι που καταγράφεται και στο εξωτερικό». Παράλληλα, η έξαρση που παρατηρείται, εξηγείται και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφηκαν σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωματικά. Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επεσήμανε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό με το άνοιγμα των συνόρων. Θετικό χαρακτήρισε ο κ. Τσιόδρας ότι δεν έχει αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, θέλει προσοχή από όλους -όπως τόνισε- γιατί η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.
Η συλλογική ψυχραιμία των λαών δεινά δοκιμάζεται όμως και οι αντιδράσεις προφύλαξης και αυτοπροστασίας παραπαίουν στα ίδια μαύρα σκοτάδια, για να μην πω ότι επαφίενται στην ιδιοσυγκρασία τους και μόνο.
Δυστυχώς όμως, μέσα σ’ αυτόν το σύγχρονο «πύργο της Βαβέλ» που ορθώνεται ραγδαία και απειλεί άμεσα και καίρια την ίδια την ανθρωπότητα, πάντοτε εμφιλοχωρούν και αναλαμβάνουν διαλυτική δράση, οι άσχετοι, οι ημιμαθείς, οι ηλίθιοι, οι μπαχαλάκηδες, οι παρτάκηδες, οι ψεκασμένοι, κάθε λογής «ψυχάκηδες» και κάθε …διαλογής εγκάθετοι, που λες που επιλέχθηκαν μόνο για να κάνουν ζημιά, όχι μόνο στους διπλανούς τους αλλά και σε όλο το κοινωνικό σύνολο. Είναι γνωστό σε όλους ότι η κακία έχει κάποια όρια, αλλά η ανοησία δεν έχει «ταβάνι» και προφανώς είναι ανίατη. Η ραγδαία εξάπλωση του ίντερνετ, τα τάμπλετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κανονικές …χειροβομβίδες όταν τα χειρίζονται οι κατά φαντασίαν ξερόλες.
Κάτω από τις τωρινές δύσκολες συνθήκες λοιπόν, που η χώρα μας δίνει σκληρές μάχες με την πανδημία, την οικονομική ύφεση, την ανεργία, το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων και τη συρρίκνωση του τουρισμού, οι «μαϊντανοί» διασπείρουν και προκαλούν περισσότερα «κρούσματα» -απείρως περισσότερα- από τον ίδιο τον ιό. Κι έτσι όπως το μοστράρουν ορισμένοι και ορισμένες σε λίγο θα θεωρούμαστε όλοι …ύποπτοι, τις οίδε από πού κι ως πού. Και θα ήταν πολύ χρήσιμο (πλην ανέφικτο) να βγάζαμε οριστικά στην άκρη το κακόβουλο κουτσομπολιό, να το ξεχωρίζαμε από την ψεύτικη και σκόπιμη τάχα «είδηση».
Γράφει ο καλός φίλος και άξιος αρθρογράφος Γιάννης Σιδέρης: «Δεν υπέστημεν το lockdown, δεν καταρρέει η ζωή εργαζομένων, δεν στενάζουν ήδη από ανέχεια πολλά νοικοκυριά, για να έχουμε την πολυτέλεια να αφεθούμε για μια ακόμη φορά στον ανέμελο αυτοδοξαστικό χαβαλέ του «έλα μωρέ τώρα» – σήμα κατατεθέν της φαιδράς πορτοκαλέας. Οι VIP της Μυκόνου, η «χρυσή νεολαία» των χλιδάτων νησιών, οι χρυσοκάνθαροι των prive party, αλλά και η «λαϊκή» νεολαία των άλλων νησιών, της άποψης του «μια ζωή την έχουμε, κι αν δεν την γλεντήσουμε», που συνωστίζονται αγεληδόν στα beach bar, θα πρέπει να καταλάβουν, και να αναλάβουν, την κοινωνική τους ευθύνη.»
Στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους, τους μοναχικούς, οι ψυχασθένειες, οι καταθλίψεις, οι κρίσεις πανικού καραδοκούν και είναι κρίμα να τους ….κάνουμε το χατίρι. Η Ελλάδα παραμένει στις φωτεινές εκείνες εξαιρέσεις που χειρίστηκε έγκαιρα και με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας και οι απώλειες που είχε σε ανθρώπινες ζωές και κρούσματα που γιατρεύτηκαν είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας των αριθμών, σε σύγκριση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ωκεανία.
Στη Δικαιοσύνη παραπέμπονται με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναφορές που αφορούν σε «θεωρίες συνομωσίας» για τον κορωνοϊό, οι οποίες αναρτήθηκαν τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε μικρά site και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι συγκεκριμένες αναρτήσεις αναφέρουν ότι η Covid-19 είναι «παραμύθι» επί της ουσίας και εκτός των άλλων παροτρύνουν τον κόσμο να αρνείται να δεχτεί πρόστιμα και κυρώσεις και να μην εφαρμόζει τα μέτρα για περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. «Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για θεωρίες συνομωσίας, θα πάρουμε όλα τα μέτρα να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έδωσε εντολή στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υλικό αναρτήσεων στο διαδίκτυο προς ενημέρωση και ποινική αξιολόγηση.
Επί πέντε μήνες τώρα, από τότε που ξέσπασε το κακό, ξέρουμε ακόμη λίγα, αλλά τουλάχιστον τι μας προστατεύει, τι πρέπει να προσέχουμε και πώς να φυλαχτούμε το μάθαμε. Όλα τα άλλα περισσεύουν και δεν δείχνουν τίποτε περισσότερο από άκοπες «εξυπνάδες» άσχετων –εν πολλοίς- συνανθρώπων μας. Ταυτόχρονα, με το άνοιγμα των σχολείων σε λίγο, τις αθλητικές αναμετρήσεις, με τη μερική ή όχι συμμετοχή των φιλάθλων στα γήπεδα κτλ., έχουμε μπροστά μας νέες «ασκήσεις ετοιμότητας», που έχουν να κάνουν με την περιφρούρηση της υγείας μας, με την ίδια μας τη ζωή. Και η επερχόμενη νέα καθημερινότητα λίγο μας νοιάζει αν θα λέγεται «δεύτερο κύμα» της πανδημίας ή κάτι άλλο. Ειδικότερα για την Ελλάδα μας εκείνο που προτάσσεται είναι –αν ξαναχρειαστεί να δώσουμε εξετάσεις- να ξαναδώσουμε με επιτυχία και πρόοδο το νέο δύσκολο «μάθημα». Από τους αγώνες που θα δώσουμε στο άμεσο μέλλον για το ξερίζωμα του κακού κρέμεται η ίδια η τύχη μας και η καλή ή κακή πορεία της χώρας. Κρίσιμες οι παραπέρα κινήσεις της Κυβέρνησης, οι πρωτοβουλίες των επιστημόνων, ναι…. Αλλά από όλους μας, από ολόκληρο το λαό, εξαρτάται και όλους αφορά το τελικό αποτέλεσμα.
Φιλικό μου ζευγάρι έκλεισε ξενοδοχείο σε Κυκλαδίτικο νησί για διακοπές λίγων ημερών, αλλά –φευ- δεν βρήκε εισιτήρια για το …πλοίο. Βλέπετε λοιπόν ότι τίποτε δεν είναι εύκολο σ’ αυτό το καλοκαίρι των κινδύνων, των απειλών, των δυσκολιών και ήδη φυλλοροεί χωρίς να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σ ολόκληρο τον κόσμο.
Ένα ακόμη τρανό «θύμα» της πανδημίας –τουλάχιστον για φέτος- είναι και το θρυλικό Αλμυριώτικο παζάρι. Όλα δείχνουν ότι για ευνόητους λόγους προστασίας του ντόπιου πληθυσμού και των επισκεπτών που προσελκύει, δεν πρόκειται να γίνει.
Μια άγνωστή μου γιατρός, η Νεκταρία Ασημακοπούλου, προέβη στην παρακάτω ανάρτηση στο διαδίκτυο, η οποία –αν μη τι άλλο- με προβλημάτισε στα σοβαρά για κάποια κρίσιμα ζητήματα: «Καταργήστε τα όλα λοιπόν. Πανηγύρια, χορωδίες, συναυλίες, αγκαλιές, φιλιά, πάρτι, εκκλησία, σχολείο, παιχνίδι, ανεμελιά, αγάπη, συντροφικότητα, στοργή. Αφήστε τον κόσμο όρθιο στα ΜΜΜ, γιατί ως γνωστόν μόνο από τους καθιστούς κολλάει… Ανοίχτε τα σύνορα όμως, για να έχουμε τουρισμό, αλλά μην επιδοτήσετε τον εσωτερικό τουρισμό, γιατί δεν περισσέψαν λεφτά από τις ζαρντινιέρες. Μη μιλάτε για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μη μιλάτε για το ρόλο της διατροφής, μη μιλάτε για τίποτα θετικό και ρεαλιστικό και έμπρακτο. Τρομοκρατήστε τους όλους μέχρι θανάτου. Μέχρι οριστικής απεμπόλισης κάθε κατοχυρωμένου συνταγματικού δικαιώματος. Ψωνίστε online, πηδηχτείτε online, εργαστείτε online, ζήστε online, ψοφήστε online, βάλτε μάσκες και στο σεξ. Αφήστε τους αγαπητοί σοφοί συνάδελφοι και ειδήμονες άρρωστους, ψυχή τε και σώματι, αλλά αφήστε τους ζωντανούς να ζήσουν στα αλήθεια. Με λογική και προφύλαξη, γιατί κανείς λογικός δεν υποτίμησε το πρόβλημα. Έχουμε ξεχάσει πια την ιατρική που διδαχτήκαμε. Παγκόσμια ξεπαστρεύει την υφήλιο ο διαβήτης, αλλά δεν είδα να απαγορευτεί η ζάχαρη. Παγκόσμια ξεπαστρεύει ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά, αλλά δεν είδα να απαγορευτούν τα συντηρητικά και οι επικίνδυνες ουσίες στις τροφές. Παγκόσμια ξεπαστρεύει η ελονοσία, αλλά δεν είδα να χρηματοδοτηθούν προγράμματα μείωσης των κουνουπιών. Παγκόσμια ξεπαστρεύουν τα stress related diseases, αλλά ο κόσμος δουλεύει όλο και περισσότερο και είναι όλο και πιο χρεωμένος. Σας σιχάθηκα γιατί είστε υποκριτές. Γιατί αν θέλατε πραγματικά δημόσια υγεία: ️Θα ενισχύατε ουσιαστικά την α’βάθμια περίθαλψη και τότε δε θα χρειαζάσασταν ΜΕΘ. Θα φροντίζατε ο κόσμος να αμοίβεται αξιοπρεπώς και να μην έχει στρες. Θα διαγράφατε τα χρέη των αναξιοπαθούντων. Θα αμβλύνατε τις κοινωνικές ανισότητες. Θα κάνατε πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ, όχι για φόβο, αλλά για φρούτα και λαχανικά. Θα κάνατε προαγωγή υγείας στα σχολεία. Θα κρατάγατε τα σχολεία ανοικτά περισσότερες ώρες ώστε να μη χρειάζεται να παραλαμβάνουν τα παιδιά οι παππούδες. Θα επιδοτούσατε μειωμένο ωράριο στις μανάδες ή και εντελώς τη μητρότητα, για να τρώνε σωστά τα παιδιά και να μη φορτώνονται στους ευπαθείς παππούδες. Θα επιδοτούσατε τη βιολογική διατροφή. Θα κάνατε ασύμφορη την ανθυγιεινή διατροφή. Θα επιδοτούσατε τη σωματική άσκηση. Θα πρασινίζατε τις πόλεις.»
«Παρά τις θεωρίες συνωμοσίας, πάντως, παντού στην αγορά του Βόλου, σήμερα το πρωί, όλοι φορούσαν μάσκες», έγραφε την περασμένη Τρίτη η φιλόλογος και καλή μου φίλη Λία Παπαδούλη, κόρη του αείμνηστου και αγαπημένου καθηγητή Παναγιώτη Παπαδούλη. «Πολύ θετική η αντίδραση των πολλών, που δεν πείθονται, φυσικά, από αυτές τις θεωρίες. Και οι οποίοι, φυσικά, περιμένουν ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, για να μην μάς βρουν τα χειρότερα. Επομένως, ας μην «τσουβαλιάζουμε» όλους τους πολίτες στην κατηγορία «συνωμοσιολόγοι». Μια μικρή μερίδα μπορεί να πιστεύει διάφορες συνωμοσιολογικές θεωρίες που προέρχονται από «κέντρα», που απλώς επιδιώκουν να αποσυντονιστεί η κοινή γνώμη και να παρουσιαστεί ως «ανεύθυνη», άξια μιας μοίρας κακής, της οποίας παράγοντας δεν είναι οι λειψές δομές, αλλά η ανωριμότητά της.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που δεν συζητείται ποτέ είναι ότι κάποιοι ανήκουμε στους τυχερούς, που μπορούν να προμηθευτούν μάσκες. Ξέρετε πόσος κόσμος παλεύει με την ανέχεια και δεν μπορεί; Μήπως να εντάξουμε και αυτούς στους συνωμοσιολόγους, επειδή «βολεύει»;»
Ίσως ό,τι πιο έξυπνο διάβασα σχετικά με την επικαιρότητα: «Ασυμπτωματικός ανασχηματισμός.»
Στα ζόρια έχει περιπέσει –ως φαίνεται- ο Ερντογάν και τα μεμέτια που τον ακολουθούν, ειδικότερα στις διεθνείς του σχέσεις ακόμη και με μουσουλμανικές χώρες. Ας τον αφήσουμε στις σκοτούρες του…. Πανδημία εκτός ελέγχου και μια Τουρκική οικονομία που καταβαραθρώνεται φτάνουν για να του σκάψουν το λάκκο. Φαίνεται πως οι απειλητικές «στρακαστρούκες» που αμολούσε, κάθε λίγο και λιγάκι, του τελείωσαν κι αυτές. Ως ποντίκι μάλλον τον πόνεσαν και τα λαιμά του να …βρυχάται.
Ας αλλάξουμε κλίμα για κάτι πιο γλαφυρό και πιο ….εύπεπτο: «Ένα ζευγάρι ήταν παντρεμένο για σχεδόν 60 χρόνια και προφανώς είχαν μοιραστεί τα πάντα. Ή σχεδόν τα πάντα, εφόσον η γυναίκα είχε ένα κουτί παπουτσιών στο πάνω μέρος της ντουλάπας της για το οποίο είχε πει στον άντρα της να μη το ανοίξει ποτέ και να μη συζητήσουν ΠΟΤΕ γι’ αυτό. Την εμπιστευόταν απόλυτα οπότε έκανε ακριβώς ότι του ζήτησε, μέχρι που είχε ξεχάσει τελείως την ύπαρξή του. Σύντομα όμως η σύζυγος του αρρώστησε και οι γιατροί δεν έδιναν καμία ελπίδα ανάρρωσης. Στην προσπάθειά του να τακτοποιήσει τις υποθέσεις της, κατέβασε το κουτί και το πήγε δίπλα στη γυναίκα του. Εκείνη συμφώνησε ότι είχε φτάσει η ώρα να μάθε την αλήθεια… Δεν περίμενε όμως κάτι τέτοιο! Όταν το άνοιξε, βρήκε μέσα δύο πάνινες κούκλες και μια στοίβα με χρήματα, $ 95.000 στο σύνολο!!! «Λίγο πριν παντρευτούμε» είπε εκείνη «η γιαγιά μου μου αποκάλυψε πως το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου είναι να μη μαλώνω ποτέ με το σύζυγο μου. Μάλιστα μου είπε πως αν ποτέ θύμωνα μαζί σου, θα έπρεπε να παραμείνω ήρεμη και να ράψω μια κούκλα για να μου φύγουν τα νεύρα.» Ο άντρας είχε συγκινηθεί απίστευτα από αυτή την εξομολόγηση και με το ζόρι κρατούσε τα δάκρυά του: μόνο δύο κούκλες υπήρχαν στο κουτί. Είχε λοιπόν θυμώσει μαζί του μόνο δύο φορές σε όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν μαζί! «Αγάπη μου,» είπε ο άντρας «έτσί εξηγούνται οι κούκλες, όλα αυτά τα χρήματα όμως, που τα βρήκες;» «Αυτά είναι τα χρήματα που κέρδισα πουλώντας τις κούκλες που έφτιαξα όλα αυτά τα χρόνια»!
Γράφει η ιστοσελίδα «Πρόσωπα»: «Στις εξετάσεις του μαθήματος της Φιλοσοφίας,
έπεσε το θέμα: ”Τι είναι τόλμη;”. Τον καλύτερο βαθμό τον πήρε ένας μαθητής
που άφησε την πρώτη σελίδα κενή και έγραψε στο πίσω μέρος της: ”Αυτό είναι η τόλμη”.»
«Μια βιβλιοθήκη κατοικείται από πνεύματα, που βγαίνουν από τις σελίδες τη νύχτα» (Ιζαμπέλ Αλιέντε.)
«Στη ζωή υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι. Οι απαισιόδοξοι έχουν συνήθως δίκιο. Αν όμως η ανθρωπότητα έφτασε ως εδώ, αυτό το οφείλει στους αισιόδοξους.» (Καρλ Πόπερ.)
«Στο τέλος δεν θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των φίλων μας.» (Martin Luther King).
«Όποιος μπορεί να φροντίζει την ερημιά του, έχει ακόμα ανθρώπους μέσα του.» (Αγνώστου στο διαδίκτυο.)
Οι κακεντρεχείς πάντοτε έλεγαν ότι «ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα»… Τώρα πια σκοτώνει και τους …καλεσμένους.
Από το διαδίκτυο: Λέει η γάτα στον αστυνομικό, που της κόβει πρόστιμο: «Έχετε χαζέψει όλοι σας; Πώς θα πιάσω ποντίκια φορώντας μάσκα;»