• 26 Ιουλίου, 2020

«Σημαντικό εργαλείο για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας»

«Σημαντικό εργαλείο για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας»

Ο Κων. Μαραβέγιας εισηγητής της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία

Τις σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που προβλέπει τη σύσταση Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), ανέπτυξε στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό που υπάρχει στη χώρα μας, λειτουργώντας ως αρωγός στην βελτίωση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, κρατικών και ιδιωτικών. Είναι ένα εργαλείο, υλοποίησης γενικότερων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της υγείας, αλλά και απόλυτα αναγκαίων σημειακών αλλαγών σε επιμέρους μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.

«Η έννοια της ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας περιλαμβάνει την αποδοτικότητα των διαδικασιών, την τεχνική τους αρτιότητα, την ασφάλεια για προσωπικό και ασθενείς, την προσβασιμότητα και τελικά την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με κέντρο όμως πάντοτε τον ασθενή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Μαγνησίας. Όπως είπε, όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα των υποδομών και του εξοπλισμού, αλλά και με το ίδιο το προσωπικό των μονάδων υγείας, από την πρακτική των κλινικών γιατρών και νοσηλευτών, τις τυποποιημένες διαδικασίες που ακολουθούν εργαστηριακοί και τεχνολόγοι, ως τις υπηρεσίες που προσφέρει το βοηθητικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μαραβέγιας εξήρε το επίπεδο των εργαζομένων στο ΕΣΥ και γενικότερα στη δημόσια υγεία, λέγοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, από πλευράς επιστημοσύνης, ανθρωπιάς, αφοσίωσης και ανιδιοτέλειας. «Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε, λοιπόν, ένα καλύτερο, ένα πιο οργανωμένο και ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον», τόνισε.

Σε άλλο σημείο της εισήγησής του, παραδέχθηκε ότι τα υπάρχοντα πρακτικά ζητήματα είναι πολλά στην Ελλάδα και το παρόν νομοσχέδιο, όπως είπε, έρχεται να βάλει μια σειρά στον τρόπο αντιμετώπισής τους με την αλλαγή ουσιαστικά του υφιστάμενου παραδείγματος λειτουργίας στον χώρο της Υγείας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, που είναι αφιερωμένο στον οργανισμό διασφάλισης της ποιότητας στην υγεία, τον Ο.ΔΙ.Π.Υ., εξήγησε ότι θα είναι μια ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου, που συστήνεται με σκοπό να λειτουργήσει ως αρωγός του Υπουργείου Υγείας, αλλά και όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας της χώρας, στην προσπάθειά τους για βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας, επάρκειας και καθολικότητας, των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα. Σημείωσε δε πως οι προσλήψεις για τη στελέχωσή του, τόσο με τακτικό όσο και με έκτακτο προσωπικό, θα γίνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μαραβέγιας στο τρίτο και τελευταίο μέρος του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες διατάξεις για την πανδημία και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η μεταφορά ασυμπτωματικών ασθενών με μισθωμένα Ι.Χ. επιβατικά οχήματα, σε περιπτώσεις όπως αυτή των απομονωμένων δήμων, που καλούνται να αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις, ακόμα και ασθενών με ήπια συμπτώματα, που δεν χρήζουν νοσηλείας, ή εξειδικευμένης μεταφοράς από μέσα του ΕΚΑΒ.

Επίσης, ρυθμίζονται θέματα μετατροπής χρήσης κλινών και αποδοχής δωρεών προς τον ΕΟΔΥ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού ως τα τέλη του 2020. Συγκεκριμένα και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος από τη διάδοση του κορωνοϊού, οι πάσης φύσεως εγκαταστάσεις θαλάμων, κλινών νοσηλείας και κλινών μονάδων αυξημένης φροντίδας των δημόσιων νοσοκομείων, ιδιωτικών θεραπευτηρίων και πάσης φύσεως δεσμευμένων ή διατιθέμενων ιδιοκτησιών νομικών προσώπων, δύναται να μετατρέπονται σε κλίνες μονάδων αυξημένης φροντίδας ή και σε κλίνες μονάδων ΜΕΘ. Ρυθμίζονται τέλος διαδικαστικά θέματα εφαρμογής του νομοσχεδίου και περιλαμβάνονται διευκρινίσεις για τη λειτουργία της διοίκησης του ΕΟΦ και το ρόλο της ΗΔΙΚΑ ως του εθνικού σημείου επαφής ηλεκτρονικής υγείας που θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κλείνοντας, ο κ. Μαραβέγιας εξήρε την προσπάθεια του αρμόδιου Υπουργού να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προς επεξεργασία στη Βουλή και επισήμανε ότι η υγεία χρειάζεται όχι μόνο τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της όποιας κυβέρνησης, αλλά κυρίως την ευρύτερη συναίνεση της Βουλής των Ελλήνων. «Μια συναίνεση που έδειξε πολλές φορές η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και ο κ. Ξανθός ήταν αρμόδιος Υπουργός. Συναίνεση που επιβάλλουν τόσο οι περιστάσεις όσο και οι ανάγκες του ελληνικού λαού», τόνισε ο βουλευτής, για να καταλήξει λέγοντας ότι «τα θέματα της υγείας μας αφορούν όλους χωρίς εξαιρέσεις και δεν προσφέρονται για κομματικές σκιαμαχίες».


Σχετικά Άρθρα

Το περιοδικό “Μαγνήτης” με θέμα ΥΓΕΙΑ κυκλοφορεί με τον “Λαό” το Σαββάτο 26/10

Το περιοδικό “Μαγνήτης” με θέμα ΥΓΕΙΑ κυκλοφορεί με τον “Λαό” το Σαββάτο 26/10

Αυτό το Σάββατο 26 Οκτωβρίου έχουμε …γεννητούρια! Ένα νέο εγχείρημα παίρνει …μελάνι και χαρτί και γίνεται…
Δ. Κουρέτας: Χρηματοδοτήσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ για Υγεία και Επιχειρηματικότητα

Δ. Κουρέτας: Χρηματοδοτήσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ για Υγεία και Επιχειρηματικότητα

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί ον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των Νοσοκομείων  Στον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομειακών…
«138 Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις για την υγεία στη Μαγνησία» – Άρθρο του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου

«138 Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις για την υγεία στη Μαγνησία» – Άρθρο του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου

Η αναβάθμιση και ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, πρωταρχικός άξονας στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Του…