• 22 Ιουλίου, 2020

Έρχονται οι καιροί που θα μιλήσει η Νέμεση… – Γιώργου Τσιντσίνη – Δελτίο θυέλλης

Έρχονται οι καιροί που θα μιλήσει η Νέμεση… – Γιώργου Τσιντσίνη – Δελτίο θυέλλης

έκδοση 18-7-2020

Ν’ αναστηθούνε οι θεοί

που κρύβουν οι ψυχές μας.

Ήρθ’ η ώρα να νικήσουμε…

Με τόλμη, με φιλότιμο

κι όλες τις αντοχές μας.

«Το τέλος της Τουρκίας θα ξεκινήσει από την ημέρα που θα μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Εγώ δεν θα το δω, αλλά εσείς οι νέοι θα τα δείτε όλα. Οι Τούρκοι έχουν τα κόλλυβα στο ζωνάρι τους…» (Άγιος Παΐσιος, ο Αγιορείτης.)

 

Ίσως είναι πολλοί οι σύγχρονοι Έλληνες ή ξένοι που δεν πιστεύουν στις προφητείες και αρκετοί απ’ αυτούς δεν θρησκεύουν καν… Όμως με τις αθλιότητες που εισάγει ο Τούρκος γύρω από την Αγια-Σοφιά είναι κάτι από περισσότερο ορατό πλέον ότι «πάτησε την κόκκινη γραμμή». Λίγο ή πολύ, πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλη την Οικουμένη, αισθάνονται πλέον ότι απειλούνται από τα υπερφίαλα σχέδια και τους ακροβατισμούς της Άγκυρας απέναντι σ’ ένα ιστορικό μνημείο τεράστιας σημασίας και εμβέλειας και φαντάζει αδύνατο οι εμπνευστές αυτής της ιστορικής παραχάραξης να μην πληρώσουν ακριβά την ατυχή μεθόδευσή τους σε βάρος του παγκόσμιου σύμβολου της Χριστιανοσύνης. Τα ευκαιριακά συμφέροντα που έχουν ξένες χώρες με τους Τούρκους δεν είναι αρκετά και ικανά να αποτρέψουν την …εκτροπή που συντελείται μεθοδευμένα από τον κακό «γείτονα». Και η αλήθεια είναι σκληρή, αναπόφευκτη και αναπότρεπτη: Δεν πρόκειται να πάει πολύ μακριά η …βαλίτσα.

 

Συγκλονισμένη από την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά εμφανίστηκε στην ΕΡΤ, την περασμένη Παρασκευή, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ και πιστεύω ότι οι δηλώσεις της απηχούν ό,τι εκφράζει το μέσο Έλληνα σήμερα: «Αν ακούσω ότι τα ψηφιδωτά έχουν δακρύσει δεν θα εκπλαγώ ούτε θα ρωτήσω για ποιο λόγο χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες», είπε για να προσθέσει πως «χτυπούν για την Χριστιανοσύνη». Η διακεκριμένη ιστορικός εξέφρασε την άποψη ότι η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τη βαρβαρότητα του γειτονικού μας λαού. «Σήμερα έγινε η πραγματική άλωση της Πόλης», ανέφερε η Αρβελέρ σε άλλο σημείο και επικαλέστηκε δε μαρτυρία Τούρκου δημοσιογράφου ο οποίος υπογράμμισε ότι οι επέτειοι μνήμης για την άλωση της Πόλης καταδεικνύουν ότι όλα αυτά δεν ανήκουν στο τουρκικό λαό και πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφούν. «Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να διατηρήσει τη συνοχή του και την ένωσή του, απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα», κατέληξε η κυρία Αρβελέρ, αναφερόμενη στις αντιδράσεις Τούρκων πολιτών μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

 

Κι όταν κι αν κάνει κι αν πει ή αποφασίσει ο γιαλαντζί «σουλτάνος» τίποτε δεν μπορεί να ακυρώσει τις υπαρκτές δημοκρατικές φωνές μέσα στην ίδια την Τουρκία. Τους πολλούς ή λίγους εκείνους που ντρέπονται με τα ανιστόρητα τερτίπια του…

 

Η επιτομή της γελοιότητας και των απολίτιστων ή και των φοβισμένων που σιωπηρά υπακούουν στον δικτάτορα περικλείεται σε ανακοίνωση σχετικά με το τι θα ισχύσει για τον τρόπο λειτουργίας της Αγίας Σοφίας, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί που εξέδωσε η Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων στην Τουρκία. Όπως αναφέρει η Αρχή, η Αγία Σοφία, θα παραμείνει ανοιχτή στους επισκέπτες εκτός από τις ώρες της μουσουλμανικής προσευχής, στη διάρκεια της οποίας οι χριστιανικές εικόνες θα πρέπει να καλύπτονται. Ειδικότερα, το εν λόγω θρησκευτικό όργανο ζητά οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα» και υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» να παραμείνει ανοιχτό το «τζαμί» σε ώρες εκτός προσευχής.

 

Και προφανώς οι ασεβείς προπαγανδιστές της Άγκυρας «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο», δηλαδή τον ίδιο τον Θεό και τα εκατομμύρια των πιστών του σε όλον τον κόσμο, όπως κι αυτών των ίδιων των Μουσουλμάνων εκείνων που έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σέβονται πρώτα τη διαφορετικότητα της θρησκείας τους από τις άλλες θρησκείες της Οικουμένης.

 

Ως προς τις μουσουλμανικές αντιδράσεις ενδεικτική είναι εκείνη του ιμάμη του Μιλάνου

και προέδρου της Ιταλικής Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας Ιάια Παλαβιτσίνι: «Στην ιστορία του Ισλάμ, όταν οι σοφοί μας επισκέπτονταν μια συναγωγή, ένα μοναστήρι, ένα νεκροταφείο, σέβονταν πάντα την ταυτότητα των χώρων αυτών», τόνισε ο Παλαβιτσίνι. Κατά την άποψή του, η Αγία Σοφία έπρεπε να συνεχίσει να είναι μόνο μια βασιλική εκκλησία, διότι «οι χώροι λατρείας πρέπει να χρησιμοποιούνται ακριβώς για τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν». «Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν τόσα όμορφα τζαμιά, στα οποία οι μουσουλμάνοι μπορούν να προσευχηθούν, δεν χρειαζόταν ένα ακόμη. Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα πολιτικών υπολογισμών», δήλωσε ο Ιμάμης του Μιλάνου, ο οποίος εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τον πόνο ψυχής που εξέφρασε την περασμένη Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος.

 

Όταν η Μελίνα Μερκούρη πήγε κάποτε στην Αγία Σοφία, ως Υπουργός Πολιτισμού, συνοδευόμενη από τον Τούρκο ομόλογό της και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, σε μια στιγμή γυρίζει προς ένα Διευθυντή και του λέει:

-Νίκο, να ψάλλουμε το «τη υπερμάχω»!!

-Κυρία Υπουργέ, δεν μπορούμε, και μάλιστα μπροστά στα μάτια του ομολόγου σας. Δεν γίνεται!»

Και τότε η μεγάλη Ελληνίδα στέκεται προσοχή κι αρχίζει μόνη της να ψάλλει: «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια…». Το τελείωσε με δάκρυα, χωρίς κανείς να τολμήσει να τη σταματήσει.

 

Η Αγια-Σοφιά και τα όνειρα που θα ξαναζωντανέψουν:

 

Όχι, κυρά μου…

Πάψε να βλέπεις τα τηλεοπτικά σκουπίδια της Τουρκιάς, στο ψέμα φλομωμένα.

Εσύ είσαι Καρυάτιδα και κόρη του Φωτός… Μια Σπαρτιάτισσα που σ’ όλες τους αιώνες έκανες την ψυχή σου πέτρα, λέγοντας πάντοτε το «ή ταν ή επί τας», μέχρι που η Μοίρα σε θυσίασε στο Ζάλογγο ή σ’ όρισε Ηπειρώτισσα και ζαλικώθηκες αγόγγυστα τα πυρομαχικά στις εσχατιές της Πίνδου.

 

Όχι, Έλληνα…

Μπορείς και ξέρεις ν’ αντιστέκεσαι…. Πάντοτε περισσότεροι, μα νικημένοι, οι εχθροί σου… Ακόμη και στο ειρηνικό τραπέζι της φαμίλιας σου να κουβαλάς πια μόνο τα αγαθά της γης σου, που είναι ποτισμένη μ’ αίμα κι ιδρώτα αιώνων, λίπασμα θεών για να καρπίζει αυτός ο βράχος, που βρέχεται από την πιο όμορφη θάλασσα του κόσμου και την περιλούζει διαρκώς άρχοντας ήλιος, τ’ αφεντικό του πιο γαλάζιου ουρανού.

Ούτε ένα γρόσι να μη δίνεις πια στην Τουρκιά… Κλέφτες και άρπαγες, μισαλλόδοξοι Μογγόλοι θα θέλουν να το κάνουν σφαίρα, με την οποία ίσως έρθει η ώρα που θα την «επιστρέψουν» κατάστηθα στο παιδί σου, στο εγγόνι σου…

Και τι Κεμάλ, τι Ερντογάν… Ποιο είναι το διάφορο για μας που αφήσαμε στα βρώμικα χέρια τους τον Παράδεισο, χώματα αγιασμένα, Βυζαντινά, Μικρασιάτικα, Ποντιακά, Αρμένικα, Κυπριακά;… Πάντοτε ήταν κατακτητές της …καρπαζιάς οι απολίτιστοι, που το μόνο που ήξεραν ήταν να σφάζουν άοπλους, γυναίκες και μωρά.

 

Έρχονται οι καιροί που θα μιλήσει η Νέμεση… Κι η Νέμεση δεν νογάει από παιχνίδια επίορκων, ύπουλων «φίλων» και εχθρών.

Μόνοι τους οι Έλληνες, σαν αστραπή, θα καθαρίσουν την «κόπρο του Αυγεία» απ’ τη «γειτονιά μας»…

Κι ο Όλυμπος θα σμίξει με την Πόλη σε παιάνες νικητήριους…

Τα σήμαντρα της λεύτερης Αγια-Σοφιάς θα σχίσουν πάλι διθυραμβικά τον αέρα και Άγγελοι θα φτερουγίζουν χωρίς αντίπαλο…

 

Νέα κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου πραγματοποιεί η Άγκυρα, η οποία προανήγγειλε γεώτρηση με το «Γιαβούζ» στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ήδη ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η Τουρκία εξέδωσε ναυτική οδηγία (Navtex), με τις διαδικασίες γεώτρησης να αναμένονται από σήμερα 18 Ιουλίου και υπολογίζεται να κρατήσουν 1 μήνα και 2 μέρες.

 

Κι επειδή οι ανερμάτιστες διεκδικήσεις δεν έχουν τέλος: Σε ανάρτησή της στο Facebook, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μία ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, ζητώντας άσυλο. Με άλλα λόγια, «ό,τι θυμούνται, …χαίρονται».

 

«Κότες» με «μασημένα» λόγια ο Πούτιν και οι Ρώσοι, «κότες» και σιγή ιχθύος οι άλλοι ομόδοξοι Βαλκανικοί λαοί και οι ηγεσίες τους, «κότες» στην Ενωμένη Ευρώπη οι φίλοι μας, που προσέχουν μη σχίσουν τα …καλσόν τους από τα άγαρμπα χέρια του Ερντογάν κ.ο.κ. Αν ζούσε σήμερα ο Ζαμπέτας, θα έλεγε, με τη χαρακτηριστική, μάγκικη φωνή του: «Καταντήσαμε …ορνιθοτροφείο.»

 

Έσσεται ήμαρ…

Ό,τι ο Μογγόλος προσπαθεί,

ό,τι άλλο κι αν θα κλέψει,

ο Αρχάγγελος θα ‘ρθει να πει

την τελευταία λέξη.

 

Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γη, σημαίνουν τα επουράνια

σημαίνει κι η Αγιά Σοφιά, το μέγα Μοναστήρι,

Με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες.

Κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και Διάκος.

Ψάλλει ζερβά ο Βασιλιάς, δεξιά ο Πατριάρχης

κι απ’ την πολλή την ψαλμουδιά εσειώνταν οι κολώνες

Να μπούνε στο Χερουβικό και νάβγει ο Βασιλέας,

φωνή του ήρθε εξ ουρανού κι απ’ Αρχαγγέλου στόμα:

«Πάψατε το Χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τα’ άγια,

παπάδες πάρτε τα ιερά κι εσείς κεριά σβηστείτε,

γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.

Μον’ στείλτε λόγο στη Φραγκιά να ‘ρθούν τρία καράβια

το ‘να να πάρει το Σταυρό και τα’ άλλο το Βαγγέλιο,

το τρίτο το καλύτερο την άγια τράπεζά μας,

μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν.»

Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες.

«Σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις

πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θάναι!»

 

Η στήλη ωστόσο είναι υποχρεωμένη να παρακολουθήσει και άλλους τομείς της επικαιρότητας, πέρα από τις φωτιές» που άναψε παγκοσμίως η αυθαίρετη απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία…

 

Με «μπαλώματα» (είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς) προχωράει κατακαλόκαιρα η οικονομία μας, σε αρκετούς τομείς της και ειδικότερα στο παραδοσιακό της «βαρόμετρο» που λέγεται τουρισμός. Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα –πέρα από τα επαινετά εθνικά μας αποτελέσματα στην απόκρουσή της- άλλαξε πολλά πράγματα γύρω μας, κυρίως στις καταναλωτικές μας συνήθειες και ο φόβος για κάτι χειρότερο, όπως μια ξαφνική έκρηξη διάδοσης του ιού, είναι στο πίσω μέρος του μυαλού σχεδόν όλων μας. Κι όσο κι αν είναι ακόμη νωρίς για να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα, η ύφεση (μικρή ή μεγάλη, τελικά) είναι από τώρα ορατή, όπως και οι επιπτώσεις της.

 

Για πιθανή επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, όπως το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι και η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους, προειδοποιεί ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε πως τα κρούσματα κορωνοϊού είναι αυξανόμενα και αποτελούν «καμπανάκι» για τη μετέπειτα πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος, την περασμένη Τρίτη, μίλησε για «αντίφαση» και σημείωσε πως «ίσως δεν έπρεπε να καταργηθεί το όριο, ίσως πρέπει να γυρίσουμε προς τα πίσω. Οι μάσκες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό όπλο για την επιδημία σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, η χώρα βρίσκεται σε φάση έξαρσης του κορωνοϊού και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού. «Αν και ο δείκτης διασποράς, ο λεγόμενος Ro είναι ακόμα χαμηλός, στο 0,30 – 0,40, τα κρούσματα είναι αυξανόμενα και αποτελούν «καμπανάκι» για τη μετέπειτα πορεία», επεσήμανε.

 

Σαν πολύ δεν χαλαρώσαμε; Μήπως γίναμε λίγο απρόσεκτοι; Δεν μπορούμε, άραγε, να λειτουργήσουμε καλύτερα την οικονομία ή να δουλέψουμε όσο μας παίρνει τον τουρισμό που απέμεινε, έχοντας πάντοτε στο νου μας τη σωστότερη ατομική υγιεινή, να τηρούμε τις αποστάσεις, να ακούμε πάντοτε τις οδηγίες των γιατρών κτλ.; Σε πολλές άλλες χώρες και ειδικότερα στο …σβέρκο μας, σε όλα τα Βαλκάνια, το «κακό» επιμένει να βράζει και να απειλεί.

 

Σημαντική είδηση είναι το γεγονός ότι για το χρονικό διάστημα των έντεκα μηνών (Ιούνιος του 2015 μέχρι Μάιο του 2016) δικαιούνται αναδρομικά οι συνταξιούχοι, με βάση τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει, διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί για το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιώνονται. Δηλαδή για το ενδεκάμηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), όσοι έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά, θα πάρουν αναδρομικά. Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, ωστόσο, δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Καθημερινή», η Κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια. Επίκειται επομένως μεγάλη «ανάσα» στα ισχνά βαλάντια χιλιάδων (τουλάχιστον 200.000) συνταξιούχων.

 

Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν και να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους έως και την προσεχή Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 τα μεσάνυχτα. Μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων.

 

Η αναπόφευκτη οικονομική ύφεση που άρχισε να συντελείται (ανεξάρτητα από τις τελικές διαστάσεις που θα πάρει) δεν έχει τις επιπτώσεις της μόνο στο κλείσιμο επιχειρήσεων ή την ανεργία, αλλά και σε όλες τις άλλες παραμέτρους της κοινωνικής μας ζωής. Για παράδειγμα, παρατηρώ το σχεδιασμό των αθλητικών Σωματείων σε διάφορα αθλήματα και κατηγορίες που θα αγωνιστούν στην επερχόμενη αγωνιστική περίοδο και αναρωτιέμαι: πού θα βρεθούν τα χρήματα και οι επενδυτές για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα όλα αυτά; Και δεν θα είμαι υπερβολικός αν πω ότι για διάφορες ομάδες …«θα κλάψουν μανούλες.» Ήδη για κάποιες άρχισαν προκαταβολικά να …κρυφοκλαίνε, θα έλεγα.

 

Πάνω που είμασταν έτοιμοι για τα καλοκαιρινά πανηγύρια, ακυρώθηκαν κι αυτά. Άρα δεν είμαστε πλέον ούτε …«για τα πανηγύρια».

 

«Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι σέβονται την ανθρώπινη ατομικότητα και γι’ αυτό είναι πάντοτε ευγενικοί και συγκαταβατικοί. Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι δεν λένε ψέματα. Το ψέμα προσβάλλει εκείνους που το ακούνε και ταπεινώνει στα μάτια τους εκείνους που το λένε. Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι δεν είναι φλύαροι. Δεν είναι ματαιόδοξοι. Δεν ρίχνουν στάχτη στα μάτια. Δεν παίρνουν πόζα. Δεν αποζητούν τις φτηνές εντυπώσεις. Δεν πίνουν όπου βρεθούν. Δεν λένε: «Εμένα κανείς δεν με καταλαβαίνει.» Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι δεν συμπονούν μόνο τους αδύναμους. Πονάει η ψυχή τους και για εκείνο που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι δεν παίζουν με τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής των άλλων. Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι καλλιεργούν μέσα τους την ομορφιά.» (Άντον Τσέχοφ – Στις 15 Ιουλίου του 1904 έφυγε από τη ζωή. – Πηγή: «Πρόσωπα»)

 

«Ξέρεις, τα σπίτια πεισματώνουν εύκολα, σαν τα γυμνώσεις.» (Γιώργος Σεφέρης.)

 

Έντονες και επίκαιρες οι μνήμες από την ιστορική μάχη των Θερμοπυλών και τη Θυσία όσων έπεσαν εκεί, πριν από αιώνες… «Θερμοπύλες… Οι γενναίοι πεθαίνουν μια φορά, ενώ οι δειλοί πεθαίνουν κάθε μέρα.»


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…