• 20 Ιουλίου, 2020

Ζωή Ράππου: Αναμορφώσεις προϋπολογισμού άνευ …λογισμού

Ζωή Ράππου: Αναμορφώσεις προϋπολογισμού άνευ …λογισμού

γράφει η Ζωή Ράππου

επικεφαλής της δημοτικής παράταξης #ζωή_αλλάζουμε

Ο προϋπολογισμός ενός δήμου είναι το σημαντικότερο εργαλείο σχεδιασμού και ελέγχου των δραστηριοτήτων του. Είναι αυτός που παρέχει στόχους και κατεύθυνση σε ένα δήμο. Εξίσου σημαντική και σοβαρή υπόθεση είναι και οποιαδήποτε αναμόρφωσή του.

Οι αναμορφώσεις θα πρέπει να είναι περιορισμένες σε αριθμό και να αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες. Οι συνεχείς τροποποιήσεις δείχνουν

  • πλασματική κατάρτιση του προϋπολογισμού
  • μη ορθές προβλέψεις
  • έλλειψη σταθερού προγράμματος δράσης του Δήμου
  • έλλειψη οικονομικής στρατηγικής

Επιπροσθέτως, με τις επαναλαμβανόμενες αναμορφώσεις αλλάζει συνεχώς ο τυπικός και ουσιαστικός χαρακτήρας του προϋπολογισμού, έτσι όπως ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο δήμος Αλμυρού κατέχει ακόμη ένα ΄΄πρωτείο΄΄ στις αναμορφώσεις. Έχει ήδη κάνει 6 (!) αναμορφώσεις προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων οικονομικού έτους 2020. Επί της ουσίας κατήργησε τον προϋπολογισμό του.

Βεβαίως, η δημοτική αρχή δεν ανησυχεί για την μη ψήφισή τους, αφού έχει την ευρεία συναίνεση της μείζονος αντιπολίτευσης. Της αξίζουν συγχαρητήρια. Ενδεχομένως αξίζουν και στη μείζονα αντιπολίτευση…

 Αντιθέτως, εμείς, η ελάσσων αντιπολίτευση, παραμένοντας πιστή στις θέσεις μας συνεχίζουμε να ασκούμε δημιουργικό έλεγχο στα κακώς κείμενα της δημοτικής αρχής. Με ουσιαστικές και καίριες ερωτήσεις ελέγχου επί των οικονομικών στοιχείων του δήμου επισημαίνουμε λάθη, για να λάβουμε στην τελευταία συνεδρίαση το σχόλιο του Δημάρχου: ΄΄δεν συμφωνείτε, γιατί έχετε προσωπικά΄΄. Τι προσωπικά μπορεί να έχει η δημοτική σύμβουλος  που αποδεδειγμένα από την 1η αναμόρφωση εντοπίζει και διορθώνει σφάλματα και ελλείψεις της δημοτικής αρχής; Πραγματικά λυπηρό να υποβαθμίζεται ηθελημένα, με αυτόν τον τρόπο.

Το τραγικότερο, όμως, όλων είναι πως «εκβιάζει» την ψήφο μας σε κάθε αναμόρφωση  προϋπολογισμού  επικαλούμενος ως άλλοθι την τακτική μισθοδοσία των  δημοτικών υπαλλήλων για να κρύψει τη δική του αβελτηρία, συμπαρασύροντας σε αυτή την αισχρότητα και την μείζονα αντιπολίτευση.

Κύριε Δήμαρχε

Δεν είναι έντιμο να εργαλειοποιείτε τους εργαζομένους και να τους χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα για να κρύψετε τις δικές σας ελλείψεις σε προγραμματισμό και ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του δήμου.

Καταδεικνύεται επιπολαιότητα, προχειρότητα, ανικανότητα από μέρους σας. Είναι ξεκάθαρο πια πως η δημοτική αρχή είναι ανέτοιμη για τη διαχείριση των προβλημάτων του δήμου και ανήμπορη να ασχοληθεί με τα κοινά.

Αποτυπώστε σωστά τα ποσά, αιτιολογήστε την αναγκαιότητα μεταφοράς ποσών σε άλλους κωδικούς, δηλώστε διαφάνεια και θα έχετε τη συναίνεσή μας.

Ολοκληρώνω το άρθρο με μια ακόμη θλιβερή διαπίστωση.

Σε ό,τι αφορά την 5η και 6η αναμόρφωση του προϋπολογισμού

  • στο πρακτικό που αναρτήθηκε στη Διαύγεια (2/7/20) για την 5η αναμόρφωση (που αφορά σε ένα ειδικού σκοπού ποσό των 20.000 ευρώ επικεντρωμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας από το οποίο ένα μέρος δαπανάται για προμήθεια εξοπλισμού εσωτερικών χώρων δημαρχείου και προμήθεια κουφωμάτων) αναφέρει: οι δημοτικοί σύμβουλοι… Ζωή Ράππου και Μανωλία Μυγιάκη ψήφισαν κατά της πρότασης χωρίς να προβάλουν καμία εναλλακτική πρόταση.

Η αντιπρότασή μας στην 11η συνεδρίαση (29/6/20) ήταν: το ποσό που έχει διατεθεί για την αντιμετώπιση του ιού θεωρούμε πως πρέπει να μείνει στο αποθεματικό του δήμου για την αντιμετώπιση πιθανής έξαρσης του ιού το φθινόπωρο.

  • στο πρακτικό που αναρτήθηκε στη Διαύγεια (2/7/20) για την 6η αναμόρφωση αναφέρει: η δημοτική σύμβουλος κ. Ζωή Ράππου ζήτησε διευκρίνιση σχετικά με τον κωδικό για την τακτική μισθοδοσία των υπαλλήλων στην οποία απάντησε σχετικά η αντιδήμαρχος.

Η διευκρίνιση που ζήτησα ήταν για το ποσό των 8.500 ευρώ με κωδικό 30-6662.004 (υδραυλικά) και όχι για την τακτική μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Επιτέλους, δημοσιεύστε σωστά όσα λέγονται στο δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχουν και απομαγνητοφωνημένα πρακτικά που μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητά τους.


Σχετικά Άρθρα

# ζωή_αλλάζουμε: Αξιοπρεπής και καθαρός αγώνας κομίζοντας πολιτικό ήθος

# ζωή_αλλάζουμε: Αξιοπρεπής και καθαρός αγώνας κομίζοντας πολιτικό ήθος

Ευχαριστώ θερμά τους άξιους συνεργάτες μου για την τιμή που μου έκαναν να συνταχτούν μαζί μου…
Ζωή Ράππου στην κεντρική ομιλία: Δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα απ’ άκρη σ΄ άκρη σε όλο το δήμο μας ότι αποφασίζουμε από τις 8 Οκτωβρίου να αλλάξουμε τη ζωή μας και την πόλη μας

Ζωή Ράππου στην κεντρική ομιλία: Δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα απ’ άκρη σ΄ άκρη σε όλο το…

Ακολουθεί σε βίντεο και κείμενο η ομιλία κας Ζωής Ράππου, επικεφαλής της Δημοτικής  Παράταξης #ζωή_αλλάζουμε, την…
Ιωάννης Βαλωμένος: Αγνοούνται συστηματικά τα τεχνικά προγράμματα των Κοινοτήτων – Χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο διοίκησης του Δήμου

Ιωάννης Βαλωμένος: Αγνοούνται συστηματικά τα τεχνικά προγράμματα των Κοινοτήτων – Χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο διοίκησης του…

Ονομάζομαι Βαλωμένος Ιωάννης. Μεγάλωσα και διαμένω στους Αγίους Θεοδώρους όπου και εργάζομαι στην παραγωγή ελιάς και…