• 15 Ιουλίου, 2020

Κάντε επιτέλους μια καμπάνια και για εμάς που «Μένουμε κάγκελο» – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης

Κάντε επιτέλους μια καμπάνια και για εμάς που «Μένουμε κάγκελο» – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης

Δελτίο θυέλλης – έκδοση 11-7-2020

Πες ότι το προλάβαμε…

Πριν το κακό μας εύρει,

κλειδώσαμε τα σύνορα

για να μην μπουν οι …Σέρβοι.

Μεσιάζει σιγά – σιγά το καλοκαίρι και θα ‘τανε καλύτερα να έγραφα… «κουτσά – στραβά.» Γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής «πίτας» θα πάει χαμένο, αφού ο κορωνοϊός συνεχίζει να «θερίζει» σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Πέρα από τις προσπάθειες του επίσημου κράτους, των επιστημόνων και των επαγγελματιών, όσων εργάζονται στις τουριστικές επιχειρήσεις κτλ. η πανδημία έχει κάνει τους δικούς της λογαριασμούς κι εκδικείται, ακυρώνοντας την περιβόητη κανονικότητα που επιδιώκουν και διεκδικούν οι κοινωνίες.

Τι κι αν η Ελλάδα αντιστάθηκε στο κακό ομαδικά και πειθαρχημένα; Τι κι αν είχε και έχει τα λιγότερα θύματα και κρούσματα παγκοσμίως; Η εθνική μας οικονομία βάζει τα δικά της «βέτο» για τη συλλογική επιβίωσή μας και ο θαυμασμός που «σοδέψαμε» ακόμη κι από πιο προηγμένες και υγειονομικά πιο εξοπλισμένες χώρες πάει –εν πολλοίς- …περίπατο. Πρέπει να δουλέψουμε για να ζήσουμε, έπρεπε να βγούμε κάποτε από την αρχική καραντίνα και να αρχίσουμε πάλι να «ανασαίνουμε» να ζούμε φυσιολογικά. Και το χειρότερο είναι ότι ο ιός δείχνει να υποχωρεί κι άλλο στην Ελλάδα, αλλά έχουμε στο νου μας ότι ακόμη δεν ξεμπλέξαμε μαζί του, αφού η θεραπεία, τα εμβόλια είναι ακόμη σε ερευνητικό και πειραματικό στάδιο. Η απειλή για ένα δεύτερο κύμα είναι υπαρκτή όσο και κατ’ ουσίαν απρόβλεπτη.

Φυσικά, μέσα από αυτήν την υγειονομική και κοινωνική περιπέτεια κατορθώσαμε να έχουμε αναγκαία επιτεύγματα που θα μείνουν, ενισχύοντας για παράδειγμα τις υγειονομικές δομές και τον σύγχρονο νοσηλευτικό κτλ. εξοπλισμό της χώρας μας. Ακόμη και ο καιρός της «περίεργης Άνοιξης», με τον εγκλεισμό ήταν μια ειρηνική και καθολική άσκηση επιστράτευσης για όλον τον πληθυσμό, όσο κι αν προκάλεσε τις ψυχολογικές και άλλες κοινωνικές παρενέργειές του. Και ναι, καλύτερα να ήταν αχρείαστη αυτή η άσκηση, αλλά να που μας δίδαξε, μας έμαθε και μας έσωσε εν πολλοίς. Αν μη τι άλλο αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα διαθέτει άρτια εκπαιδευμένα …κομάντος, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και επίπεδο πολιτικής προστασίας. Όλα τα άλλα, που προκρίνουν και προτάσσουν τις γκρίνιες επ’ αυτού είναι το άχρηστο και επιβλαβές «αλάτι και πιπέρι» που χαλάει την εθιμική μας «σούπα». Η αλήθεια είναι πως μέχρι σήμερα, τηρουμένων των συνθηκών και της μεγάλης υγειονομικής απειλής, τα καταφέραμε πολύ καλά και αναδείξαμε πολλές αρετές, που ο κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα έκρυβαν μέσα τους.

Πάντως, σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας και η κυβέρνηση, με το βλέμμα στα βόρεια σύνορα της χώρας, μετά την αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται σε κράτη των Βαλκανίων. Ήδη, την περασμένη Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 43 νέα κρούσματα στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 36 εντοπίστηκαν από ελέγχους στις πύλες εισόδου της. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τις 17 Ιουνίου όταν είχε εντοπιστεί η νέα συρροή περιστατικών στην Ξάνθη. Και τα 36 κρούσματα εντοπίστηκαν σε ελέγχους ατόμων που εισήλθαν στη χώρα από τον Προμαχώνα, ενώ εξ αυτών τα 20 αφορούν σε ταξιδιώτες από τη Σερβία. Την Τρίτη πάλι, από τα 27 κρούσματα τα 14 ήταν εισαγόμενα. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή…

«Η άρνηση κάποιου να φορέσει μάσκα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19 είναι εξίσου αντικοινωνική συμπεριφορά όσο και η οδήγηση μετά την κατανάλωση αλκοόλ», σύμφωνα με τον Νομπελίστα πρόεδρο της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου. Οι δηλώσεις του Βένκι Ραμακρίσναν έγιναν αφότου δύο νέες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση μάσκας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάσχεση της εξάπλωσης ενός ιού. Τόσο πολύ κρίσιμο είναι το ζήτημα; Δεν αρκεί η τήρηση των αποστάσεων; Επ’ αυτού πάντως ο Τσόδρας έχει αντίθετη άποψη: «Η χρήση μάσκας δεν είναι απαραίτητη στον γενικό πληθυσμό».

Όπως δοκισησοφεί όμως και η λαϊκή «ετυμηγορία» της πιάτσας, «όσο δεν βλέπουμε τον Τσιόρδα και τον Χαρδαλιά στην τηλεόραση, καλά πάνε τα πράγματα». Την ίδια ώρα, πολλές άλλες χώρες που λασκάρισαν τα περιοριστικά μέτρα, κυρίως για να επιστρέψει η κανονικότητα στην οικονομική τους ζωή, σπεύδουν εναγωνίως τώρα να ξανασφίξουν τα «λουριά» των περιορισμών, βλέποντας έντρομοι να πληθαίνουν τα κρούσματα, οι απειλές του ιού.

Ναι κι άλλη οικονομική «ανάσα»: «Παγώνουν» έως τα τέλη του έτους οι δόσεις των δανείων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση, ύστερα από απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Σύμφωνα με στοιχεία των εφημερίδων, το μέτρο καλύπτει έως σήμερα περίπου 280.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, για τα οποία είχε ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής των δόσεων των δανείων που έχουν προς τις τράπεζες έως και τον Σεπτέμβριο, και έπειτα από απόφαση των τραπεζών η αναστολή παρατείνεται έως και τον Δεκέμβριο του 2020.

Όσοι ασχολούνται με τους αριθμούς και τις πορείες των εθνικών οικονομιών στην Ευρωζώνη, ας δουν τι εκτιμά σχετική ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Συγκεκριμένα, πιο ήπια ύφεση βλέπει για την Ελλάδα το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις νέες θερινές προβλέψεις της που προχθές δημοσιεύθηκαν. Το ελληνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα συρρικνωθεί κατά 9% φέτος, αντί εκτίμησης για ύφεση 9,75% στις εαρινές προβλέψεις προ δύο μηνών. Αντίστοιχα χαμηλότερη είναι η πρόβλεψη για την ισχύ της ανάκαμψης το 2021: αντί της εκτίμησης του 7,9% στις εαρινές προβλέψεις, η Κομισιόν πλέον θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα μεγεθυνθεί κατά 6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αντιθέτως, οι προβλέψεις του 2020 για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς το χειρότερο. Το γαλλικό ΑΕΠ πλέον προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10,6% (έναντι 8,2% στις εαρινές προβλέψεις) και να αναπτυχθεί κατά 7,6% του χρόνου (οριακά βελτιωμένη από το 7,4% του Μαΐου). Η ιταλική οικονομία αναμένεται να βυθιστεί κατά 11,2% φέτος (η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.), έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για -9,5%, ενώ και η ανάκαμψή της 2021 αναμένεται πλέον να είναι λιγότερο δυναμική (6,1% αντί για 6,5%). Η κατάσταση δείχνει να είναι σχεδόν εξίσου ολέθρια στην Ισπανία, με ύφεση 10,9% φέτος (έναντι πρόβλεψης 9,4% το Μάιο) και ανάπτυξη 7,1% το 2021 (έναντι εκτίμησης 7% το Μάιο). Ακόμα πιο δραματική είναι η επιδείνωση της πρόγνωσης και για την πορτογαλική οικονομία, η ύφεση της οποίας πλέον προβλέπεται να αγγίξει το 10% (-9,8%) φέτος, ενώ το Μάιο η Κομισιόν εκτιμούσε ότι θα περιοριζόταν στο 6,8%. Μόνο πέντε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας έχουν καλύτερη πρόγνωση για το 2020 στις θερινές προβλέψεις.

Συνολικά για την Ευρωζώνη, η Κομισιόν προβλέπει σημαντικά βαθύτερη ύφεση φέτος, της τάξης του 8,7%, έναντι 7,7% στις εαρινές προβλέψεις, και ελαφρώς πιο αδύναμη ανάκαμψη το 2021 (6,1% αντί για 6,3%). Αντιστοίχως, η οικονομία της Ε.Ε. θεωρείται ότι θα κλείσει φέτος στο -8.3% (έναντι 7,4% στις εαρινές προβλέψεις) και ότι θα καταγράψει μεγέθυνση 5,8% του χρόνου (έναντι 6,1% το Μάιο).

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι δεν τα πάμε και πολύ άσχημα κόντρα στον ιό και τις οικουμενικές προφυλάξεις. Παρά ταύτα, την τελευταία λέξη για την εθνική οικονομία επιμένω πως θα την πει η πορεία του φετινού τουρισμού. Και η δυσάρεστη έκπληξη θα είναι να μας ξανα-λαχταρίσει μια νέα έξαρση της πανδημίας, σε εθνικό επίπεδο πάντα.

Στο σποτ που κυκλοφόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «ένας χρόνος Ν.Δ., όλα ανάποδα» -και το οποίο έχει τη μορφή δελτίου ειδήσεων- τονίζεται ότι «ένας χρόνος κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπληρώνεται και η κανονικότητα επέστρεψε στη χώρα, όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ύστερα από 12 συνεχόμενα τρίμηνα αναιμικής ανάπτυξης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, περάσαμε επιτέλους σε μια θετική για το μέλλον της χώρας μας ύφεση». Η πρωταγωνίστρια του σποτ σχολιάζει δηκτικά πως «παράλληλα, χιλιάδες πολίτες ξεκουράζονται, καθώς φέτος είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν 260.000 άνθρωποι λιγότεροι από πέρσι. Χιλιάδες πολίτες ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, ύστερα από τη μείωση του μισθού τους κατά 20%. 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι απαλλάχτηκαν από το βάρος της 13ης σύνταξης». Αφήνω τα σχόλια για τους αναγνώστες μου…

Παίρνω αφορμή ένα πρόσφατο κύριο άρθρο της «Καθημερινής» που αναφέρει: «Οι εικόνες με τις μπουλντόζες να κατεδαφίζουν τα κτίρια του παλαιού αεροδρομίου πανηγυρίστηκαν σαν ορόσημο. Ορόσημο ίσως είναι, αλλά όχι για πανηγυρισμούς. Είναι μια καλή αφορμή για να ξανασκεφτούμε γιατί ένα τέτοιο ακίνητο έμεινε για περίπου δύο δεκαετίες στοιχειωμένο. Ποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και, κυρίως, ποια πολιτική κουλτούρα συντηρητισμού και καχυποψίας καθήλωσαν μια επένδυση, που θα μπορούσε ήδη να έχει δώσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας; Το Ελληνικό ήταν μια αλυσίδα λαθών, από τα οποία πρέπει να διδαχθούμε.» Και σκέφτομαι πόσες άλλες επενδύσεις, διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, έμειναν και εξακολουθούν να μένουν στα χαρτιά, όπως για παράδειγμα στη Μαγνησία η τουριστική επένδυση στις Νηές, η παρόμοια αξιοποίηση του Αλατά στη Μηλίνα και άλλες. Οι περισσότερες –συχνά χωρίς υπαιτιότητα των επενδυτών τους- καρκινοβατούσαν για πολλά χρόνια και τώρα μάλλον δείχνουν να χάθηκαν οριστικά. Κυρίως στη Δυτική Μαγνησία, τίποτε δεν δείχνει να κινείται και ο τόπος έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην κακή του μοίρα. Κρίμα…

Τα δικά του «κορδελάκια» έκανε πάλι ο καιρός… Ενώ η Μετεωρολογία μας φλόμωσε στις προειδοποιήσεις περί «έκτακτων και έντονων καιρικών φαινομένων» τελικά έκανε την τιμή στην περιοχή μας να μην την επισκεφθεί με βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Μόνο λίγες συννεφιές είχαμε προς το παρόν, αλλά η ζέστη – ζέστη. Δεν θα μας κακοφαίνονταν ένα – δυο μπουρίνια, να δροσιστούμε λιγάκι. Είναι δυο χρονιές συνεχώς, που ψάχνουμε και για λίγη βροχή. Οι θερινές καλλιέργειες την αποζητούν πιο έντονα. Αλλά –ως γνωστόν- με το Θεό δεν μπορείς να τα βάλεις και να τα θες όλα δικά σου…

Η χειραγωγημένη από τον Ερντογάν Τουρκική «Δικαιοσύνη» συζήτησε μεν αλλά θα αποφάσιζε –την προπερασμένη Πέμπτη το αν ή όχι η Αγία Σοφία θα γίνει …τζαμί. Αντ’ αυτού οι Τούρκοι Δικαστές ανακοίνωσαν ότι θα αποφανθούν μέσα σε 15 μέρες, από τις οποίες οι 9-10 ήδη παρήλθαν. Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαμε καμιά επίσημη απόφαση περί τούτου. Αντίθετα, οι Τούρκοι πολιτικοί και άλλοι φανατικοί Μουσουλμάνοι συνέχισαν να προκαλούν, με αποκορύφωμα την άποψή τους ότι η τύχη αυτού του μνημείου παγκόσμιου πολιτισμού, για το οποίο ούτε το όνομα δεν τόλμησαν ν’ αλλάξουν (Αyiasofia) οι Μογγόλοι κατακτητές, διαμηνύοντας πως το αν θα γίνει ή όχι τζαμί είναι «εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. Παράλληλα, …σαλιαρίζουν πως δεν του νοιάζει αν θα παραμείνει μουσείο, αφού η οικονομία τους είναι ισχυρή (εδώ γελάμε) και δεν έχουν ανάγκη τάχα τις επισκέψεις και τα έσοδα από τον τουρισμό.

«Σώπασε κυρα-Δέσποινα

και μην πολυδακρύζεις…

Πάλι με χρόνια, με καιρούς,

πάλι δική μας θα ΄ναι.»

Όποτε κι αν τολμήσουν να κάνουν τζαμί την Αγία Σοφία, εμείς μεν θα πάψουμε να την επισκεπτόμαστε στο εξής (το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως αντίδραση) και κάποτε θα την πάρουμε πίσω. Μια και καλή…

Καθόλου δεν μου άρεσαν τα «μασημένα» λόγια του Κρεμλίνου για τις προθέσεις των φίλων του Τούρκων και την Αγία Σοφία…. Ο κατά τα άλλα ομόδοξος Πούτιν και οι συν αυτώ είναι προφανές ότι δεν προτάσσουν τη θρησκευτική τους πίστη, αλλά τα οικονομικά νταλαβέρια και τα παζάρια τους με τους αναξιόπιστους γείτονές μας. Πάντοτε άλλωστε ο πάλαι ποτέ θρυλικός …Μόσκοβος ήταν ολίγον τι …μπαγάσας απέναντι στους Έλληνες. Αλλά δεν πειράζει… Τα καταφέρνουμε και μόνοι μας.

Απευθύνομαι σε όλους όσους αναρτούν δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο και ειδικότερα στους νεότερους ηλικιακά: «Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική»… Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος μας, είναι καιρός νομίζω να πετάξουμε πάνω μας κάθε ελαφρότητα. Ν’ αντισταθούμε με κάθε τρόπο σε όλους εκείνους που προσπαθούν να μας ισοπεδώσουν και να μας εξοντώσουν. Την κάθε λογής επανάσταση την ξεκινάει κανείς από την ίδια την ψυχή του, το μυαλό του, τους τρόπους και την πρακτική του. Και ξεκινάει απ’ τα μικρά, τα καθημερινά και τα εύκολα, για να πετύχει τα σπουδαία. Δεν έχουμε καμιά δικαιολογία λοιπόν, να γράφουμε σε greeklish, με λατινικούς χαρακτήρες. Πρέπει να γράφουμε μόνο στη γλώσσα μας. Ας κάνουμε ορθογραφικά λάθη στα Ελληνικά, δεν πειράζει. Δικά μας είναι και τα λάθη, όπως τόσα άλλα, που στη ζωή μας τ’ αγαπήσαμε. Αν δεν υπερασπιστούμε εμείς οι ίδιοι τη γλώσσα μας (την πιο πλούσια της Οικουμένης), ποιος περιμένουμε να το κάνει; Όπως ακριβώς βγαίνουμε έξω και καμαρώνουμε, καθαροί και περιποιημένοι, παραβλέποντας τις ενδεχόμενες ατέλειες που έχει το κορμί ή το πρόσωπό μας, όπως ακριβώς αγαπάμε τα παιδιά μας -χωρίς να αναρωτιόμαστε αν είναι τέλεια- έτσι πρέπει να αγαπάμε και τη γλώσσα μας και να ‘μαστε περήφανοι γι’ αυτήν. Αυτή η γλώσσα μας κράτησε όρθιους στους αιώνες και της χρωστάμε καλύτερη μεταχείριση.

Με το προκλητικά όμορφο βίντεο (βλέπε φωτο) που ανάρτησε ήδη η ιστοσελίδα μας e-almyros.gr μάλλον …δύσκολα θα αντισταθώ στον πειρασμό για μια ημερήσια κρουαζιέρα με το «Ελισσάβετ», έναν γύρο στον ειδυλλιακό Παγασητικό μας…

Από τον Αλέκο Σακελλάριο, απόσπασμα από το βιβλίο του «Τότε που οι άνθρωποι γελούσαν» – ανάρτηση από την ιστοσελίδα «Πρόσωπα»: «Είμαστε ένας λαός παράξενος και μαζοχιστής. Προπάντων μαζοχιστής. Πάντα έχουμε ένα εναλλακτικό πρόβλημα για κάθε λύση. Από τους σπουδαίους προγόνους μας, κληρονομήσαμε δύο ένδοξους βράχους:

Την Ακρόπολη και τον Καιάδα. Και σταθήκαμε ανάξιοι όχι μόνο στο ύψος του πρώτου αλλά και στο βάθος του δεύτερου. Ο Ευρωπαίος υπερτερεί σε όλα έναντι του Έλληνα, γιατί ο πολιτισμός του έχει τις ρίζες στην Ελλάδα κι ας μην το παραδέχεται, ενώ ο Έλληνας υστερεί γιατί ο πολιτισμός του βασίζεται στην Ευρώπη και το καμαρώνει. Στην Ευρώπη αντιστοιχούν τρία δέντρα σε κάθε κάτοικο. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν τρεις εμπρηστές σε κάθε δέντρο. Έχουμε κάψει σε δέκα χρόνια, ότι οι άλλοι σε εκατό. Αξιοκρατία ονομάζουμε

τα προσόντα που απαιτούνται για να υπερπηδήσουμε έναν καλύτερό μας. Αναξιοκρατία λέμε την ατυχία μας να μην γίνουμε κι εμείς κάτι που δεν αξίζουμε όπως θαυμάσια τα καταφέρνουν κάποιοι άλλοι. Ο καθένας μας κρύβει μέσα του τον καλύτερο και τον χειρότερο Έλληνα. Τι κακό είναι ότι, όσο πάει αυτοί οι δύο, όλο και λιγότερο διαφέρουν μεταξύ τους. Αν ποτέ ξεβρομίσει αυτός ο τόπος, πολύ φοβάμαι πως θα μείνει μόνο ο τόπος.»

«Το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να αυτοθεραπεύεται. Ύψιστη σημασία έχουν: Η διατροφή, η κίνηση, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής, ο τρόπος σκέψης.» (Ιπποκράτης 460 – 377 π.Χ.)

«Είδα κάποτε μια μέλισσα πνιγμένη μέσα στο μέλι και κατάλαβα.» (Νίκος Καζαντζάκης.)

Τόσα χρόνια καμπάνιες «Μένουμε Ευρώπη», «Μένουμε σπίτι» κτλ. Κάντε επιτέλους μια καμπάνια και για εμάς που «Μένουμε κάγκελο.» (Από ανάρτηση της Λίας Παπαδούλη.)

Ναι θυμάσαι ότι, αν κάποιος δεν σε «χώνεψε», είναι γιατί δεν κατάφερε να σε «φάει».

«Είμαι σε δίαιτα, αλλά έχω και κάποια …πιτο-γυρίσματα.»

«Το τσίπουρο δεν είναι αλκοόλ… Το τσίπουρο είναι σταφύλι που έκανε σωστή επιλογή καριέρας.» Τι όχι;


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…