• 12 Ιουλίου, 2020

Νομοθετική παρέμβαση για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου

Νομοθετική παρέμβαση για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου

Στο πλαίσιο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών στην Βουλή κατατέθηκε διάταξη που διευθετεί ένα δομικό ζήτημα για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου. Πρόκειται για διάταξη σχετικά με τα δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων του ΟΣΕ εντός της χερσαίας ζώνης των λιμανιών.

«Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να διαχειρίζεται ακίνητα του ΟΣΕ, τα οποία βρίσκονται εντός του λιμανιού – κάτι που επηρεάζει τα λιμάνια του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης. Με τη νέα διάταξη διορθώνεται αυτή η αντιφατική κατάσταση, όπου το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης της ΓΑΙΑΟΣΕ έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης της χερσαίας λιμενικής ζώνης του κάθε οργανισμού λιμένος. Έτσι, ξετυλίγεται το κουβάρι του ποιος έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης των εν λόγω ακινήτων, συνεισφέροντας στη διαμόρφωση των συνθηκών για την αξιοποίηση των δύο λιμανιών, μεταξύ των οποίων είναι και αυτό του Βόλου», εξηγεί ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

«Η νέα ρύθμιση δίνει ένα τέλος στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των εκτάσεων των χερσαίων λιμενικών ζωνών, καθώς πλέον αναλαμβάνει ένας μόνο φορέας, με σαφώς οριοθετημένη την ευθύνη του. Αυτό, μάλιστα, γίνεται χωρίς να θίγεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΣΕ, ούτε και τα συμφέροντά του, καθώς στη σχετική διάταξη προβλέπεται ότι ο οργανισμός λιμένος θα καταβάλλει αντάλλαγμα στον ΟΣΕ, το οποίο θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Όπως είχαμε σημειώσει και κατά την περασμένη περίοδο, η εν λόγω νομοθετική παρέμβαση είναι κρίσιμη για να διευθετηθεί ένα κομβικό ζήτημα που θα επιτρέψει να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να προχωρήσει η αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου και η επένδυση. Με αυτή τη διάταξη καθίσταται σαφές το ποιος μπορεί να διαχειριστεί τι εντός του λιμανιού και αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μία υγιή επένδυση, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει ξεκάθαρα τα περιθώρια κινήσεών του.

Η αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας, κάτι που θα έχει θετικό αποτέλεσμα και σε ολόκληρη την εθνική οικονομία. Αυτή η μεταρρύθμιση μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην αξιοποίηση του λιμανιού μας, που μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στην τοπική κοινωνία. Και συνεχίζουμε σύμφωνα με το σχετικό πλάνο», καταλήγει ο κ. Τριαντόπουλος.


Σχετικά Άρθρα

Αυτοψία της Αντιπεριφερειάρχη στον Αλμυρό – Ποια έργα σχεδιάζονται στην πόλη και τις κοινότητες του Δήμου

Αυτοψία της Αντιπεριφερειάρχη στον Αλμυρό – Ποια έργα σχεδιάζονται στην πόλη και τις κοινότητες του Δήμου

Την Δευτέρα 4 Μαρτίου η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Σποράδων κα Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, στα πλαίσια περιοδειών σε…
Χρ. Τριαντόπουλος: 2,7 εκατ. ευρώ κρατικής αρωγής για την πυρκαγιά στη Μαγνησία

Χρ. Τριαντόπουλος: 2,7 εκατ. ευρώ κρατικής αρωγής για την πυρκαγιά στη Μαγνησία

Η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής συνεχίζεται για τους δικαιούχους, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές…
Χρ. Τριαντόπουλος: Προχωρά η αποκατάσταση στο λιμάνι του Βόλου ύψους 6,2 εκατ. ευρώ

Χρ. Τριαντόπουλος: Προχωρά η αποκατάσταση στο λιμάνι του Βόλου ύψους 6,2 εκατ. ευρώ

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την…