- 16 Ιουνίου, 2020
Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκίνησε η Δεύτερη Φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για Περισσότερες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του χρηματοδοτικού σχήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής του Υπουργείου Οικονομικών για περισσότερες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δημοσιεύτηκε την Κυριακή, 14 Ιουνίου, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έναρξη της δεύτερης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, στόχος της οποίας είναι, όπως αναφέρει ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, η στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. «Όπως είχαμε δεσμευθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, ξεκινά ο δεύτερος γύρος αυτού του σημαντικού εργαλείου ρευστότητας, με ύψος περίπου 1,4 δισ. ευρώ, καλύπτοντας ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις, όπως οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν εργαζομένους, αλλά διαθέτουν ταμειακή μηχανή. Στόχος είναι το μέτρο αυτό να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος.
Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής προβλέπει την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση των επιχειρήσεων, οι οποίες θα επιστρέψουν το χορηγηθέν κεφάλαιο -ολόκληρο ή μέρος του- στο κράτος, σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο, με ευνοϊκούς όρους και χαμηλό επιτόκιο. Έτσι, στηρίζονται οι επιχειρήσεις που ενδέχεται να μην έχουν αντίστοιχο -με μεγαλύτερες- τραπεζικό προφίλ. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι το καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι συμβατό με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της έξαρσης του COVID-19.
Συγκριμένα, διευρύνεται η περίμετρος των επιχειρήσεων που δικαιούνται να συμμετέχουν στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Έτσι, οι επιχειρήσεις που μπορούν να επωφεληθούν από το μέτρο είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών, οι οποίες εδρεύουν στη χώρα. Από την τελευταία κατηγορία εξαιρούνται οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020 και δεν διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή. Δηλαδή, με την προσαρμογή στο σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής συμμετέχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις που μπορεί να μην έχουν εργαζόμενο, αλλά διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή. Επίσης, εξαιρούνται και οι επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους κατά την 1η Ιουνίου 2020 και οι επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά. Για την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποτελεί προϋπόθεση η υπαγωγή της επιχείρησης σε κάποιον από τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που περιλαμβάνονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και τη χορήγηση κάθε είδους ενισχύσεων προς πληττόμενες επιχειρήσεις λόγω του κορωνοϊού. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να επωφεληθούν από το μέτρο περισσότερες επιχειρήσεις», τονίζει ο κ. Τριαντόπουλος.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ έως τις 22 Ιουνίου. «Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε με κάθε πρόσφορο μέσο τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που επλήγησαν από την πανδημία. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και παρεμβαίνουμε με στοχευμένα μέτρα όπου κρίνεται απαραίτητο», καταλήγει ο κ. Τριαντόπουλος.