• 15 Ιουνίου, 2020

Λούνα Παρκ: Οι υπογραφές στον Αλμυρό κίνησαν τις διαδικασίες για το νέο πλαίσιο που πήρε ΦΕΚ

Λούνα Παρκ: Οι υπογραφές στον Αλμυρό κίνησαν τις διαδικασίες για το νέο πλαίσιο που πήρε ΦΕΚ

έκδοση 13/6/2020

Μετά το τραγικό θάνατο 16χρονης στο παζάρι του Αλμυρού, το προβληματικό νομικό πλαίσιο της λειτουργίας των Λούνα Παρκ ήρθε στην επικαιρότητα. Συνεργαστήκαμε τα μέλη της εφημερίδας μας «Λαός του Αλμυρού» με την Έλενα Ράπτη, νομικό, πυραγό, εντοπίσαμε τις ελλείψεις στο νομικό πλαίσιο και ξεκινήσαμε καμπάνια υπέρ της αλλαγής του νομικού πλαισίου, συγκεντρώσαμε υπογραφές και ηλεκτρονικές υπογραφές γι αυτό το σκοπό.

Στη φιλόξενη Αλατοστράτα, πραγματοποιήσαμε ενημερωτική εκδήλωση την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 όπου και αρχίσαμε τη συγκέντρωση των υπογραφών. Σύνθημά μας «η σοφία να κυβερνά τις ζωές μας και όχι η τύχη» και απαίτησή μας «νέος νόμος για την αδειοδότηση των Λούνα Παρκ». Οι «φόρμες» των υπογραφών διανεμήθηκαν από εθελοντές σε όλα τα χωριά μας, μέλη συλλόγων και φορέων προσέτρεξαν στην κινητοποίηση αυτή.

Τα αιτήματά μας στήριξε, ομόφωνα με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού, δεσμεύοντας και μελλοντικά τη Δημοτική Αρχή, και συνεχίσαμε ενημερώνοντας το Υπουργείο Ανάπτυξης για τα περαιτέρω. Άμεσα ανταποκρίθηκαν βουλευτές του Νομού μας και στήριξαν την προσπάθεια. Ο Υπουργός έδωσε την εντολή να δημιουργηθούν δυο επιτροπές οι οποίες και εργάστηκαν στο νομικό και πρακτικό πλαίσιο εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

“Σήμερα”, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ασφαλείας και ελέγχου των Λούνα Παρκ προσαρμοσμένο στο νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, για τον Κανονισμό ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμού και διατάξεων ψυχαγωγίας –Λούνα Παρκ Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Υ.Α. 50116/2020, ΦΕΚ 2065/Β’/30.05.2020).

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε αρμονία με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο πλαίσιο ασφάλειας για τους επισκέπτες των λούνα παρκ, τις οικογένειες και τα παιδιά.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε αρμονία με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο πλαίσιο ασφάλειας για τους επισκέπτες των λούνα παρκ, τις οικογένειες και τα παιδιά.

Οι διαπιστώσεις

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι διαπιστώσεις και προτάσεις των Ελεγκτών-Επιθεωρητών της ΕΑΔ εμπεριέχονται στον Κανονισμό ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμού και διατάξεων ψυχαγωγίας (Υ.Α. 50116/2020, ΦΕΚ 2065/Β’/30.05.2020) που υπογράφει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και καθορίζει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ασφαλείας και ελέγχου όλων των σταθερών και περιοδευουσών διατάξεων και εξοπλισμών ψυχαγωγίας και αναψυχής.

Ο κανονισμός υιοθετεί την πρόταση των εξειδικευμένων στελεχών της ΕΑΔ, σε εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 13814:2004 το οποίο υιοθέτησε ο ΕΛΟΤ το 2019, για την υποχρεωτική:

α) πιστοποίηση των παιχνιδοκατασκευών για τα Λούνα Παρκ και λοιπούς χώρους ψυχαγωγίας

β) τακτική επιθεώρηση των εγκαταστάσεων και των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την άσκηση της δραστηριότητάς τους από αναγνωρισμένους Φορείς Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής λειτουργία και η καταλληλότητα αυτών, λαμβάνοντας υπόψη και τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Με την Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι απαιτήσεις ασφάλειας και οι προδιαγραφές που αφορούν στο σχεδιασμό, στην κατασκευή, στην εγκατάσταση, στη συναρμολόγηση, στην αποσυναρμολόγηση, στη λειτουργία, στον χειρισμό, στη συντήρηση και στον έλεγχο των σταθερών και περιοδευουσών εξοπλισμών και διατάξεων ψυχαγωγίας, με στόχο την ασφάλεια επιβατών, χρηστών και εργαζομένων σε αυτές, λαμβάνοντας υπόψη και υιοθετώντας τις απαιτήσεις του εναρμονισμένου ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ 13814.

Επιπλέον, με τον Κανονισμό θεσπίζεται η διενέργεια αρχικών και περιοδικών ελέγχων του εξοπλισμού και των διατάξεων ψυχαγωγίας, οι οποίοι θα διενεργούνται μόνο από αναγνωρισμένους από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας φορείς ελέγχου, διαπιστευμένους από το ΕΣΥΔ, καθώς και η πιστοποίηση της τεχνικής επάρκειας του προσωπικού των εν λόγω ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων με την ανάπτυξη εθνικού σχήματος πιστοποίησης κλαδικού χαρακτήρα.

Τέλος, προβλέπεται εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα για τη διαπίστευση και έγκριση δραστηριοποίησης φορέων ελέγχου και τη συμμόρφωση των οικονομικών φορέων με τις απαιτήσεις του Κανονισμού.

Οι προτάσεις

Οι προτάσεις των Επιθεωρητών-Ελεγκτών της ΕΑΔ βασίζονται στα αποτελέσματα ενδελεχών ελέγχων σε Λούνα Παρκ του Ελληνικού, καθώς και σε συναφείς εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας στους Δήμους Αμαρουσίου, Ωρωπού, Σπάτων-Αρτέμιδος, Νέας Σμύρνης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου και Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη με αντικείμενο την εξέταση της νομιμότητας αδειοδότησης και ελέγχου λειτουργίας διαφόρων επιχειρήσεων που εντάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία της έννοιας των χώρων ψυχαγωγίας (Λούνα Παρκ, παιδότοποι, πάρκα ψυχαγωγίας κ.α.).

Η ΕΑΔ συνεργάζεται με το σύνολο των αρμόδιων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, ασφάλειας και πιστοποίησης εγκαταστάσεων και παιχνιδοκατασκευών με κοινό στόχο να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα και να μην υπάρξουν νέοι τραυματισμοί στους χώρους, οι οποίοι προορίζονται για την ψυχαγωγία και το παιχνίδι των παιδιών μας.


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Σύμπραξη Ειδικού Δημοτικού και 3ου Δημοτικού Αλμυρού

Σύμπραξη Ειδικού Δημοτικού και 3ου Δημοτικού Αλμυρού

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου ένα θεατρικό δρώμενο…
Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στη Μαγνησία τα ξημερώματα του Σαββάτου

Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται στη Μαγνησία τα ξημερώματα του Σαββάτου

Με δελτίο τύπου της η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημερώνει τους πολίτες για μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται…