• 12 Ιουνίου, 2020

Συνεδρίασε το συντονιστικό τοπικό όργανο Δήμου Αλμυρού για την πολιτική προστασία

Συνεδρίασε το συντονιστικό τοπικό όργανο Δήμου Αλμυρού για την πολιτική προστασία

Παρουσιάστηκε το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και συζητήθηκαν θέματα συντονισμού των συναρμοδίων φορέων

Στο Δημαρχείο Αλμυρού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιουνίου 2020 η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Δήμου Αλμυρού της πολιτικής προστασίας, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Η συνεδρίαση, η πρώτη κατά τη διάρκεια της θητείας της συγκεκριμένης δημοτικής Αρχής, διεξήχθη προκειμένου να παρουσιαστεί το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών αλλά και να συνεργαστούν οι συναρμόδιοι φορείς πολιτικής προστασίας σε επίπεδο Δήμου, προεξέχοντος της Πυροσβεστικού Σώματος ως κύριου βραχίωνα πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών.
Ο Δήμαρχος Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος ήταν ο συντονιστής της συζήτησης, στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας Νικόλαος Μητσογιάννης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κλιμακίου Δρυμώνα Παναγιώτης Γκουγκουτούδης, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Ευάγγελος Λιακόπουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού Αλέξανδρος Σκορδάς, εκπρόσωπος του λιμενικού σώματος, ο Δασάρχης Αλμυρού Σπύρος Ανδριανός, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας, Καθαριότητας-Ανακύκλωσης και Πρασίνου Γεώργιος Παπαϊωάννου και η Προϊσταμένη της Πολεοδομίας κα Αδάμου.
Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν θέματα που αφορούν την πυροπροστασία, την πρόληψη των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να γίνει ο καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων σε περιπτώσεις αντιμετώπισης εκτάκτων γεγονότων. Αναφέρθηκαν τα σημεία του σχεδίου δράσης, έγιναν εισηγήσεις κι εκτενής αναφορά στο συντονισμό των συναρμοδίων φορέων. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν η παρατήρηση πως η συνεργασία και ο καλός συντονισμός είναι απαραίτητες πρωτίστως για την πρόληψη και έπειτα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.
Ο Δήμαρχος ξεκίνησε από πλευράς εισηγήσεων παρουσιάζοντας το σχέδιο του Δήμου και τόνισε ότι θα στηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια που γίνεται για αναβάθμιση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας στον Δήμο  Αλμυρού.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κος Γκουγκουτούδης, ο οποίος σχολίασε την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου ο Δήμος μας να αποκτήσει μία Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανεξάρτητη και θωρακισμένη με υλικά και μέσα που θα διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστών. Ειδική μνεία έκανε μάλιστα σε περιοχές τις οποίες χαρακτήρισε “υψηλού ενδεχόμενου κινδύνου”. Στάθηκε στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου (Νηες, Αμαλιάπολη, Πτελεός, Αχίλλειο), στο δάσος Κουρί αλλά και τον ορεινό δασικό όγκο τους όρους Όθρυος.
Εισηγήθηκε παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής και στάθηκε με έμφαση και ανησυχία στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων σε μη ελεγχόμενους χώρους. Ανέφερε μάλιστα ότι είναι σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος που προκαλεί αυτή η δυσάρεστη συνθήκη. Έδωσε μεγάλη έμφαση στο σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν εθελοντές, ειδικά στον τομέα της πρόληψης μέσω περιπολιών ελέγχου. Μάλιστα στο τέλος προέτρεψε τον Δήμαρχο να επιδείξει τη δέουσα προσοχή στο κομμάτι της ασφάλειας, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας κάθε χρόνο όπως για παράδειγμα το Παζάρι και το Φεστιβάλ στο Κουρί.
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Διοικητής νομού, κος Μητσογιάννης, ο οποίος χαρακτήρισε τον Αλμυρό σημαντική περιοχή με ενδεχόμενη υψηλή επικινδυνότητα λόγω των γεωγραφικών της ιδιαιτεροτήτων. Τόνισε την προσπάθεια που κάνει και ο ίδιος για την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής του Αλμυρού αλλά και στην πρόσληψη προσωπικού που θα ενισχύσει την περιοχή. Μάλιστα πληροφόρησε τους παρευρισκομένους ότι φέτος, μετά και από συντονισμένες προσπάθειες, τα εναέρια μέσα που εδρεύουν στην 111 Πτέρυγα Μάχης θα ενισχυθούν και με ένα ελικόπτερο Ericsson.
Στις εισηγήσεις των δύο υπήρξαν εποικοδομητικές παρεμβάσεις από τον Διοικητή του Αστυνομικού τμήματος Αλμυρού κο Σκορδά ο οποίος στάθηκε και αυτός στο θέμα της ασφάλειας των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου, από τον Δασάρχη κο Ανδριανό ο οποίος επισήμανε ότι η Υπηρεσία του θα προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες για τη συντήρηση και τον καθαρισμό των αντιπυρικών λωρίδων, από τον Τεχνικό Διευθυντή ΔΕΥΑΣ κο Στεργίου Δημήτρη και τέλος, από τον κο Παπαϊωάννου. Ο τελευταίος εμφατικά είπε ότι η Δημοτική αρχή θα είναι στο πλευρό της Πυροσβεστικής βοηθώντας την στο έργο της όπως καλύτερα μπορεί και στα πλαίσια που ορίζονται στα σχετικά σχέδια αντιμετώπισης. Τη συνεδρίαση έκλεισε ο Δήμαρχος με την ευχή να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…