• 10 Ιουνίου, 2020

ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ: Στο φως σημαντικά ευρήματα από την παλιοχριστιανική πόλη

ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ: Στο φως σημαντικά ευρήματα  από την παλιοχριστιανική πόλη

Των Φθιωτίδων Θηβών βρέθηκαν με αφορμή την εγκατάσταση του αποχετευτικού δικτύου

Οι εργασίες για το αποχετευτικό δίκτυο στη Νέα Αγχίαλο έφεραν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της παλιοχριστιανικής πόλης των Φθιωτίδων Θηβών.

Οι αρχαιολογικές έρευνες διεξάγονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης κ. Ανθής Μπάτζιου και τους αρχαιολόγους Άννα Γιαλούρη, Πασχάλη Σταντζούρη, Πελαγία Τριανταφυλλοπούλου και τη συντηρήτρια Αναστασία Ντίνα.

Με αφορμή τη διάνοιξη τάφρων για την εγκατάσταση του αποχετευτικού δικτύου της Νέας Αγχιάλου από τη ΔΕΥΑΜΒ, έχουν φέρει στο φως νέα σημαντικά ευρήματα, ενώ αναμένεται η αποκάλυψη και νέων μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Το έργο της αποχέτευσης εκτελείται στα όρια του κηρυγμένου και οριοθετημένου Αρχαιολογικού Χώρου των Φθιωτίδων Θηβών-Ν. Αγχιάλου, ο οποίος περιλαμβάνει την παλαιοχριστιανική πόλη των Φθιωτίδων Θηβών, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η έρευνα που διεξάγεται στη Νέα Αγχίαλο φέρνει στο φως αξιόλογα ευρήματα που έρχονται να συμπληρώσουν τις έως τώρα γνώσεις μας για την ιστορία και τα μνημεία της πόλης, εμπλουτίζοντας σημαντικά το ιστορικό υπόβαθρο της περιοχής.

Όπως σημειώνεται από την κα Άννα Γιαλούρη, στα σημαντικότερα μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται τμήματα από τον οχυρωματικό περίβολο της πόλης, ο οποίος επισκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Τμήματα τειχών έχουν αποκαλυφθεί στις οδούς 30ής Ιουλίου, Τσιτσίνια, Ελευθερίας, Ελληνικής Αεροπορίας και Σταυρίδη, σε ορισμένα δε από αυτά μαζί με τμήματα πύργων. Σημαντική είναι η αποκάλυψη τμήματος της πλακόστρωτης κεντρικής λεωφόρου που διέσχιζε την πόλη στον άξονα περίπου της σημερινής οδού Ελευθερίας. Κατά μήκος της οδού υπήρχαν καταστήματα. Τμήματα αγγείων που έχουν συλλεχθεί από τους χώρους των καταστημάτων θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για την οικονομική αλλά και την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Εμπορικοί αμφορείς που αποκαλύφθηκαν σε αποθηκευτικό χώρο πιθανού καταστήματος, σε συνδυασμό με κεραμική ποικίλων τύπων θα συμβάλλουν στην ερμηνεία των νέων δεδομένων. Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζουν τα ευρήματα από τα νεκροταφεία που εκτείνονταν εκτός των τειχών της πόλης.

Το έργο της εγκατάστασης του αποχετευτικού δικτύου υλοποιείται σε πυκνά δομημένο αρχαίο αστικό ιστό με αποτέλεσμα να εντοπίζονται σχεδόν καθημερινά αρχαιότητες, οι οποίες διερευνώνται, καταγράφονται και τεκμηριώνονται σχεδιαστικά και φωτογραφικά, πριν από την απόδοση του χώρου για την εγκατάσταση του δικτύου της αποχέτευσης. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία των αρχαιοτήτων και στην εξυπηρέτηση των πολιτών με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη σύγχρονη πόλη της Νέας Αγχιάλου, ώστε να είναι εφικτή η ομαλή συνύπαρξή της με την υποκείμενή της αρχαία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…