• 3 Ιουνίου, 2020

Έρωτας…. για τον φιλοτελισμό

Έρωτας…. για τον φιλοτελισμό

Mία από τις μεγαλύτερες συλλογές γραμματοσήμων και νομισμάτων στην Ελλάδα διαθέτει o Γιάννης Δρακόπουλος από τη Νέα Αγχίαλο

Εάν θέλαμε να ορίσουμε την έννοια του χόμπι, θα λέγαμε ότι αποτελεί το κάθε τι με το οποίο ασχολούμαστε χωρίς να αποφέρει χρηματική αμοιβή. Με άλλα λόγια, είναι η δραστηριότητα, τα ενδιαφέροντα, η ευχάριστη ασχολία με την οποία προτιμάμε να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Η συλλογή διαφόρων ειδών είναι μία από τις συνηθέστερες μορφές χόμπι και ειδικά ο φιλοτελισμός, δηλαδή τα γραμματόσημα.

Στη Νέα Αγχίαλο συναντήσαμε τον κο Γιάννη Δρακόπουλο, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους συλλέκτες στη χώρα μας σε γραμματόσημα, νομίσματα-χαρτονομίσματα και παρουσιάζοντας τα μοναδικά του αποκτήματα, μάς περιέγραψε τη διαδικασία της συλλογής και το μεράκι για αυτή την ωραία απασχόληση. Ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία αφού υπήρξε για δεκαετίες γραμματέας της παλιάς Κοινότητας και συνταξιοδοτήθηκε ως διευθυντής του δημοτικού καταστήματος Ν. Αγχιάλου, αφιερώνει αρκετές ώρες καθημερινώς για τη συλλογή του.

Αρχικά μάς ανέφερε πώς ξεκίνησε, πώς “κόλλησε” το …μικρόβιο: “Ξεκίνησα με τα πρώτα γραμματόσημα το 1976. Τότε είδα ότι υπήρχε αρκετή αλληλογραφία στην Κοινότητα και τα γραμματόσημα στους φακέλους τα πετούσαμε. Έτσι, άρχισα να τα μαζεύω και να βάζω σε ένα άλμπουμ. Κάπως έτσι δειλά-δειλά άρχισε η συλλογή. Μετά το 1980, ένας φίλος μου είπε για τη Φιλοτελική Εταιρεία Βόλου, οπότε από εκεί ξεκίνησα με τις ασφράγιστες συλλογές γραμματοσήμων και μερικά χρόνια αργότερα με τα νομίσματα. Είχα μπει πλέον για τα καλά στο πνεύμα της συλλογής”.

Αυτά που μαζεύει είναι γραμματόσημα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, νομίσματα (κέρματα) και χαρτονομίσματα, ενώ ο κ. Δρακόπουλος …περηφανεύεται για την ολυμπιακή συλλογή γραμματοσήμων.

“Μέσα από το φιλοτελικό σύλλογο, έκανα μία σειρά από γνωριμίες και αργότερα, έψαχνα κι εξακολουθώ να ψάχνω πράγματα που με ενδιαφέρουν σε δημοπρατικούς οίκους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια με βοηθάει πολύ το ίντερνετ καθώς αγοράζω από το ebay όπου βρίσκω πολλά ενδιαφέροντα κομμάτια. Διαθέτω μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ολυμπιακών γραμματοσήμων σε ακυκλοφόρητες καταστάσεις και όλες τις συλλεκτικές εκδόσεις νομισμάτων των 2 ευρώ που κυκλοφόρησαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και μετά” ανέφερε σχετικά και συνέχισε λέγοντας: “Σίγουρα πρόκειται για ένα ακριβό χόμπι. Αυτό που μου αρέσει στα γραμματόσημα και τα νομίσματα είναι οι φοβερές παραστάσεις που έχουν, μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Είναι μία μορφή τέχνης. Όταν αποκτώ ένα καινούργιο γραμματόσημο ή νόμισμα, είναι σαν να γεννιέται ένα παιδί, τόσο μεγάλη είναι η χαρά ειδικά εάν πρόκειται για κάτι που ψάχνω καιρό ή για ένα σπάνιο κομμάτι”.

Στη συλλογή του κ. Δρακόπουλου, υπάρχουν χιλιάδες ακυκλοφόρητα γραμματόσημα από το 1932 και κέρματα που το παλιότερα χρονολογείται στην εποχή του Όθωνα. Μεταξύ των άλλων, νομίσματα της Κρητικής Πολιτείας όταν το νησί πριν την ένωση με την υπόλοιπη χώρα είχε δικό της νόμισμα, χαρτονομίσματα από όλο τον κόσμο, ακόμη και από το Ναγκόρνο Καραμπάχ ή πολιτείες χωρών στα πέρατα της Γης, χαρτονομίσματα των 2.000 εκατομμυρίων από την Ελλάδα, η δεκάρα του 1922 που είναι το μοναδικό ελληνικό νόμισμα από πεπιεσμένο χαρτί με επίστρωση αλουμινίου και πολλά άλλα δυσεύρετα κομμάτια.

“Η συλλογή αυτή είναι ανεξάντλητη, συνέχεια υπάρχουν νέα κομμάτια να προσθέσω. Πηγαίνω σε εκθέσεις σε όλη τη χώρα για αγορές, στο φιλοτελικό σύλλογο κάνω ανταλλαγές, ενώ παρακολουθώ συνεχώς τα έντυπα των δημοκρατικών οίκων ή των συλλόγων που ασχολούνται με το φιλοτελισμό. Περνάω αρκετές ώρες για να ενημερώνομαι και να εντοπίζω αυτά που με ενδιαφέρουν. Μέσω ενός σάιτ, του colnect, είμαι σε επαφή με διάφορους συλλέκτες από την Ευρώπη και κάνουμε ανταλλαγές, εγώ τους στέλνω από την Ελλάδα κι αυτοί από τις χώρες τους. Υπάρχει συνεχής ενημέρωση, εξέλιξη, για αυτό το λόγο απαιτείται αρκετή ώρα κάθε ημέρα” υπογράμμισε ο Αγχιαλίτης συλλέκτης.
Κάθε νόμισμα στη συλλογή του είναι ταξινομημένο σε ειδική θήκη και μάλιστα, ορισμένα τα έχει στείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για να έχουν την πιστοποίηση. “Τα νομίσματα έχουν διάφορες βαθμίδες. Ορισμένα τα έχω στείλει στην Αριζόνα των ΗΠΑ όπου εδρεύουν εταιρίες πιστοποίησης. Εκεί τα καταγράφουν, τα βάζουν σε ειδικές θήκες με barcode και πιστοποιούν το βαθμό, σε τι κατάσταση βρίσκονται” μάς λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δρακόπουλος προσθέτοντας ότι τα νομίσματα εάν καθαριστούν, χάνουν την αξία τους.

Όσον αφορά στα γραμματόσημα, αυτά είναι σε ειδικά ντοσιέ από τη Γερμανία. Εκεί εκδίδονται ειδικά άλμπουμ με τη συλλογή κάθε χώρας για κάθε έτος σε εικονογραφημένα φύλλα. Και στις φωτογραφίες, τοποθετούνται από τους συλλέκτες τα γραμματόσημα. “Κορωνίδα της συλλογής είναι τα ελληνικά και κυπριακά γραμματόσημα, αλλά μου αρέσουν ιδιαίτερα τα ολυμπιακά γραμματόσημα, αυτά που εκδίδει κάθε χώρα όταν γίνονται θερινοί και χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Η ολυμπιακή συλλογή μου είναι μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα μας” σχολίασε το κ. Δρακόπουλος και κατέληξε λέγοντας: “Μου αρέσει η ιστορία πίσω από κάθε νόμισμα, η διαδρομή του μέχρι να φθάσει στα χέρια μου, όλα τα νομίσματα μπορεί να μοιάζουν αλλά είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Το ίδιο ισχύει και για τα γραμματόσημα. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για ακριβό χόμπι αλλά μου προσφέρει μεγάλη χαρά κι ευχαρίστηση, είναι κάτι που δεν σταμάτησα ποτέ από τότε που το ξεκίνησα και ούτε σκοπεύω να το κάνω”.


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…