• 30 Μαΐου, 2020

Ανάβρα: Τίμησαν και φέτος το θαύμα του Αγίου Σεραφείμ

Ανάβρα: Τίμησαν και φέτος το θαύμα του Αγίου Σεραφείμ

Στην Ανάβρα μετέβη το πρωί της Παρασκευής 29 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, συνοδευόμενος από τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, η οποία τελείται κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, στο Ιερό εξωκκλήσι του Αγίου Ενδόξου Ιερομάτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, εις ανάμνησιν του μεγάλου θαύματος, το οποίο επιτέλεσε ο Άγιος Σεραφείμ στο χωριό το έτος 1816, σώζοντας τους κατοίκους από την θανατηφόρο επιδημία της πανώλης.

Μεταξύ των πιστών και των Τοπικών φορέων, στον εορτασμό παρέστησαν και ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκου και ο Σύμβουλός Κοινότητος Ανάβρας κ. Ευστάθιος Παπαδημουλάς.

Η φοβερά επιδημία της πανώλης, για ένα ολόκληρο χρόνο σκόρπισε τον θάνατο στην περιοχή και έτσι οι κάτοικοι μετέφεραν από την Ιερά Μονή Κορώνης Καρδίτσης την Τιμία Κάρα του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου. Η παρουσία του Αγίου στο χωριό και η δυνατή προσευχή των ευσεβών κατοίκων, σήμανε και το τέλος της θανατηφόρου επιδημίας. Το χωριό Γούρα είναι πλούσιο σε ιστορικούς ναούς, καθώς για πολλά χρόνια απετέλεσε έδρα της πάλαι ποτέ Επισκοπής Θαυμακού και Γούρας.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του τόνισε μεταξύ των άλλων: «Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι σε έναν πανέμορφο τόπο, σε έναν ορεινό τόπο, σε έναν καθαρό τόπο και όπως είναι καθαρός ο ορίζοντας, καθαρό το περιβάλλον, καθαρό το οξυγόνο, καθαρή και όμορφη η φύση, έτσι καθαρά και όμορφα είναι τα πρόσωπά σας και οι καρδιές σας και εύχομαι πάντοτε έτσι να μείνουν.

Δεν είναι τυχαίο και είναι ιδιαίτερα συμβολικό αλλά και σημαντικό ,ότι σήμερα εδώ εορτάζουμε ένα γεγονός, όχι απλώς έναν Άγιο, εορτάζουμε μία εμπειρία, μία προσωπική εμπειρία, μία δική μας εμπειρία, μία δική σας εμπειρία, μία εμπειρία των προγόνων σας, που από στόμα με στόμα οι ευλογημένοι παππούδες και γιαγιάδες τη διέσωσαν για να αποτελεί πάντοτε μία απάντηση στα προβλήματα κάθε εποχής.

Εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια, σήμερα από δω από την Ανάβρα που ανήκει στο Νομό Μαγνησίας, αλλά ανήκει στην Μητρόπολή μας, και πραγματικά θεωρώ τύχη μου και ευλογία, που βρέθηκα εδώ ανάμεσά σας, να γιορτάσουμε όλοι μαζί, εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια, ο Θεός πρώτον και ο Άγιος Σεραφείμ να σας κρατήσει όπως είστε, λεβέντες και λεβέντισσες, παλικάρια πραγματικά. Να κρατήσετε το χωριό σας, να κρατήσετε την πίστη του Χριστού την Αγία, να κρατήσετε τις παραδόσεις μας, να κρατήσετε τα έθιμά μας. Δεύτερον, που εύχομαι και προσεύχομαι, ο Θεός να σας κρατήσει και να μας κρατήσει ενωμένους και αγαπημένους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αναβριωτών κ. Αικατερίνη Φουντούκη – Βλάχου, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο στο χωριό και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και όλων των κατοίκων της Ανάβρας Αλμυρού τού επέδωσε τιμητική πλακέτα, εις ανάμνησιν της πρώτης επισκέψεως του στο χωριό.

Μετά και την προσφορά υπαιθρίου κεράσματος, το οποίο προσέφεραν οι ευσεβείς κυρίες του χωριού, ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητος Ανάβρας κ. Κωνσταντίνο Κελάφα, τον Εφημέριο του χωριού π. Θεόδωρο Γκλαντζούνη και αρκετούς κατοίκους, στον περικαλλή Ενοριακό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, όπου και προσκύνησε το Ιερό Θυσιαστήριο και στο Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο «Γούρα» στις πηγές Ανάβρας, το οποίο αποτελεί τον καρπό της προσπάθειας για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση τόσο του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, όσο και των μνημείων και των πολιτισμικών στοιχείων που συνδέονται με αυτό, από τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.


Σχετικά Άρθρα

Ζ. Μακρή: «Πρωτοφανής η ανταπόκριση του κόσμου σε Ευξεινούπολη, Πλάτανο και Ανάβρα»

Ζ. Μακρή: «Πρωτοφανής η ανταπόκριση του κόσμου σε Ευξεινούπολη, Πλάτανο και Ανάβρα»

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και υποψήφια βουλευτής Ν. Μαγνησίας  Ζέττα Μ. Μακρή συνεχίζει τις συναντήσεις…
Αλ. Μεϊκόπουλος:«Ανησυχητικά τα στοιχεία της Eurostat για τη μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου της χώρας»

Αλ. Μεϊκόπουλος:«Ανησυχητικά τα στοιχεία της Eurostat για τη μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου της χώρας»

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου του πολιτικού γραφείου του υποψηφίου με το ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου: Τον αφανισμό…
Άρθρο Δ. Τσιμπανάκου: Τα νέα σχολεία οφείλουν να ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα

Άρθρο Δ. Τσιμπανάκου: Τα νέα σχολεία οφείλουν να ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα

Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Μαγνησίας, Δημήτρη Τσιμπανάκου Τόσο η πρωτοβάθμια όσο και…