• 29 Μαΐου, 2020

Στη Γ’ Εθνική το μπάσκετ του ΓΣΑ! Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΣΚΑΘ

Το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Μαΐου, από την ΕΣΚΑΘ ανακοινώθηκε η διακοπή των τοπικών πρωταθλημάτων και η άνοδος των πρώτων κάθε ομίλου στη Γ’ Εθνική, δηλαδή του ΓΣ Αλμυρού από τον 1ο όμιλο και του ΓΣ Γόμφων από το 2ο. Ιστορική λοιπόν η σημερινή ημέρα για το μπάσκετ της πόλης του Αλμυρού αφού σφραγίστηκε η μεγάλη επιτυχία της ανόδου για τον ΓΣΑ, για πρώτη φορά σε εθνική κατηγορία.

Για να βγει η επίσημη ανακοίνωση της ΕΣΚΑΘ για οριστική διακοπή, χρειάστηκε νωρίτερα το πρωί, η ανακοίνωση της ΕΟΚ με την επικύρωση βαθμολογιών σε όλα τα εθνικά πρωταθλήματα μαζί με την πρόταση αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, δηλαδή τη μορφή που θα έχουν τη νέα περίοδο. Έτσι, έγινε γνωστό ότι για το 2020-21 θα υπάρχει: Α2 με 18 ομάδες σε έναν όμιλο, Β’ Εθνική με 50 σωματεία χωρισμένα σε τέσσερις ομίλους, Γ’ Εθνική κατηγορία ανδρών με 68 σωματεία μοιρασμένα σε ομίλους.
Μάλιστα αναφορικά με τη Γ’ Εθνική έγινε ειδική αναφορά στις ομάδες που θα ανέβουν από κάθε Ένωση και καθορίστηκε ότι θα είναι 2 από την ΕΣΚΑΘ.

Η ανακοίνωση της ΕΣΚΑΘ: Το Δ.Σ της ΕΣΚΑΘ αποφάσισε την οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων Ανδρών-Γυναικών της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου 2019-20. Η απόφαση αυτή παρά την σφοδρή επιθυμία του Δ.Σ να συνεχιστούν η Β’ και Γ’ Φάση του πρωταθλήματος Α1 Κατηγορία Ανδρών για να μην αδικηθεί κανένα σωματείο ήταν επιβεβλημένη:
Α)Από τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και την γνωμοδότηση τους ότι δεν εξέλειπε ο κίνδυνος μετάδοσης του Covid-19. Β)Από την αβεβαιότητα για τον χρόνο που θα επιτραπεί η διεξαγωγή αγώνων σε κλειστά γήπεδα. Γ)Από την απόφαση της Ε.Ο.Κ για την οριστική διακοπή των εθνικών πρωταθλημάτων και την παρότρυνση της προς τις Ενώσεις να πράξουν το ίδιο. Δ)Από την αγωνιστική απραξία των τελευταίων τριών μηνών και τον κίνδυνο τραυματισμού των αθλητών. Ε)Και κυρίως από την ανησυχία μας για την υγεία των αθλητών-προπονητών-διαιτητών-κριτών-παραγόντων.
Η βαθμολογική κατάταξη των σωματείων είναι αυτή που διαμορφώθηκε μετά την τελευταία αγωνιστική πριν την διακοπή των πρωταθλημάτων. Διευκρινίζεται ότι σε πρωτάθλημα που ο αριθμός των συμμετεχόντων σωματείων είναι περιττός (όπως συμβαίνει στους ομίλους της Α2 Κατηγ. Ανδρών) και υπάρχουν σωματεία που έχουν κάνει το ρεπό τους και άλλα όχι,η βαθμολογική θέση καθορίζεται από τον συντελεστή νικών που προκύπτει από την διαίρεση της βαθμολογίας που συγκέντρωσε κάθε σωματείο με τον αριθμό των αγώνων που έδωσε.
Με την ίδια απόφαση τροποποιούνται τα παρακάτω άρθρα των προκηρύξεων: Α1 ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ ΑΡΘΡΟ 3ο: Καταργείται η Β’ Φάση που αναφέρεται για play-outs, play-offs.
Στην τελική Φάση θα συμμετάσχουν τα δυο σωματεία των δύο ομίλων. Ο τρόπος για την ανάδειξη του πρωταθλητή θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί έγκαιρα.
ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ Γ’ ΕΘΝΙΚΗ: Ο πρωταθλητής της Α-1 ανέρχεται στην Γ’Εθνική Κατηγορία. Σε περίπτωση ανόδου δύο (2) ομάδων από την Θεσσαλία θα ανέλθουν δύο ήτοι ο πρώτος κάθε ομίλου.
ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Από την Α1 θα υποβιβαστούν στην Α2 Κατηγ. δύο σωματεία, ήτοι το τελευταίο κάθε ομίλου.
Α2 ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓ. ΑΝΔΡΩΝ: Από την Α2 Κατηγ. Ανδρών θα ανέλθουν στην Α1 δύο σωματεία ήτοι ο πρώτος κάθε ομίλου. Από την Α2 Κατηγ. Ανδρών θα υποβιβαστούν δύο σωματεία, ήτοι το τελευταίο κάθε ομίλου.