- 4 Μαΐου, 2020
Παγκοσμιοποίηση εν όψει – γράφει η Βιβή Τσιντσίνη
Ευγνώμονες
Είμαστε ευγνώμονες, για την κατανόηση των αναγνωστών και τη στήριξη των πελατών μας, αυτό το δύσκολο διάστημα.
Παρότι το Υπουργείο μέχρι και τέλος Απριλίου, μας έδωσε τη δυνατότητα να μην κυκλοφορήσουμε εφημερίδα, διατηρώντας παράλληλα τα κεκτημένα μας, επιλέξαμε να συνεχίσουμε αδιάκοπα την κυκλοφορία της εφημερίδας.
Αυτό έγινε με το προσωπικό σε αναστολή. Ένας άθλος και για όσους έμειναν πίσω, αλλά και κατανόηση όσων μπήκαν σε αναστολή, παίρνοντας μεν το επίδομα, αλλά μένοντας μακριά από την εργασία και την ενεργό δράση.
Κυκλοφορήσαμε με λιγότερες σελίδες για λίγες εβδομάδες, αλλά υποσχόμαστε να ισοσταθμίσουμε την ύλη, τώρα που επανέρχονται όλα, σιγά-σιγά στην κανονικότητα. Άλλωστε κάθε χρονιά, 3-4 φύλλα μας κυκλοφορούν με περισσότερες σελίδες, δηλαδή με ένθετα και αφιερώματα.
Εσείς δημιουργείτε, εμείς προβάλλουμε. Εμείς καταγράφουμε την τοπική σύγχρονη ιστορία, εσείς ενημερώνεστε άμεσα για ό,τι αφορά τον τόπο μας. Ο καθένας μας είμαστε ένας κρίκος μιας αλυσίδας, επαγγελματίες, αναγνώστες και τοπικός τύπος. Ένας κρίκος που ο κορωνοϊός «δεν περνάει», δεν επηρεάζει. Γι’ αυτό σας ευχαριστούμε.
Ερωτήσεις που δεν έγιναν
Παρακολουθώ κυρία μου, τις εκπομπές ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. Παρατηρώ ότι κάποιες απαντήσεις μου λείπουν… Ίσως μου λείπουν γιατί ποτέ δεν έγιναν οι ερωτήσεις, όπως:
Στην κυβέρνηση θα ρωτούσα:
Μήπως είναι αθέμιτος ανταγωνισμός τα πολυμάρκετ να πωλούν είδη καταστημάτων που έχουν κλείσει, όπως ρούχα, πετσέτες κτλ;
Τι θα κάνετε διαφορετικό σε ένα επόμενο lockdown; Τι μετανιώσατε;
Τι έχετε να πείτε σε όσους διαμαρτύρονται ότι παρά το 0 κόμμα κάτι Ρο (αριθμός-ρυθμός μετάδοσης του ιού) καταστρέφονται οικονομικά, ενώ άλλες χώρες άρουν τα μέτρα από το ρο 2; (όχι ότι οι τελευταίες δεν ενέτειναν την καταστροφή τους)
Δεν θέλω να μου πείτε κύριε Σκόδρα αν και πότε πρέπει να φοράμε μάσκες. Θέλω να μου πείτε τι κάνετε εσείς. Αυτό ως απάντηση μου αρκεί.
Πόσα από τα χρήματα της καμπάνιας διαφήμισης δόθηκαν σε google και viber, αλλά και άλλες ξένων συμφερόντων διαφημιστικές εταιρείες;
Στην εκκλησία θα ρωτούσα, πόσους κοινώνησαν οι ιερείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας εν μέσω κορωνοϊού… (πιστεύω ότι έγινε… και δεν αν έγινε, μπορεί να κινητοποιούσε κάποιους να γίνει).
Την αντιπολίτευση θα ρωτούσα…: Ποιες ήταν οι δράσεις σας για την κινητοποίηση εθνικών ευεργετών ή δωρεών μελών του κόμματος;
Πείτε μας ξεκάθαρα, θα κάνατε lockdown, πότε με ποιους όρους και τελικά εσείς δεν θα χρησιμοποιούσατε αυτό το μαξιλάρι χρημάτων που ισχυρίζεστε ότι άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Εκ των υστέρων πρόταση δεν γίνεται δεκτή. Οπότε δεν ρωτώ για πλάνο προστασίας από την πανδημία. Ποιο προτεινόμενο πλάνο ανάπτυξης ή επαναφοράς της κανονικότητας;
Να ζει κανείς; Και τι σημαίνει να ζει;
Αυτές τις μέρες επαναξιολόγησα τη στάση μου απέναντι στη ζωή. Βεβαίως και θέλουμε να πορευτούμε υγιείς. Βεβαίως και η ζωή είναι ιερή. Αλλά πρέπει να έχει και νόημα. Ύπαρξη και ζωή είναι κάτι διαφορετικό. Η ζωή χρειάζεται ελευθερία και δημιουργία. Δεν έχει νόημα να ζεις πίσω από ένα παράθυρο, μετρώντας ότι έζησες πιο πολύ από κάποιον άλλο. Προστατευόμαστε, αλλά κινητοποιούμαστε. Κάνουμε τις μέρες να αξίζουν. Επιδιώκουμε για μας και τα παιδιά μας, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
Παγκοσμιοποίηση εν όψει
Χρόνια τώρα η παγκοσμιοποίηση, από άλλους ακούγεται ως ευχή και από άλλους ως κατάρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα έθιμα όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά του πλανήτη ολόκληρου, έστω και μέχρι να βγει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, μπαίνουν σε αναμονή… ή αλλάζουν.
Σε όλες τις χώρες και πολιτείες, δημιουργήθηκαν ιστοσελίδες για την ενημέρωση των πολιτών για τον κορωνοϊό, με ίδιες οδηγίες και μέτρα. Γενικά κατευθυνόμαστε στη διαδικτυακή κοινωνικοποίηση, δεχόμαστε κοινά ωράρια κυκλοφορίας, ίδιους τρόπους και ώρες διασκέδασης κτλ. Οι κάθε είδους συναλλαγές επίσης προσαρμόζονται να γίνονται με τον ίδιο τρόπο και κυρίως ανέπαφα και τραπεζικά.
Ο φετινός κορωνοϊός, οι ιοί και οι μεταλλαγμένοι ιοί που απειλούν να έρθουν στο μέλλον, αλλάζουν μια για πάντα τη γη μας. Ακόμη και οι τρόποι λατρείας, τείνουν να ομοιάσουν. Κάποιοι θα χαιρόντουσαν πολύ αν η παγκοσμιοποίηση στρώσει τον δρόμο για την πανθρησκεία.
Η ανθρωπότητα πρέπει να αντιμετωπίσει μεγάλα ερωτήματα, καλείται να διδαχθεί από την ιστορία της και να διαχωρίσει την ύπαρξη από τη ζωή, τον ανθρωποκεντρισμό από την οικονομική ευημερία (ή αν θέλετε από την φαινομενική οικονομική κατάσταση χωρών και μεγιστάνων).