• 8 Απριλίου, 2020

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 4-4-2020

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 4-4-2020

Πώς να το φάμε το αρνί

-τον οβελία του Πάσχα-

αν έστω δεν αφήσουνε

να βγάλουμε τη …μάσκα;

 

Για ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας κτλ. λόγω ιού λέγεται πως η Κυβέρνηση αρχίζει να διαδίδει ένα ΙΣΩΣ μετά τη 10η Μαΐου. Εκείνο που φοβάμαι είναι πως κι εγώ μέχρι τότε ΙΣΩΣ θα έχω ξεχάσει ακόμη και τα …ονόματα γνωστών και φίλων. Για την επανεκκίνηση φιλικών σχέσεων κτλ. στείλτε ονοματεπώνυμο και φωτογραφία με ιδιωτικό μήνυμα. (Καλού – κακού κάντε και καμιά προσευχή υπέρ υγείας όλων).

 

Ωραία είναι και η εθελοντική καραντίνα, όταν δεν το «βάζεις κάτω», ψάχνεις και βρίσκεις διεξόδους. Προσωπικά, έχω… λυσσάξει να βλέπω κινηματογραφικές ταινίες και να λύνω σταυρόλεξα από τον υπολογιστή, προσπαθώντας να αποφύγω τα ψυχοπλακωτικά δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης και την …ελαφρότητα που «μπουκώνει» και «κολλάει» το facebook.

 

Βάλσαμο είναι και τα συχνά τηλεφωνήματα των φίλων, που προφανώς ενδιαφέρονται για την καλή υγεία ενός εκπροσώπου της «ευπαθούς ομάδας», αλλά δεν θέλουν να μου το πουν ευθέως. Η αλήθεια είναι ότι «χτίζονται» εκ νέου κοινωνικές σχέσεις, που κολακεύουν (τον καθένα μας φαντάζομαι), απρόβλεπτες και καλόδεχτες στη μοναξιά μας.

 

Ελάτε ομολογείστε το… Όλων το μυαλό πηγαίνει κυρίως πως γρήγορα μάλλον θα έρθει η εποχή που θα ξεκουμπιστεί ο κορωνοϊός και μετά θα αρχίσει ο μετ’ εμποδίων αγώνας της κανονικότητας, που στην οικονομία της χώρας και στην αναπλήρωση των χαμένων οικογενειακών και ατομικών εισοδημάτων, μάλλον θα μοιάζει με ..ναρκοπέδιο. Και μετά θα σου λένε «αχ, η δική σας γενιά δεν είδε πόλεμο». Μα, αν προσθέσεις την εποχή των μνημονίων στο τωρινό κακό που ήρθε στην πόρτα μας, θα μιλάμε -όσοι ζήσουμε- για τον… «20ετή πόλεμο.»

 

Άσχετο το ότι και πάλι, με νέες θυσίες, ιδρώτα και αίμα, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

 

Και σαφώς διαχρονικά θα ισχύσει το γνωστό «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», γιατί δεν θα την αφήσουμε εμείς -ο λαός της- ποτέ να πεθάνει.

 

Σε μια κίνηση έντονου συμβολισμού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποφάσισε για τους επόμενους δύο μήνες να καταθέσει το ήμισυ του μισθού της σε ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Είναι μια ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, βιώνει τη μάχη με τον Covid-19. Λίγο νωρίτερα, o πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός του να καταθέσουν το ήμισυ των δικών τους αποδοχών το επόμενο δίμηνο, που υπολογίζεται ότι θα είναι και το πιο δύσκολο, στον ίδιο λογαριασμό κατά του κορωνοϊού. «Είναι, προφανώς το αυτονόητο που μπορεί να κάνει μια πολιτική ηγεσία που διακρίνεται από κοινωνική ευαισθησία. Δυστυχώς, δεν το κάνουν όλες, και σε όλα τα κράτη. Ωστόσο, είναι μια ορθή κίνηση που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους», έγραψε η «Καθημερινή».

 

Προβλέπω να έρχεται (ευλογημένα) ολόκληρο …τσουνάμι προσφορών από πολλούς Έλληνες, ειδικότερα από τους ισχυρότερους οικονομικά και εκείνους της εξουσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των μεγάλων επιχειρήσεων, οργανισμών κτλ. υπέρ του κοινού σκοπού να καταπολεμηθεί η πανδημία.

 

Α, ρε Έλληνα, ενίοτε γκρινιάρη και γουρσούζη, καλοπερασάκια και μεμψίμοιρε… Τιμώ το φιλότιμό σου !!!

 

«Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον»: Ο Ρουβίκωνας πλημμύρισε με αλληλεγγύη το Γηροκομείο Αθηνών. Δύο αίθουσες με τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης κατάφερε να συγκεντρώσει σε μόλις 48 ώρες η αναρχική συλλογικότητα του Ρουβίκωνα για το Γηροκομείο Αθηνών, τα οποία και παρέδωσε την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από δραματικές εκκλήσεις για μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι περίπου 140 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο ίδρυμα. Άρα και η … other side of the moon, με το ίδιο Ελληνικό φιλότιμο.

 

Πήρε και μια ακόμη επαινετή πρωτοβουλία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου… Μίλησε την περασμένη Τρίτη τηλεφωνικά με την Ελόνα Αγκόλι, Αλβανίδα μοδίστρα που ζει με την οικογένειά της 20 χρόνια τώρα στα Γρεβενά, η οποία προ ημερών έγινε γνωστή επειδή έσπευσε και κατασκεύασε 600 χειρουργικές μάσκες για το νοσοκομείο Γρεβενών. Και μάλιστα γι’ αυτήν την ανθρωπιστική της κίνηση ζήτησε από το συγκεκριμένο νοσοκομείο να της αγοράσει μόνο το ύφασμα, δεν ζήτησε αμοιβή και εργάστηκε νυχθημερόν για ένα 9ήμερο να ετοιμάσει τις μάσκες. Η κυρία Σακελλαροπούλου συνεχάρη την κυρία Αγκόλι για το ήθος, την ανθρωπιά, την ετοιμότητα και την προσφορά της. Παράλληλα, λίγη ώρα αργότερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο facebook, με την οποία αναφέρθηκε στην «αφυδάτωση του δημοσίου βίου» που προκαλεί η πανδημία, αλλά και τη «συναισθηματική ένταση» που προκαλεί σε οικογένειες και άτομα, ενώ καυτηρίασε τις ψευδείς ειδήσεις.

 

Αρκετοί καλοθελητές, ασχολήθηκαν με το αν και πόσο πληρώθηκε, για να πρωταγωνιστήσει στο γνωστό πλέον τηλεοπτικό σποτ «Μένουμε σπίτι», ο γνωστός ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος πάντως ανάρτησε στο facebook την παρακάτω δήλωση: «Θέλω να ενημερώσω τους φίλους και τους «φίλους», ότι για το διαφημιστικό σποτάκι για τον κορονωϊό δεν πήρα αμοιβή. Ευχαριστώ. Σπύρος Παπαδόπουλος Υ.Γ. Δεν ξέρω αν πήρε αμοιβή ο φοβερός πιτσιρικάς που με μιμείται. Να το… «ψάξουμε.»

 

«Το μήνυμα του Έβρου» τιτλοφορεί κύριο άρθρο η ίδια εφημερίδα που αναφέρω πιο πάνω και τονίζει: «Για όποιον δεν είχε ήδη πεισθεί, η οργανωμένη απόσυρση των ανθρώπων που είχαν κατασκηνώσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επιχειρώντας να τα διασχίσουν διά της βίας, διαλύει κάθε αμφιβολία: Κλείνοντας τον Έβρο, η Ελλάδα αναχαίτισε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της ίδιας και της Ευρώπης – σχέδιο που «ομολογήθηκε» από τον τρόπο που εκτυλίχθηκε η επιχείρηση αναδίπλωσης. Η επιτυχία της αναχαίτισης αποτελεί κεκτημένο που ενισχύει τη θέση της χώρας. Η Ελλάδα κράτησε την ευρωπαϊκή άμυνα.» Και να προσθέσω, παρά το γεγονός ότι -εν πολλοίς- και σ’ αυτόν τον πανευρωπαϊκό κίνδυνο, πάλι η επίσημη Ευρώπη …ξανασφύριξε -εν πολλοίς- κλέφτικα.

 

Μια ομάδα γιατρών και νοσηλευτών από την Κούβα έφτασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λομβαρδίας, με στόχο να βοηθήσει στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, καθώς αυτή τη στιγμή η χώρα καταγράφει τα περισσότερα θύματα από πολλά άλλα κράτη του πλανήτη. Το νησί της Καραϊβικής με το κομμουνιστικό καθεστώς, που τελεί υπό εμπάργκο εδώ και δεκαετίες (Σ.Σ. 60 και πλέον χρόνια τώρα), στέλνει με συνέπεια τους δικούς του «στρατιώτες» με τις λευκές ρόμπες σε διάφορα μέρη της Γης, όπου παρίσταται ανάγκη, από τη στιγμή της Επανάστασης, το 1959. Κουβανέζοι γιατροί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στη χολέρα στην Αϊτή και ενάντια στον Έμπολα στη Δυτική Αφρική τη δεκαετία του 2010. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια αποστολή από την Κούβα, με 52 άτομα, φτάνει στην Ιταλία, μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, ενώ είναι η 6η συνολικά ομάδα που στέλνει η «χώρα του Φιντέλ» τις τελευταίες ημέρες σε κράτος που πλήττεται από τον κορονοϊό. Είχαν προηγηθεί χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, η Τζαμάικα κ.ά. «Όλοι φοβόμαστε, όμως έχουμε ένα επαναστατικό καθήκον να εκπληρώσουμε, οπότε βάζουμε τον φόβο στην άκρη», δήλωσε στο Reuters ο Leonardo Fernandez ηλικίας 68 ετών, ειδικός εντατικής θεραπείας, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Ιταλία και πρόσθεσε: «Όποιος λέει ότι δεν φοβάται είναι ήρωας. Αλλά εμείς δεν είμαστε υπερήρωες, είμαστε γιατροί της Επανάστασης». Είναι προφανές ότι οι Κουβανοί δεν δέχτηκαν και δεν πήραν μαθήματα αλληλεγγύης από τους ευημερούντες (;) …Γερμανούς.

 

Γενναία «ένεση» στο Σύστημα Υγείας, με προμήθεια σε ιατρικές μάσκες, γάντια, φόρμες προστασίας απολυμαντικά κτλ. ήρθε -για δεύτερη φορά στην Ελλάδα- από την Κίνα, πριν λίγες μέρες. Μεγάλοι Ελληνικοί Οργανισμοί και ιδιωτικές Εταιρείες, εξ άλλου, όπως π.χ. πρόσφατα από το Ίδρυμα Ωνάση, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών κ.ά. προσφέρουν μεγάλα ποσά και άλλες υπηρεσίες για την ενίσχυση της κοινής προσπάθειες αντιμετώπισης του ιού. Ευχαριστούμε…

 

Το αντέγραψα από το διαδίκτυο και το προσυπογράφω: Μην κατηγορείτε τους υπάλληλους στα σούπερ μάρκετ, μανάβικα, μπακάλικα, πως δεν απολυμαίνουν τα ρέστα, τις ζυγαριές, τις σακούλες. Λάθος, μην τους τραμπουκίζετε. Άντε μου τώρα, που στέλνετε ένα 2 στο 13033 το πρωί και βγαίνετε με λυμένο το ζωνάρι για καβγά. Όλοι πια γίναμε Μαρίες Αντουανέτες. Δεν είναι δουλειά τους να καθησυχάζουν τον υποχονδριασμό του καθενός, απολυμάνετε τα εσείς που έχετε άπειρες ελεύθερες ώρες και μπορείτε να απολυμάνετε κι όλες τις κολώνες της ΔΕΗ της γειτονιάς σας. Ούτως ή άλλως και να τα απολύμαιναν στον προηγούμενο πελάτη, εσείς πάλι θα τους κατηγορούσατε ότι αργούν και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ίσως ένα από τα ελάχιστα νήματα που μας συνδέουν με μια καθημερινότητα, μια κανονικότητα. Κάθε μέρα πάνε δαγκωμένοι στις δουλειές τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν ποικίλους φόβους που σχετίζονται με ανεργία, αρρώστιες, τους δικούς τους ανθρώπους, μην τους προσθέτετε και τα δικά σας. Δεν είναι εκεί για να ξεσπάτε. Κι ας έχετε στο μυαλό σας ότι, ναι μεν Stay The F** Home, αλλά όταν αντιμετωπίζετε επαγγελματίες που είναι εκεί για το δικό σας καλό, Shut The F*** Up.

 

Παρηγορητικός ο λόγος του Αρχιμανδρίτη π. Γεωργίου Γιαννιού στο βιντεοσκοπημένο κήρυγμά του στο ίντερνετ, από το «Λαό του Αλμυρού», την περασμένη Κυριακή (Δ’ των Νηστειών) «Οι θλίψεις πρόσκαιρες είναι. Αλίμονο αν χαθεί η ελπίδα. Ο χρυσός, εξάλλου, στη φωτιά καθαρίζει.»

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του διαδικτύου, φιλικά σας προτείνω να μη “φορτώνετε” διαρκώς το facebook και άλλα site κοινωνικής δικτύωσης υπέρμετρα, με φωτογραφίες (προσωπικές ή γενικές), χιουμοριστικά βίντεο κτλ. Είναι ενεργοβόρα αρχεία και φρακάρουν το internet, γι’ αυτό και “πέφτουν” συχνά οι αναρτήσεις όλων μας, σε ώρες δύσκολες. Αν χάσουμε κι αυτήν τη διαδικτυακή επικοινωνία και ενημέρωση, θα γίνει πολύ πιο δύσκολος ο καθημερινός εγκλεισμός μας στο σπίτι.

 

«Απ’ όλες τις φυλακές χειρότερη είναι εκείνη του μυαλού.»

 

Για προσφορές και δωρεές

μην ψάχνετε το ισότιμο.

Κι αν θέλετε το μέγιστο;

Υπάρχει το φιλότιμο.