• 16 Μαρτίου, 2020

Χρ. Τριαντόπουλος: Μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό

Χρ. Τριαντόπουλος: Μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό

Δελτίο Τύπου

Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, όλη αυτή την περίοδο είναι σε επικοινωνία με παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς της Μαγνησίας, στο πλαίσιο της καταγραφής και ανάλυσης των αρνητικών επιπτώσεων στην τοπική οικονομία. Φορείς όπως το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, η Ένωση Ξενοδόχων Σκοπέλου, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και το Σωματείο Μισθωτών Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων Μαγνησίας, ενώ έντονο είναι και το ενδιαφέρον του Δημάρχου Βόλου.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων από τον κορονοϊό καταρτίζονται μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Πρόκειται για μέτρα που συνοδεύουν τις εξελίξεις και τις αποφάσεις περιορισμών της λειτουργίας και αφορούν όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβάνοντας, φυσικά, και τη Μαγνησία. Μέτρα τα οποία και ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον Υπουργό Οικονομικών.

Πρώτον, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, για τις ίδιες επιχειρήσεις, αναστολής των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και πληρωμών όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Και ακολουθούν, άμεσα, αντίστοιχα μέτρα για επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται δραστικά από το ίδιο φαινόμενο.

Δεύτερον, νομοθετήθηκε η διευκολύνση πρόσβασης στην εργασία, ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι 15 ετών. Παρέχεται ευελιξία ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκολύνεται η εξ αποστάσεως εργασία, δίνεται η δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού. Έτσι, το κράτος, μαζί με εργοδότες και εργαζόμενους, επιμερίζεται το κόστος.

Τρίτον, προωθείται η νομοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία τους. Αυτό το σύστημα θα περιλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση.

Τέταρτον, δημιουργήθηκε μηχανισμός παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΓΛΚ, της ΑΑΔΕ, των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Υπουργείου Εργασίας και του ιδιωτικού τομέα, σε ημερήσια βάση, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και στις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα του μηχανισμού θα αξιοποιηθούν για την εξειδίκευση μέτρων, άμεσα, τις επόμενες ημέρες.

Πέμπτον, προωθείται η παροχή, έγκαιρα, ρευστότητας σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Τα συναρμόδια Υπουργεία βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη χρήση επιπλέον μέσων τόνωσης της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων, όπως αυτά που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται τις τελευταίες ώρες. Μέσα όπως είναι τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για κεφάλαιο κίνησης, η ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.α.

Έκτον, προχωρά, άμεσα, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει πλήρη οικονομική υποστήριξη στο σύστημα δημόσιας υγείας, ενώ διεκδικεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση.

Μία πρωτόγνωρη κατάσταση που επιβάλλει όλοι μας να τηρήσουμε πλήρως τα μέτρα περιορισμού της επέκτασης της νόσου και να πορευθούμε με ευθύνη, αυτοπειθαρχία και αλληλεγγύη για να την αντιμετωπίσουμε.


Σχετικά Άρθρα

Λήξη συναγερμού για την φωτιά στους Αγίους Θεοδώρους – Ευχαριστήριο Δημάρχου

Λήξη συναγερμού για την φωτιά στους Αγίους Θεοδώρους – Ευχαριστήριο Δημάρχου

Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε σήμερα περίπου στις 16:30 στους Αγίους Θεοδώρους, ενώ συνεχίζονται…
Aυξάνεται από το 50% στο 86% η επιχορήγηση της κρατικής αρωγής για αγρότες και επαγγελματίες

Aυξάνεται από το 50% στο 86% η επιχορήγηση της κρατικής αρωγής για αγρότες και επαγγελματίες

Εμπροσθοβαρής υλοποίηση σχημάτων κρατικής αρωγής στη Θεσσαλία  Μετά την καταστροφική κακοκαιρία ‘Daniel’ που έπληξε τη Θεσσαλία,…
Καταγγελτική επιστολή Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ για την Δημοτική Αρχή Αλμυρού

Καταγγελτική επιστολή Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ για την Δημοτική Αρχή Αλμυρού

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας: Σε επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αμαξοστάσιο του…