• 15 Μαρτίου, 2020

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 14-3-2020

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 14-3-2020

Αφού έχουμε το… «εμβόλιο» 

να σώσουμε κοσμάκη: 

«Σκοτώνει» γρίπη και ιούς 

το… «άγιο τσιπουράκι». 

 

Είναι καιροί περίσκεψης, αισιοδοξίας κι όχι του πανικού…. Η άνοιξη φέρνει μαζί της την ανάταση, την ανάκαμψη και εν μέρει την ανάσταση του Ελληνισμού… Επιτρέψτε μου όχι μόνο να το εύχομαι, αλλά και σταθερά να το ελπίζω. 

 

Εντυπωσιακή (έτσι κι αλλιώς) ανακοίνωση για το ζήτημα του κορωνοϊού, στην οποία εμμένει στη θέση ότι είναι ασφαλείς όσοι μεταλαμβάνουν, εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, την περασμένη Δευτέρα και τονίζει: «Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση και προστίθεται:  

 

«Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία». 

 

Γράφει ο Γιάννης Σιδέρης στο διαδίκτυο και το προσυπογράφω για λόγους καθαρά κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς: «Το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό των πιστών, εάν εμπιστεύονται τη Θεία Κοινωνία, και είναι σίγουροι ότι δεν θα αρρωστήσουν εξ αυτής. Έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός τους και της αυτοδιαχείρισης της υγείας τους, στην περίπτωση που λανθάνουν. Το πρόβλημα τώρα είναι πως πρόκειται για άκρως μεταδοτική ασθένεια, και στην περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι δοξασίες τους για το αποστειρωμένο της Θείας κοινωνίας (δια της αγίασης και μετατροπής του οίνου σε αίμα Κυρίου) , δεν θα πληρώσουν μόνο αυτοί, όπως είναι δικαίωμά τους. Θα μεταδώσουν τον κορωνοιό στους συνανθρώπους τους. Καθόλου χριστιανική συμπεριφορά, γιατί καταδεικνύει ότι εμφορούνται από εγωισμό και αδιαφορία για τον πλησίον, ειδικά εκείνον που έχει επιβαρυμένη υγεία και του δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους. Έχουν το δικαίωμα;»  

 

Ο καθένας από μας είτε «θρησκεύει» είτε όχι, ας πάρει τα ρίσκα του… Άλλωστε η προσέγγιση προς το Θεό ανέκαθεν ήταν και είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση. 

 

Την ανακοίνωση ότι είναι ένα από τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας έκανε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Όπως γνωστοποίησε, την περασμένη Τρίτη, μέσω των social media, «αισθάνεται καλά καθώς λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και πειθαρχεί στις οδηγίες των γιατρών». Αν πρόσεξα καλά, είναι ο πρώτος που αυτοβούλως ανακοινώνει δημόσια και επώνυμα ότι νοσεί από τον συγκεκριμένο ιό. Ολυμπιακός δεν είμαι, αν έχει άλλες σκοπιμότητες δεν ξέρω, αλλά μπράβο του για το θάρρος και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει. 

 

Ας προσέξουν πολύ τα παιδιά… Το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για δυο βδομάδες δεν είναι μόνο αφορμή για ανέλπιστες διακοπές και …κοπάνα. Ειδικότερα τα μεγαλύτερα, ας συνεχίσουν να αποφεύγουν πολυσύχναστους χώρους, νεανικά στέκια διασκέδασης κτλ. Έχουν ευθύνη προληπτικής υγιεινής, όχι μόνο απέναντι στον εαυτό τους, αλλά και απέναντι στους φίλους τους.  

 

Ακόμη και για το φλερτ (π.χ. με χάδια, αγκαλίτσες και φιλάκια) πρέπει να ενημερωθούν οι έφηβοι από τους γονείς και μεγαλύτερους και να απέχουν, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί τελικά, προκειμένου να αποφύγουμε την εξάπλωση του ιού που μας απειλεί. 

 

Να υποθέσω ότι (έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα) και οι παρελάσεις, όπως και οι άλλες γιορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, βαίνουν προς ματαίωση; 

 

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το συχνό πλύσιμο των χεριών μας. Το σωστό πλύσιμοΒέβαια, ακόμα και το πλύσιμο των χεριών, ο βασικός άξονας πρόληψης του COVID-19, είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Μπορεί να πλένετε τα χέρια σας επί μια ολόκληρη ζωή, είναι όμως άκρως αμφίβολο ότι το κάνετε σωστά. Επιβάλλεται να τα βάζετε κάτω από τρεχούμενο νερό και να χρησιμοποιείτε το σαπούνι κατά τρόπο ώστε να δημιουργείται πλούσιος αφρός. Δεν αρκεί ο καθαρισμός του εσωτερικού της παλάμης. Μην αμελείτε να πλένετε καλά και το πίσω μέρος της παλάμης, μέχρι τους καρπούς, τον χώρο ανάμεσα στα δάκτυλα αλλά και κάτω από τα νύχια. Επίσης, η διαδικασία του πλυσίματος πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σκουπίζετε καλά, με καθαρό χαρτί ή καθαρή πετσέτα, ή απλώς τα αφήνετε να στεγνώσουν στον αέρα. Αποτελεσματικότητα έχουν επίσης τα διάφορα αντισηπτικά χεριών που κυκλοφορούν στην αγορά, με υψηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα – τουλάχιστον 60%. Και πάλι, η διαδικασία καθαρισμού πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. 

 

«Λίγοι θα στοιχημάτιζαν πριν από μερικές εβδομάδες ότι το μεταναστευτικό θα γινόταν το καλό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη», γράφει -ανάμεσα σε άλλα- η Σοφία Γιαννακά. «Αντίθετα. Πολλοί έβλεπαν ότι η κυβέρνηση χωλαίνει εξαιρετικά στη διαχείριση του προβλήματος. Κάποιοι άρχισαν να προφητεύουν, μάλιστα, ότι ο Μητσοτάκης θα προσφύγει αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές, με ανοιχτές τις πληγές στη Μόρια και τα νέα κύματα των λάθρο. Πράγματι, η διαχείριση του μεταναστευτικού περιείχε παλινωδίες, σφάλματα και λάθος επιλογή πολιτικού προσωπικού. Και ενώ, κατά γενική ομολογία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα είχε κάνει μαντάρα στο μεταναστευτικό, ο Ερντογάν άνοιξε τις πύλες της κόλασης (και από τις φυλακές τούς μάζεψε!) σε κάθε κατατρεγμένο Αφγανό, Μαροκινό, Ιρακινό και Πακιστανό που ονειρεύεται να φτάσει στη Γερμανία. Τους πήγε ακόμη και με ταξί ως τις Καστανιές Εβρου, περιμένοντας να πανικοβληθεί η Ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι. Πόνταρε στα ρίγη τρόμου που σκορπούν πλέον στην Ευρώπη οι νεαροί με τα ισλαμικά μούσια και τα iPhones στο χέρι. Ο σουλτάνος έστησε στα σύνορα ένα υπερθέαμα από δυστυχισμένες ψυχές μήπως φοβηθεί η Μέρκελ και παρέμβει για να τον σώσει στη Συρία. Άθλιο παιχνίδι, απάνθρωπο. Η κυβέρνηση έδειξε σωστά και γρήγορα αντανακλαστικά.. Κινητοποιήθηκαν ο Στρατός, το Λιμενικό και η Αστυνομία, σφραγίστηκαν τα σύνορα, λειτούργησε ο φράχτης και αναγκάστηκε η Ευρώπη να αντιδράσει και να συνδράμει. Η κυβέρνηση πέτυχε σε τρία μέτωπα: α) Να κερδίσει το δημόσιο αίσθημα με την αποτροπή της «εισβολής» λάθρο από χώρες εκτός Συρίας, β) Να νικήσει στον εθνικό αμυντικό πόλεμο στα σύνορα στέλνοντας αποφασισμένους ένστολους, γ) να κάνει κίνηση ματ στο διπλωματικό σκάκι οι φωτό και τα βίντεο με την ευρωπαϊκή τρόικα στον Έβρο έπεισαν και τους πιο αφελείς ότι όταν απειλούνται τα σύνορά σου δεν αρκούν τα δάκρυα για τις μωρομάνες. …Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επέλεξε προσεκτικά τις λέξεις απέναντι στον Ερντογάν, με ρεαλιστικό λόγο. Αποτροπή με Στρατό και Λιμενικό ναι, καταγγελία για ασύμμετρο πόλεμο και fake news ναι, κραυγές όχι.» …Εννοείται ότι ο Ερντογάν παραμένει απρόβλεπτος και αδίστακτος σουλτάνος (φοβάται και την ήττα στις επόμενες εκλογές). Αν γεμίσει πάλι τα σύνορα με ανθρωποθάλασσα δυστυχισμένων ως το καλοκαίρι, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν δραματικά για την Ελλάδα. Αλλά στο εσωτερικό μέτωπο πήραμε κάποια μαθήματα, για να μην ξαναγίνουν λάθη. Πρώτον: Όσοι διαμαρτύρονται για την απουσία της Ευρώπης, το 2015 ήθελαν να την εγκαταλείψουμε! Είναι να βγαίνεις από τα ρούχα σου βλέποντας τους grexitιστές να χύνουν δάκρυα για την «απούσα» ΕΕ και να ζητούν τα ρέστα. Δεύτερον: Αν συνεχιστεί η «εισβολή» Ερντογάν, ας μείνουμε στο μονοπάτι Μητσοτάκη: μετριοπάθεια, ενισχυμένα σύνορα και ισχυρή διπλωματία.» (Πηγή: iefimerida.) 

 

Η μετριοπαθής, ψύχραιμη αλλά και αποφασιστική θεώρηση των πραγμάτων, των εξελίξεων, ας είναι στο εξής το δοιάκι και η ρότα μας σε τόσο δύσκολα και ακανθώδη προβλήματα. Πρωτίστως ενωμένοι όλοι οι Έλληνες… 

 

Κι ενώ ο Έβρος «βράζει» καθημερινά και το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί ως «χρήσιμους μοχλούς» την προπαγάνδα, τα ψέματα και τους μετανάστες, όλα δείχνουν ότι «θα πάει μακριά η …βαλίτσα», με απρόβλεπτες εξελίξεις και τις οίδε πόσα ακόμη και ποια επεισόδια, τα πράγματα στις ακτές του Αιγαίου φαίνεται πως ηρεμούν. Έως πότε όμως; Μέχρι να καλοσυνέψει ο καιρός και να ‘χουμε μπουνάτσες; 

 

Ας πούμε κάτι και για κάποιους από τους Βόρειους γείτονές μας, τους Βούλγαρους… Οι σχέσεις τους με τον άλλο μεγάλο γείτονα, την Τουρκία, είναι εξαιρετικής σημασίας για τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Deutsche Welle. «Για να ικανοποιήσει τον Ερντογάν (αναδημοσιεύει το liberal.gr) είναι συχνά πρόθυμος να εκδώσει αθόρυβα Τούρκους αντικαθεστωτικούς. Το γεγονός ότι παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι δευτερευούσης σημασίας. Το σημαντικό είναι οι Τούρκοι να μην ανοίξουν τις πόρτες στους διακινητές», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της DW για τον Βούλγαρο πρωθυπουργό. Εκτός αυτού, σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, υπάρχει ένας ακόμα λόγος για την ησυχία στα σύνορα. Η Βουλγαρία έχει πολύ κακή φήμη ως χώρα ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Κυκλοφορούν ειδήσεις ότι οι αστυνομικοί χτυπούν και κακοποιούν τους παράτυπους μετανάστες, τους ληστεύουν ή τους συλλαμβάνουν και τους βασανίζουν ομάδες πολιτοφυλακής. H Deutsche Welle σημειώνει επίσης ότι η πλειονότητα του βουλγαρικού πληθυσμού είναι αρνητικά διακείμενη απέναντι στους μουσουλμάνους. Κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας ότι μεγάλα τμήματα μουσουλμάνων θα έρθουν και θα εκτοπίσουν το χριστιανικό πληθυσμό. Τέλος, ένας ακόμα λόγος που οι μετανάστες δεν προτιμούν την Βουλγαρία, είναι ότι ο δρόμος προς αυτήν είναι πιο μακρύς. Τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στη Βουλγαρία είναι μισοάδεια και τα βουλγαρικά ΜΜΕ μεταδίδουν πόσο «αποτελεσματικές» είναι οι αρχές με τους μετανάστες.» 

 

Σας ξέρουμε καλά, πρόσφατοι «φίλοι» Βούλγαροι… Από την εποχή των Κομιτατζήδων, τους διωγμούς των Ελλήνων από την ανατολική Ρωμυλία και -κατόπιν- τη στάση σας δίπλα στον Άξονα, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Για πολλά – πολλά χρόνια το όνειρό σας και διακαής σας πόθος ήταν η έξοδός σας στο Αιγαίο… Και τώρα, με σπιούνικη διγλωσσία, είστε φιλότουρκοι του κερατά… 

 

Ερντογανάκο, πώς πάει η κατρακύλα; Έφαγες «πόρτα» στον Έβρο, στη Μόσχα, στις Βρυξέλλες και τρέχεις παντού σαν ζητιάνος και πάει λέγοντας…. Και πού είσαι ακόμα; 

 

Σήμερα Σάββατο 14 Μαρτίου η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα εισέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού, για να αναλάβει και επίσημα τα υψηλά θεσμικά της καθήκοντα για την προσεχή πενταετία. «Θα είναι καλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας;» αναρωτιέται η εφημερίδα «Καθημερινή» σε σχετικό αφιέρωμά της για τη νέα Πρόεδρο. «Θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του θεσμού; Και πώς, άραγε, θα αισθανθεί τις πρώτες ώρες μια τόσο αποφασιστική γυναίκα 64 ετών –που δείχνει μία δεκαετία νεότερη– μπροστά στο δέος που σαφώς εμπνέει ένα πρώην παλάτι, όπου πνεύματα ιστορικών ηγετών, βασιλιάδων, προέδρων και πρωθυπουργών περιδιαβαίνουν στους διαδρόμους και στα ψηλοτάβανα δωμάτια και γίνονται εύκολα αντιληπτά από τις ευαίσθητες ιδιοσυγκρασίες;» Εμείς να την καλωσορίσουμε και να της ευχηθούμε υγεία και να αναδειχθούν ιδανικά υπέρ του Έθνους όλα εκείνα που συνθέτουν την ισχυρή προσωπικότητά της. Πιστεύω ότι αυτές οι ευχές θα είναι ταυτόσημες με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. 

 

Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν! Ωστόσο, για ορισμένους φαίνεται πως λειτουργούν ως αντίδοτο, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, τα πανηγυράκια και τα διάφορα «ντιμπιντάι», που μαίνονται αδιάπτωτα.  

 

Ρώτησαν κάποτε τον Νομπελίστα ποιητή μας Γιώργο Σεφέρη: «Μα πιστεύετε σοβαρά ότι είστε απόγονοι του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή;» Και η απάντηση του ποιητή: «Όχι, είμαστε απόγονοι μονάχα της μάνας μας, που μας μίλησε ελληνικά, που προσευχήθηκε ελληνικά, που μας νανούρισε με παραμύθια για τον Οδυσσέα, τον Ηρακλή, τον Λεωνίδα και τον Παπαφλέσσα και ένιωσε την ψυχή της να βουρκώνει τη Μεγάλη Παρασκευή, μπροστά στο ξόδι του νεκρού Θεανθρώπου.» 

 

Γράφει ο Σεφ Κωνσταντίνος: «Μια χαρά τα φυλάτε τα σύνορα… Τα σπίτια του κοσμάκη από τους κόρακες των fund ποιος θα φυλάξει 

 

«Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Συνεχώς ξεψυχάει!» (Δημήτρης Χορν.) 


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…