• 12 Μαρτίου, 2020

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 7-3-2020

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 7-3-2020

Τώρα που μπήκε η άνοιξη

και πιο νωρίς χαράζει,

δείτε πώς τρέμει ο Ερντογάν

κι ας δείχνει να εκβιάζει.

Όλοι σαν ένας οι Έλληνες

μεθούν σ’ ένα ποτήρι

κι αμύνονται όπως πάντοτε

σαν σ’ ένα πανηγύρι.

Καλημέρα στην Άνοιξη…. Καλημέρα στην «Πατρίδα που αντιστέκεται, στην Πατρίδα που επιμένει»…. Και σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις στα σύνορά μας, νομίζω ότι η βασικότερη υποθήκη και παρακαταθήκη δόθηκε από τον αρχαίο Περικλή στον «Επιτάφιό» του: «Μητρός τε καὶ πατρὸς καὶ τῶν ἄλλων προγόνων ἀπάντων τιμιώτερόν ἐστιν ἡ Πατρὶς καὶ σεμνότερον καὶ ἁγιώτερον καὶ ἐν μείζονι μοίρᾳ καὶ παρὰ θεοῖς καὶ παρ᾿ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι.»

 

Θεωρώ ότι π.χ. το ζύμωμα της λαγάνας που μοιράστηκε την Καθαρή Δευτέρα στους στρατιώτες, στους εθνοφύλακες, στους αστυνομικούς, στους λιμενικούς, στους πυροσβέστες του Έβρου και των νησιών βοήθησαν κι εκτός από τις σύγχρονες Εβρίτισσες και τις νησιώτισσες του Αιγαίου, λες κι ανασκουμπώθηκαν και οι αρχαίες Σπαρτιάτισσες, οι Σουλιώτισσες και οι Γυναίκες της Πίνδου. Αυτός ο τόπος και οι μακραίωνοι αγώνες του για τη λευτεριά έχει μια συνέχεια και μια συνέπεια, που φτάνει μέχρι σήμερα, μέχρι τα εγγόνια μας. Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα γονίδια συντριπτικά δεν πρόδωσαν ποτέ. Μεταλαμπαδεύονται ατόφια στους αιώνες. Έως και σήμερα..

 

Πάντοτε και όλα για την Πατρίδα, ανεξάρτητα από τα βρώμικα παιχνίδια κακών γειτόνων και ύπουλων, πουλημένων δήθεν φίλων.

 

Η Ευρώπη δείχνει να αρχίζει να καταλαβαίνει, ότι δεν μπορεί να εκβιάζεται πλέον από έναν παρανοϊκό και …γιαλαντζί σουλτάνο. Και τα οικονομικά συμφέροντα κάθε κράτους – μέλους δεν μπορούν πια να αφήνουν την αποκλειστική λύση του προσφυγικού στους αδύναμους ώμους τη μικρής Ελλάδας. Και το καθεστώς Ερντογάν πρέπει να τιμωρηθεί, χτυπώντας εκεί που κυρίως «πονάει». Μ’ ένα γενικευμένο πανευρωπαϊκό οικονομικό μποϋκοτάζ ενάντια στην Τουρκία.

 

Βέβαια, η βραδυκίνητη και «αλλήθωρη» συμφεροντολογικά Ευρώπη δεν δίνει πολλές ελπίδες και δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια, ότι μπορεί να αλλάξει κάτι άμεσα και θεαματικά, προκειμένου να υποστηρίξει επαρκώς και αξιόπιστα τα εξωτερικά της σύνορα. Πήρε, ωστόσο, εμφαντικά το μήνυμα, ότι με την απονενοημένη κίνηση Ερντογάν (να «σπρώξει» στα Ελληνικά σύνορα πολλές χιλιάδες μεταναστών και προσφύγων) απειλείται ωμά όλη η Ευρώπη και όχι μόνο η Ελλάδα.

 

Κι αυτό το αυτονόητο μήνυμα οικονομικής αντίστασης, το μποϋκοτάζ, πρώτιστα αφορά την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες. Σταματήστε επιτέλους να δίνετε έστω κι ένα ευρώ σε τούρκικα προϊόντα, σταματήστε τις …ηλίθιες εκδρομές και επισκέψεις στα «χωράφια» του κακού γείτονα, μέχρι τουλάχιστον να καταρρεύσει ο τύραννος που κυβερνάει εκεί και το αυταρχικό καθεστώς του. Κάθε ευρώ που φεύγει προς Τουρκία ίσως γίνει μια σφαίρα με προορισμό τα ίδια τα παιδιά μας.

 

Νομίζω ότι καλύπτουν τον καθένα από μας (σχεδόν όλους τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες) τα συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Ελληνική Αστυνομία και στην Ελληνική Ακτοφυλακή, που φυλάνε τα σύνορα της πατρίδας μας, με ανάρτησή του στο Facebook ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. Μιχάλης Κωσταράκος που γράφει: «Συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Ακτοφυλακή, που φυλάνε τα σύνορα της πατρίδας μας και μας προστατεύουν όλους, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Είναι και μόνιμοι και επαγγελματίες και κληρωτοί. Είναι τα παιδιά μας, κατάγονται από όλα τα μέρη της Ελλάδος, προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για αυτούς, να τους στηρίζουμε και να τους υποστηρίζουμε πάντα, ηθικά και υλικά, με μέσα και δυνατότητες, γιατί είναι αφοσιωμένοι στο καθήκον τους και στη πατρίδα. Κι αν εμείς παραμένουμε ελεύθεροι να εργαζόμαστε, να αναπαυόμαστε, να ερωτευόμαστε, να διασκεδάζουμε ή να τσακωνόμαστε, το οφείλουμε σ αυτούς που θυσιάζουν το χρόνο τους και τη δραστηριότητα τους και αν απαιτηθεί θα δώσουν τη ζωή τους, για να συνεχίζουμε εμείς να ζούμε και να δραστηριοποιούμαστε ελεύθεροι και απερίσπαστοι. Σας ευχαριστούμε!!!».

 

Νομίζω πως τα είπε όλα ο Στρατηγός, γι’ αυτό και με ιδιαίτερη συγκίνηση βλέπουμε την εκδήλωση αλληλεγγύης και στήριξης από τους απλούς πολίτες, άντρες και γυναίκες… Και για τους «ψαγμένους» αυτή η πατροπαράδοτη ομοψυχία ήταν αναμενόμενη μέχρι να γίνει -σε λίγες μόνο ώρες- πάνδημη και δεδομένη.

 

Όπως όλοι οι όπου της Γης δικτατορίσκοι είναι σχεδόν πάντοτε μικρόνοες και βλάκες, μαστρο-Ερντογάν έκανες τη μοιραία γκάφα να αφυπνίσεις και να συνεγείρεις -άθελά σου- τους Έλληνες. Ας πρόσεχες…

 

Και καλά θα κάνουν οι απλοί Έλληνες πολίτες να κλείσουν τα αυτιά και τα μάτια τους στα Fake news, τις ψεύτικες ειδήσεις της Τούρκικης (και όχι μόνο) προπαγάνδας, Πολλές φορές ο «εχθρός» είναι μέσα στο σπίτι μας, στην τσέπη ή στην τσάντα μας, με το κινητό τηλέφωνο ή την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον έντυπο Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μη ρίχνουμε, άθελά μας ίσως, νερό στις μυλόπετρες που στρέφονται κατά της αλήθειας, για να εξυπηρετήσουν άνομα και αντεθνικά συμφέροντα. Κι ας πάψουμε -αυτές τις δύσκολες ώρες για την Πατρίδα, τις υπερφίαλες και άσχετες αναρτήσεις, που «χαϊδεύουν» τα ταπεινά ένστικτα τη ανούσιας επίδειξης, της σκέτης φιγούρας.

 

Ανάρτηση στο facebook από τον Γιώργο Βήτα: ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ… Ό,τι και να δείτε στην τηλεόραση, από το σημείο των συνόρων, δεν είναι ούτε το ένα δέκατο της πραγματικότητας. Δεν θα σας δείξουν τα αυτοκίνητα που περιπολούν, σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου. Δεν θα σας δείξουν για τα μπλόκα. Δεν θα δείτε οχήματα να βγαίνουν νυχτιάτικα, από τους χωματόδρομους. Δεν θα δείτε περιπολίες παντού δεξιά και αριστερά σας, στα χωράφια, στα ποτάμια κλπ. Δεν θα δείτε ενέδρες. Δεν θα δείτε οχήματα του στρατού να μοιράζουν φαγητό. Δεν θα δείτε κατοίκους να συγκεντρώνουν τρόφιμα, καφέδες και να τα δίδουν σε προσωπικό. Δεν θα δείτε εθνοφύλακες και πολίτες στη λάσπη. ΔΕΝ θα δείτε πολεμική δραστηριότητα. Κυρίως είναι κρίμα που καμία κάμερα δεν μπορεί να αποτυπώσει το γυαλισμένο μάτι. ΕΔΩ (ή και εδώ) είναι η πραγματική μάχη και εδώ είναι η Ελλάδα της ομόνοιας, της αποφασιστικότητας και της υψηλής αδρεναλίνης. ΚΑΜΜΙΑ δεύτερη σκέψη. ΟΛΟΙ στον αγώνα!!»

 

Κι ένας άλλος απλός πολίτης από τη Βόρεια Ελλάδα (ίσως Εβρίτης – δεν γνωρίζω άλλα στοιχεία του), ο Μάξιμος Μπογιατζής, ανάρτησε την περασμένη Τετάρτη στο διαδίκτυο το παρακάτω κείμενο: «Με ρωτούν οι φίλοι τί γίνεται εδώ πάνω, εδώ και μέρες. Δεν ήμουν σίγουρος τι να τους πω, μέχρι που πήγα κοντά. Κι είδα πολλά. Είδα αστυνομία, είδα στρατό, είδα πυροσβεστική, είδα αντιδημάρχους, δημάρχους, βουλευτές, περιφερειάρχες. Τους είδα όλους μαζί. Τους είδα να σχεδιάζουν, να συνεννοούνται, να εκτελούν. Τους είδα για πρώτη φορά να λειτουργούν σαν μια γροθιά, ήρεμα κι οργανωμένα, σαν ένα και καλοκουρδισμένο ρολόι, μανιασμένους να πετύχουν. Κι αν δεν πετύχουν, τουλάχιστον, να τα έχουν δώσει όλα. Είδα ματατζήδες να στέκονται αγέρωχοι μπροστά στα τελευταία εκατοστά των συνόρων μας, με μια έκφραση που μίλαγε από μόνη της στα πρόσωπα τους: «Από ‘δω, δεν περνάει κανείς». Είδα στρατιώτες σε πρωτόγνωρα αγαστή συνεργασία με αστυνομικούς να τρέχουν ασταμάτητα πάνω κάτω να κλείνουν τις τρύπες που άνοιγαν στον φράχτη –όχι οι μετανάστες, ξέρετε ποιοι– την ώρα που έπεφταν στα κεφάλια τους οι πέτρες βροχή. Είδα πυροσβέστες να βοηθούν όπως μπορούν. Δεν κάνει να λέμε πως. Είδα δημότες να θέλουν σαν τρελοί να βοηθήσουν, άλλοι ζωσμένοι, άλλοι με φαγητά, άλλοι με αυτοκίνητα, με ό,τι μπορούσε να σκεφτεί ο καθένας. Είδα τους πάντες αποφασισμένους να φυλάξουν τα σύνορα μας, με άπειρο όμως σεβασμό στην δυστυχία των άλλων. Με δύναμη κόντρα σε όσους προσπαθούσαν, αλλά χωρίς βία σε όσους ελάχιστους κατάφερναν να τα περάσουν. Με ανθρωπιά. Με μια ισορροπία δύσκολη, σε ένα σκοινί τεντωμένο, με μοναδικό όμως ταλέντο. Τι δεν είδα… Δεν είδα κανέναν να εκκενώνει τις Καστανιές. Δεν είδα κανέναν να φεύγει ή να σκέφτεται να φύγει όπως κυκλοφόρησαν κάποιοι απαράδεκτοι δημοσιογραφίσκοι. Δεν είδα κανέναν να σκέφτεται να εγκαταλείψει επειδή φοβάται. Δεν είδα κανέναν να σπείρει διχόνοια, δεν είδα κανέναν να λαϊκίζει, δεν είδα κανέναν κανένα χωρίς αισιοδοξία και σιγουριά. Κανέναν, μα κανέναν. Για πρώτη φορά είμαι τόσο αισιόδοξος αλλά και περήφανος. Όσο και να το τραβήξει ο Ερντογάν, όσοι κι αν μαζευτούν, όσο κι αν το τραβήξουν, ό,τι και να κάνουν, ο Έβρος θα είναι εδώ. Φυλάσσοντας Θερμοπύλες με τσαμπουκά, αλλά και ανθρωπιά. Εδώ. Μάγκες, ο Έβρος ΔΕΝ πέφτει με τίποτα, να το ξέρετε.»

 

Κι εγώ λέω στους υπόλοιπους Έλληνες, που ζουν μακράν του Έβρου και των θαλάσσιων συνόρων: Μάγκες και μαγκίτισσες, κινημένος από ομοψυχία άρχισε να γυρίζει πάλι ο σκουριασμένος και ξεχασμένος εθνικός τροχός της ενότητας. Αυτή η ενότητα είναι η πραγματική που -εκτός κομμάτων- πάντοτε ψάχνουμε και διεκδικούμε. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τις μίζερες ομφαλοσκοπήσεις, τις κομματικές υπερβολές και τις όποιες διαφορές μας, τη συνήθεια να υπερβάλουμε γενικότερα επί παντός επιστητού και να βάλουμε όλοι ένα χέρι, μονιασμένοι και νηφάλιοι, αλλά αποφασισμένοι να παλέψουμε το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών ροών.

 

Αφού αδειάσαμε τα ράφια σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, από τον ανεξήγητο πανικό μας, αφού φτάσαμε ακόμη και να …κλέβουμε τις προστατευτικές ιατρικές μάσκες από τα Κέντρα Υγείας, ξαφνικά σχεδόν ξεχάσαμε τον κορωνοϊό και τις απειλές του και, με κρούσματα που στην Ελλάδα μετριούνται ακόμη στα δάχτυλα, βάλαμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, όπως από την αρχή μας τονίζουν κυρίως οι γιατροί. Πρόκειται για μια ανθεκτική γρίπη και τίποτε περισσότερο, με ήπια συνήθως συμπτώματα, που (μέχρι να έρθει και το εμβόλιο) εναπόκειται πρωτίστως στην ατομική μας υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών, την αποφυγή πολυσύχναστων χώρων κτλ. Από την κοινή γρίπη, κάθε χρόνο, έχουμε πολύ περισσότερα θύματα.

 

Για την «υποτροπή στην ανομία» σχολιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή», επισημαίνοντας, ότι «τα τραύματα είναι νωπά. Η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία υπέφερε από ισχυρούς –«αντιμνημονιακούς»– κραδασμούς που απείλησαν την ίδια την υπόστασή της μετά τη χρεοκοπία. Τότε η δικαιολογία της βίας ήταν οι οικονομικές συνθήκες. Σήμερα όμως; Ποια «ανωτέρα βία» νομιμοποιεί τάχα να παίρνει κάποιος τα όπλα; Είναι μήπως το ποδόσφαιρο επαρκής λόγος για να απειλεί κανείς με διαμελισμό του κράτους; Είναι το καρναβάλι τόσο σημαντικό για να δικαιολογεί υγειονομική απείθεια ενάντια στην κεντρική κυβέρνηση; Όλα αυτά είναι σημάδια υποτροπής στην ανομία. Μόνο που αυτή τη φορά δεν υπάρχει καν το άλλοθι της κρίσης. Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.»

 

Μήπως κάποιοι από σας, που αναρτάτε φωτογραφίες από το στρωμένο τραπέζι της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας νομίζετε πως η πλειοψηφία που δεν το διαπράττει -δημόσια και φιγουρατζίδικα- στις γιορτινές μέρες έμεινε τάχα νηστική;

 

Κι εδώ «κολλάει» το διαδικτυακό καλαμπουράκι, από τους διαδικτυακούς «τσεκουράτους»: «Σε έβλεπα στο facebook και σου πατούσα like. Μα, όταν σε είδα από κοντά, είδα τον Χάρο …live.»

 

«Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν πέρασαν,

θα ‘ρθουνε, θα περάσουν.

Κριτές θα μας δικάσουν

οι αγέννητοι, οι νεκροί.

 

Ασάλευτη δεν είναι καμιά ζωή.

Λογής ταξίδια μ’ έχουν τρικυμίσει,

μ’ είδαν τόποι, μου ανοίξανε ναοί

και τέχνες με περπάτησαν κι η φύση.

 

Ακούστε. Εγώ είμαι ο γκρεμιστής,

γιατί είμ’ εγώ κι ο κτίστης,

ο διαλεχτός της άρνησης

κι ο ακριβογιός της πίστης.»

(Κωστής Παλαμάς.)