- 6 Μαρτίου, 2020
Κ. Μαραβέγιας: Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί πολύτιμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας
Τη βεβαιότητα ότι το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, θα συμβάλει στην ενίσχυση του επιχειρηματικού έργου των συνεταιριστικών οργανώσεων, χωρίς ωστόσο να αλλοιώσει τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, εξέφρασε ο Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Μαραβέγιας εξήρε καταρχάς τα θετικά μέτρα που ήδη έχει λάβει η Κυβέρνηση για την πρωτογενή παραγωγή, μέτρα στήριξης των Θεσσαλών αγροτών και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον ασφαλιστικό νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή και τις ευνοϊκές διατάξεις για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση απέδειξε την ευαισθησία της για τον Έλληνα αγρότη με ένα νέο, ευνοϊκό για τους παραγωγούς, προστατευτικό πλαίσιο μειωμένων εισφορών και αυξημένων παροχών.
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα κίνητρα οικονομικής αξιοποίησης γεωργικών εκτάσεων με το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων που αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ υπενθύμισε τις φοροελαφρύνσεις για τους αγρότες που ψηφίστηκαν το 2019 και πρόσθεσε ότι επόμενος στόχος είναι η οικονομική ελάφρυνση των αγροτικών συνεταιρισμών.
«Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι αναμφίβολα πολύτιμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας. Με αυτήν την ιδέα μεγάλωσα και μέσα στο δικό μου σπίτι ως γιος υπαλλήλου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου και Βορείων Σποράδων», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, υπογραμμίζοντας μέσα από την προσωπική αναφορά του τον κρίσιμο ρόλο των συνεταιριστικών οργανώσεων.
Ο βουλευτής Μαγνησίας εκτίμησε ότι οι συνεταιρισμοί σήμερα, δεν μπορούν να εξομοιώνονται με ιδιωτικούς ομίλους, αλλά ούτε και να θεωρούνται σαν τοπικό παράρτημα ενός κράτους που θα ελέγχει ασφυκτικά την κάθε συλλογική δράση των αγροτών.
Το παρόν νομοσχέδιο, όπως είπε, αποτελεί παράδειγμα αυτής της νέας φιλοσοφίας. Επιχειρεί να τονώσει την επιχειρηματική διάσταση των αγροτικών συνεταιρισμών και των εταιρικών αγροτικών συμπράξεων, χωρίς να αλλοιώνει τον καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα των συλλογικών αυτών σχημάτων.
Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στις καινοτομίες του νομοσχεδίου, σημείωσε μεταξύ άλλων τη δυνατότητα που παρέχεται σε νομικά πρόσωπα -συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών εταιρειών και επιχειρήσεων- να μπορούν να ιδρύουν ή να συμμετέχουν ως επενδυτές σε συνεταιρισμούς σε ποσοστό μέχρι 35% επί του συνόλου. Επιπλέον, απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης αγροτικών συνεταιρισμών με έγκριση καταστατικού από το αρμόδιο Υπουργείο και όχι με δικαστική απόφαση, κάτι που θα επιταχύνει τις διοικητικές διαδικασίες, παράλληλα με τον περιορισμό του φόρτου των δικαστηρίων.
Μειώνονται από είκοσι σε δέκα τουλάχιστον τα πρόσωπα που απαιτούνται για την υπογραφή του σχετικού καταστατικού σύστασης αγροτικού συνεταιρισμού, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα παροχής εκ μέρους των συνεταιρισμών ή τρίτων νομικών προσώπων μικροχρηματοδοτήσεων με τη μορφή πιστώσεων μέχρι 25.000 ευρώ συνολικά για κάθε μέλος συνεταιριστή, κάτι που θα ενισχύσει και την αυτοτελή παραγωγική μονάδα όλων των συνεταιρισμών, που είναι η ατομική αγροτική εκμετάλλευση.
Ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα σχηματισμού ειδικού αποθεματικού από τα πλεονάσματα ή τα κέρδη, το οποίο δεν θα φορολογείται, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διάταξη του νομοσχεδίου περί μη εκτέλεσης πρωτοκόλλων προστίμων που έχουν επιβληθεί σε κατόχους αγροτεμαχίων αναδασμού, εφόσον εισέφεραν στον αναδασμό άλλα αγροτεμάχια. Όπως είπε, επρόκειτο για ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο χρόνιζε και έπρεπε να διευθετηθεί.
Κλείνοντας ο βουλευτής Μαγνησίας κατέθεσε στη Βουλή, με τη μορφή προτάσεων, την εισήγηση που έλαβε από την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας σχετικά με θέματα, των οποίων η επίλυση επείγει, όπως: η έγκαιρη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το αιγοπρόβειο κρέας, η γρήγορη στελέχωση των περιφερειακών κτηνιατρείων και η άμεση εφαρμογή της ΚΥΑ που αφορά την αναγραφή της χώρας προέλευσης των κρεάτων στην ταμειακή απόδειξη των κρεοπωλείων, που είναι ένα απολύτως αναγκαίο βήμα για τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων των αμνοεριφίων.
Άλλα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους μας είναι τα τέλη βόσκησης να λογίζονται ως έξοδα εκμετάλλευσης και η επέκταση του προγράμματος βιολογικής κτηνοτροφίας σε περισσότερους δικαιούχους.
«Τέτοια απλά και πρακτικά μέτρα, θα ενισχύσουν την επιχειρηματική διάσταση τόσο των ατομικών εκμεταλλεύσεων όσο και των συνεταιριστικών σχημάτων», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Μαραβέγιας.