• 26 Φεβρουαρίου, 2020

Συνάντηση της Ζέττας Μακρή με τη Βρετανίδα Πρέσβη, Κέιτ Σμιθ

Συνάντηση της Ζέττας Μακρή με τη Βρετανίδα Πρέσβη, Κέιτ Σμιθ

H πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή, πραγματοποίησε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, συνάντηση συνεργασίας με την Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, κ. Kate Smith, στην πρεσβευτική κατοικία στο Κολωνάκι.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας και της παρουσίας ενός νέου Προξενείου του Ηνωμένου Βασιλείου στον Βόλο, το οποίο θα αποτελεί σημαντικό διαμεσολαβητή στη διαμόρφωση των ελληνοβρετανικών σχέσεων διευρύνοντας και ενισχύοντας περαιτέρω το δίκτυο των Προξενείων της Μεγάλης Βρετανίας στη χώρα, δεδομένου: του σημαντικού αριθμού βρετανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ιδίως, τώρα, με την προοπτική ανάπτυξης του λιμένα Βόλου, του μεγάλου αριθμού Βρετανών τουριστών, οι οποίοι επισκέπτονται τις Σποράδες και ενός εξίσου αξιόλογου αριθμού Ελλήνων φοιτητών και καθηγητών που σπουδάζουν και υπηρετούν στο βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα προωθώντας αμοιβαίους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς στόχους.

Η Πρέσβης, κ. Smith, τόνισε στην κ. Μακρή ότι, στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι, πρωτίστως, η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ιδίως, σήμερα, μετά την αποχώρηση της Μεγ. Βρετανίας από το εγχείρημα της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, οι εξαιρετικές διμερείς διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών μας προσμετρούν τουλάχιστον δύο αιώνες ζωής, με αφετηρία την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ενώ, συνδέονται, όχι μόνο παραδοσιακά και ιστορικά – από τον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους μέχρι τη νεότερη ελληνική ιστορία – αλλά και πολύπλευρα, με ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και συνέργειας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που αφορούν, κυρίως, σε ζητήματα άμυνας και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας καθώς και παράνομης μετανάστευσης. Αυτή τη στιγμή, η Βρετανία διαθέτει 4 επίτιμα προξενεία στα μέρη που υπάρχει έντονη η μόνιμη παρουσία των Βρετανών, όπως στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο, στη Ρόδο και στην Κρήτη. Παρόλο που η ανάπτυξη του λιμένος Βόλου είναι «προ των πυλών» και υπάρχουν αρκετοί Βρετανοί πολίτες που επισκέπτονται για διακοπές τις Σποράδες ή / και  διαθέτουν μόνιμη κατοικία τόσο στο Πήλιο όσο και στην υπόλοιπη Μαγνησία,  δε συντρέχουν ακόμη εκείνοι οι λόγοι για περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των προξενείων και στον Βόλο. Πάντως, η κ. Πρέσβης δεν απέκλεισε την προοπτική δημιουργίας Προξενείου στο Βόλο στο μέλλον, καθώς οι τάσεις συνεχώς αλλάζουν και οι ανάγκες εξελίσσονται δυναμικά.

Ακόμη, η κ. Smith τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων της αγγλικανικής εκκλησίας με την ελληνορθόδοξη εκκλησία, κάτι, άλλωστε, που έχει εκτενώς επισημανθεί στον Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιο. Η Πρέσβης εξήρε την πολυσχιδή προσωπικότητα αλλά και τη βαθύτατη μόρφωση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη με τον οποίο έχει συνεχή επαφή και εξαιρετική συνεργασία. Η κ. Smith ανέφερε στην κ. Μακρή ότι είχε επισκεφθεί τόσο την πόλη του Βόλου όσο και το νησί της Σκιάθου, πέρυσι, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας της Πρεσβείας για τη διαδικασία του Brexit προς τους Βρετανούς πολίτες που ζούνε μόνιμα ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ελληνικές πόλεις. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας είχε τη χαρά να συναντηθεί με εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της δημοτικής αρχής Βόλου και να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τουριστική δραστηριότητα της περιοχής και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Νομού Μαγνησίας μέσω του πολιτιστικού και αγροτοδιατροφικού τουρισμού.

Επίσης, η Πρέσβης, συζήτησε, ενδελεχώς, με την κ. Μακρή για τις νέες επιχειρηματικές προοπτικές που θα αρχίσουν να διαφαίνονται από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Βόλου. Τέλος, δεδομένης της ιδιότητας της κ. Μακρή ως προέδρου της ειδικής μόνιμης επιτροπής των περιφερειών στη Βουλή, συζητήθηκε και η παρουσία της κ. Πρέσβη, ως προσκεκλημένη, σε συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής, η οποία θα στοχεύει στη διεύρυνση και ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των Περιφερειών των δύο χωρών.

Η κ. Μακρή, αφού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες  στην κ. Smith για την πρόσκληση αλλά και για την υποδοχή στην πρεσβευτική κατοικία, τόνισε ότι παραμένει δέσμευση και μέριμνα των δύο μερών τόσο η διατήρηση των εξαιρετικών πολύχρονων σχέσεων των δύο χωρών όσο και η συνεχής διεύρυνση της συνεργασίας αυτών σε πολλούς τομείς και θεματικές ενότητες της οικονομίας, της παιδείας, της άμυνας, του τουρισμού και της ανάπτυξης.


Σχετικά Άρθρα

Εκδήλωση Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Δημοτικού Ευξεινούπολης με καλεσμένη την Ζ. Μακρή

Εκδήλωση Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Δημοτικού Ευξεινούπολης με καλεσμένη την Ζ. Μακρή

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού που έχει καθιερωθεί η 20ή Νοεμβρίου,…
Με ΠτΔ, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Αρχιεπίσκοπο Αθηνών η Ζ. Μακρή

Με ΠτΔ, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Αρχιεπίσκοπο Αθηνών η Ζ. Μακρή

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος…
Ευχαριστήριο Δελτίο Τύπου του ΕΠΑΛ στην υφ. Ζέττα Μακρή

Ευχαριστήριο Δελτίο Τύπου του ΕΠΑΛ στην υφ. Ζέττα Μακρή

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, το 15μελές  μαθητικό συμβούλιο, οι εκπαιδευτικοί και ο Διευθυντής του1ου  ΕΠΑ.Λ.…