- 22 Φεβρουαρίου, 2020
Ζέττα Μακρή: «Ο ιαματικός τουρισμός ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη»
O ιαματικός-θερμαλιστικός τουρισμός, μία από τις πολλές συνιστώσες του τουρισμού «υγείας», του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό δεν είναι άλλο από τη χρήση αναγνωρισμένων ιαματικών φυσικών πόρων σε ειδικές εγκαταστάσεις για θεραπεία αλλά και ευεξία.
Oι προοπτικές της ανάπτυξης της αγοράς του συγκεκριμένου τομέα με υψηλή κατά κεφαλή δαπάνη και μεγάλη διάρκεια παραμονής που θα αποφέρει μεγάλη εισροή εσόδων για την ελληνική οικονομία, αλλά και τα πλεονεκτήματα αυτού, όπως η άρση της εποχικότητας των τουριστικών δραστηριοτήτων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο χώρο, αποτέλεσαν το θέμα εκτενούς συζήτησης και ανάλυσης των εργασιών της 5ης συνεδρίασης της υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών, στην οποία προεδρεύει η βουλευτής Ν. Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020.
Προσκεκλημένος της υποεπιτροπής ήταν ο γενικός γραμματέας τουριστικής πολιτικής & ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Κωνσταντίνος Λούλης, ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου καθώς και ο Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Κων. Κουσκούκης, εξειδικευμένος σε θέματα ιατρικού τουρισμού.
Ο κ. Λούλης ανέφερε ότι σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ο ελληνικός τουρισμός υγείας θα πρέπει να εγγυηθεί και να βελτιώσει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικός. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η πιστοποίηση των μονάδων παροχής υπηρεσιών τουρισμού υγείας. Επίσης, απαραίτητος είναι ο σχεδιασμός στρατηγικής προώθησης για άμεση προβολή όλων των μορφών τουρισμού υγείας και των επιχειρήσεων με εργαλείο το πελατοκεντρικό μάρκετινγκ σε συνεργασία με όλους τους τουριστικούς φορείς. Προκειμένου για την επιτάχυνση των διαδικασιών, κρίσιμη είναι η στενή και αρμονική συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων και εμπλεκόμενων φορέων. Ενώ, κομβική είναι η άμεση αξιοποίηση της δημόσιας τουριστικής «περιουσίας» που σχετίζεται με τους ιαματικούς – θερμαλιστικούς πόρους και προσέλκυση επενδυτών που θα έχει ως συνέπεια την αναβάθμιση των υποδομών και εγκαταστάσεων του ιαματικού- θερμαλιστικού τουρισμού.
Βασική προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση της προσβασιμότητας των περιοχών ενδιαφέροντος (οδικά δίκτυα, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια), η βελτιστοποίηση των κοινωνικών υποδομών εντός και εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων και η διασπορά εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στην περιφέρεια. Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας και η προστασία των φυσικών πόρων πρέπει να είναι προτεραιότητα στον σχεδιασμό της στρατηγικής ανάπτυξης και αποφασιστικός παράγοντας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τέλος, απαραίτητο χρηματοδοτικό εργαλείο στην όλη προσπάθεια που σχετίζεται με τον τουρισμό υγείας θα πρέπει να είναι το ΕΣΠΑ 2021 -2027. Η σύσταση μηχανισμών επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων σε πλήρη συντονισμό με την Κεντρική Κυβέρνηση θα ενισχύσει την εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς και ελκυστικού προορισμού για επισκέπτες και επενδυτές.
Όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής, το ενδιαφέρον για την εφαρμογή των εναλλακτικών μορφών ιατρικού τουρισμού, όπως του ιαματικού, ήταν εξαιρετικά μεγάλο. Όμως, απαιτείται επένδυση στην εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού με βάση τα διεθνή πρότυπα, προκειμένου να προσφέρονται ανταγωνιστικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, συνέργειες, συμφωνίες και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με ιατρούς, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και φορείς του εξωτερικού που μπορούν να συμβάλλουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα της υγείας γενικότερα.
Τέλος, ενώ ο ιατρικός τουρισμός αναπτύσσεται λόγω των απαιτούμενων υποδομών κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα αναδεικνύοντας αυτά σε «citybreak» προορισμούς, ο ιαματικός τουρισμός ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη λόγω της γεωγραφικής διασποράς των φυσικών ιαματικών πόρων.