• 19 Φεβρουαρίου, 2020

Φιλοπρόοδος σύλλογος Νέας Αγχιάλου: Πολιτιστική ανάπτυξη με οδηγό το ένδοξο παρελθόν

Φιλοπρόοδος σύλλογος Νέας Αγχιάλου: Πολιτιστική ανάπτυξη με οδηγό το ένδοξο παρελθόν

Η ιστορική διαδρομή του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Ν. Αγχιάλου ξεκίνησε πριν περίπου 140 χρόνια! Ήταν το 1882 όταν ο σύλλογος ιδρύθηκε στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας με στόχο να κρατήσει ανυψωμένο το ηθικό φρόνημα των Ελλήνων. Ακολούθησε ο διωγμός των Ελλήνων της περιοχής από τους Βούλγαρους και η μετεγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Τα βιώματα, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις δεν “άφησαν” τους πρώτους Αγχιαλίτες να ξεχάσουν τις ρίζες τους και έτσι, το 1957 ιδρύθηκε εκ νέου ο σύλλογος στη Νέα Αγχίαλο, συνεχίζοντας τη δράση του έως τις ημέρες μας. Και μάλιστα τα τελευταία χρόνια ο Φιλοπρόοδος παρουσιάζεται πιο δυνατός από ποτέ αριθμώντας 820 μέλη!

Για την πλούσια ιστορία του συλλόγου και τη δράση του, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την πρόεδρό του Βαλασία Πετρίδη. Αρχικά μάς έκανε μία σύντομη παρουσίαση της ιστορικής πορείας: “Ο Ελληνικός Φιλοπρόοδος Σύλλογος ιδρύθηκε το 1882 στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας από τον Πατριάρχη Βασίλειο Α’ και τον γιατρό Δημήτριο Δράκο. Πέρα από τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς σκοπούς, τα γράμματα και τις τέχνες, οι ιδρυτές του συλλόγου ήθελαν να εξάρουν το φρόνημα των Ελλήνων, να διατηρήσουν τη σύνδεση με την πατρίδα. Ο Φιλοπρόοδος είχε πολύ πλούσια βιβλιοθήκη που ήταν από τα πρώτα πράγματα που έκαψαν οι Βούλγαροι, διοργάνωνε χορούς, διέθετε γυμναστήριο, αναγνωστήριο, νυχτερινή σχολή κι οργάνωνε διαλέξεις με σκοπό την πνευματική πρόοδο των Αγχιαλιτών.

Όταν ήρθαν οι πρόσφυγες και ίδρυσαν τη Νέα Αγχίαλο, μεσολαβήσαν δύσκολα χρόνια για να φτιάξουν το νέο τόπο τους, οπότε σταμάτησε η δράση του συλλόγου. Η επανίδρυση έγινε το 1957 κι οφείλεται σε μια παρέα νεαρών της εποχής που το καλοκαίρι εκείνου του έτους αποφάσισαν να φτιάξουν ξανά το σύλλογο. Κάποια από τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι Γιώργος Ζαράρης, Ανάργυρος Αντωνιάδης, Νώντης Θεοδωρίδης, Λεωνίδας Αγγελίδης, Μιχάλης Πάπιας, Δημήτρης Σαρρής, Γιάννης Τερψιάδης, Ελευθερία Γκίνη, Ευάγγελος Αναστασόπουλος, Σταύρος Βίγκλας. Πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε και ο Γιώργος Μπουρτζής ο οποίος εξέδιδε την εφημερίδα “ο Φιλοπρόοδος Νέας Αγχιάλου” από το Μάιο του 1958. Είχε μικτή χορωδία, διοργάνωνε αγώνες με φιλανθρωπικό σκοπό, εκδρομές, ενώ μέσω της εφημερίδας υπήρχε ενημέρωση στους κατοίκους για όλα τα δρώμενα της περιοχής. Σίγουρα η έκδοση της εφημερίδας ήταν πρωτοποριακή κίνηση για εκείνη την εποχή. Ο Φιλοπρόοδος αντιπροσώπευε στο έπακρο την ανάγκη για μόρφωση, για πολιτιστικές κινήσεις, κάλυπτε και κοινωνικές ανάγκες με σκοπό την εμψύχωση της αγχιαλίτικης κοινότητας. Από το 1957 συνεχίζεται αδιάλειπτα η δράση του, με περιόδους ακμής και ύφεσης. Τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι ο σύλλογος διανύει ανοδική πορεία”.

Ερωτηθείσα για τα μέλη και τις διάφορες ομάδες του συλλόγου, η πρόεδρος απάντησε: “Ο Φιλοπρόοδος Νέας Αγχιάλου αριθμεί 820 μέλη. Τα περισσότερα μέλη είναι ενεργά κι αυτό φαίνεται από τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές που γίνονται ανά διετία. Η συνδρομή είναι μόνο πέντε ευρώ κάθε δύο χρόνια. Οι σκοποί του συλλόγου είναι πολιτιστικοί, κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί. Έχουμε τέσσερα χορευτικά τμήματα, το νηπιακό υπό την καθοδήγηση της Θάλειας Μπούτλα και παιδικό, εφηβικό, ενηλίκων με χοροδιδάσκαλο τον Θανάση Μπέα. Λειτουργεί παιδική κι εφηβική χορωδία και παιδική ορχήστρα εκμάθησης μουσικών οργάνων με τη μαέστρο Χαρά Σταυράκη-Αναγνώστου. Επίσης, φέτος για πρώτη φορά έχουμε θεατρική ομάδα υπό την ευθύνη της θεατρολόγου Γιώτας Θεολογίδου και αρχές καλοκαιριού θα ανεβάσουμε το πρώτο μας έργο”.

Σχετικά με τις δράσεις κι αν αυτές αγκαλιάζονται από τους κατοίκους της πόλης, η Βαλασία Πετρίδη τόνισε: “Οι δράσεις του συλλόγου αγκαλιάζονται όχι μόνο από τους Αγχιαλίτες αλλά και από κατοίκους των γύρω περιοχών, είναι ποικίλες και καλύπτουν θα λέγαμε όλες τις επιθυμίες. Με μεγάλη επιτυχία γίνονται πάρτυ αναδρομής σε μουσικές προηγούμενων δεκαετιών που ο κόσμος τα αποζητάει, εκδρομές σε Ελλάδα κι εξωτερικό ανά τακτά διαστήματα, εκδηλώσεις που αφορούν το περιβάλλον και συμμετέχουν κυρίως παιδιά, εκδηλώσεις σε εορταστικές περιόδους όπως τις Απόκριες, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα. Τα τμήματα του συλλόγου τα οποία έχουν παραπάνω από εβδομήντα παιδιά, ανεβάζουν παραστάσεις. Ο σύλλογος είναι συνδιοργανωτής τα τελευταία δύο χρόνια του διεθνούς φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που γίνεται το καλοκαίρι, ενώ τα χορευτικά του έχουν να επιδείξουν πολλές συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Για τη σχέση με τους άλλους συλλόγους της περιοχής και τις επιδιώξεις του συλλόγου, σχολίασε:  “Η σχέση με τους άλλους συλλόγους είναι πολύ καλή. Θεωρούμε ότι μέσα από συνεργασίες αμβλύνονται οι αντιθέσεις  κι οδηγείται ο κόσμος στη συνεργασία και τη συνύπαρξη. Μόνο με την ενότητα πάει κανείς μπροστά. Άλλωστε στόχος όλων των συλλόγων είναι η πολιτιστική αναβάθμιση και το καλό της περιοχής μας. Το πολιτιστικό κίνημα είναι ένα ζωντανό δημοκρατικό κύτταρο. Στοχεύουμε στην ατομική και συλλογική έκφραση, την ψυχαγωγία, τη χαρά, την επιμόρφωση και κυρίως στη συμμετοχή. Επιδιώκουμε τη γνωριμία και την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας, να ενισχύσουμε όσο γίνεται περισσότερο τη συμμετοχή στις δράσεις μας και μέσα από τον πολιτισμό να παρέμβουμε θεσμικά στη διαμόρφωση του κοινωνικού γίγνεσθαι. Με άλλα λόγια να αποτελέσει ο σύλλογος φυτώριο ανάπτυξης και υποστήριξης κυρίως των νέων ανθρώπων. Για αυτό δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στα παιδιά κι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που αγγίζουν τους νέους ανθρώπους”.

Η κα Πετρίδη δήλωσε υπερήφανη η ίδια αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου για την ιστορία και τις δράσεις του συλλόγου. “Προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι του ένδοξου παρελθόντος του συλλόγου με γνώμονα πάντα τις καταστατικές αρχές των ιδρυτών του συλλόγου τόσο από το 1882 όσο κι από το 1957” ήταν το χαρακτηριστικό της σχόλιο.

Αναφορικά με τις προσεχείς εκδηλώσεις, την Τσικνοπέμπτη σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ετοιμάζεται αναβίωση αγχιαλίτικου γλέντι στο οποίο εκτός από παραδοσιακούς χορούς, θα υπάρχουν κι ευρωπαϊκοί, στις 29 Φεβρουαρίου αποκριάτικο ντίσκο λάτιν πάρτυ και στις αρχές Μαρτίου εκδρομή στα Πόζαρ.

Κλείνοντας το κείμενό μας για το Φιλοπρόοδο, αναφέρουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο αποτελεί από: την πρόεδρο Βαλασία Πετρίδη, την αντιπρόεδρο Σμαράγδα Ερρινάκη, τον ταμία Γιώργο Ταβέλη, τη γραμματέα Ευαγγελία Φώτα, τις υπεύθυνες εκδηλώσεων Χαρά Σταυράκη-Αναγνώστου, Μαρία Κατόπη-Μιχελακάκη και το μέλος Χρυσάνθη Μενεγάκη. Οι προαναφερθέντες, μαζί με τα 820 μέλη του συλλόγου, συνεχίζουν την πλούσια παράδοσή του, έχοντας ενεργό ρόλο στην τοπική κοινωνία και συμβάλλοντας ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη της Ν. Αγχιάλου.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…