• 18 Φεβρουαρίου, 2020

Ανάγκη αφαίρεσης αμιάντου από Δημοτικό κτίριο – Καταγγελία αναγνώστη – Η απάντηση των αρμοδίων

Ανάγκη αφαίρεσης αμιάντου από Δημοτικό κτίριο – Καταγγελία αναγνώστη – Η απάντηση των αρμοδίων

Αναγνώστης μας, προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε διάφορα σχόλια στις διαδικτυακές αναρτήσεις του σε σελίδες μας των κοινωνικών δικτύων, σχετικά με την ύπαρξη αμιάντου πλησίον της κεντρικής πλατείας Αλμυρού «καταγγέλλοντας» ότι θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί, ότι “απειλείται η δημόσια υγεία” και γράφοντας “κουνηθείτε από τις δημοτικές καρέκλες σας”.

Πράγματι, δίπλα σε Δημοτικό κτήριο στο κέντρο της πόλης, υπάρχει υπόστεγο πιθανότατα φτιαγμένο με φύλλα αμιάντου, για την απομάκρυνση των οποίων πρέπει να επιμεληθεί εξειδικευμένη εταιρεία ώστε τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας.
Ο αμίαντος ήταν δημοφιλές υλικό τις δεκαετίες του 1960 έως το 1990 χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τις επικίνδυνες για την υγεία επιπτώσεις σε περίπτωση που σπάσει. Σύμφωνα με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εμπορία και χρήση όλων των τύπων αμιάντου σταμάτησε οριστικά την 1/1/2005 στις χώρες μέλη. Η αντικατάστασή του σε δημόσιους χώρους έχει γίνει κατά μεγάλο ποσοστό, όχι όμως ολοκληρωτικά.

Επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι όντως, μετά από καταγγελία πολίτη κατά τα μέσα Αυγούστου του 2019 στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Υγείας, οι υπηρεσίες εξέτασαν το χώρο και έπειτα απέστειλαν δυο επιστολές, ζητώντας ενέργειες των Δημοτικών Υπηρεσιών. Η μια αφορούσε τον κίνδυνο πυρκαγιάς, την ανάγκη αποψίλωσης και απομάκρυνσης επικίνδυνων αντικειμένων.

Οι υπάλληλοι του Δήμου, προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες, διαμόρφωσαν το χώρο και απέστειλαν φωτογραφίες πριν και μετά τις παρεμβάσεις στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Υγείας.

Η δεύτερη επιστολή αφορούσε τον έλεγχο μισογκρεμισμένων κατασκευών, πιθανότατα και της συγκεκριμένης που αναφέρουν οι καταγγελίες του αναγνώστη μας. Για το δεύτερο αίτημα, δεν γνωρίζει ο κ. Παπαϊωάννου αν έγιναν ενέργειες και ποιες ήταν αυτές, καθώς δεν εστάλη στην υπηρεσία του. Δεν κατορθώσαμε να μιλήσουμε με τον αρμόδιο υπάλληλο, ώστε να ολοκληρώσουμε το ρεπορτάζ. Παρά ταύτα ο κ. Παπαϊωάννου δεσμεύτηκε ότι μετά την επαναφορά του θέματος, και την επισήμανση ότι στέκουν φύλλα αμιάντου στο Δημοτικό κτίριο, δεσμεύεται να ενημερωθεί και να ζητήσει από τις υπηρεσίες να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσής τους.

Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2014 η τότε Δημοτική Αρχή, είχε προχωρήσει σε απομάκρυνση αμιάντου σε κατεδαφισθέν παράπηγμα στο κέντρο της πόλης ώστε να μαζέψει το επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία υλικό, στη συμβολή των οδών Αχιλλέως και Ιάσονος.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι στις συνεδριάσεις παλαιότερων επιτροπών διαβούλευσης, αλλά και της σημερινής επιτροπής, έχει τεθεί πολλές φορές το θέμα της αντικατάστασης αμιάντου στα δίκτυα άρδευσης, όπως π.χ. μέρους του δικτύου της Αγίας Τριάδας. Στην Ευξεινούπολη ήδη πραγματοποιείται έργο αντικατάστασης, το οποίο βαίνει προς ολοκλήρωση.


Σχετικά Άρθρα

Τί δείχνει η μελέτη που χρηματοδότησε η Περιφέρεια για τη γενετική προδιάθεση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες της Θεσσαλίας

Τί δείχνει η μελέτη που χρηματοδότησε η Περιφέρεια για τη γενετική προδιάθεση καρκίνου του μαστού στις…

Ο καρκίνος του μαστού είναι η   συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Κάθε χρόνο  γίνονται 7.772 νέες…
Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της Φλόγας στον Αλμυρό

Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της Φλόγας στον Αλμυρό

Μια υπέροχη βραδιά επεφύλαξαν οι φίλοι της Φλόγας Αλμυρού, για όλους όσους μπόρεσαν να παρευρεθούν στη…
Απομάκρυναν το στέγαστρο αμιάντου από το κτίριο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου

Απομάκρυναν το στέγαστρο αμιάντου από το κτίριο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου

Ολοκληρώθηκαν τα έργα απομάκρυνσης, αποξήλωσης του στεγάστρου από αμίαντο, από το δημοτικό κτήριο πλησίον της κεντρικής…