• 12 Φεβρουαρίου, 2020

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 8-2-2020

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 8-2-2020

Οι δήθεν αλληλέγγυοι,

οι «σύμμαχοί» μας – χάλια,

μοιάζουν στο δωδεκάμηνο

ντυμένοι …καρναβάλια.

Ε, «φαγωθήκαμε» να τον αποκαλούμε διαρκώς «Κουτσοφλέβαρο» και «Κουτσοφλέβαρο»… Επόμενο ήταν να θυμώσει κάπως και να κάνει κι αυτός κάποιες κουτσουκέλες, έστω κι αν εντάσσονται πλέον στα …ξεθυμάσματα του χειμώνα. Για λίγες μέρες λοιπόν (και μακάρι φέτος να είναι οι τελευταίες χειμωνιάτικες), μας δείχνει ο κύριος το δικό του «μπόι», με ολίγη από κακοκαιρία, με κρύο, βροχές και χιόνια. Αλλά να μη μας διαφεύγει το γεγονός, ότι από αύριο ανοίγει το Τριώδιο και οι Αποκριές πλέον είναι «επί θύραις»…. Άλλωστε οι ηλιοφάνειες, με τις Αλκυονίδες, λίγο μας κακομάθανε είτε αυτό μας βόλεψε είτε όχι… Στην τελική πάντως, θα σε δαμάσουμε κι εσένα, …”Άγιε” Φεβρουάριε.

 

Προς όσους και όσες σχεδιάζουν αποκριάτικα ξεφαντώματα και καρναβαλικές μεταμφιέσεις: Καλά να περάσετε και να χαρείτε, αλλά προτείνω να επιστρατεύσετε το γούστο και την καλαισθησία σας στην επιλογή των μεταμφιέσεων. Όχι αισχρές επιλογές που ενίοτε προκαλούν, προσβάλλουν το κοινωνικό σύνολο, σύμβολα και τα ήθη κάποιων συνανθρώπων σας.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκινάει πόλεμο εναντίον των φημών και των ψευδών πληροφοριών σχετικά με την επιδημία που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος εμφανίσθηκε στην Κίνα, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του κατά την έναρξη συνόδου στη Γενεύη. Μιλώντας με την ευκαιρία της έναρξης της 146ης συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε πως η εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ «θα αγωνισθεί κατά της διάδοσης φημών και της παραπληροφόρησης», ενώ η επιδημία έχει πλέον χαρακτηρισθεί «διεθνούς εμβέλειας επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας». Τώρα (αργά) ξυπνήσατε… Εδώ και στο τελευταίο Ελληνικό χωριό πλέον δεν υπάρχει γιαγιά που να μην τα «έχει κάνει στο …βρακί της», λες και είναι …κινέζα. Μπορεί μεν να μην ξέρει ούτε καν πώς λέγεται ο «γλωσσοδέτης» με το όνομα του ιού, αλλά κυρίως οι «έξυπνοι» της τιβί έχουν κάνει ήδη τη ζημιά τους, πυροδοτώντας την διαρκώς, άσχετα και σχετικά. Μέχρι και φάρσες στήνονται πλέον παγκοσμίως από κάποιους που προσποιούνται ότι τάχα νοσούν και σπέρνουν αυτόματα τον πανικό.

 

Βρε, ακόμη δεν καταλάβατε ότι το «άγιο τσιπουράκι» είναι πανάκεια, που θεραπεύει τελικά πάσαν νόσον κτλ. κτλ. (κι ας είναι και …χύμα, εν ανάγκη).

 

Ο αρθρογράφος Γιάννης Σιδέρης, σχολιάζει στο «liberal.gr» τα περί ύψωσης θαλάσσιων φραγμάτων στο Αιγαίο που σκοπεύει να υψώσει η Ελλάδα, μήπως και αναχαιτίσει κάπως τις προσφυγικές ροές από την «απέναντι πλευρά» και αναφέρεται «στους ολύμπιους χαρτογιακάδες της Κομισιόν που έχουν το θράσος να δηλώνουν ότι θα ζητήσουν εξηγήσεις από την κυβέρνηση σχετικά με το τι σχεδιάζει (εντός της εθνικής της κυριαρχίας), κατά πόσο αυτό συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία και την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο! Υφιστάμεθα το δριμύ πρόβλημα και θα μας ζητήσουν και τα ρέστα! Η Κομισιόν που δεν κούνησε το δαχτυλάκι της να πέσουν οι φράχτες που έχουν υψωθεί σε όλη την Ευρώπη (Σκόπια, Βουλγαρία, Σλοβενία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ισπανία, Κροατία κλπ), η Κομισιόν που δεν κατόρθωσε να επιβάλει την αναλογική κατανομή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, η Κομισιόν που βολεύεται με το Δουβλίνο, θα εκφράσει άποψη για 2.700 μέτρα πλέγματος. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά υποχρέωση να τους απολογηθεί. Μόνο να τους απαντήσει επιθετικά, με την απαίτηση να καταργηθούν πρώτα οι υπόλοιποι φράχτες στα κράτη μέλη της ΕΕ, να ισχύσει η ποσόστωση στις κατανομές, και να αλλάξει το Δουβλίνο. Και τότε θα είμαστε και μεις προσηνείς στην «αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο. Και όσον αφορά τις «ανθρωπιστικές οργανώσεις» ή τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ας τους απαντηθεί, να κάνουν πρώτα κριτική στις κυβερνήσεις τους. Να μας χρωστάνε και να μας ζητάνε και το βόδι, πάει πολύ.»

 

Και αναρωτιέμαι: Δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, με ενορχηστρωτές τους κάθε δήθεν «συμμάχους» του Βερολίνου και των Βρυξελλών, που πάντοτε έπαιζαν στον ταμπουρά των επικυρίαρχων αλά Μέρκελ κτλ. και έχυναν υποκριτικά δάκρυα για την κατάντια και την αισχρή υπερχρέωση της Ελλάδας, δεν ήταν αρκετό γι’ αυτά τα ανθελληνικά τομάρια; Τώρα ήρθε η ώρα να ξαναβουλιάξουν τη μικρή μας χώρα με το μεταναστευτικό (που ελάχιστα είναι προσφυγικό) και βάζουν πάλι τη φτωχή και μικρή Ελλάδα «να πληρώσει το μάρμαρο» για ολόκληρη την υφήλιο;

 

Κι αυτά τα «τρωκτικά» των διάφορων ανθρωπιστικών και τάχα αλληλέγγυων ΜΚΟ, μέχρι πόσο χυδαία και ανέντιμα όρια πρέπει να φτάσουν, θησαυρίζοντας ενίοτε με τον πόνο των μεταναστών, αλλά και των …χρήσιμων κορόιδων που λέγονται Έλληνες;

 

Όσο για τους φοβιτσιάρηδες εκείνους, που τρέμουν μήπως τάχατες η εισβολή των λαθρομεταναστών απειλεί τη σύνθεση, τη συνεκτικότητα και τον πολιτισμό της Ελλάδας μας, ας σκύψουν για λίγο πάνω την Ιστορία, για να διαπιστώσουν με μια ματιά, ότι το αντίθετο θα συμβεί, όποια κι αν είναι η εξέλιξη τελικά αυτού του ακανθώδους προβλήματος. Και θα δείτε ότι η Ελλάδα όρθια θα σταθεί, με κάθε δύναμη… Και θα είναι εκείνη που θα αφομοιώσει τους πρόσφυγες, ανεξάρτητα από το δικό τους πολιτισμό, τη γλώσσα, το θρήσκευμα κτλ. Έτσι έγινε, μετά από 4 αιώνες, σκλαβιάς και υποδούλωσης στους Οθωμανούς. Έτσι αφομοιώθηκαν οι μετανάστες που ήρθαν από το Βορρά (Αλβανοί, Ρουμάνοι, Βούλγαροι και λοιποί), έτσι άλλωστε συνέβη και με άλλες χώρες , όπως η Αμερική, η Αυστραλία κτλ., που ο πληθυσμός τους διπλασιάστηκε ή τριπλασιάστηκε από μετανάστες – έποικους και τελικά το ντόπιο στοιχείο κυριάρχησε όλων των λοιπών και εύκολα τους αφομοίωσε. Και σημειώστε ότι αλλού οι γηγενείς δεν ήταν τόσο «σκληρά καρύδια» όσο οι Έλληνες, που κουβαλούν Ιστορία, πολιτισμό και παραδόσεις πολλών χιλιάδων ετών.

 

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι πρέπει ν’ αφήσουμε ανεξέλεγκτες τις εσαεί προσφυγικές ροές ούτε ότι πρέπει διαρκώς να ανεχόμαστε τις μπαγαποντιές κακών γειτόνων και αισχρών δήθεν φίλων και συμμάχων. Για όλους αυτούς σύντομα θα έρθει ο «λογαριασμός» και -όπως έγραψε και ο ποιητής- «οι παιάνες θα είναι Ελληνικοί και νικητήριοι».

 

Από ανάρτηση του διαδικτύου που υπογράφεται «Εκκωφαντική Σιωπή»: «Καλησπέρα από το ακριτικό μας νησάκι ΑΡΚΙΟΙ όπου ο δάσκαλος και οι δυο μοναδικοί και ατρόμητοι μαθητές του γιόρτασαν τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών (βλέπε φωτο)! Ο δάσκαλος είπε χαρακτηριστικά: «Στο νησί μπορεί να μην υπάρχει ιερέας, αλλά εμείς δεν θα μπορούσαμε να μην τιμήσουμε τους Προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων! Ευχαριστούμε τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού που ήρθαν και παρακολούθησαν τη γιορτή του σχολείου μας για τους Τρεις Ιεράρχες!» Εύγε στον Δάσκαλο!!! Υποκλινόμαστε»

 

Από τη Βικιπαίδεια: «Οι Αρκιοί ή Αρκοί είναι ένα νησί του Αιγαίου με 44 κατοίκους (απογραφή 2011). Η επιφάνεια του νησιού είναι 6,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει μήκος ακτών 25 χιλιόμετρα. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Πάτμου. Με το όνομα Αρκοί συχνά αναφέρεται ολόκληρο το σύμπλεγμα των νησιών που βρίσκονται γύρω από το μεγαλύτερο νησί, τους Αρκιούς.» Κι αν συνδυάσω τις γεωγραφικές πληροφορίες με το παραπάνω σχόλιο, θα θυμίσω από τον Διονύση Σαββόπουλο: «Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει».

Υ.Γ. Δεν πιστεύω, δάσκαλε των Αρκιών, οι δυο μαθητές σου να …μαλώνουν, γιατί τάχατες ο ένας είναι οπαδός του Ολυμπιακού και ο άλλος του ΠΑΟΚ;… Υποθέτω ότι αυτά τα λεβεντόπαιδα, αυτοί ακρίτες -όπως κι εσύ, ο δάσκαλός τους, άλλωστε- έχετε σοβαρότερα προβλήματα.

 

Εντυπωσιάζει και σοκάρει η είδηση, ότι ένα κορίτσι, μαθήτρια Γυμνασίου στον Πύργο Ηλείας, λιποθύμησε μέρα – μεσημέρι, επιστρέφοντας από το σχολείο, από την πείνα. Σε τοπική εφημερίδα, με επιστολή τους οι γονείς της (που κάνουν περιστασιακά μεροκάματα σε δουλειές του ποδαριού) ισχυρίστηκαν εκ των υστέρων πως δεν έχουν χρήματα για να της αγοράζουν φαγητό κάθε μέρα. Δεν ξέρω πόσο και εάν είναι «τραβηγμένη» η είδηση, αλλά μετά από μια υπερ-δεκαετή οικονομική κρίση, πολλοί θα έχουμε υποθέσει ότι η κοινωνία μας έχει απαλλαγεί από τέτοια προβλήματα, που έχουν θύματα μικρά παιδιά. Αν όχι το επίσημο κράτος, οι Δήμοι κτλ., τουλάχιστον οι τοπικοί φορείς αλληλεγγύης πρέπει πλέον να έχουν επισημάνει και να σπεύδουν αρωγοί σε τέτοια προβλήματα. Κρίμα να φεύγουν μικρά παιδιά νηστικά για το σχολείο… Η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα (δάσκαλοι, καθηγητές και σύλλογοι γονέων, αλλά και η τοπική εκκλησία) πρέπει να σπεύδουν και να δίνουν λύσεις.

 

Έχει ήδη και τα ευτράπελά της η απαγόρευση του καπνίσματος… Σύμφωνα με πληροφορίες του tv10.gr «μια παρέα Τρικαλινών, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου είχε πάει για φαγητό σε γνωστή ταβέρνα στην περιοχή της Μπάρας. Αφού είχε έρθει η παραγγελία τους με ένα κιλό παϊδάκια και πριν ξεκινήσουν το φαγητό, θέλησαν να βγούνε έξω για τσιγάρο. Δεν υπολόγισαν όμως, πως «καραδοκούσε» ένας 80αρης περίπου θαμώνας, ιδιοκτήτης σκύλου, που πήγε με σακούλα και μάζεψε τα κρεατικά από την πιατέλα. Αντιλαμβανόμενη το περιστατικό, η παρέα ζήτησε τον λόγο από τον ηλικιωμένο, με τον δεύτερο, αιτιολογώντας την πράξη του, να τους λέει πως «θέλω να ταΐσω τον Γκέκα» και χωρίς δεύτερη σκέψη έβγαλε από τη σακούλα τα παϊδάκια και τα τοποθέτησε ξανά στην πιατέλα! Όπως ήταν φυσικό, ακολούθησαν κωμικές καταστάσεις, με την παρέα του ηλικιωμένου να τον επιπλήττει, λέγοντάς του πως κάθε φορά τους κάνει ρεζίλι. Τελικά όμως, έμειναν νηστικοί και η παρέα αλλά και ο …Γκέκας.» Βρε, τον Γκέκα… Ας προσέχουν τι και πώς μαζεύουν τα κρεατικά από τα τραπέζια και αρκετοί άλλοι ζωόφιλοι, αν δεν ζητούν πρώτα τη σχετική άδεια από τους κατόχους για κάτι τέτοιο…

 

Ένα παλιό θαύμα από το διαδίκτυο μας θύμισε ο φίλος Νίκος Τζούμας, που ζει και εργάζεται στη Σκιάθο: Ένα κοριτσάκι, πήρε τον κουμπαρά του κι άδειασε το περιεχόμενο. Μέτρησε τρεις φορές τα κέρματα, του για να μην κάνει κανένα λάθος. Ήταν ένα ευρώ και 11 λεπτά. Πήρε τα κέρματα και πήγε στο φαρμακείο της γειτονιάς. Ο φαρμακοποιός, εκείνη την στιγμή, μιλούσε με ένα καλοντυμένο κύριο και δεν πρόσεξε την μικρή. Το κοριτσάκι έκανε κάποιο θόρυβο με τα πόδια του, αλλά τίποτε. Τότε πήρε ένα από τα κέρματα της και το χτύπησε πάνω στο γραφείο του. – “Τι θέλεις;” την ρωτά κάπως εκνευρισμένος εκείνος. “Δεν βλέπεις, ότι μιλώ με τον αδελφό μου, που έχω χρόνια να τον δω”. Τότε η μικρή του είπε: – “Θέλω να σου μιλήσω κι εγώ για τον αδελφό μου, που είναι πολύ άρρωστος, και θέλω να αγοράσω ένα θαύμα!“ – “Συγγνώμη”, της απάντησε αυτός,” αλλά δεν πουλάμε θαύματα”. – “Ξέρετε, είπε το κοριτσάκι, ο αδελφός μου έχει κάτι στο κεφάλι του, που μεγαλώνει, κι ο μπαμπάς μου λέει, ότι μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει. Λοιπόν, ποσό κάνει ένα θαύμα για να το αγοράσω. Έχω χρήματα…” . Ο αδελφός του φαρμακοποιού, που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την συζήτηση, ρώτησε την μικρή τι είδους θαύμα χρειαζόταν ο αδελφός της. – “Δεν ξέρω”, του απάντησε με μάτια βουρκωμένα. “Εκείνο που ξέρω είναι, ότι χρειάζεται εγχείρηση και ο μπαμπάς δεν έχει τα χρήματα. Γι’ αυτό, θέλω να πληρώσω εγώ, με τα δικά μου χρήματα. Στην ερώτηση του καλοντυμένου κυρίου, πόσα λεπτά έχει. Η μικρή του απάντησε: «Ένα ευρώ και 11 λεπτά, κι αν χρειασθούν και άλλα θα τα βρω». -” Τι σύμπτωση”, χαμογέλασε ο καλοντυμένος κύριος. “Είναι το ακριβές αντίτιμο για ένα θαύμα, για ένα μικρό αδελφό. Ένα ευρώ και 11 λεπτά!“ Πήρε τα λεπτά, έπιασε την μικρή απ’ το χεράκι, και της είπε: «Πάμε μαζί στο σπίτι σου για να δω τον αδελφό σου και τους γονείς σου και να κάνουμε το θαύμα». Ο καλοντυμένος κύριος ήταν γνωστός νευροχειρουργός. Η εγχείρηση έγινε με επιτυχία και ο μικρός αδελφός επέστρεψε στο σπίτι του υγιής. – “Η εγχείρηση ήταν ένα αληθινό θαύμα”, ψιθύρισε η μαμά. “Απορώ πόσο θα κόστισε”. Η μικρούλα χαμογέλασε. Ήξερε ακριβώς πόσο κοστίζει ένα θαύμα: «ένα ευρώ και 11 λεπτά, συν την πίστη ενός μικρού παιδιού…».

 

Μόνο στην Ελλάδα γίνονται θαρρώ κάτι τέτοια… Οι εφορία στέλνει «ραβασάκια» οφειλών σε εκατοντάδες πολίτες, της τάξης των 75 ευρώ + τόκους από τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων. Λεπτομέρεια; Κάποιοι απ’ αυτούς που δήθεν οφείλουν δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ στο όνομά τους …αυτοκίνητο. Απίστευτο και όμως αληθινό…

 

Απ’ όσο φαίνεται, το μόνο πράγμα που δεν χτύπησε και δεν …έβλαψε η κρίση είναι το …κουτσομπολιό.

 

Το αντιγράφω από το φίλο Γιάννη Παρασκευά: «Μην αφήνεις, μου λέει ένας χωροφύλακας, το ποδήλατο σου εδώ έξω απ τη Βουλή. Δεν βλέπεις; Περνούν βουλευτές, υπουργοί, ο πρωθυπουργός…. -Δεν φοβάμαι ρε φιλαράκι, του λέω… Έχω τέσσερις κλειδαριές…»

 

«Χιούμορ είναι η τέχνη να κρύβεις τις πληγές σου» (stickers for the masses).

 

«Όλα συγχωρούνται, αλλά το να θέλεις να μεταλλάξεις το κατεξοχήν απρόβλεπτο πράγμα, τον έρωτα, σε κάτι προβλεπόμενο, είναι η μεγαλύτερη ύβρις.» (Μαλβίνα Κάραλη).

 

Καλό Τριώδιο, από αύριο… Και μην «ντυθείτε» ούτε Τελώνες ούτε Φαρισαίοι…


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…