- 11 Φεβρουαρίου, 2020
Από το Αϊδίνι και τον ΓΣΑ, στον Ολυμπιακό Πειραιώς ο άλτης του μήκους, Σπύρος Καραλής – Συνέντευξη
Είναι από τον Αϊδίνι, πρώην αθλητής του ΓΣ Αλμυρού όπου γνώρισε το στίβο, ανδρώθηκε αθλητικά και εδώ και ένα μήνα ανήκει στο δυναμικό του Ολυμπιακού Πειραιώς. Ο Σπύρος-Ανδρέας Καραλής έχει ήδη ξεχωρίσει στην ηλικία του στο άλμα εις μήκος και ανοίγονται μπροστά του μεγάλες προοπτικές για μελλοντικές διακρίσεις. Για το πώς ο στίβος τον κέρδισε από το ποδόσφαιρο, για τους αγώνες που έχει συμμετάσχει και τους στόχους του, μίλησε στο “Λαό του Αλμυρού”.
Γεννηθείς το 2003, ανήκε στον ΓΣΑ μέχρι πριν λίγο καιρό. Το τελευταίο διάστημα προπονείται ατομικά στο Πανθεσσαλικό στάδιο υπό την καθοδήγηση του Απόστολου Καθηνιώτη και από την 1η Ιανουαρίου αγωνίζεται με τα χρώματα του Ολυμπιακού Πειραιώς. Το 2017 αναδείχθηκε 6ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων Α, την επόμενη χρονιά πρώτος στην ίδια διοργάνωση και δεύτερος στο τριπλούν, ενώ σημαντική ήταν η επιτυχία του στη διεθνή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου που έγινε τον Αύγουστο του 2019 όταν πήρε την τρίτη θέση με άλμα εις μήκος στα 6,92.
Σπύρο, πώς ασχολήθηκες με το στίβο;
Μπήκα στο χώρο του αθλητισμού από μικρός. Έξι ετών ξεκίνησα ποδόσφαιρο στον Άθλο και στα 12 συνέχισα στον ΓΣΑ. Η γνωριμία μου με το στίβο θα έλεγα πως ήταν τυχαία αν κι από μικρή ηλικία μού άρεσε πολύ. Είχα έναν τραυματισμό, έσπασα το πόδι μου και ο τότε προπονητής μου στο ποδόσφαιρο, ο Παναγιώτης Βούλγαρης, με προέτρεψε να κάνω κάποιες προπονήσεις στο στίβο για ενδυνάμωση, αποκατάσταση. Για περίπου τρία χρόνια έκανα παράλληλα στίβο και ποδόσφαιρο. Ο πρώτος μου αγώνας ήταν 60 μέτρα με εμπόδια, ύψος και σφαίρα. Όταν δοκίμασα το μήκος, το συνέχισα γιατί θεωρώ ότι μου ταιριάζει περισσότερο. Άρχισα να παρακολουθώ βιντεάκια, αγώνες στην τηλεόραση και πλέον το άλμα εις μήκος με έχει κερδίσει ολοκληρωτικά, είναι αυτό που αγαπάω να κάνω και θέλω να το ακολουθήσω σε επαγγελματικό επίπεδο.
Η μεταγραφή στον Ολυμπιακό Πειραιώς πώς προέκυψε;
Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα. Με είδαν άνθρωποι του Ολυμπιακού σε διάφορους αγώνες, επικοινώνησαν μαζί μου, μίλησα με τους προπονητές μου και έτσι, πήρα τη μεταγραφή. Από την 1η Ιανουαρίου ανήκω στον Ολυμπιακό. Περίμενα ότι θα είχα κάποια πρόταση για μεταγραφή σε άλλο σύλλογο με καλύτερες συνθήκες, ωστόσο όχι από το συγκεκριμένο.
Ποιοι είναι το πρόγραμμα προπόνησής σου;
Προπονούμαι καθημερινά στο Πανθεσσαλικό Στάδιο υπό την καθοδήγηση του προπονητή μου, του Απόστολου Καθηνιώτη που υπήρξε πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης στο μήκος και το τριπλούν. Με βοηθάει πολύ το γεγονός ότι προπονούμαι μαζί με τον Χρήστο Κουτσοβάκη που είναι μεγαλύτερος σε ηλικία.
Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά ενός άλτη του μήκους;
Σίγουρα, βασίζεσαι στα πόδια σου, είσαι εσύ με τον εαυτό σου στους αγώνες. Εξαρτάσαι μόνο από τις δικές σου δυνάμεις και όχι από άλλους δέκα συμπαίκτες όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο. Αυτό είναι κάτι που με εξιτάρει. Έχεις να ανταγωνιστείς τον εαυτό σου. Για το άλμα εις μήκος, χρειάζεται ταχύτητα, ευλυγισία, να είσαι ψηλός, να έχεις δύναμη εσωτερική, να μην φοβάσαι να πέσεις. Μπορεί το άθλημα να είναι ατομικό, αλλά κάνεις σχέσεις σημαντικές με συναθλητές κι αντιπάλους, γνωριμίες κι όλα αυτά σε μια υγιή μορφή αθλητισμού.
Πώς προετοιμάζεσαι για τους αγώνες;
Ακολουθώ διατροφή γιατί πρέπει να προσέχω το σώμα μου. Ψυχολογικά προσπαθώ πριν τους αγώνες να μην έχω τίποτα στο μυαλό μου που θα με αποσπάσει από το στόχο μου. Σκέφτομαι θετικά και μπαίνω κάθε φορά με την επιδίωξη να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Η καλύτερη συγκέντρωση επιτυγχάνεται με τη μεγαλύτερη εμπειρία, για αυτό το λόγο συμμετέχω σε πολλές ημερίδες που λειτουργούν ως προετοιμασία για τις σημαντικές διοργανώσεις. Για να μάθεις να αποβάλλεις το άγχος, πρέπει να έχεις πολλούς αγώνες στα πόδια σου. Σημαντική υποστήριξη, εκτός από τον προπονητή μου, μού δίνουν οι γονείς μου που πάντα με στηρίζουν σε όλες μου τις επιλογές και είναι δίπλα μου σε κάθε προπόνηση και σε κάθε αγώνα. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω δημοσίως γιατί μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω αυτό που κάνω.
Ποιοί είναι οι επόμενοι αγώνες σου;
Αναφορικά με τους σημαντικούς αγώνες, υπάρχει το πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 28-29 Φεβρουαρίου, τρεις φάσεις του σχολικού πρωταθλήματος, το πανελλήνιο του ανοικτού στην Πάτρα στις 13-14 Ιουνίου και το Πανελλήνιο Κ18 που θα γίνει στο Βόλο στα τέλη Ιουνίου. Το όριο για το ευρωπαϊκό Παίδων είναι 7.20 κι ευελπιστώ ότι θα το πιάσω ώστε να αγωνιστώ στην Ιταλία. Όπως είπα και πριν, παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα, υπάρχουν διάφορες ημερίδες στις οποίες συμμετέχω. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, έκανα τριπλούν και πήρα την 5η θέση στους άνδρες και την πρώτη στους Παίδες σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στόχος μου είναι μέσα από το σχολικό, να είμαι στις επιλογές για την παγκόσμια γυμνασιάδα που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο.
Αναφορικά με τις επιδόσεις σου; Ποιος είναι ο στόχος σου;
Οι προπονητές μού έχουν πει ότι θα μπορέσω να πηδήξω 7.40 μέχρι το καλοκαίρι που σίγουρα θα είναι μια πάρα πολύ καλή επίδοση για την ηλικία μου. Για να τα καταφέρω όμως, θέλει πολλή προπόνηση, υπομονή κι επιμονή. Πιστεύω ότι έχω τις δυνατότητες να πιάσω αυτό το νούμερο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάω πολύ καλά γιατί προσπαθώ πολύ στην προπόνηση, έχω βάλει στόχους και είμαι προσηλωμένος ώστε να τους πετύχω. Σε κάθε αγώνα θέλω να τα δίνω όλα, βήμα βήμα να χαράξω την πορεία μου και με τη σωστή δουλειά, εκτιμώ πως θα έρθουν οι επιδόσεις. Αν κάνεις κάτι που σου αρέσει και προσπαθείς, κάποια στιγμή θα δρέψεις τους καρπούς της δουλειάς σου.
Μεγάλωσες αθλητικά στο ΓΣΑ που είναι σωματείο με παράδοση στον κλασικό αθλητισμό. Πιστεύεις ότι υπάρχουν κι άλλα παιδιά σαν κι εσένα που μπορούν να κάνουν το παραπάνω βήμα και να ασχοληθούν πιο εντατικά;
Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον ΓΣΑ που με βοήθησε πολύ όλα αυτά τα χρόνια, εξελίχθηκα και αναδείχθηκα από αυτό το σύλλογο και ποτέ δεν θα παραλείπω να το λέω. Οι προπονητές Χάιδω Καραπτσιά και Άκης Κρανάς με έφθασαν σε αυτό το επίπεδο, τους αγαπάω πολύ, όπως και την έφορο Γιάννα Βούλγαρη. Ο στίβος είναι το πιο αδικημένο άθλημα απ’ αυτά που καλλιεργεί ο ΓΣΑ. Υπάρχουν πολλά παιδιά που ασχολούνται, θεωρώ όμως ότι δεν ευνοούν οι συνθήκες. Πρέπει να φτιαχτεί το ταρτάν στο στάδιο, να γίνουν οι υποδομές στο προπονητήριο κάτω από την κερκίδα. Οι συνθήκες στο στάδιο ήταν ένας λόγος που έφυγα και προπονούμαι στο Πανθεσσαλικό. Ο ΓΣΑ δεν πρέπει να είναι μόνο το ποδόσφαιρο, ο στίβος έχει μεγάλη ιστορία, ανέδειξε σπουδαίους πρωταθλητές όπως τον Ραγάζο και μπορεί να αποτελέσει κυψέλη αθλητισμού στην περιοχή μας σε διάφορα αγωνίσματα.
Ποιό είναι το μήνυμα που θα ήθελες να δώσεις στα μικρά παιδιά που ξεκινούν τώρα τον αθλητισμό;
Να αγαπάνε αυτό που κάνουν. Να βάζουν στόχους και να προσπαθούν να τους καταφέρουν. Προσωπικά άμα δεν τα καταφέρω, θα ξαναπροσπαθήσω, δεν χρειάζεται απογοήτευση αλλά συνεχή προσπάθεια. Το ταλέντο δεν φθάνει εάν δεν συνδυαστεί με σκληρή δουλειά. Έστω και μία εβδομάδα να μείνω χωρίς προπόνηση, μου λείπει πολύ. Ο στίβος έχει γίνει τρόπος ζωής για μένα, ο αθλητισμός είναι η ζωή μου και μόνο με πλήρη αφοσίωση σε αυτό, θα μπορέσω να πετύχω τους στόχους μου, να εξελιχθώ ως αθλητής, να διακριθώ και να κάνω πορεία στο άθλημα.
Τελειώνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, ο Σπύρος Καραλής ανέφερε ότι θέλει να περάσει στη Γυμναστική Ακαδημία και μέσα από τους αγώνες μπορεί να έχει το πριμ της μοριοδότησης, στοχεύει όταν τελειώσει το σχολείο να κατέβει μόνιμα στην Αθήνα για προπονήσεις, ενώ είδωλό του στο μήκος είναι ο Μίλτος Τεντόγλου με τον οποίον έχει προπονηθεί μαζί και διατηρούν εξαιρετική σχέση.
Xάιδω Καραπτσιά: «Χαιρόμαστε όταν προοδεύουν οι αθλητές μας»
Η προπονήτρια του ΓΣΑ, Χάιδω Καραπτσιά μας δήλωσε σχετικά με το τμήμα στίβου: «Ο κλασικός αθλητισμός αποτελεί τμήμα του ΓΣΑ από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής του με πολλές και μεγάλες επιτυχίες. Τώρα αριθμεί περίπου 100 παιδιά που από μικρή ηλικία μπαίνουν στον αθλητισμό, «εισπράττοντας» τις ευεργετικές του ιδιότητες. Συμμετέχουμε σε αγώνες σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο. Ορισμένοι αθλητές έχουν ταλέντο και δυνατότητες για να προχωρήσουν παραπάνω όπως ο Σπύρος Καραλής. Είναι χαρά μας να βλέπουμε αθλητές μας να προοδεύουν, να μπαίνουν στο χώρο του πρωταθλητισμού. Νιώθουμε περήφανοι ξέροντας την προσπάθεια που έχουμε κάνει μαζί τους τα προηγούμενα χρόνια».